ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Αντιδρούν στην πολιτική ξεκληρίσματος

Και προετοιμάζουν τις νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους

Eurokinissi

Τις νέες αγωνιστικές τους αντιδράσεις κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης οργανώνουν οι αγρότες της Θεσσαλίας. Στην αιχμή των αντιδράσεών τους βρίσκονται οι αρνητικές εξελίξεις στη βαμβακοκαλλιέργεια, καθώς, κοντά στις 50.000 τόνοι βαμβακιού, μένουν αδιάθετοι στην περιοχή και κανείς δεν ξέρει αν, πότε και πόσο θα πουληθούν, εξαιτίας της αυθαίρετης απόφασης της κυβέρνησης ν' αφήσει εκτός επιδότησης μεγάλες ποσότητες από τη φετινή παραγωγή του προϊόντος.

Το πρόβλημα παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά φέτος και οφείλεται στην απόφαση της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης να θέσουν όριο στην παραγωγή, που ο κάθε βαμβακοπαραγωγός μπορεί να παραδώσει στο εκκοκκιστήριο, καθώς και στο γεγονός ότι το υπουργείο Γεωργίας αποφάσισε την πρόωρη λήξη της εκκοκκιστικής περιόδου στις 31 του περασμένου Δεκέμβρη, με αποτέλεσμα πολλοί αγρότες να μην προλάβουν να παραδώσουν το σύνολο της παραγωγής τους. Η αιτία του προβλήματος, βεβαίως, βρίσκεται στο νέο καταστροφικό κανονισμό της ΕΕ για το βαμβάκι, οι συνέπειες του οποίου, στα δυο χρόνια εφαρμογής του, είναι η δραστική μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας και του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών, οδηγώντας αρκετούς απ' αυτούς στο ξεκλήρισμα.

Στα πλαίσια των προετοιμασιών των αγωνιστικών αντιδράσεων αύριο στα Τρίκαλα στις 10 π.μ., στην Ενωση Συνεταιρισμών, θα πραγματοποιηθεί αγροτική σύσκεψη. Στη σύσκεψη, που διοργανώνει η Ενωση Συνεταιρισμών, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών και αγρότες του νομού.

Αύριο και στην Καρδίτσα, όπου στις 23 Γενάρη, ημέρα Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί παλλαϊκό συλλαλητήριο, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων (ΕΟΑΣΝΚ) του νομού συγκαλεί σύσκεψη εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων και αγροτών. Στη σύσκεψη θα συζητηθεί ο καλύτερος συντονισμός της δράσης εν όψει του συλλαλητηρίου της 23ης Γενάρη, καθώς και εν όψει του πανελλαδικού συλλαλητηρίου που διοργανώνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση στη Θεσσαλονίκη, στις 2 Φλεβάρη, στα πλαίσια των εγκαινίων της έκθεσης «ΑΓΡΟΤΙΚΑ». Οπως επισημαίνεται σε δελτίο Τύπου της ΕΟΑΣΝΚ «οι αγρότες της Καρδίτσας πιστεύουν ότι ο κοινός και συντονισμένος αγώνας, αποτελεί το μόνο σίγουρο δρόμο για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ριζικών αλλαγών στον τόπο μας. Ετσι, που πραγματικά θα μπορέσει ο νομός Καρδίτσας, να βγει από την απομόνωση και οι αγρότες να μείνουν στα χωράφια τους και στα χωριά τους. Γιατί τα χωριά μας αδειάζουν, "γερνούν"».

Στη Λάρισα χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, που συγκάλεσε η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών με τη συμμετοχή των νομαρχών της Θεσσαλίας, δημάρχων κι άλλων εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου αποφασίστηκε να ζητηθεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, με αίτημα να υπάρξει εμβόλιμη εκκοκκιστική περίοδος και να παραδοθούν όλες οι παραχθείσες ποσότητες βαμβακιού.

Η αιτία του προβλήματος

Σχετικά με τη χτεσινή σύσκεψη στην Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας, στελέχη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, επισήμαναν ότι σ' αυτή δεν υπογραμμίστηκε η πραγματική αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι βαμβακοπαραγωγοί, δεν προβλήθηκε ένα ολοκληρωμένο και σαφές πλαίσιο αιτημάτων και δεν τονίστηκε πως ο αγώνας των αγροτών δεν αποσκοπεί μόνο σε μικρά και πρόσκαιρα ωφελήματα, αλλά σε ουσιαστικές και μακροπρόθεσμες λύσεις.

Διαφοροποιούμενα, λοιπόν, σαφώς από τους διοργανωτές της σύσκεψης, τα στελέχη του συνεπούς, αγωνιστικού συνδικαλιστικού και συνεταιριστικού κινήματος της αγροτιάς σημείωναν ότι για τα προβλήματα των βαμβακοπαραγωγών, και γενικότερα των μικρομεσαίων αγροτών, ευθύνεται η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Επισπεύδεται το ξεκλήρισμα

Αποτέλεσμα αυτής της δυσμενούς εξέλιξης, που παρατηρείται τα τελευταία δέκα χρόνια - υπογράμμιζαν οι συνεπείς αγροτοσυνδικαλιστές - είναι να προχωρεί, με γοργούς ρυθμούς, η διαδικασία μαζικού ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών στη Θεσσαλία και, γενικότερα, στη χώρα μας. Και τόνιζαν ότι αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δεν κρύβουν ότι η πολιτική που εφαρμόζουν επιχειρεί ν' αρπάξει τη γη από τους μικρομεσαίους αγρότες και να την παραδώσει στους λίγους μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι διαθέτουν ή θα έχουν στο μέλλον, μεγάλες και κερδοφόρες αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Τα στελέχη του συνεπούς, αγωνιστικού αγροτικού κινήματος σημείωναν ακόμα ότι «θύματα» αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής είναι το σύνολο των μικρομεσαίων αγροτών, καθώς πλήττει όλα τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Και επισήμαναν, με νόημα, ότι προκαλεί υπόνοιες το γεγονός ότι τα γνωστά - προσκείμενα στη ΝΔ - αγροτοσυνεταιριστικά στελέχη που διοργάνωσαν τη χτεσινή σύσκεψη στη Λάρισα, προσπάθησαν να παρουσιάσουν το πρόβλημα του βαμβακιού, αποκομμένο από το γενικότερο αγροτικό πρόβλημα της χώρας.

Διότι, ναι μεν η βαμβακοκαλλιέργεια βρίσκεται υπό διωγμόν - ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια εφαρμογής του νέου καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ - και οι βαμβακοπαραγωγοί υποφέρουν πολύ, αλλά τα ίδια ή ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι παραγωγοί πολλών άλλων αγροτικών προϊόντων.

Επομένως, η μη σύνδεση του προβλήματος των βαμβακοπαραγωγών με τα προβλήματα των άλλων μικρομεσαίων αγροτών, υποβαθμίζει το εύρος και το βάθος των αγροτικών προβλημάτων και, ταυτόχρονα, το μέγεθος των ευθυνών της αντιαγροτικής πολιτικής και των φορέων που τη διαχειρίζονται και την υπηρετούν.

Για το παρόν και το μέλλον...

Οσον, δε, αφορά στις διακηρύξεις που ακούστηκαν στη σύσκεψη περί ανάπτυξης νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων, οι συνεπείς αγωνιστές του αγροτικού κινήματος τόνιζαν: Αναγκαίες, μεν, όσο ποτέ άλλοτε είναι οι κινητοποιήσεις των βαμβακοπαραγωγών για την εξασφάλιση ενός ικανοποιητικού εισοδήματος, πλην όμως για να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα ο αγώνας τους θα πρέπει:

-- Να ενδιαφέρει και να κινητοποιεί τους μικρομεσαίους αγρότες όλων των προϊόντων και να συσπειρώνει, ως συμπαραστάτες στην πάλη των αγροτών, και τ' άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού.

-- Να προβάλλει συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων, απαιτώντας:

α) Την κατάργηση όλων των περιοριστικών και αντιπαραγωγικών κανονισμών της ΕΕ.

β) Αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζεται ένα λογικό κέρδος.

γ) Αυξήσεις στα κονδύλια για τη γεωργία από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον κρατικό προϋπολογισμό, για να γίνουν τα έργα υποδομής και ν' αναπτυχθεί η επιστημονική έρευνα, ώστε να έχουμε παραγωγή ποιοτικών και υγιεινών αγροτικών προϊόντων.

δ) Ειδικά για το φετινό βαμβάκι να παραδοθεί στα εκκοκκιστήρια και να πληρωθεί με επιδότηση όλη η παραγωγή που παρήχθη νομίμως και ανεξαρτήτως του ΟΣΔΕ.

-- Να προβάλλει τον παραγωγικό συνεταιρισμό ως λύση του αγροτικού προβλήματος της χώρας μας.

Οι αγροτοσυνδικαλιστές της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας καλούν όλους τους μικρομεσαίους αγρότες του νομού, που συμφωνούν μ' αυτό το συγκεκριμένο και «καθαρό» πλαίσιο αιτημάτων, να συμμετέχουν στην πάλη για την επίλυση των προβλημάτων τους και για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εκφράζοντας, δε, ανησυχίες ως προς τις προθέσεις και τις θέσεις των αγροτοσυνεταιριστών της ΝΔ, σημειώνουν ότι, αν ο αγώνας της αγροτιάς δεν πάρει σαφές περιεχόμενο και αποτελεσματική μορφή και αν δεν έχει προοπτική, δεν πρόκειται να δώσει λύση. Τονίζουν, ακόμα, ότι ο αγροτικός κόσμος δεν είναι διατεθειμένος να βγει στο δρόμο, για να κερδίσει μόνο κάτι το προσωρινό, αλλά για να διασφαλίσει το παρόν και το μέλλον του. Και, βεβαίως, οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν είναι διατεθειμένοι να βγουν στους δρόμους, για να εξυπηρετήσουν πολιτικούς στόχους και κομματικές σκοπιμότητες, που σχετίζονται με την αγωνιώδη προσπάθεια του Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ν' αναρριχηθεί στην πολυπόθητη κυβερνητική εξουσία.

Αλλωστε - καταλήγουν οι συνεπείς αγροτοσυνδικαλιστές της Λάρισας - δεν πέρασε και πολύς χρόνος από τον περσινό Φλεβάρη, για να ξεχάσουν οι αγρότες ποιοι και γιατί τους «πούλησαν» στα Τέμπη...


ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Σ' ένα μήνα θα μάθουν...

Σε ένα μήνα θα δει... η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας τι θα γίνει με την καταβολή των αποζημιώσεων ΠΣΕΑ στους αγρότες της Κορινθίας, που καταστράφηκαν από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2000.

Χτες, 200 περίπου πυρόπληκτοι αγρότες από τις περιοχές των Δήμων Ξυλοκάστρου και Συκεώνως Κορινθίας, συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Γεωργίας ζητώντας ημερομηνία καταβολής των αποζημιώσεων που έχουν να λαμβάνουν. Να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι του 2001 τους είχε δοθεί ως προκαταβολή το 1/3 περίπου των λεγόμενων αποζημιώσεων ΠΣΕΑ, που τους έβγαλε το υπουργείο Γεωργίας. Κι όπως λέχθηκε χτες, επειδή αυτό έγινε χωρίς κοινοτική άδεια, η ΕΕ πάγωσε την έγκριση του σχετικού προγράμματος. Ετσι, η «υπάκουη» κυβέρνηση δεν κατέβαλε μέχρι τώρα τα υπόλοιπα «ψίχουλα» της εξόφλησης στους χιλιάδες πυρόπληκτους αγρότες της Κορινθίας.

Ο υφυπουργός Γεωργίας Φ. Χατζημιχάλης, με τον οποίο συναντήθηκε αντιπροσωπεία των πυρόπληκτων αγροτών, υποσχέθηκε, πως σε ένα μήνα θα δοθεί η απάντηση για το πότε θα καταβληθούν τελικά τα υπόλοιπα ποσά των αποζημιώσεων. Ο ίδιος μάλιστα, για να δημιουργήσει και κλίμα πρόσθετης αισιοδοξίας, ανέφερε πως η ΕΕ προσανατολίζεται σύντομα να εγκρίνει το σχετικό πρόγραμμα. Βέβαια, είναι σημαντικό να καταβάλλονται έγκαιρα οι αποζημιώσεις ΠΣΕΑ και όχι να περνούν τρία και τέσσερα χρόνια, αλλά και για την περίπτωση των πυρόπληκτων αγροτών της Κορινθίας υπάρχει και το ζήτημα τι σόι αποζημιώσεις θα καταβληθούν τελικά και τι ύψος των ζημιών θα καλύπτουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ