ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Γενάρη 2003
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΣΤΑΔΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ»
Η κυβέρνηση το ξεπουλά

«Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα...». Ο γνωστός στίχος, περιγράφει απόλυτα τη σκανδαλώδη απόφαση της κυβέρνησης να ξεπουλήσει το στάδιο «Καραϊσκάκη» και την προσπάθεια δημιουργίας εικονικής πραγματικότητας, για να «χρυσωθεί το χάπι». Ενώ δηλαδή εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, παραχωρώντας δημόσια περιουσία σε επιχειρηματίες, εμφανίζεται να προσφέρει στο κοινό καλό και μάλιστα ενόψει του λεγόμενου «εθνικού στόχου» της Ολυμπιάδας.

Στην κατεύθυνση αυτή οι μεγαλόσχημες δηλώσεις, οι διαστρεβλώσεις, οι προφάσεις και η προβολή της... μισής αλήθειας χρησιμοποιούνται ευρέως για να κρύψουν ότι «το παιχνίδι είναι στημένο και από πριν ξεπουλημένο». Η ιδιωτικοποίηση του σταδίου «Καραϊσκάκη», όπως και άλλων γηπέδων, είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης και ανταποκρίνεται στα συμφέροντα που αυτή υπηρετεί πιστά. Την ίδια στιγμή που δωρίζει στους μεγαλοσχήμονες του αθλητισμού δισεκατομμύρια, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία, «ψάχνουν με το κιάλι» χώρους για να αθληθούν. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός φυτοζωεί και ο μαζικός λαϊκός αθλητισμός - με τις ελάχιστες υποδομές που υπάρχουν... -μοσχοπουλιέται ως ένα ακόμα εμπόρευμα.

Στο ξεπούλημα του σταδίου, όπως μεθοδεύεται τώρα από την κυβέρνηση, αντιδρούν οι εργαζόμενοι στο στάδιο. Καλούν μάλιστα κάθε φίλαθλο και συνειδητό πολίτη να συστρατευθεί μαζί τους, για να μην περάσει το ξεπούλημα. Καθοριστική βέβαια θα είναι η στάση των πολιτικών κομμάτων, μιας και τα κυβερνητικά σχέδια θα τεθούν σύντομα προς έγκριση στη Βουλή. Το ΚΚΕ έχει διατυπώσει την πάγια θέση ότι τα γήπεδα αποτελούν δημόσια περιουσία και πρέπει να χρησιμοποιούνται από όλο το λαό, τη νεολαία που διψάνε για άθληση, και εντάσσει τα ζητήματα του αθλητισμού στα γενικότερα λαϊκά δικαιώματα, που βέβαια μπορούν να γίνουν πράξη μόνο σε ρήξη και σύγκρουση και τελικά ανατροπή της σημερινής πραγματικότητας, που εμπορευματοποιεί τα πάντα.

Ο «Ρ» συνεχίζει σήμερα να παρουσιάζει νέα στοιχεία για την υπόθεση του ξεπουλήματος του Σταδίου Καραϊσκάκη, που είναι το πιο τυπικό παράδειγμα δημόσιας περιουσίας, που σήμερα ανήκει στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και έχει μεγάλες δυνατότητες αξιοποίησης, αφού εκεί μπορούν να αθληθούν χιλιάδες νέοι.


Τα γήπεδα πρέπει να είναι δημόσια περιουσία

Μιλούν στο «Ρ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, Μιχ. Καραδήμας, καθώς ο Γιώργος Χαλκίδης, μέλος της ΕΟΕ

Ο Γιώργος Χαλκίδης

Sportidea

Ο Γιώργος Χαλκίδης
Από την αρχή οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), στην οποία υπάγεται και το στάδιο«Καραϊσκάκη» έχουν επισημάνει στους αρμοδίους ότι: «Το στάδιο αυτό μπορεί και πρέπει να ξαναβρεί το ρόλο του, αυτόν που δικαιωματικά του ανήκει και που δεν μπορεί να είναι άλλος εκτός από την εξυπηρέτηση του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου αφενός και αφετέρου ενός κατά το δυνατόν μεγαλυτέρου φάσματος αθλημάτων».

Η κυβερνητική εμμονή στα αντιλαϊκά σχέδια, τους οδήγησε σε «ανοιχτή» καταγγελία: «Είναι ολοφάνερη πια η παντελής παράδοση της πολιτείας στα μεγαλοσυμφέροντα και η κατάφωρη κοροϊδία προς το σκεπτόμενο φίλαθλο. Τέτοιες ενέργειες δεν πείθουν κανέναν, παρά μόνο εκείνους που θα καρπωθούν οφέλη από αυτές τις συμφωνίες».

Απευθυνθήκαμε λοιπόν στον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, Μιχάλη Καραδήμα, ο οποίος καταθέτοντας τις απόψεις του επισήμανε: «Αν ήθελε πραγματικά να πάρει το γήπεδο ο κύριος Κόκκαλης, ως ΠΑΕ, για έδρα του Ολυμπιακού και όχι για άλλους λόγους και χρήσεις, τότε θα υλοποιούσε την αρχική συμφωνία με την ΕΟΕ. Αυτή προέβλεπε τον εκσυγχρονισμό του γηπέδου από την κοινοπραξία (σσ ΑΛΤΕ ή STADTKA, ΘΡΥΛΟΣ ΑΕ) και την παραχώρηση του σταδίου στον ερασιτέχνη Ολυμπιακό για 24 χρόνια. Ως αντίτιμο θα κατέβαλλαν στην ΕΟΕ το 15% από τις εισπράξεις. Επίσης στην κοινοπραξία δίνεται το δικαίωμα εκμετάλλευσης και κάποιων άλλων εγκαταστάσεων του σταδίου.

Αφού λοιπόν δεν υλοποίησε τη συμφωνία, που ικανοποιούσε όσα ο Ολυμπιακός υποστηρίζει πως θέλει, φαίνεται πως ο πραγματικός στόχος του κυρίου Κόκκαλη είναι άλλος. Να διώξει το στίβο και να γίνει το "μαγαζί" όπως ακριβώς το θέλει. Πρέπει να επισημάνουμε ότι μέχρι σήμερα τα έσοδα από κάθε δραστηριότητα στο στάδιο "Καραϊσκάκη" ελέγχονταν από την ΕΟΕ, δηλαδή από το Δημόσιο. Αν το στάδιο ιδιωτικοποιηθεί, τότε αυτός ο έλεγχος παύει να υφίσταται. Επιτρέψτε μου εδώ να σας θυμίσω ότι στο παρελθόν έχουμε πολλές φορές κατά καιρούς διαβάσει στον Τύπο για κατάμεστα στάδια, με αντιστρόφως ανάλογο αριθμό εισιτηρίων»...


Sportidea

Η εισήγηση του νομικού συμβούλου στην ΕΟΕ, κ. Δαούτη (αναλυτικά αποσπάσματα δημοσιεύσαμε στο «Ρ» 12/1/03) ήταν αρνητική και επισημαίνει αρκετά προβλήματα, ρωτάμε το συνομιλητή μας και του ζητάμε να σχολιάσει το γιατί η πλειοψηφία της ολομέλειας την αγνόησε. Στην απάντησή του σημείωσε: «Η γνωμάτευση του κυρίου Δαούτη, αναδεικνύει τις σημαντικότερες πλευρές του θέματος και δίνει απαντήσεις. Υπερίσχυσε η πίεση κυβερνητικών παραγόντων και συγκεκριμένα του υπουργού Πολιτισμού και του υφυπουργού Αθλητισμού. Γιατί; Διότι τα μέλη της ΕΟΕ προέρχονται από ομοσπονδίες»...

Ο Μιχ. Καραδήμας επισημαίνει ότι «η ΕΟΕ δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα» και απαντάει σε όσους θέλουν να παρουσιάζουν το «Καραϊσκάκη» ως ερείπιο: «Το στάδιο δεν είναι ερείπιο. Με τους σεισμούς έγιναν οι απαραίτητες εργασίες και δεν αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα. Δεν είναι σε διαφορετική μοίρα από τα υπόλοιπα γήπεδα που χρησιμοποιούνται κάθε Κυριακή. Αλλο η ανάγκη βελτιωτικών εργασιών και άλλο η ψευδής εικόνα αχρηστίας που έντεχνα προβάλλεται προς τα έξω. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τις μελέτες μηχανικών της ΓΓΑ και της ΕΟΕ, το στάδιο με βελτιωτικές εργασίες, το κόστος των οποίων δεν ξεπερνά τα 5 δισ. δρχ. (περίπου 14,5 εκατ. ευρώ), γίνεται άκρως κατάλληλο για χρήση 50 χρόνων. Εννοείται ότι θα είναι απόλυτα ικανό να φιλοξενήσει τον τελικό ποδοσφαίρου το 2004, αλλά και κάθε διοργάνωση».

Το «Καραϊσκάκη» δίνει δυνατότητες άθλησης σε πολλούς νέους

Στη συνέχεια ο συνομιλητής μας αναφέρεται και στον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι δεν έχει τα απαιτούμενα κονδύλια και γι' αυτό παραχωρεί το στάδιο: «Το επιχείρημα της Πολιτείας περί αδυναμίας χρηματοδότησης είναι πλασματικό. Τα ανταλλάγματα προς την ΕΟΕ, ποιος θα τα δώσει; Το χώρο του στίβου το κράτος δε θα τον φτιάξει; Ποιος θα επιβαρυνθεί; Δεν κατανοούμε λοιπόν για ποιο λόγο αυτά τα λεφτά, που έτσι και αλλιώς θα δώσει το Δημόσιο, δεν μπορούν να δοθούν για την επισκευή του σταδίου "Καραϊσκάκη". Υπάρχει όμως και σοβαρό ζήτημα, εκτός των άλλων, με τη διαδικασία. Πρώτα γίνεται η συμφωνία παραχώρησης και μετά θα γίνει η διαπραγμάτευση; Μ' αυτό τον τρόπο δεν είναι προφανές ποιος είναι σε θέση ισχύος;»...


Sportidea

Ζητούμενο - πρόταση των εργαζομένων, όπως μας είπε ο πρόεδρος του συλλόγου, είναι «η υλοποίηση της συμφωνίας με την κοινοπραξία ή η επανένταξή του (του σταδίου «Καραΐσκάκη») στα Ολυμπιακά Εργα. Αν υπάρξει πραγματικά βούληση της πολιτείας και δε σκαλώσουν σε γραφειοκρατικά γρανάζια και προσχήματα, οι εργασίες εκσυγχρονισμού μπορούν να έχουν ολοκληρωθεί στις προβλεπόμενες ημερομηνίες. Οι μελέτες ήδη υπάρχουν. Ο αθλητισμός δεν τελειώνει το 2004, ούτε είναι μόνο ποδόσφαιρο. Το "Καραϊσκάκη", όπως μέχρι τώρα, μπορεί να φιλοξενήσει και το ποδόσφαιρο αλλά και τα υπόλοιπα αθλήματα. Κυρίως δε να δώσει διέξοδο στους νέους και τα ερασιτεχνικά σωματεία της περιοχής. Μην ξεχνάμε ότι στόχος της ΕΟΕ είναι η Ολυμπιακή προετοιμασία και η συνεχής ανάδειξη αθλητών σε όλα τα αθλήματα. Γι' αυτό και από το στάδιο "Καραϊσκάκη" περνούσαν καθημερινά πάνω από 2.000 αθλητές».

«Ουδέν σχόλιο» αλλά και αντεπιχείρηματα

Ο «Ρ» απευθύνθηκε και στον πρόεδρο της ΕΟΕ, Λάμπη Νικολάου, για να καταθέσει τις απόψεις του, όμως ο Ελληνας παράγοντας και μέλος της ΔΟΕ απάντησε πως «αυτή τη στιγμή είμαστε σε διαπραγματεύσεις με την πολιτεία για τα ανταλλάγματα. Δε θέλω να κάνω κανένα σχόλιο».

Αντίθετα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας (ΕΟΠ) και μέλος της ΕΟΕ, Γιώργος Χαλκίδης, μιλώντας στο «Ρ» αιτιολόγησε γιατί ήταν αρνητικός στην παραχώρηση στο σταδίου. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Οπως είπα και στην ολομέλεια, δεν πιστεύω ότι πάνω από τους νόμους είναι κανένας. Τους νόμους πρέπει να τους διαφυλάττουν πρώτα αυτοί που τους ψηφίζουν. Οχι να λένε ότι το είπε ο πρωθυπουργός. Αν είναι παρανομία δεν πα 'να το είπε και ο Θεός! Εχω 47 χρόνια στον αθλητισμό. Δεν μπορούνε να πάνε στράφι για οποιονδήποτε. Είτε λέγεται Βενιζέλος, είτε Φασούλας, είτε Λαλιώτης, είτε όπως θέλει. Καταψήφισα την πρόταση γιατί δε θέλω τα παιδιά μου να ντρέπονται για μένα. Εγώ είμαι Ολυμπιακός από τα γεννοφάσκια μου. Αλλά αυτό δε μου δίνει το δικαίωμα να πουλήσω κάτι που δε μου ανήκει».

Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων της ΕΟΕ, Μιχάλης Καραδήμας
Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων της ΕΟΕ, Μιχάλης Καραδήμας
Αναφορικά με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ο Γ. Χαλκίδης είναι κατηγορηματικός: «Τα επιχειρήματά τους είναι για μικρά παιδιά. Του χαρίζουμε του κυρίου Κόκκαλη 50 δισ. δρχ. για να κάνει οικοδομή που στοιχίζει 10 δισ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτές δεν είναι ενέργειες σωφρόνων ανθρώπων που πρέπει να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Αυτά δε γίνονται ούτε στον Τρίτο Κόσμο. Ποιος όμως θέλει να τ' ακούσει ή να τα καταλάβει; Ηταν όλα προδιαγεγραμμένα. Κινήθηκαν βάσει σχεδίου. Να φτάσουμε στο και πέντε για να εκβιάσει καταστάσεις και να πάρει το στάδιο τσάμπα. Η σημερινή κατάσταση είναι σχέδιο του '98. Φτάσαμε εδώ ενέργεια - ενέργεια και σκαλοπατάκι - σκαλοπατάκι. Βέβαια, μερίδιο ευθύνης έχουμε και μεις στην ΕΟΕ. Επρεπε από τότε να το έχουμε φτιάξει. Είχαμε την ευχέρεια».

Οσο για το τρυκ με την παραχώρηση στη ΓΓΑ που θα το δώσει στον ερασιτέχνη για να καταλήξει το στάδιο στην ΠΑΕ Ολυμπιακός: «Το έφεραν πιο γλυκανάλατα. Το πασπάλισαν, όπως τα πατρινά λουκούμια και θεωρούν ότι το απάλυναν. Εκτός όλων των άλλων η γνωμάτευση του νομικού συμβούλου είναι "καθαρή". Ούτε διά νόμου δε γίνεται η παραχώρηση. Τ' άλλα είναι φληναφήματα». Σύμφωνα με τον Γιώργο Χαλκίδη «"καραγιαπί" το έκανε η κοινοπραξία, για να μας φτάσουν εδώ που ήθελαν». Οταν του θέσαμε το ζήτημα των προηγουμένων συμφωνιών, ξεσπάθωσε: «Δείχνει την αναξιοπιστία των ανθρώπων που πήραν μέρος στις συζητήσεις. Ο κύριος Κόκκαλης συμφώνησε 5-6 φορές και ισάριθμες αναίρεσε το λόγο και την υπογραφή του. Ο κοινός νους καταλαβαίνει εύκολα ότι έκαναν εσκεμμένα τερτίπια για να φτάσουν στο και πέντε».

Σημαντικό ποσό θα δαπανηθεί για νέο γήπεδο του στίβου. Με τα αντίστοιχα κονδύλια φτιαχνόταν το Καραϊσκάκη, μένοντας στο Δημόσιο. Γιατί η κυβέρνηση προτιμάει την ιδιωτικοποίηση ρωτήσαμε; «Τώρα "έβαλες το δάχτυλο επί τον τύπο των ήλων". Ολα αυτά είναι ψευτοδιλήμματα και ψευτοπροφάσεις».

Ο Γιώργος Χαλκίδης υπηρετεί πολλά χρόνια τον Αρη Νίκαιας. Οταν λοιπόν του θέσαμε το θέμα του «ιστορικού δικαιώματος», αναρωτήθηκε: «Εμείς στον Αρη Νίκαιας καλλιεργούμε 15 Ολυμπιακά αθλήματα και έχουμε περίπου 2.000 αθλητές. Σε διακρίσεις και επιτυχίες είμαστε πολύ παραπάνω από τον ερασιτέχνη Ολυμπιακό. Δεν ήρθε όμως κανείς να μας φτιάξει γήπεδο ή να μας βοηθήσει. Στο "Καραϊσκάκη" έρχονταν νέοι από τον Πειραιά, τις γύρω περιοχές, σωματεία ακόμα και από τον Πόρο. Φιλοξενούνταν πολλά αθλήματα. Γιατί ποδοσφαιρικέ Ολυμπιακέ να το δικαιούσαι μόνο εσύ και όχι όλος ο ελληνικός αθλητισμός;»...

«Δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση»

Οταν η συζήτηση έφτασε στο θέμα της διαδικασίας και των ανταλλαγμάτων ο συνομιλητής μας μετατράπηκε σε «καταπέλτη»: «Διαπραγμάτευση σημαίνει σου προτείνω εγώ, προτείνεις εσύ μέχρι να τα βρούμε. Κρατάμε όμως ο καθένας τα ατού του. Αν σου παραχωρήσω αυτό που θέλεις, στηρίζομαι στη μεγαλοψυχία σου για τα ανταλλάγματα. Δεν έγινε διαπραγμάτευση. Τα δώσαμε όλα χωρίς να πάρουμε τίποτα. Δώσαμε φιλέτο και περιμένουμε να πάρουμε κανένα κόκαλο και κανά κατιμά. Από τον κύριο Κόκκαλη δε θα πάρουμε τίποτα. Ηταν δεδομένο και ξεκάθαρο. Οποιος λέει το αντίθετο εθελοτυφλεί».

Θυμίσαμε στον Γ. Χαλκίδη ότι η ΠΑΕ Ολυμπιακός είχε επίσημα παρουσιάσει τα σχέδια για το γήπεδο στου Ρέντη, υπόθεση από την οποία παραιτήθηκε. Χαμογέλασε και μας επισήμανε με την πολύχρονη εμπειρία του ανθρώπου που βρίσκεται μέσα στην αγορά: «Ο κύριος Κόκκαλης είναι σωστός έμπορος και ξέρει να πιέζει σωστά. Στου Ρέντη το στρέμμα τιμάται... πόσο θέλετε, 200 εκατ. δρχ; Στο Φάληρο τιμάται 1 δισ. δρχ». Και αφού μας εξήγησε κάποια «μυστικά» του εμπορίου (το κέρδος δεν έρχεται από την τιμή πώλησης αλλά αγοράς), πρόσθεσε: «Δεν αγόρασε καν σε καλή τιμή. Του δόθηκε τσάμπα. Ακόμα και αν του έλεγε το κράτος πάρε τα λεφτά που χρειάζεται και φτιάξτο στου Ρέντη, θα το αρνιόταν. Από τον κατιμά προτιμάει το φιλέτο»...

Γιατί λοιπόν η πλειοψηφία δέχτηκε την παραχώρηση, ήταν η μάλλον εύλογη απορία μας... «Οι αντοχές των ανθρώπων έχουν όριο. Οταν πιέζεσαι από πολιτειακούς και όχι μόνο παράγοντες άλλοτε δε θέλεις άλλοτε δεν μπορείς ν' αντισταθείς. Ισως άλλοι προσπαθούν να πατούν σε δύο βάρκες».


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Δ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ