ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Συντομεύονται οι ποινικές διαδικασίες

Στόχος κατά το υπουργείο, η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, όμως δημιουργούνται ανησυχίες για την ποιότητα της δικαιοσύνης

Σημαντικές αλλαγές στην ποινική δικαιοσύνη προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο φιλοδοξεί να «θεραπεύσει» το πρόβλημα της καθυστέρησης απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για την ποιότητα της δικαιοσύνης που θα απονέμεται, με βάση τις ρυθμίσεις που προωθούνται.

Με το σχέδιο νόμου που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος θα μπορούν οι πολίτες να εκπροσωπούνται στα δικαστήρια από τους δικηγόρους χωρίς να παραβρίσκονται οι ίδιοι, περιορίζονται δραστικά οι αναβολές των δικών, οι ποινικές διώξεις θα ασκούνται μόνο ύστερα από έρευνα, ενώ με άλλες διατάξεις περιορίζεται δραστικά το δικαίωμα της αναίρεσης εναντίον παραπεμπτικών βουλευμάτων. Η προσπάθεια του υπουργείου Δικαιοσύνης κατατείνει στο να εκκαθαρίζονται πιο γρήγορα οι δικαστικές υποθέσεις, αλλά θα υπάρχουν και «παράπλευρες απώλειες» στην άσκηση των ενδίκων μέσων στο στάδιο της προδικασίας και των δικαιωμάτων των διαδίκων.

Ειδικότερα, με το σχέδιο νόμου που επιφέρει αλλαγές σε 67 άρθρα του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προβλέπονται τα εξής:

  • Για να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον ενός πολίτη για κακούργημα ή πλημμέλημα δεν αρκεί, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα η κατάθεση μήνυσης, αλλά θα πρέπει ο εισαγγελέας ή αρμόδιος ανακριτικός υπάλληλος να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση και εφόσον κρίνει ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις θα ασκείται ποινική δίωξη. Μέχρι τώρα για να απορριφθεί μήνυση, έπρεπε να ήταν ψευδής ή προφανώς αβάσιμη.
  • Θεσμοθετείται η δυνατότητα να εκπροσωπείται ο κατηγορούμενος στη δίκη μέσω του δικηγόρου του, χωρίς να παραβρίσκεται ο ίδιος σε όλα ανεξαιρέτως τα πλημμελήματα και στο Εφετείο. Ετσι, σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο κατηγορούμενος δε θα είναι υποχρεωμένος να κάθεται στο εδώλιο - πράγμα που γίνεται σήμερα μόνο για τα πταίσματα - αλλά θα εκπροσωπείται από το συνήγορό του.
  • Περιορίζονται σημαντικά οι αναβολές των δικών. Η αναβολή μιας δίκης θα γίνεται το ανώτερο μέχρι δύο φορές. Επίσης, παρέχεται η ευχέρεια στο δικαστήριο αντί της αναβολής που είναι σήμερα συνήθης πρακτική, να διακόψει και όχι να αναβάλλει τη δίκη μέχρι και οκτώ ημέρες, προκειμένου να αρθούν τα αίτια που προβάλλονται από τους απουσιάζοντες. Για το λόγο αυτό η κλήρωση των προεδρευόντων στα ποινικά δικαστήρια θα γίνεται μια φορά το χρόνο (στην αρχή του δικαστικού έτους), ενώ μέχρι σήμερα η κλήρωση γίνεται για δικασίμους μόνο του επόμενου μήνα.
  • Συντομεύεται ο χρόνος της προανάκρισης και της προκαταρκτικής εξέτασης. Στο σχέδιο νόμου καθορίζεται ότι το στάδιο της προανάκρισης δεν πρέπει να υπερβαίνει τους έξι μήνες και το χρονικό διάστημα της προκαταρκτικής εξέτασης να μην είναι πάνω από τέσσερις μήνες.

Παράλληλα με άλλες διατάξεις προβλέπεται η ανάκριση να γίνεται μόνο για τα κακουργήματα και ποτέ για τα πλημμελήματα. Περιορίζεται η δυνατότητα άσκησης έφεσης κατά παραπεμπτικών βουλευμάτων. Οι διάδικοι (κατηγορούμενος και πολιτικός ενάγων) θα μπορούν να ασκήσουν έφεση μόνο κατά των βουλευμάτων για κακουργήματα και όχι για τα πλημμελήματα. Οσον αφορά την αναίρεση στον Αρειο Πάγο εναντίον των παραπεμπτικών βουλευμάτων τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα. Και αυτό γιατί αναίρεση κατά βουλεύματος θα μπορεί να ζητήσει μόνο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν αιτήματος του διαδίκου.

Τέλος, προβλέπεται η δυνατότητα του κατηγορούμενου πριν από την άσκηση ποινικής δίωξης και κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης να παρίσταται με συνήγορο και να μπορεί να λάβει προθεσμία.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ
Μπόχα και δυσωδία από παντού

Με την κατάθεση του βιομήχανου Θ. Αγγελόπουλου, άνοιξε χτες ο κύκλος των μαρτύρων που θα καταθέσουν στην έρευνα, την οποία διενεργεί ο εισαγγελέας Δ. Παπαγγελόπουλος για τους εκβιασμούς. Ταυτόχρονα, με τις καταγγελίες και τις αποκαλύψεις που γίνονται γύρω από αυτό το θέμα, αναδύεται από παντού η μπόχα και η δυσωδία του σάπιου πολιτικο-οικονομικού συστήματος.

Για τέσσερις περίπου ώρες, ο Θ. Αγγελόπουλος απαντούσε στον εισαγγελέα και έδινε στοιχεία, σχετικά με το ιδιόγραφο σημείωμα που άφησε ο Δ. Αγγελόπουλος. Σύμφωνα με αυτό το σημείωμα, ο εκδότης της εφημερίδας «Ελεύθερη Ωρα», Γρ. Μιχαλόπουλος, επισκέφθηκε το γραφείο του Δ. Αγγελόπουλου, ο οποίος έχει δολοφονηθεί από τη «17 Νοέμβρη», και του είπε ότι επενέβη για να «διαγραφεί» από τη λίστα των υποψηφίων θυμάτων της τρομοκρατικής οργάνωσης. Ο Θ. Αγγελόπουλος, μετά την έξοδό του από το γραφείο του εισαγγελέα, απέφυγε να κάνει δηλώσεις και το μόνο που είπε στους δημοσιογράφους είναι ότι «θα αποκαλυφθεί η αλήθεια» και πως «είναι αισιόδοξος».

Επόμενη που θα καταθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η Γ. Αγγελοπούλου, σύζυγος του Θ. Αγγελόπουλου, ενώ θα κληθούν επίσης οι Αρ. Σαλιαρέλης, πιθανόν ο Β. Βαρδινογιάννης και όσοι άλλοι επιχειρηματίες αποκαλυφθεί στη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης ότι έπεσαν θύματα εκβιαστών.

Μιλώντας σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές, ο Αλ. Κούγιας, και εμφανιζόμενος ως δικηγόρος των Θ. και Γ. Αγγελόπουλου, είπε ότι στην υπόθεση ενέχεται κύκλωμα, στο οποίο συμμετέχουν υπουργός της χούντας, γνωστός δικηγόρος, δημοσιογράφοι και άλλοι. Είπε, μάλιστα, ότι από τη διαλεύκανση της υπόθεσης θα προκύψουν μεγάλες ανατροπές στο πολιτικό και εκδοτικό - δημοσιογραφικό σύστημα. Από την πλευρά του, ο γνωστός παραγωγός τηλεοπτικών εκπομπών Μ. Τριανταφυλλόπουλος, μιλώντας επίσης σε διάφορα κανάλια, κατήγγειλε ότι στο παρελθόν το ζεύγος Αγγελόπουλου προσπάθησε να τον δωροδοκήσει με ένα μεγάλο ποσό «για τα τρέχοντα έξοδά του». Είπε, επίσης, ότι έτερος αδελφός Αγγελόπουλος, ο Κωνσταντίνος, του είχε αποκαλύψει ότι υπάρχει ολόκληρη λίστα δημοσιογράφων, που έχουν πάρει διάφορα ποσά από την οικογένεια.

Στο μεταξύ, θέμα προέκυψε για τη δημοσιοποίηση του χειρόγραφου εγγράφου του Δ. Αγγελόπουλου. Ερωτηθείς, ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας ποιος διέρρευσε στον Τύπο το επίμαχο σημείωμα, δήλωσε άγνοια, ενώ σε άλλη ερώτηση, γιατί οι εισαγγελικές αρχές διέταξαν έρευνα μετά τη δημοσιοποίηση του χειρόγραφου εγγράφου, απάντησε ότι «δε βιάζεται να κατηγορήσει κανένα χωρίς στοιχεία».

Επίσης, και ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος, σε σχετική ερώτηση αν γνώριζε για το ιδιόχειρο σημείωμα που δόθηκε στον πρωθυπουργό από την οικογένεια του Θ. Αγγελόπουλου, απάντησε ότι αγνοούσε την ύπαρξή του. Στο ερώτημα, γιατί η οικογένεια Αγγελοπούλου απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό, ο Φ. Πετσάλνικος δήλωσε ότι ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να απευθυνθεί, όπου εκείνος κρίνει.

Υπενθυμίζεται ότι, αν από την εισαγγελική έρευνα διαπιστωθεί σχέση της υπόθεσης των εκβιαστών με τη δράση της «17 Νοέμβρη», στην περίπτωση αυτή, η δικογραφία θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Εφετών και, συγκεκριμένα, στον εισαγγελέα Λ. Ζερβομπεάκο.

Ποινές σε υπαλλήλους υπουργείων

Αυξημένος κατά 53%, σε σχέση με το 2001, είναι ο αριθμός υπαλλήλων υπουργείων που το 2002 παύτηκαν οριστικά από την υπηρεσία τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε χτες ότι από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, το 2002 παύτηκαν οριστικά 52 υπάλληλοι (το 2001 ήταν 34). Απ' αυτούς οι 35 προέρχονται από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, οι 5 από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, 3 από το υπουργείο Παιδείας κι από ένας από τα υπουργεία Εσωτερικών, Υγείας, Δικαιοσύνης, Πολιτισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας. Οι υπάλληλοι αυτοί διώχτηκαν γιατί υπέπεσαν σε αδικήματα όπως, συνέργεια σε λαθρεμπόριο, δωροδοκία, πλαστογραφίες, υπεξαιρέσεις, συνέργεια σε απόδραση κρατουμένου, ενώ τρεις υπάλληλοι διώχτηκαν γιατί ήταν αδικαιολογήτως απόντες από την υπηρεσία τους για πάνω από 22 ημέρες.

Επίσης, το 2002, 44 υπάλληλοι τιμωρήθηκαν με προσωρινή παύση 3-6 μήνες με πλήρη στέρηση αποδοχών. Σε 38 υπαλλήλους επιβλήθηκε πρόστιμο 35 ημερών - 3 μηνών. Με έγγραφη επίπληξη τιμωρήθηκαν 2 υπάλληλοι, ενώ 27 αθωώθηκαν.

Χτες συνεδρίασε το Συντονιστικό Οργανο Επιθεώρησης και Ελέγχου με πρωτοβουλία του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Κ. Δαφέρμου. Οπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο Κ. Δαφέρμος, επρόκειτο για μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας των μελών του οργάνου όπου ανταλλάχτηκαν απόψεις για το συντονισμό του έργου τους και μεταβιβάστηκαν οι απόψεις της πολιτικής ηγεσίας αναφορικά με τα ζητήματα της πάταξης της διαφθοράς στο Δημόσιο τομέα. «Αναφερόμενος στο δικό του έργο ο Κ. Δαφέρμος ενημέρωσε ότι ξεκινάει από τους τομείς της υγείας και του οικονομικού εγκλήματος ενώ τώρα εξετάζει δύο υποθέσεις. Η μία αφορά ανέγερση οικοδομής σε καμένη δασική έκταση στην Κηφισιά και η άλλη αφορά διακίνηση ναρκωτικών στη Ρόδο μέσω συνταγογραφίας από νοσοκομείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ