ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΡΓΟΣ
Σήμερα το νέο συλλαλητήριο

Οι πορτοκαλοπαραγωγοί απαντούν αγωνιστικά στον κυβερνητικό εμπαιγμό

Σε νέο συλλαλητήριο προχωρούν σήμερα οι πορτοκαλοπαραγωγοί της Αργολίδας, στις 10 π.μ., στο Κουτσοπόδι, καθώς οι υποσχέσεις - κοροϊδία της κυβέρνησης για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών έχουν προκαλέσει την καθολική αντίδρασή τους.

Να υπενθυμίσουμε ότι σε προχτεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Γεωργίας υπόσχεται στους πληγέντες πορτοκαλοπαραγωγούς αποζημιώσεις μέσω των ΠΣΕΑ (Πολιτικής Σχεδιασμού Εκτακτης Ανάγκης) τη στιγμή που τα πορτοκάλια μένουν απούλητα, η τιμή τους συνεχώς κατρακυλά, ενώ το τελευταίο διάστημα το πορτοκάλι πέφτει επειδή λόγω των κακών καιρικών συνθηκών ο μίσχος έχει αδυνατίσει. Ενισχυτικά, ως προς την απόφαση του υπουργείου Γεωργίας, προσπάθησε να λειτουργήσει προχτές και ο διευθυντής του ΕΛΓΑ Μιλτιάδης Τσόγκας, ο οποίος σε συνάντηση με παράγοντες της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας και των Ομάδων Παραγωγών, επανέλαβε ουσιαστικά τις προτάσεις του υπουργείου. Ομως, το έδαφος για να συναινέσει κανείς σε αυτή την προοπτική είναι ιδιαίτερα σαθρό και δεν προσφέρεται για επανάπαυση. Οι πορτοκαλοπαραγωγοί της Αργολίδας, μετά το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της περασμένης Δευτέρας, έχουν διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση πως απαιτούν άμεση και πλήρη αποζημίωση των ζημιών που υπέστησαν από τον ΕΛΓΑ. Ετσι, δυστυχώς για την κυβέρνηση, οι πορτοκαλοπαραγωγοί δεν είναι διατεθειμένοι να παραπλανηθούν, με δολώματα περί αποζημιώσεων ΠΣΕΑ, αφού για να πάρουν - αν τελικά γίνει αυτό κατορθωτό - κάποιες αποζημιώσεις, τούτο θα γίνει μετά από πολλούς μήνες και δε θα καλύπτεται ούτε καν το 50% της ζημιάς.

ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Να δοθούν άμεσα δίκαιες αποζημιώσεις

Το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή για το θέμα των καταστροφών που προκάλεσε στους παραγωγούς - κυρίως οπωροκηπευτικών και ανθοκομικών - η χαλαζόπτωση της περασμένης Κυριακής

Τεράστιες είναι οι καταστροφές, το κόστος των οποίων υπολογίζεται ότι ανέρχεται στα 600.000 ευρώ, που προκάλεσε σε καλλιέργειες του νομού Μαγνησίας η χαλαζόπτωση της περασμένης Κυριακής οδηγώντας σε οικονομική καταστροφή τους πληγέντες αγρότες. Τις μεγαλύτερες ζημιές υπέστησαν καλλιέργειες οπωροκηπευτικών και ανθοκομικών προϊόντων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΑΜ, από τη χαλαζόπτωση «χτυπήθηκαν» περίπου 1.300 στρέμματα με οπωροκηπευτικά στις περιοχές Διμηνίου, Αγίας Παρασκευής, Νέας Ιωνίας, Αγριάς, Κάτω και Ανω Λεχωνίων. Τη μεγαλύτερη ζημιά υπέστησαν οι παραγωγές άνηθου σε ποσοστό 90% - 100% σε έκταση 225 στρεμμάτων, μαρουλιών σε ποσοστό 80% - 90% σε έκταση 300 στρεμμάτων. Τα λάχανα υπέστησαν καταστροφή σε έκταση 200 στρεμμάτων της τάξης 40% - 50%, τα κρεμμύδια και τα πράσα 20% σε σύνολο 200 στρεμμάτων και ζημιά κατά 40% - 50%, σε έκταση 300 στρεμμάτων, υπέστησαν τα αντίδια, τα σέλινα και τα παντζάρια.

Οσον αφορά στα ανθοκομικά, ολοκληρωτική καταστροφή υπέστησαν δύο στρέμματα πανσέδων, ενώ τα γαρίφαλα στην ίδια έκταση σε ποσοστό 30%.

Λίγες μέρες μετά, οι αγρότες των περιοχών που χτυπήθηκαν μετρούν τις πληγές που άφησε το χαλάζι και διεκδικούν από τον ΕΛΓΑ να καταβληθούν άμεσα δίκαιες αποζημιώσεις.

Για το θέμα των ζημιών από τη χαλαζόπτωση και τη βροχόπτωση, που έπληξε, επίσης, το Βόλο και τη Νέα Ιωνία, κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Εσωτερικών και Γεωργίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας. Οπως επισημαίνουν στην Ερώτηση «η κατάσταση επιβάλλει την άμεση χρηματοδότηση του Δήμου Βόλου για την κατασκευή αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής υποδομής, ιδιαίτερα στις συνοικίες Νεάπολης και Αγίων Αναργύρων».

  • Την καταβολή έγκαιρων και δίκαιων αποζημιώσεων για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τον ξηρασία κατά την περίοδο 2000 - 2001 και από το χαλάζι το Σεπτέμβρη του 2002, απαιτούν από τον ΕΛΓΑ οι πληγέντες αγρότες της επαρχίας Αγιάς.
Χωρίς αποζημιώσεις οι ελαιοπαραγωγοί

Αρνητικά απάντησε η κυβέρνηση στα αιτήματα των ελαιοπαραγωγών να τους καταβληθεί αποζημίωση από τη δακοπροσβολή και να απαλλαγούν απ' την εισφορά για τη δακοκτονία όσοι επλήγησαν απ' τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Συγκεκριμένα, με έγγραφό του, το υπουργείο Γεωργίας απαντά στα παραπάνω αιτήματα: «Οι ζημιές αυτές δεν καλύπτονται ασφαλιστικά απ' τον ΕΛΓΑ, καθώς ο οργανισμός δεν αποζημιώνει εντομολογικές προσβολές και φυτονόσους». Και συνεχίζει το ίδιο έγγραφο: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει με μεγάλη αυστηρότητα προγράμματα που αφορούν ζημιές στις καλλιέργειες από εχθρούς και ασθένειες, η ανάπτυξη των οποίων οφείλεται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες και θεωρεί ότι παρόμοια προβλήματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με την ορθολογικοποίηση των επεμβάσεων».

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Λέσβου επισημαίνει ότι μετά απ' αυτήν την απάντηση της κυβέρνησης - παρόμοια είχε δώσει προηγούμενα και στους πατατοπαραγωγούς - «γίνεται καθαρό ότι κυβέρνηση και ΕΕ έχουν οδηγήσει τους Ελληνες αγρότες στη σημερινή τραγική κατάσταση». Στην ανακοίνωσή της, η ΣΕΑ Λέσβου καλεί τους αγρότες του νησιού να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο της 24ης Γενάρη (στην πλατεία Σαπφούς, στις 11 π.μ.), «δίνοντας έτσι την απάντηση που χρειάζεται σ' αυτούς που τους εμπαίζουν με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο, σ' αυτούς που τους έταζαν "χρυσά κουτάλια" και τώρα με την πολιτική τους, τους σπρώχνουν στη μιζέρια και την εξαθλίωση».

ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ωραία... αναθεώρηση

Εξωφρενικές διαστάσεις λαμβάνει η ευρω-προπαγάνδα εξαπάτησης των μικρομεσαίων αγροτών, ενόψει των νέων προτάσεων της ΕΕ για τη λεγόμενη ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, που αναμένεται να ανακοινωθούν στις 22 Γενάρη.

Χτες στις Βρυξέλλες βγήκε ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ και ανακοίνωσε τα αποτελέσματα έξι - πληρωμένων από την ΕΕ - μελετών, προκειμένου να εμφανίσει ότι με τις νέες ρυθμίσεις το αγροτικό εισόδημα στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,75% μέχρι το 2009... Τώρα πώς υπολογίστηκε και πώς προκύπτει αυτό, είναι ένα αναπάντητο ερώτημα, για όσους πιστεύουν στην κοινή λογική! Ο επίτροπος Γεωργίας ανέφερε επίσης πως η αναθεώρηση της ΚΑΠ θα συζητηθεί στο πρώτο επί Ελληνικής Προεδρίας Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας στις 27 Γενάρη και ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, μέχρι το τέλος της Ελληνικής Προεδρίας.

Παράλληλα, ο επίτροπος Γεωργίας ανέφερε πως θα υπάρχουν θετικές επιπτώσεις από την αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή και πρόσθεσε πως έτσι θα βελτιωθούν οι αγορές. Δηλαδή, τα συμφέροντα των πολυεθνικών και οι σχεδιασμοί του ΠΟΕ και της παγκοσμιοποίησης. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες που παρουσίασε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η σταδιακή μείωση των επιδοτήσεων, που θα είναι πλέον εισοδηματικές, θα ξεκινήσει από το 2007. Οπως επίσης αναφέρεται, η μείωση αυτή θα είναι της τάξης του 1% ετησίως από το 2007 έως το 2013. Ομως, πέρα από τις εντυπώσεις που τεχνηέντως δημιουργούνται, το σίγουρο είναι πως το νέο πακέτο προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της ΚΑΠ κρύβει ακόμα πιο οδυνηρές εκπλήξεις για τους μικρομεσαίους Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφους και όχι μόνο.

ΚΚΕ
Να στηριχτεί το εισόδημα, των πορτοκαλοπαραγωγών

Τη λήψη μέτρων για τη στήριξη του εισοδήματος χιλιάδων μικροπαραγωγών πορτοκαλιών, που φέτος απειλούνται με οικονομική καταστροφή, ζητά το ΚΚΕ από την κυβέρνηση. Στην κατεύθυνση αυτή, κατατέθηκε προχτές στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση, από τον βουλευτή του Κόμματος Σπ. Στριφτάρη και ερωτάται ο υπουργός Γεωργίας τι μέτρα πρόκειται να λάβει σχετικά.

Στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης επισημαίνονται τα εξής: «Αδιάθετοι παραμένουν εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι πορτοκαλιών στους νομούς Αργολίδας, Αρτας και Αιτωλοακαρνανίας. Ούτε το 25% της παραγωγής και των χυμοποιήσιμων και των επιτραπέζιων, δεν έχει διατεθεί στην αγορά. Ο κίνδυνος να σαπίσει η παραγωγή στο χωράφι είναι προφανής, όχι μόνο λόγω της υπερωρίμανσης, αλλά και εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ