Τετάρτη 8 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ερείπιο» ο Παρθενώνας για τους Βρετανούς!

Στην πλήρη απαξίωση ενός από τα σημαντικότερα μνημεία της ανθρωπότητας, του Παρθενώνα, κατέφυγε την περασμένη Πέμπτη ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ ΜακΓκρέγκορ. Μιλώντας στο τέταρτο πρόγραμμα της βρετανικής ραδιοφωνίας είπε, ότι «επειδή ο Παρθενώνας είναι πλέον ερείπιο, ο καλύτερος τρόπος να αξιοποιήσουμε αυτά τα Γλυπτά είναι να βρίσκονται εδώ στο Λονδίνο, στο πλαίσιο άλλων σημαντικών εκθεμάτων». Πρόσθεσε, για να «γλυκάνει» ίσως τα περί «ερειπίου», ότι «κατανοεί» την επιθυμία της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών, αλλά και ότι υπάρχουν πολλοί Ελληνες που κατανοούν το πόσο σημαντικό είναι έργα τέχνης της πατρίδας τους να βρίσκονται σε άλλες χώρες.

Η απάντηση του υπουργού Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλου ήταν ότι ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου «θα έχει την ευκαιρία τις επόμενες μέρες να ξανασκεφθεί αυτά που είπε εάν θέλει να διαφυλάξει και το κύρος του». Πρόσθεσε, ότι η συμπεριφορά του Νιλ ΜακΓκρέγκορ ήταν «κλασική, όχι με την έννοια του μνημείου, αλλά με την έννοια της συνήθους συμπεριφοράς που έχουν οι διευθυντές του Βρετανικού Μουσείου στα θέματα αυτά».

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί, ότι είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς πως οι «λεονταρισμοί» του Βρετανού παράγοντα δεν είναι σε προηγούμενη γνώση της κυβέρνησής του. Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση φέρει μεγάλες ευθύνες για το ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται με αποικιοκρατικές τακτικές. Σε αυτό βοηθούν και οι πρωθυπουργικές δηλώσεις περί «Ελγινείων», αλλά και η καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου του Μακρυγιάννη για την κατασκευή του Νέου Μουσείου Ακρόπολης που προορίζεται, ουσιαστικά, για τη φύλαξη των Γλυπτών του Παρθενώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ