ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Στέλνουν με εκβιασμό εργαζόμενους στις θυγατρικές

Μεθοδεύσεις μεταβίβασης του πτητικού έργου της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) στις θυγατρικές «Μακεδονικές Αερογραμμές» και «Αεροπλοΐα», προκειμένου να προκατασκευαστεί η «νέα Ολυμπιακή» για τους ιδιώτες, καταγγέλλουν οι ιπτάμενοι συνοδοί - φροντιστές της ΟΑ.

Ειδικότερα, το νεοεκλεγέν ΔΣ της Ενωσης Ιπταμένων Συνοδών - Φροντιστών (ΕΙΣΦ), με ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι 30 συμβασιούχοι αεροσυνοδοί - φροντιστές, κλήθηκαν από την αρμόδια Διεύθυνση της εταιρίας, υπό την απειλή της πρόωρης λύσης των συμβάσεών τους, να... συναινέσουν σε «οικειοθελή προσωρινή μετακίνηση σε θυγατρικές εταιρίες». Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της ΕΙΣΦ, καταγγέλλουν ότι παραμονές των Χριστουγέννων η κυβέρνηση ανήγγειλε προσλήψεις σημαντικού αριθμού προσωπικού στις θυγατρικές για το 2003, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Στόχος της νέας μεθόδευσης, τονίζεται στην ανακοίνωση, είναι η δημιουργία «μηχανισμού μιας χρήσης», ο οποίος στην επερχόμενη κρίση και διαφαινόμενη σύγκρουση λόγω της ιδιωτικοποίησης της ΟΑ, θα εκτελεί το τακτικό προγραμματισμένο έργο της μητρικής εταιρίας.

Η ΕΙΣΦ καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει το «παιχνίδι» της διαπλεκόμενης πώλησης του ομίλου της ΟΑ και προειδοποιεί ότι με κάθε δυνατό τρόπο θα επιδιώξει να αποτρέψει την περαιτέρω συρρίκνωση του δικτύου και των δραστηριοτήτων της εταιρίας.

«ΘεσσαλοΝΙΚΗ ΤΩΡΑ»
Με συνέπεια κοντά στους δημότες και τις ανάγκες τους

Motion Team

«Δίνουμε μια υπόσχεση. Ολοι μας και οι 13 εκλεγμένοι, της παράταξης, θα εργαστούμε σκληρά και με συνέπεια, με βάση τα προβλήματα και τις ανάγκες των δημοτών. Για μας, πολίτης της χρονιάς που πέρασε είναι ο άνεργος πολίτης και γεγονός της χρονιάς είναι η αγωνιστική συνέπεια των πολιτών της Θεσσαλονίκης», σημείωσε ο Αγάπιος Σαχίνης, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα», αμέσως μετά το τέλος της περιοδείας που πραγματοποίησε την παραμονή της πρωτοχρονιάς στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης, μαζί με εκλεγμένους δημοτικούς και διαμερισματικούς συμβούλους.

Στη διάρκεια της περιοδείας τους, οι αιρετοί της παράταξης μίλησαν με πολίτες και καταστηματάρχες που επιβεβαίωναν με κάθε αφορμή τη χαμηλή κίνηση στην αγορά, το σχεδόν ανύπαρκτο τζίρο. «Δεν αρκεί να περιγράφεις το πρόβλημα. Πρέπει να εντοπίζεις και στη συνέχεια να αντιπαλεύεις τις αιτίες που το γεννούν. Οταν έχουμε εργαζόμενους χωρίς λεφτά, θα έχουμε και μαγαζιά χωρίς δουλιά», σημείωσε ο Αγ. Σαχίνης. Και ευχήθηκε καλύτερη λειτουργία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, με μεγαλύτερη αξιοπιστία και συνέπεια στη βάση των πραγματικών αναγκών του δημότη και της πόλης που διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στα ποσοστά της ανεργίας. Μάλιστα, κληθείς να σχολιάσει τη νέα εμφάνιση του δημάρχου Β. Παπαγεωργόπουλου, ο Αγ. Σαχίνης σημείωσε: «Αυτό που μας ενδιαφέρει να ξυρίσουμε και μάλιστα βαθιά ώστε να μην ξαναφυτρώσει, είναι η πολιτική υποκρισία, η αυταρέσκεια και ο οχαδερφισμός».

ΓΥΘΕΙΟ
Τιμή στους εκτελεσμένους στο Πασσαβά

Γ.Λιονακης

Στις 8 του Δεκέμβρη, όπως γίνεται κάθε χρόνο εδώ και 17 χρόνια, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εκτελέσεις Περιφέρειας Γυθείου και με τη σύμπραξη της ΠΕΑΕΑ, τιμήθηκε η θυσία των 41 πατριωτών περιφέρειας Γυθείου που εκτελέστηκαν στην τοποθεσία Πασσαβά, από τους Γερμανούς στις 7 και 8.12.1943.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και το προσκλητήριο νεκρών, η κεντρική ομιλήτρια Κατερίνα Σαραντάκου, πρόεδρος του συλλόγου, αναφέρθηκε στο ιστορικό της εκτέλεσης των πατριωτών και ανήγγειλε ότι η Αντωνία Καβαλλιεράκη, θυγατέρα του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Παναγιώτη Καβαλλιεράκη, παραχώρησε στο παρακείμενο κτήμα της την απαιτούμενη έκταση για την ανέγερση του μνημείου των εκτελεσμένων πατριωτών.

Εκτός από την αντιπροσωπεία των Κεντρικών Γραφείων της ΠΕΑΕΑ, παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνι τα Παραρτήματα Γυθείου, Σπάρτης, Τρίπολης, συγγενείς των εκτελεσμένων, πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι κομμάτων, μαζικών φορέων, ο νεοεκλεγμένος δήμαρχος Πέτρος Τζωρτζάκης, εκπρόσωπος του απελθόντα δημάρχου κ.ά.

Το πένθιμο εμβατήριο και τον Εθνικό Υμνο συνόδευσε η φιλαρμονική του Δήμου Γυθείου που τιμητικά παραβρίσκεται κάθε χρόνο, τιμώντας ιδιαίτερα και το μέλος της μπάντας Ηλία Καργάκο που ήταν ανάμεσα στους εκτελεσμένους πατριώτες.

Χαρακτηριστικό για τη θυσία των πατριωτών είναι σχετικό ποίημα που θα τραγουδήσει η λαϊκή μούσα, η πρώτη στροφή του οποίου λέει:

«Αυτός εδώ ο τόπος, είν' τόπος ΙΕΡΟΣ/ γιατ' έπεσαν σαράντα, με άδικο σκοτωμό./ Επεσαν παλικάρια και άξια κορμιά/ για την τιμή, τη δόξα και για τη λευτεριά./Του Πασσαβά τον κάμπο, τον πότισαν με αίμα/ και φύτρωσ' ένα δένδρο σε τούτο εδώ το χώμα./ Το δένδρο της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και της αδελφοσύνης/ που κάθονται στον ίσκιο του όσοι ποθούν ΕΙΡΗΝΗ...».

Στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Τετράωρη στάση εργασίας προανήγγειλαν για σήμερα από τις 12 το μεσημέρι έως τις 6μμ, οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για την απομάκρυνση συναδέλφου τους οδηγού από τη γραμμή στην οποία απασχολούνταν μετά από παράτυπη απόφαση του γενικού διευθυντή του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
Διακοπή δρομολογίων το σαββατοκύριακο

Χωρίς δρομολόγια στο τμήμα Ομόνοια - Ν. Ηράκλειο θα κυκλοφορήσουν το σαββατοκύριακο οι συρμοί του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου, λόγω της εγκατάστασης νέου συστήματος σηματοδότησης στο συγκεκριμένο τμήμα της γραμμής.

Από τους ΗΣΑΠ ανακοινώθηκε ότι για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού στο εν λόγω τμήμα του Ηλεκτρικού, θα λειτουργήσει η λεωφορειακή γραμμή 036 Σταθμός Ομόνοιας - Σταθμός Ηρακλείου, με αφετηρία στην Πλ. Λαυρίου στην Ομόνοια και τέρμα στην Πλ. Καραϊσκάκη στο Νέο Ηράκλειο.

ΣτΕ
Απόφαση για τους αιρετούς στα Υπηρεσιακά Συμβούλια Εκπαιδευτικών

Γνωμοδότηση που μπορεί να χαρακτηριστεί πλήγμα στο συνδικαλιστικό κίνημα, με την έννοια της λειτουργίας και των αρμοδιοτήτων του, αποτελεί η χτεσινή απόφαση του Ε' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που θεωρεί ότι για να εκλεγεί κάποιος στα Υπηρεσιακά Συμβούλια του Εκπαιδευτικού Προσωπικού (δασκάλων και καθηγητών) του δημόσιου τομέα, δεν είναι υποχρεωτική η συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Το ΣτΕ που κλήθηκε από το υπουργείο να γνωμοδοτήσει για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος 634/2002, που αφορά τη διαδικασία εκλογής σε αυτά τα Συμβούλια, έκρινε «παράνομη και αντίθετη με την κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι», διάταξη που υποχρέωνε τα αιρετά μέλη των Υπηρεσιακών Συμβουλίων να είναι μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στην απόφασή του το ΣτΕ επικαλείται το άρθρο 12 του Συντάγματος, ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να ιδρύει σωματεία και συνδικαλιστικές οργανώσεις, και ταυτόχρονα το άρθρο 5 για την ελευθερία του πολίτη να μη συμμετέχει καθόλου σε συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η απόφαση ωστόσο αυτή έρχεται σε αντίθεση με το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών που ομόφωνα είχε ζητήσει την υποχρεωτικότητα του μέλος του σωματείου για τη συμμετοχή στη διαδικασία εκλογής των αιρετών αντιπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Ταυτόχρονα οι αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις έχουν προτείνει οι αιρετοί να τοποθετούνται στα Συμβούλια με ευθύνη των σωματείων και να είναι άμεσα ανακλητοί από αυτά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ