ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΚΑ
Ταλαιπωρία ασφαλισμένων ... το «νέο πρόσωπο» των υπηρεσιών

Σε μεγάλη κι ατέλειωτη ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ εξελίσσεται και γι' αυτή τη χρονιά η ανανέωση του βιβλιαρίου υγείας. Χαρακτηριστική η χτεσινή εικόνα, στο υποκατάστημα Καλλιθέας, με τον κόσμο να ξεκινάει μέσα από το υποκατάστημα, τις σκάλες και να φτάνει μέχρι έξω! Οι «ουρές», φυσικά, δε σταματούν και στα περισσότερα υποκαταστήματα και με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις θα συνεχιστούν όλο το Γενάρη, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις από τον Οκτώβρη του 2002, της διοίκησης του ΙΚΑ, ότι το «νέο πρόσωπο» των υπηρεσιών θα καταργούσε την ετήσια προσέλευση στα γραφεία του Ιδρύματος για θεώρηση ατομικών και οικογενειακών βιβλιαρίων υγείας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της διοίκησης του ΙΚΑ, ήδη από τον Οκτώβρη είχαν αποσταλεί οι ειδικές αυτοκόλλητες ετικέτες ασφαλιστικής ικανότητας για το 2003 σε περίπου 1.000.000 ασφαλισμένους. Και έως το τέλος του 2002 θ' αποστέλλονταν και οι υπόλοιπες. Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες, το 40% των αυτοκόλλητων... εκκρεμεί. Ετσι, σήμερα και στο υποκατάστημα Καλλιθέας προσήλθαν ασφαλισμένοι χωρίς ετικέτα και χωρίς βέβαια να έχουν τη δυνατότητα ν' ανανεώσουν το βιβλιάριο, ενώ, απ' ό,τι φαίνεται, τους περιμένει νέα γραφειοκρατική διαδικασία, μέχρι να τους σταλεί η ετικέτα. Να τονιστεί ότι η ετικέτα εκδίδεται μετά την επεξεργασία της ασφαλιστικής περιοδικής δήλωσης που κάνουν οι εργοδότες και αφού ελεγχθεί η ικανοποίηση των προϋποθέσεων που ορίζει η σχετική νομοθεσία. Η επεξεργασία της ασφαλιστικής περιοδικής δήλωσης δόθηκε σε ιδιώτες από τη διοίκηση του ΙΚΑ για ταχύτερα και καλύτερα αποτελέσματα. Ομως, υπήρξαν λάθη στην επεξεργασία, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΙΚΑ, και δόθηκαν στους υπαλλήλους για να τα διορθώσουν χειρόγραφα και να τα επιστρέψουν!

Να υπογραμμιστεί εδώ, ότι αυτές οι χρονοβόρες διαδικασίες θα είχαν αποφευχθεί, αν δεν υπήρχε η πάγια λογική μιας πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων, που εκχωρεί τμήματα σε ιδιώτες με τη λογική της δήθεν αποτελεσματικότητας στη λειτουργία των υπηρεσιών και της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, χωρίς να παίρνει υπόψη της ότι το προσωπικό που εργάζεται κατέχει τα ακριβή στοιχεία των ασφαλισμένων και με τις αναγκαίες προσλήψεις μπορεί να φέρει σε πέρας τη δουλιά γρήγορα και χωρίς το μεγάλο κόστος του ιδιώτη.

Τέλος, την ...επέκταση της «ουράς» έρχονται να ενισχύσουν και οι πάγιες ελλείψεις προσωπικού, που σε πολλά υποκαταστήματα, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, φτάνει μέχρι και 50%. Να υπενθυμίσουμε ότι σήμερα υπηρετούν 9.000 υπάλληλοι όταν οι οργανικές θέσεις είναι 12.500, δηλαδή οι κενές είναι 3.575. Το υποκατάστημα του ΙΚΑ Καλλιθέας ανήκει στις χαρακτηριστικές περιπτώσεις, με έλλειψη προσωπικού 27%. Αποτέλεσμα, οι υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού, λόγω και της αύξησης του όγκου της εργασίας (καθιέρωση ασφαλιστικής περιοδικής δήλωσης, ανανέωση της πράσινης κάρτας των οικονομικών μεταναστών, βεβαιώσεις για δάνεια του ΟΕΚ), να μη λύνουν το πρόβλημα και να υπάρχουν οι σκηνές που είδαμε και χτες στο συγκεκριμένο υποκατάστημα.

Ημίμετρα για το ΙΚΑ Ηρακλείου

Με μπαλώματα του υφυπουργού Υγείας, Εκτορα Νασιώκα, του διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριου και του ΠΕΣΥ Κρήτης, γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ Ηρακλείου, που ζητούν την έγκριση από την αρμόδια επιτροπή ενός πενιχρού επιδόματος.

Οπως αποκαλύφθηκε τελευταία, ασφαλισμένοι του ΙΚΑ είναι αναγκασμένοι να εξετάζονται στο δρόμο από τους γιατρούς, να πληρώνουν ασθενοφόρα από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα χωρίς να τους επιστρέφονται τα χρήματα από τα ασφαλιστικά τους ταμεία, ακόμα και να μεταφέρονται σε καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων προκειμένου να εξεταστούν. Τώρα, ωστόσο, μετά την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε, κυβερνητικοί και παράγοντες του ΙΚΑ, απλώς, αντί ουσιαστικών λύσεων στα προβλήματα, αποφάσισαν την... παραχώρηση για κατ' οίκον επισκέψεις της επιτροπής για τα άτομα που αδυνατούν λόγω αναπηρίας να μετακινηθούν. Αυτό βεβαίως, δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα για μια ουσιαστική ανθρώπινη περίθαλψη με δεδομένο τις μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς.

Ημίμετρα χαρακτήρισε τις δήθεν λύσεις που δόθηκαν και ο Στέλιος Ορφανός, δημοτικός σύμβουλος με την «Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών Ηρακλείου» τονίζοντας συγκεκριμένα: «Η ευαισθησία της κυβέρνησης και των αρμοδίων για την απαράδεκτη κατάσταση χάους που επικρατεί στις περισσότερες από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ προς τους ασφαλιζόμενους του, εκδηλώνεται με ημίμετρα και μόνο στην περίπτωση που καταστάσεις ντροπής έρχονται στη δημοσιότητα προκαλώντας πανελλαδική κατακραυγή. Οι εργαζόμενοι ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους».

Συνεχίζονται οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

Συνεχίστηκαν χτες για δεύτερη μέρα οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην πρώτη ζώνη του Κηφισού, από τα συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής. Χτες κατεδαφίστηκε μόνο ένα κτίσμα στο οποίο στεγαζόταν φανοποιείο, καθώς οι ιδιοκτήτες των υπόλοιπων αυθαίρετων προσέφυγαν στο Εφετείο με αίτημα την προσωρινή αναστολή εκτέλεσης των τελεσίδικων αποφάσεων κατεδάφισης που έχει λάβει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ουσιαστικά, οι ιδιοκτήτες ζήτησαν παράταση προκειμένου να προλάβουν να εκκενώσουν τα κτίσματα, κάτι που αποδέχτηκε η Περιφέρεια Αττικής, συνεργεία της οποίας σήμερα θα συνεχίσουν τις κατεδαφίσεις.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να καταφθάσει στην περιοχή και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Βιομηχανίας της Νομαρχίας, προκειμένου να ελέγξει τα οξέα που βρέθηκαν σε επιχείρηση γαλβανιστηρίου.

ΝΕΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΛΑΥΡΙΟΥ
Τριήμερη πορεία για τον Οτσαλάν!

Με πορεία διάρκειας ...τριών ημερών, αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν, για τις συνθήκες κράτησης του ηγέτη τους Αμπ. Οτσαλάν οι νέοι Κούρδοι που ζουν στον καταυλισμό του Λαυρίου. Η πορεία τους θα ξεκινήσει σήμερα από το Λαύριο και θα καταλήξει το απόγευμα της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας.

«Καλούμε όλους, όσοι υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, να αγωνιστούν ενάντια στην καταπίεση, στην αποικιοκρατία, στο σκοταδισμό, στην απομόνωση και στην εξόντωσή μας. Κανείς, οπουδήποτε κι αν βρίσκεται, δεν πρέπει να μένει άφωνος στην καταπάτηση της ανθρώπινης τιμής», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ενωση Νέων Κουρδιστάν (YCK).

Οι νέοι Κούρδοι του Λαυρίου σήμερα το βράδυ θα διανυκτερεύσουν στο Μαρκόπουλο, ενώ το βράδυ του Σαββάτου στην είσοδο των Αθηνών. Νωρίς το απόγευμα της Κυριακής, στις 3 μ.μ., οι Κούρδοι με μαζική πορεία θα κατευθυνθούν απ' την πλατεία Συντάγματος στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου και θα παραδώσουν το ψήφισμά τους και τις υπογραφές που θα συγκεντρώσουν. «Η συμπεριφορά απέναντι στον πρόεδρό μας είναι συμπεριφορά απέναντι στο λαό μας. Η αιχμαλωσία του είναι και δική μας αιχμαλωσία, η ελευθερία του είναι και δική μας ελευθερία», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, υιό, αδελφό και θείο

ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΠΑΝ. ΚΟΥΤΣΟΥΒΕΛΗ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΚΚΙ

Ετών 55

κηδεύουμε αύριο Σάββατο 11/1/2003 και ώρα 3 μ.μ. από το Νέο Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου Πατρών. Η ταφή θα γίνει στο Κοιμητήριο Παναγίας Αλεξιώτισσας.

Η σύζυγος: Πολυξένη. Τα παιδιά: Ειρήνη και Δημήτρης, Αντωνία. Οι γονείς: Βασιλική Κουτσουβέλη, Αγαμέμνων και Αντωνία Λέζου. Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Πίτες αντιστασιακών

- Η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών Υπαξιωματικών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΥΕΑ) κόβει την πίτα της αύριο Σάββατο 11/1/03 ώρα 10 το πρωί στην αίθουσα της ΠΟΑΟ (Πειραιώς 6, 4ος όροφος).

- Η ΠΕΑΕΑ Πειραιά κόβει την πίτα της την Κυριακή 12.1.03 και ώρα 10.30 πμ, στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21, 1ος όροφος).

- Η ΠΕΑΕΑ Ηλιούπολης και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ κόβουν την πίτα τους την Κυριακή 12.1.03 και ώρα 11 πμ, στο Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης (Σοφ. Βενιζέλου και Μαρ. Αντύπα).

- Η ΠΕΑΕΑ Αμπελοκήπων - Ελληνορώσων κόβει την πίτα της την Κυριακή 12.1.03 και ώρα 11 πμ, στο σπίτι της ΕΠΟΝ (Δουκίσσης Πλακεντίας).

- Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αντιστασιακών Δημοσιογράφων πραγματοποιεί εκδήλωση για την κοπή της πίτας την Πέμπτη 16.1.03, ώρα 1 μμ στην αίθουσα «Γεωργίου Καράτζα» της ΕΣΗΕΑ(Ακαδημίας 20).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ