ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ερείπιο» ο Παρθενώνας για τους Βρετανούς!

Στην πλήρη απαξίωση ενός από τα σημαντικότερα μνημεία της ανθρωπότητας, του Παρθενώνα, κατέφυγε την περασμένη Πέμπτη ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ ΜακΓκρέγκορ. Μιλώντας στο τέταρτο πρόγραμμα της βρετανικής ραδιοφωνίας είπε, ότι «επειδή ο Παρθενώνας είναι πλέον ερείπιο, ο καλύτερος τρόπος να αξιοποιήσουμε αυτά τα Γλυπτά είναι να βρίσκονται εδώ στο Λονδίνο, στο πλαίσιο άλλων σημαντικών εκθεμάτων». Πρόσθεσε, για να «γλυκάνει» ίσως τα περί «ερειπίου», ότι «κατανοεί» την επιθυμία της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών, αλλά και ότι υπάρχουν πολλοί Ελληνες που κατανοούν το πόσο σημαντικό είναι έργα τέχνης της πατρίδας τους να βρίσκονται σε άλλες χώρες.

Η απάντηση του υπουργού Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλου ήταν ότι ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου «θα έχει την ευκαιρία τις επόμενες μέρες να ξανασκεφθεί αυτά που είπε εάν θέλει να διαφυλάξει και το κύρος του». Πρόσθεσε, ότι η συμπεριφορά του Νιλ ΜακΓκρέγκορ ήταν «κλασική, όχι με την έννοια του μνημείου, αλλά με την έννοια της συνήθους συμπεριφοράς που έχουν οι διευθυντές του Βρετανικού Μουσείου στα θέματα αυτά».

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί, ότι είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς πως οι «λεονταρισμοί» του Βρετανού παράγοντα δεν είναι σε προηγούμενη γνώση της κυβέρνησής του. Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση φέρει μεγάλες ευθύνες για το ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται με αποικιοκρατικές τακτικές. Σε αυτό βοηθούν και οι πρωθυπουργικές δηλώσεις περί «Ελγινείων», αλλά και η καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου του Μακρυγιάννη για την κατασκευή του Νέου Μουσείου Ακρόπολης που προορίζεται, ουσιαστικά, για τη φύλαξη των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Η γυναίκα μέσα από «ανδρικό» φακό

«Η Αννα και οι λύκοι»
«Η Αννα και οι λύκοι»
«... κινηματογραφικό αφιέρωμα στο... Η», στο θηλυκό, στη γυναίκα, αρχίζει στις 14 Γενάρη από τη Λέσχη Κινηματογράφου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, και το πλαισιώνουν τέσσερις άνδρες! Ο Κάρλο Σάουρα με την ταινία «Η Αννα και οι λύκοι», ο Μικελάντζελο Αντονιόνι με την «Εκλειψη», ο Ζαν Λικ Γκοντάρ με την «Περιφρόνηση» και ο Αντρέι Ζουλάφσκι με τη «Δημόσια γυναίκα». Οι θηλυκές λέξεις! Στρατιά ολόκληρη... Η χαρά, η αγάπη, η ευτυχία, η ελευθερία, η ευγνωμοσύνη, η ελπίδα, η δημιουργία, η δημοκρατία, η αλληλεγγύη, και έπειτα οι άλλες, η προδοσία, η ατιμία, η αχαριστία, η απελπισία, η αδιαλλαξία, η μεμψιμοιρία.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής: Τρίτη 14/1 ώρα 9 μ.μ.: «Η Αννα και οι λύκοι» του Κάρλος Σάουρα με τους: Τζέραλντιν Τσάπλιν και Φερνάντο Γκόμεζ. Τρίτη 21/1 ώρα 9 μ.μ.: «Η έκλειψη» του Μικελάντζελο Αντονιόνι, με τους: Αλέν Ντελόν και Μόνικα Βίτι. Τρίτη 28/1 ώρα 9 μ.μ.: «Η περιφρόνηση» του Ζαν Λικ Γκοντάρ, με τους: Μπριζίτ Μπαρντό και Μισέλ Πικολί. Προλογίζει η Εύα Καΐλη με θέμα: «Γυναίκα και πολιτική». Τρίτη 4/2 ώρα 9 μ.μ.: «Η δημόσια γυναίκα» του Αντρέι Ζουλάφσκι με τη Βαλέρια Καπρίσκι

Ο Φλεβάρης είναι αφιερωμένος στη μουσική, στις νότες που γεννούν συναισθήματα, που δημιουργούν, που «παγιδεύουν» σε ταξίδια από τη μια εποχή στην άλλη, από τον έναν τόπο στον άλλο. Τη μουσική που αντιδρά, που επαναστατεί, που εξημερώνει, που γαληνεύει, που αναπτύσσει ιδέες, και μιας μουσικής που πολλές φορές θεωρήθηκε «αμαρτωλή» και «ανήθικη» μιας μουσικής όμως που ποτέ μα ποτέ δε συμβιβάστηκε! Τίτλος του αφιερώματος «Θρησκοληψίες - το καλύτερο απορρυπαντικό... έρωτας, ο ΜΟΥΣΙΚΟΣ εμπρηστής».

Κάθε Τρίτη -όπως εδώ και 8 χρόνια συνεχεία- οι προβολές θα γίνονται στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΚΘ (Αριστοτέλους 32 & Ολύμπου) και ώρα 9 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Στον κόσμο του Κρόνεμπεργκ

Μια από τις πλέον συζητημένες ταινίες της δεκαετίας του '90, το «Crash» του - επίσης πολυσυζητημένου - σκηνοθέτη, Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ, θα προβάλει το «Απόλλων» στις 12/1, στις 11.30 μ.μ., στο πλαίσιο του προγράμματος «Κυριακάτικες συναντήσεις με το σινεμά της λογοτεχνίας», που συνδιοργανώνουν το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

Ο Κρόνεμπεργκ μεταφέρει στο σελιλόιντ το, ομότιτλο, βιβλίο του Τζέιμς Μπάλαρντ, τα χειρόγραφα του οποίου επιστράφηκαν το 1973 σε γνωστό εκδοτικό οίκο της Βρετανίας, με τη σημείωση: «Ο συγγραφέας είναι ψυχιατρικά ανίατος. Να μην εκδοθεί». Για ορισμένους, ο σκηνοθέτης της ταινίας ανήκει στην ίδια κατηγορία με τον συγγραφέα. Για άλλους, η ταινία αποτελεί ένα ωμό, πλην, όμως, αποκαλυπτικό σχόλιο πάνω σε «μια κοινωνία όπου κυριαρχεί η μανία του σεξ, αλλά από την οποία λείπει ο πραγματικός έρωτας» (Νίνος Φενέκ Μικελίδης).

Εξάλλου, στο πλαίσιο του προγράμματος, «Ελληνικές Τετάρτες στην "Ανδόρα"», θα προβληθεί ένα μικρό αφιέρωμα σε έναν από τους πρωτοπόρους του ελληνικού κινηματογράφου, τον Τάκη Κανελλόπουλο, στις 15/1, στον κινηματογράφο «Ανδόρα». Συγκεκριμένα, θα προβληθούν οι ταινίες: «Το χρονικό μιας Κυριακής», «Ουρανός» (Βραβείο φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1962, Κρατικό βραβείο σκηνοθεσίας και παραγωγής, 1964, Αργυρό βραβείο Φεστιβάλ Νάπολης, 1963, συμμετοχή στα Φεστιβάλ Καννών, Ν. Υόρκης και Βερολίνου την ίδια χρονιά), «Εκδρομή» (Τιμητική διάκριση και δύο βραβεία Ελλήνων κριτικών στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, 1966).

Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει

«Βροχή» του Σ.Τζουμέρκα
«Βροχή» του Σ.Τζουμέρκα
Το μεγάλο ταξίδι του Φεστιβάλ Δράμας, με τις ταινίες μικρού μήκους που βραβεύτηκαν στο 25ο Φεστιβάλ Δράμας Ταινιών Μικρού Μήκους συνεχίζεται. Αναλυτικά το πρόγραμμα μέχρι τα τέλη του Γενάρη έχει ως εξής:

Πετρούπολη (8-9/1/2003) σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη. Αγιος Στέφανος 10-11/1/2003 σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη. Αγιος Νικόλαος (16/1/2003) σε συνεργασία με το Δημοτικό Κινηματογράφο. Ηράκλειο (17-18-19/1/2003) σε συνεργασία με τον Κινηματογράφο «Βιτζέντσος Κορνάρος». Ρέθυμνο (21-22/1/2003) σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη. Χανιά (24-25/1/2003) σε συνεργασία με την ΕΡΑ Χανίων. Λαμία (29-30/1/2003) σε συνεργασία με το Δημοτικό Κινηματογράφο. Και έπεται συνέχεια!

Διεθνές κινηματογραφικό «ραντεβού»

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα (1-9 Μαρτίου, 2003), θα πραγματοποιηθεί από τις 5- 9 Μαρτίου, το Pitching Forum 2003, που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ (EDN) σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα «διεθνές ραντεβού» με τη συμμετοχή χωρών της Ευρώπης και των νοτιοανατολικών ευρωπαϊκών χωρών, που δίνει την ευκαιρία στους Ελληνες επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου, να παρουσιάσουν και να προωθήσουν το έργο τους, σε τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας μας, αλλά και του εξωτερικού.

Στη φετινή συνάντηση του Pitching Forum 2003, οι Ελληνες παραγωγοί, με συναδέλφους τους, θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν projects στους εκπροσώπους ευρωπαϊκών και ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών, σκοπεύοντας στην πώληση. Για τη συμμετοχή τους στο Pitching Forum 2003, οι ενδιαφερόμενοι, πρέπει να αποστείλουν έως τις 24 Ιανουαρίου, στο EDN (European Documentary Network, 29A Skindergrade, 1159 K. Denmark), μια δισέλιδη περιγραφή των projects στα αγγλικά, με τα παρακάτω στοιχεία: -τίτλος, διάρκεια, format, προϋπολογισμός- όνομα παραγωγού, σκηνοθέτη (βιογραφικό - φιλμογραφία κ.λ.π) -περίληψη, οπτική ανάπτυξη της ιδέας του σκηνοθέτη -οπτικό υλικό (προαιρετικό) - διεύθυνση, τηλέφωνο, φαξ και e-mail της εταιρίας. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το: -EDN (Anita Reher, τηλ.:+45 33131122, φαξ:+45 33131144, e-mail: anita@edn.dk) -Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα (Μαρία Ρούσση, τηλ: 01 6453669, φαξ: 01 6448143, e-mail: program2@filmfestival.gr).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ