ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέο αναθεωρημένο σχέδιο υποβάλλει ο ΟΗΕ

Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, άρχισε χτες το νέο κύκλο επαφών του από τη Νέα Υόρκη, όπου είχε διαβουλεύσεις με τον αναπληρωτή ΓΓ Κιέραν Πρέντεργκαστ.

Ο Αλβαρο ντε Σότο πρόκειται να αναχωρήσει για την Αγκυρα και την Αθήνα. Στην Κύπρο αναμένεται να φτάσει στις 13 του Γενάρη και την επομένη αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες μετέδωσε το ΡΙΚ, αποκορύφωμα του νέου κύκλου συνομιλιών του Αλβαρο ντε Σότο θα είναι η υποβολή νέου αναθεωρημένου σχεδίου από τα Ηνωμένα Εθνη, που θα επιχειρεί να συγκεκριμενοποιήσει κάποια θέματα σε συνδυασμό και με την εργασία των νομικών επιτροπών.

Η επιτροπή η οποία ασχολείται με το θέμα των συνθηκών συνήλθε χτες, ενώ η επιτροπή που είναι επιφορτισμένη με την επεξεργασία των νόμων του κοινού κράτους θα συνέλθει αύριο, Παρασκευή.

Τα θέματα στα οποία αναμένεται να επέλθουν διαφοροποιήσεις είναι ο όγκος των στρατευμάτων από την Ελλάδα και την Τουρκία που θα παραμείνουν μετά τη λύση, αλλά και το εδαφικό, το οποίο θεωρείται και το πιο επίμαχο. Πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν πως ο Ντενκτάς επιχειρεί να αυξήσει το ποσοστό το οποίο θα υπαχθεί στο τουρκοκυπριακό συστατικό μέρος του κράτους, από περίπου 28,6%, που προτείνουν τα Ηνωμένα Εθνη, στο 30%, ενώ, αντί της επιστροφής της Αμμοχώστου, προτείνει συγκατοίκηση στην πόλη.

Παρέμβαση Μπους υπέρ του «σχεδίου Ανάν»

Η υποβολή του «σχεδίου Ανάν» για το Κυπριακό προς τους ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στις 11 του περασμένου Νοέμβρη, ήταν ιδιαίτερης σημασίας, αναφέρει ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, σε συνοδευτική επιστολή που απέστειλε προχτές στο Κογκρέσο, μαζί με τη διμηνιαία έκθεσή του για το Κυπριακό.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος προσθέτει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στην προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης του Κυπριακού.

Αναφέρει, επίσης, ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι παρείχαν, όπως και προηγουμένως, διπλωματική υποστήριξη στη διαδικασία των συνομιλιών. Η έκθεση Μπους καλύπτει την περίοδο από 1η του Οκτώβρη μέχρι 30 του Νοέμβρη 2002.

Αλλάζει πολιτική η Αγκυρα;

«Νέα πολιτική» της Αγκυρας στο Κυπριακό βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της επεξεργασίας και αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος της βδομάδας, λέει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Γιασάρ Γιακίς. «Μεταξύ μας δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων που δε θα μπορούσε να ξεπεραστεί. Το ζητούμενο είναι να εξευρεθεί μια λύση με την οποία θα γίνει αποδεκτή η άποψή μας και στην απέναντι πλευρά», λέει ο Τούρκος υπουργός. «Αυτό που επιδιώκουμε είναι μια λύση εντός των πλαισίων των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία θα προστατεύονται και τα τουρκικά συμφέροντα», είπε ο Γ. Γιακίς σε συνεντεύξεις του στην τηλεόραση και στον Τύπο.

Στην πρόσφατη ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών Θεμάτων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης έγινε σαφές ότι η θέση της Τουρκίας για το Κυπριακό έχει μεταβληθεί, έχει γίνει αποδεκτό το «σχέδιο Ανάν» ως βάση λύσης του Κυπριακού και έχουν εγκαταλειφθεί οι ιδέες «ενσωμάτωσης» του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, που προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση του Μπουλέντ Ετσεβίτ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Λύση, ακόμη και αυτό το μήνα, «βλέπει» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αν η Τουρκία προχωρήσει σε αλλαγή της πολιτικής της.

Ο Μ. Παπαπέτρου δήλωσε πως αν η Αγκυρα προχωρήσει σε υλοποίηση των όσων εξαγγέλλει, δε χρειάζονται πολλές και μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις. Κατά τον Μ. Παπαπέτρου, αυτό που χρειάζεται είναι η τοποθέτηση των δύο πλευρών στις διάφορες πτυχές, οπότε μια λύση μπορεί να επιτευχθεί πολύ πιο πριν από τις 28 του Φλεβάρη και πολύ πιθανό εντός του Γενάρη.

ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Προεκλογικές αντιπαραθέσεις...

Μέρα με τη μέρα εντείνονται οι αντιπαραθέσεις των υποψηφίων για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε ότι αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος στις εκλογές του Φλεβάρη θα θέσει την παραίτησή του στη διάθεση του νέου Προέδρου.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου και αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους υπέβαλε υποψηφιότητα για την Προεδρία, ο Αλ. Μαρκίδης είπε ότι μοναδικός σκοπός του είναι να συμβάλει στην απάντηση των προκλήσεων της νέας εποχής, στη βάση ενός ευρύτατου αποδεκτού προγράμματος δράσης που δε θα καθορίζεται από κάποια στενά συμφέροντα, αλλά από το μέλλον της Κύπρου, ώστε τα επόμενα χρόνια όλοι οι κάτοικοί της να ζήσουν σε περιβάλλον ευημερίας και ασφάλειας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Αλ. Μαρκίδης τόνισε ότι θεωρεί τον εαυτό του απόλυτα ικανό να χειριστεί το κυπριακό πρόβλημα.

Εντονη κριτική από ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λιλλήκας αμφισβήτησε τις υποσχέσεις του Προέδρου Κληρίδη ότι θα διακυβερνήσει μόνο για 16 μήνες. Ο Γ. Λιλλήκας υπενθύμισε προηγούμενες υποσχέσεις του Γλ. Κληρίδη, που - όπως ισχυρίστηκε - δεν τήρησε και διερωτήθηκε αν θα πράξει το ίδιο σε περίπτωση που στην περίοδο των 16 μηνών δεν επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Μάριος Κάρογιαν εξέφρασε την άποψη ότι έχουν κουράσει οι συνεχείς συζητήσεις περί υποψηφίων και έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος που θα έδινε στον πολίτη την ευκαιρία να γνωρίσει τις θέσεις και τις προτάσεις των υποψηφίων για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που επισώρευσε, όπως είπε, η πεντάχρονη διακυβέρνηση του ΔΗΣΥ. Ο Μ. Κάρογιαν πρόσθεσε ότι εκείνο που επιθυμεί ο πολίτης είναι να ακούσει λύσεις στα δικά του προβλήματα, αλλά και τι πρέπει να γίνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση την επόμενη μέρα.

Στηρίζει Κληρίδη ο Βασιλείου

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο πρόεδρος των ΕΔΗ, Γιώργος Βασιλείου σημείωσε ότι η υποψηφιότητα Κληρίδη δεν είναι άλλη μια πρόταση εξουσίας, αλλά πρόταση ενότητας για τη γρήγορη επίτευξη της λύσης του Κυπριακού. Οπως είπε ο Γ. Βασιλείου, τη σχετική απόφαση έλαβε χτες η Εκτελεστική Γραμματεία των Ενωμένων Δημοκρατών και θα την εισηγηθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο των ΕΔΗ, που θα συνέλθει στις 15 Γενάρη, για να λάβει τελικές αποφάσεις σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές.

Τοπική Αυτοδιοίκηση και Ειρήνη

Από 1/1/03 οι δημοτικές και νομαρχιακές αρχές που αναδείχτηκαν από τις εκλογές του Οκτώβρη του 2002 ξεκίνησαν και τυπικά την τετραετή θητεία τους 2003-2006. Τη δε Κυριακή 5/1 εκλέχθηκαν και τα νέα όργανα διοίκησης: προεδρεία δημοτικών και νομαρχιακών συμβουλίων, δημαρχιακές και νομαρχιακές επιτροπές.

Ευχές για «καλή θητεία», εποικοδομητικό έργο, αισιοδοξία, διάθεση για δουλιά, αλλά και για ειρήνη στον κόσμο επικράτησαν αυτές τις μέρες και σίγουρα θα συνεχιστούν όλο το μήνα με τις εκδηλώσεις κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας κλπ. Δεν αμφισβητούμε την ειλικρίνεια αυτών των «ευχών», εκτός ορισμένων στημένων τηλεοπτικών σόου, με την παρουσία κυβερνητικών και άλλων παραγόντων που δεν παρέλειπαν να κάνουν και εξαγγελίες τόσο για το θεσμό όσο και για την επιτυχή κυβερνητική πολιτική στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας. Οποιος δε άκουσε το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του πρωθυπουργού, σίγουρα φαντάστηκε ότι ζει σε άλλη χώρα χωρίς κανένα πρόβλημα, γιατί η κυβέρνηση το 2002 φρόντισε για όλα. «Ελυσε» το πρόβλημα της ανεργίας, της παιδείας, εξάρθρωσε τη «17 Νοέμβρη» και την τρομοκρατία και αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ, βαδίζοντας περήφανα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Το ποδαρικό όμως που επέλεξε ο κύριος Σημίτης, μόνο ειρηνικό και αισιόδοξο δεν μπορεί να είναι, όταν αυτές τις μέρες με εντολή του συνέρχεται η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων για να εξετάσει τις διπλωματικές και στρατιωτικές επιπτώσεις από ενδεχόμενη επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ. Θα πρέπει, δηλαδή, να εξετάσει η Επιτροπή με βάση στοιχεία που ήδη έχουν δημοσιευτεί α) αν αναβαθμιστεί ή όχι η ελληνική στρατιωτική συμμετοχή στον Περσικό Κόλπο (να σταλεί και δεύτερη φρεγάτα) β) εάν επιτραπεί ή όχι η αποβίβαση 300 Αμερικανών πεζοναυτών στη Σούδα για να «φρουρούν» τη βάση και γ) εάν αναβαθμιστεί ή όχι ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή που έχει φυσικά άμεση σχέση με τη χώρα μας.

Είναι φανερό ότι στο κατώφλι του 2003 οι ιμπεριαλιστές προετοιμάζουν, με επικεφαλής την κυβέρνηση Μπους, τη δεύτερη δολοφονική επίθεση κατά του Ιράκ μέσα σε 11 χρόνια, προσδιορίζοντάς τη στα μέσα Φλεβάρη.

Η ΤΑ, θα αναρωτηθούν ίσως μερικοί, τι μπορεί να κάνει, αφού οι αποφάσεις για συμμετοχή ή μη στον πόλεμο αφορούν την κυβέρνηση;

Τι μπορεί, λοιπόν, να κάνουν οι αιρετοί όταν μάλιστα ξεκινούν μια θητεία που εκτός των θεσμικών και οικονομικών προβλημάτων του θεσμού έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα ανεργίας, εργαζομένων, συνταξιούχων, αγροτών, ΕΒΕ, νεολαίας κλπ. Η ΤΑ το πολύ -πολύ όταν το θέμα έρθει για συζήτηση στα Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια να βγάλει ένα ψήφισμα καταδίκης του πολέμου και συμπαράστασης στο λαό του Ιράκ. Είναι αρκετό αυτό;

Χωρίς να υποτιμούμε την αξία των ψηφισμάτων καταδίκης του πολέμου, σίγουρα σήμερα δεν είναι αυτό αρκετό, εάν δεν μπαίνει ολοκληρωμένα το πλαίσιο συζήτησης στα συμβούλια και μάλιστα αυτό πρέπει να γίνει άμεσα στο πρώτο συμβούλιο. Να ξεσκεπαστεί δηλαδή ο ρόλος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε αυτόν τον βρώμικο πόλεμο. Οι συνέπειες που θα έχουν σαν αποτέλεσμα όχι μόνο μια υλική και ηθική καταστροφή χωρίς προηγούμενο κατά του Ιράκ, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν και στη χώρα μας, μια και ήδη συμμετέχουμε στην προετοιμασία του πολέμου με τη συμμετοχή φρεγάτας στον Περσικό Κόλπο, με εκστρατευτικό σώμα στο Αφγανιστάν και τη λειτουργία της βάσης της Σούδας.

Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος που μπορεί και επιβάλλεται να παίξει η ΤΑ και που αυτός δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο μέσα στα Συμβούλια. Χρειάζεται να ενημερώσει σωστά τους δημότες πρωτοστατώντας, συμμετέχοντας, συνεργαζόμενη με τις επιτροπές ειρήνης και τους άλλους φορείς, συντονίζοντας εκδηλώσεις καταδίκης ενάντια του πολέμου και συμπαράστασης απέναντι στο λαό του Ιράκ, απαιτώντας από την κυβέρνηση: να μην υπάρξει καμιά και οποιασδήποτε μορφής συμμετοχή της χώρας μας στο βρώμικο πόλεμο κατά του Ιράκ. Να αναλάβει πρωτοβουλίες μια και έχουμε την προεδρία της ΕΕ για την αποτροπή του, να επιστρέψουν άμεσα η ελληνική φρεγάτα και οι Ελληνες στρατιώτες από τον Περσικό. Να μη δοθεί καμιά διευκόλυνση στους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ. Να μη χρησιμοποιηθεί η χώρα μας σαν ορμητήριο των ιμπεριαλιστών και των καταστροφικών σχεδίων τους. Να κλείσει και να φύγει η Βάση της Σούδας. Να κλείσουν και να απομακρυνθούν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα από την Ελλάδα, να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες στρατιώτες που βρίσκονται έξω από τα σύνορα της χώρας. Να απομακρυνθεί το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη και να διαλυθεί. Ανάλογες πρωτοβουλίες πρέπει να πάρουν και τα συντονιστικά όργανα των ΟΤΑ, ΤΕΔΚ, ΚΕΔΚΕ, ΕΝΑΕ.

Η ΤΑ μπορεί να υποδείξει και να εφαρμόσει πρακτικά μέτρα για την ανάπτυξη φιλίας και συνεργασίας των λαών όλων των χωρών της Βαλκανικής και όχι μόνο, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς σε ισότιμη βάση, μακριά από εθνικιστικές αντιλήψεις.

Η αναγκαιότητα δημιουργίας σήμερα ενός ευρύτατου, αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος χρειάζεται και την ενεργό συμμετοχή της ΤΑ που πρέπει να οικοδομήσει μόνιμους και ισχυρούς δεσμούς με τα άλλα κοινωνικά κινήματα και ιδιαίτερα της εργατικής τάξης και της νεολαίας. Τέτοιες τοπικές αρχές χρειάζεται ο λαός μας και αυτή είναι η ευθύνη των αιρετών σήμερα.


Της
Βέρας ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ