ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
Συστράτευση για την ειρήνη

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ), που αναδείχτηκε πρόσφατα από το Β' Τακτικό Συνέδριό της, απευθύνει για το νέο έτος στο λαό, στους εργαζόμενους, στη νεολαία, καθώς και στα μέλη της και σε όλους τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, θερμό, αγωνιστικό χαιρετισμό. Εύχεται το 2003 να είναι χαρούμενο και ειρηνικό. Κι επειδή οι στιγμές είναι κρίσιμες, η ειρήνη κρέμεται από μια κλωστή, και τα λαϊκά προβλήματα παραμένουν άλυτα κι όλο πιο οξυμένα, καλεί όλους τους πατριώτες που πονούν αυτόν τον τόπο, σε συστράτευση, αντίσταση και πάλη. Για τη ματαίωση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με άμεσο στόχο το Ιράκ. Σε αδιάκοπη πολύπλευρη κινητοποίηση και πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της άρχουσας Τάξης και των εκπροσώπων της. Για την ικανοποίηση των δίκαιων διεκδικήσεων του εργαζόμενου λαού και των δημοκρατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεών του. Είμαστε βέβαιοι, ότι αυτός ο αγώνας, στον οποίον οι αντιστασιακοί συμμετέχουν ολόψυχα, σε ευθυγράμμιση και με την πάλη σε διεθνές πεδίο όλων των προοδευτικών και φιλειρηνικών δυνάμεων, θα νικήσει.

Με την ευκαιρία αυτή κάνουμε γνωστά τα εξής: Επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΑΟ αναδείχτηκε από το Συνέδριο ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΑΟ Τερζόγλου Νίκος. Το νέο ΔΣ της ΠΟΑΟ συγκροτήθηκε σε Σώμα και η σύνθεσή του είναι: Πρόεδρος Μωραΐτης Γιώργης. Α' Αντιπρόεδρος Μακρής Παναγιώτης. Β' Αντιπρόεδρος Γκόγκογλου Χρυσούλα. Γ. Γραμματέας Φώτου Γρηγόρης. Αναπληρωτής Γ. Γραμματέας Καλούδη Αθηνά. Ταμίας Τσιώκα Αθανασία. Εφορος Ξεκομνηνός Μηνάς. Σύμβουλοι Ζούνης Βασίλης, Θεοδωρόπουλος Παναγιώτης, Κασιούρας Δημήτρης, Λυμπερόπουλος Τάσος, Νικολόπουλος Παναγιώτης, Παπαδημητρίου Γιώργος, Τσέκερης Φοίβος και Τσιντζιλώνης Χρήστος.

Εξελεγκτική Επιτροπή είναι: Κοΐνης Θεόδωρος, πρόεδρος. Αντωνιάδης Δήμος και Αράζος Ιωάννης, μέλη.


ΚΑΣΟΣ
Τεράστιες καταστροφές από τις βροχοπτώσεις

Eurokinissi

Τεράστιες είναι οι καταστροφές που υπέστησαν οι κάτοικοι της Κάσου εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων που έπληξαν το νησί από τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής και εντάθηκαν στη συνέχεια, με αποτέλεσμα την υπερχείλιση των χειμάρρων Σκυλάς και Φράχτης που διέρχονται μέσα από το Αρβανιτοχώρι και την πρωτεύουσα Φρυ.

Σημαντικότερες ζημιές προκλήθηκαν στους κτηνοτρόφους του νησιού, καθώς ένας ανυπολόγιστος ακόμη αριθμός ζώων, παρασύρθηκε από τα νερά των χειμάρρων. Περισσότερα από 40 σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, αυτοκίνητα και μηχανάκια κατέληξαν στη θάλασσα, ενώ σοβαρές καταστροφές προκλήθηκαν και στο γυμνάσιο και το λύκειο του νησιού καθώς καταστράφηκαν όλοι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ο υπόλοιπος υλικοτεχνικός εξοπλισμός. Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν επίσης στο οδικό δίκτυο και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Από το μεσημέρι της Κυριακής βρίσκονται στο νησί ειδικά συνεργεία της Νομαρχίας Δωδεκανήσου και ανδρών της ΕΜΑΚ και καταβάλλουν προσπάθειες για να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Χτες το πρωί κατέφθασαν επίσης τα συνεργεία της Νομαρχίας προκειμένου να γίνει καταγραφή των ζημιών στα σπίτια και τα καταστήματα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης μοίρασε τις συνήθεις υποσχέσεις, λέγοντας ότι θα δοθούν 100 εκατομμύρια δραχμές για τις άμεσες παρεμβάσεις, και πρόσθεσε ότι αμέσως μετά την καταγραφή των ζημιών, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών «θα αποκατασταθούν πάραυτα όλες οι ζημιές και θα γίνουν, επίσης, όλα τα έργα που απαιτούνται, προκειμένου να θωρακιστεί το νησί».


Στον «αέρα» οι εργαζόμενοι της «Ελεύθερης Ωρας»

«Στον αέρα» βρίσκονται από τις 28 του Δεκέμβρη οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα «Ελεύθερη Ωρα», καθώς η ιδιοκτήτρια εταιρία «Ελληνικής Τυπογραφίας ΑΕ» και η Γιόλα Μιχαλοπούλου που την εξέδιδαν, ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν την έκδοσή της. Κανονικά όμως κυκλοφορεί η ομότιτλη εφημερίδα που εκδίδει ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος και όλα δείχνουν ότι πρόκειται για ένα σχέδιο με στόχο να συνεχιστεί η έκδοση της εφημερίδας απαλλαγμένη από βάρη, αλλά με τα οφέλη της συνέχειας και κυρίως του δικαιώματος δημοσίευσης ισολογισμών.

Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες, ενώ έχουν πάρει μόνο μέρος του Δώρου των Χριστουγέννων. Ταυτόχρονα διεκδικούν και αναδρομικές οφειλές της εταιρίας από διαφορές μισθών ακόμη και προ του 1997. Προχτές έκαναν συνέλευση στα γραφεία της εφημερίδας. Με ανακοίνωσή τους ζητούν την εισαγγελική παρέμβαση για τη διερεύνηση τυχόν παράνομων πράξεων εκ μέρους των ιδιοκτητών της εφημερίδας. Παράλληλα καταγγέλλουν τόσο την απόφαση για τη διακοπή έκδοσης, όσο και την προσβλητική και συκοφαντική για τους εργαζόμενους «αιτιολόγηση» της ενέργειάς της.

Τις απαράδεκτες εξελίξεις καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ. «Στα νέα εργοδοτικά και εορταστικά ήθη που εισήγαγαν οι υπεύθυνοι της διακοπής έκδοσης, προστίθεται η απόπειρα της εργοδοσίας να φορτώσει στους εργαζομένους τις δικές της ευθύνες για την κατάσταση της επιχείρησης και της εφημερίδας» υπογραμμίζει και δηλώνει τη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους. Καταγγέλλει την απαράδεκτη στάση των υπευθύνων της εφημερίδας και «αντικρούει κάθε γελοίο και συκοφαντικό ισχυρισμό εις βάρος εργαζομένων με τον οποίο επιχειρεί η εργοδοσία να δικαιολογήσει τις ενέργειές της».

Καταλήγοντας η ΕΣΗΕΑ δηλώνει ότι θα προβεί σε όλες τις συνδικαλιστικές και νομικές ενέργειες που διασφαλίζουν το σύνολο των δικαιωμάτων των συναδέλφων και των θέσεων εργασίας τους. Παράλληλα καλεί τους αρμόδιους υπουργούς και την εισαγγελική αρχή να παρέμβουν προς διερεύνηση τυχόν παρανόμων ενεργειών εκ μέρους των ιδιοκτητών της «Ελεύθερης Ωρας» και του καθεστώτος των παράλληλων, ως το περασμένο Σάββατο, ομότιτλων και όμοιων ουσιαστικά εφημερίδων της Γιόλας και του Γρηγόρη Μιχαλόπουλου.


ΥΠΟΘΕΣΗ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»
Παραπέμπονται σε δίκη 18

Σε δίκη για σωρεία αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος παραπέμπονται οι 18 κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη». Το Συμβούλιο Εφετών με το οριστικό και αμετάκλητο 1.500 σελίδων βούλευμά του που εκδόθηκε σε χρόνο ρεκόρ, δεν παραπέμπει τον Αυγουστίνο Ξηρό, ενώ αποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους ο Γιάννης Σερίφης. Η δίκη αναμένεται να αρχίσει τέλη Φλεβάρη με αρχές Μάρτη.

Για τον Αυγουστίνο Ξηρό το παραπεμπτικό βούλευμα υιοθετεί την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Κ. Καρούτσου και δεν τον παραπέμπει σε δίκη καθώς εκτιμά ότι δεν προκύπτουν σε βάρος του σοβαρές ενδείξεις ενοχής. Για τον Γ. Σερίφη ορίζει αντικατάσταση της προσωρινής κράτησής του με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα αλλά και από τα όρια του νομού Αττικής, χρηματική εγγύηση 30.000 ευρώ και υποχρέωση εμφάνισης τρεις φορές το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Γιωτόπουλος «φωτογραφίζεται» ως αρχηγός, καθώς παραπέμπεται για ηθική αυτουργία σε όλες τις πράξεις των συγκατηγορουμένων του. Κατά το βούλευμα, αυτός προκάλεσε στους συγκατηγορουμένους του την απόφαση να εκτελέσουν τις άδικες πράξεις που διέπραξαν και ο ίδιος επινόησε και κατέστρωσε τα σχέδια της εκτέλεσης όλων αυτών των πράξεων.

Το συμβούλιο έκρινε, όμως, ότι πρέπει να παύσει οριστικά η ποινική δίωξη σε βάρος των Αλ. Γιωτόπουλου, Γ. Σερίφη, Θ. Ψαραδέλλη, Π. Σερίφη, Ν. Παπαναστασίου, Δ. Κουφοντίνα, Χρ. Ξηρού, Π. Τσελέντη, Β. Τζωρτζάτου, Σ. Ξηρού, Κ. Καρατσώλη, Ηρ. Κωστάρη, Κ. Τέλλιου, Θ. Σερίφη και Β. Ξηρού για ορισμένες πράξεις πλημμελειματικού χαρακτήρα, λόγω παραγραφής. Επίσης, το Συμβούλιο Εφετών παύει προσωρινά τη δίωξη σε βάρος των Θ. Ψαραδέλλη, Ν. Παπαναστασίου και Π. Σερίφη για την υπόθεση Τσάντες. Οριστικά παύει και η δίωξη εναντίον των Γ. Σκανδάλη και του Τούρκου υπήκοου Γιαβούζ Οζτούρκ λόγω θανάτου τους.

Χτες το πρωί, στον εισαγγελέα Πρωτοδικών κατατέθηκε μήνυση κατά παντός υπευθύνου από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του Βασίλη Τζωρτζάτου, ο οποίος υποστηρίζει ότι κακοποιήθηκε και δέχτηκε απειλές στην Ασφάλεια για να προχωρήσει στην ομολογία του. Το απόγευμα, η «Συσπείρωση ενάντια στην κρατική τρομοκρατία» και το «Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα» διοργάνωσαν μηχανοκίνητη πορεία από το Πεδίον του Αρεως στον Κορυδαλλό, σε ένδειξη συμπαράστασης στην Αγγελική Σωτηροπούλου, που συνεχίζει εδώ και 20 μέρες να κάνει απεργία πείνας, ζητώντας την άρση της απομόνωσής της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ