ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Προετοιμάζει «αποδείξεις» η Ουάσιγκτον

Επιφυλακτικές οι ευρωπαϊκές ηγεσίες πετούν «το μπαλάκι», για τη σοβαρότητα ή όχι της ανακάλυψης των άδειων χημικών κεφαλών, στους επιθεωρητές

Εντείνονται οι προετοιμασίες των αμερικανικών στρατευμάτων στο Κουβέιτ

Associated Press

Εντείνονται οι προετοιμασίες των αμερικανικών στρατευμάτων στο Κουβέιτ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΜΟΣΧΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Ανησυχητική και πολύ σοβαρή» χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος την ανακάλυψη έντεκα άδειων χημικών κεφαλών από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ στο Ιράκ, ενώ ο Κόλιν Πάουελ, με συνέντευξή του, έδινε το «στίγμα» των αμερικανικών χειρισμών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «μέχρι το τέλος του μήνα θα υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις ότι το Ιράκ δε συνεργάζεται». Εξαιρετικά επιφυλακτικές εμφανίστηκαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές ηγεσίες απέναντι στην ανακάλυψη των επιθεωρητών με τη Γαλλία και τη Ρωσία να σπεύδουν να εκτιμήσουν ότι το γεγονός αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα των επιθεωρήσεων και την ανάγκη για παροχή όσου χρόνου χρειάζεται στους επιθεωρητές. Την ίδια στιγμή, ο Σαντάμ Χουσεΐν, με διάγγελμά του επ' ευκαιρία της συμπλήρωσης 12 χρόνων από την έναρξη του Πολέμου στον Κόλπο, προειδοποιούσε τις ΗΠΑ ότι θα υποστούν συντριπτική στρατιωτική ήττα στις «πύλες της Βαγδάτης». Το μήνυμά του εκλήφθηκε από πολλούς αναλυτές ως μήνυμα διάψευσης της διογκούμενης φημολογίας περί προσπαθειών αυτοεξορίας ή ανατροπής του.

«Το γεγονός και μόνο ότι το Ιράκ διαθέτει χημικές κεφαλές που δεν έχει δηλώσει αποτελεί παραβίαση της απόφασης 1441 του ΟΗΕ» υποστήριξε, χθες, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, συμπληρώνοντας ότι «είναι πλέον ολοφάνερο πως το Ιράκ δεν αφοπλίζεται». Το κλίμα όξυνσης ενέτειναν και οι δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, στη γερμανική εφημερίδα «Ζιντόιτσε Ζάιτουνγκ», ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος ότι στα τέλη του μήνα θα υπάρχουν αποδείξεις ότι το Ιράκ δε συνεργάζεται.

«Στις 27 Γενάρη, που οι επιθεωρητές θα ενημερώσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας, θα είμαστε όλοι σε θέση να απαντήσουμε με σιγουριά για τη συμμόρφωση ή όχι του Σαντάμ» τόνισε. Σύμφωνα με τον Πάουελ, ο Λευκός Οίκος «λαμβάνει υπόψη του την επιθυμία πολλών ηγεσιών για δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας», αλλά συμπληρώνει ότι «οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα δράσουν μονομερώς αν είναι βέβαιες ότι το Ιράκ παραβιάζει την απόφαση 1441».

Ευρωπαϊκές επιφυλάξεις

Associated Press

Να μην εξαχθούν βιαστικά συμπεράσματα σχετικά με τις ανευρεθείσες χημικές κεφαλές, ζήτησε η Μόσχα, τονίζοντας ότι και μόνο ο εντοπισμός τους αποτελεί απόδειξη της αποτελεσματικότητας των επιθεωρήσεων. Παρόμοιου περιεχομένου ήταν και οι δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου, που συναντήθηκε, χτες, με τους επικεφαλής των επιθεωρητών και της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Χανς Μπλιξ και Μοχάμαντ αλ Μπαραντάι, αντιστοίχως. Ο Σιράκ, αποφεύγοντας να αναφερθεί στις χημικές κεφαλές, επαναδιατύπωσε την κάθετη αντίθεσή του σε μια μονομερή επέμβαση, «που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», και εκτίμησε ότι ο πόλεμος «είναι δείγμα αποτυχίας με τέτοιο ανθρώπινο κόστος που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί». Για παράταση του έργου των επιθεωρητών μίλησε και ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Συγκρατημένος εμφανίστηκε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, κατά τη συνάντησή του με τον Χανς Μπλιξ. Ο Μπλερ εξήρε το έργο των επιθεωρήσεων και την εντατικοποίησή τους. Ταυτόχρονα, εκπρόσωπός του δήλωνε σχετικά με τις χημικές κεφαλές ότι πρέπει να επιδειχτεί «υπομονή» και να αφεθούν οι επιθεωρητές να βγάλουν πόρισμα. Ο ίδιος ο Μπλιξ τόνισε ότι οι επιθεωρητές δεν είναι βέβαιοι, ακόμη, ότι το Ιράκ δε διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά έσπευσε να υποβαθμίσει την ανακάλυψη των κεφαλών υπογραμμίζοντας ότι εξετάζονται και ότι θα ζητηθούν εξηγήσεις. Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι πρόκειται «προφανώς για μια δυσάρεστη ανακάλυψη», αλλά «όχι σε μεγάλη ποσότητα».

Την αντίθεσή του σε μια στρατιωτική λύση επανέλαβε ο Γερμανός Καγκελάριος, ενισχυμένος και από δημοσκοπήσεις που δείχνουν το 76% των Γερμανών να συμμερίζονται την αντίθεση αυτή, συμπληρώνοντας ότι θα είναι «ευτυχής αν εξοριστεί ο Σαντάμ από το Ιράκ». Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΝΑΤΟ αρκέστηκε να μιλήσει για «αποτελεσματικές επιθεωρήσεις» τονίζοντας ότι η Συμμαχία θα «στηρίξει το έργο του ΟΗΕ». Ο Χαβιέ Σολάνα επανέλαβε ότι οι επιθεωρητές πρέπει να τελειώσουν τη δουλιά τους, αν και υπαναχώρησε από τη θέση του για 2η απόφαση του ΟΗΕ, εκτιμώντας ότι «δεν είναι απαραίτητη».

Πλήθος σεναρίων

«Οι ΗΠΑ αποδείχτηκαν ανίκανες να μάθουν από τα λάθη τους και θα ηττηθούν όπως και το 1991» προειδοποίησε, στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Σαντάμ Χουσεΐν. Το, σκληρού ύφους, μήνυμα έχει, σύμφωνα με αναλυτές, ως στόχο να διαψεύσει τα σενάρια ανατροπής ή αυτοεξορίας του Ιρακινού ηγέτη. Σύμφωνα με το περιοδικό «Τάιμ», η Σ. Αραβία, υποστηριζόμενη και από άλλες αραβικές χώρες, προωθεί σχέδιο στρατιωτικής ανατροπής του Σαντάμ, με αντάλλαγμα την αμνηστία αξιωματικών (με εξαίρεση το στενό κύκλο του Σαντάμ).

Σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, το Ριάντ θεωρεί ως μοναδική ελπίδα σταθερότητας στην περιοχή την ιρακινή στρατιωτική ηγεσία, προκειμένου να αποφευχθεί μια αμερικανική επέμβαση που, όπως υποστηρίζει η «Ουάσιγκτον Ποστ», θα καταλήξει σε μακρόχρονη αμερικανική στρατιωτική διοίκηση για να διαφυλαχτεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας και οι πετρελαιοπηγές. Παράλληλα, ένα άλλο σενάριο, που φιλοξενείται στο γερμανικό «Ντερ Σπίγκελ», υποστηρίζει ότι η ιρακινή ηγεσία προωθεί την αυτοεξορία του Σαντάμ σε κάποια αφρικανική χώρα, με αντάλλαγμα εγγυήσεις από τις ΗΠΑ για απόσυρση των στρατευμάτων και άρση του εμπάργκο.

ΕΥΡΩΠΗ
Απεργίες λιμενεργατών

Από τις κινητοποιήσεις των λιμενεργατών στο Βέλγιο

Associated Press

Από τις κινητοποιήσεις των λιμενεργατών στο Βέλγιο
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΡΟΤΕΡΝΤΑΜ - ΕΛΣΙΝΚΙ - ΑΜΒΟΥΡΓΟ.-- Μέρα απεργίας χτες για χιλιάδες λιμενεργάτες της Ευρώπης, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν ενάντια σε σχέδιο - πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που απειλεί τις δουλιές τους, αλλά και τα κεκτημένα του κλάδου τους.

Αναλυτικά, στις Βρυξέλλες οι λιμενεργάτες έκλεισαν το λιμάνι ολόκληρη τη μέρα, ενώ στη γειτονική Ολλανδία, στο Ρότερνταμ και στο Αμστερνταμ, η απεργία διέκοψε για πολλές ώρες τις μεταφορές των εμπορευμάτων από τα πλοία. Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν και εργάτες στα μεγάλα λιμάνια της Γερμανίας, ενώ στη Φινλανδία όλα τα λιμάνια της χώρας έκλεισαν από τις 6 το πρωί.

Οι λιμενεργάτες εξέφρασαν έτσι την οργή τους για τα σχέδια της ΕΕ να απελευθερώσει τις υπηρεσίες που προσφέρει ο κλάδος τους, στο όνομα του «ανταγωνισμού». Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το σχέδιο, η ΕΕ σκοπεύει να επιτρέψει στις μεγάλες ναυτιλιακές εταιρίες να μεταφέρουν μόνες τους τα προϊόντα τους (χρησιμοποιώντας τους ναύτες), αλλά και να επιτρέψει σε τουλάχιστον 2 μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες σε κάθε λιμάνι να συμμετέχουν στην παροχή των υπηρεσιών που προσφέρουν οι λιμενεργάτες.

Οι απεργοί υποστηρίζουν ότι μια τέτοια απόφαση (την οποία στηρίζουν ενώσεις βιομηχάνων και εμπορικών εταιριών) θα υπονομεύσει την ασφάλεια των λιμενεργατών και θα βάλει επίσης τις δουλιές τους σε κίνδυνο. Οπως δήλωσε και Βέλγος εκπρόσωπος των απεργών: «Οι σημερινές κινητοποιήσεις είναι η απάντηση στα σχέδια φιλελευθεροποίησης του κλάδου μας και στις ιδιωτικοποιήσεις».

Η σχετική νομοθετική απόφαση της ΕΕ δεν αναμένεται να παρθεί πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2003.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Βία με το βλέμμα στο Ιράκ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ-ΧΕΒΡΩΝΑ.--

Στο ρυθμό μιας επικείμενης επιδρομής κατά του Ιράκ φαίνονται να έχουν εισέλθει τόσο τα παλαιστινιακά εδάφη όσο και το Ισραήλ. Στην πόλη της Γάζας πραγματοποιήθηκε ογκώδης διαδήλωση συμπαράστασης στο Ιράκ και στον ιρακινό λαό, ενώ άλλες προγραμματίζονται για τις πόλεις της Δ. Οχθης. Απορρίπτοντας την κατηγορία ότι οι Παλαιστίνιοι κάνουν, πάλι, «το μοιραίο λάθος να υποστηρίζουν τον Σαντάμ όπως το 1991», ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ τόνισε ότι πρόκειται για έκφραση αλληλεγγύης σε έναν λαό που έχει υποφέρει από τον πόλεμο και χρειάζεται ειρήνη, όπως και ολόκληρη η περιοχή της Μ. Ανατολής.

Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ έχει τεθεί στην υψηλότερη δυνατή κατάσταση συναγερμού ενώ αντιασφυξιογόνες μάσκες μοιράζονται σε κεντρικά σημεία των πόλεων ενόψει πιθανών ιρακινών αντιποίνων σε περίπτωση που γίνει αμερικανική επίθεση. Ολα τα νοσοκομεία έχουν τεθεί σε συναγερμό και λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση θυμάτων βιολογικών και χημικών όπλων, ενώ στο Νότιο Ισραήλ εγκαταστάθηκαν Αμερικανοί στρατιώτες που συνόδευσαν και εγκατέστησαν νέα αντιαεροπορικά συστήματα «Πάτριοτ».

Στο μεταξύ, συνεχίζονται και τα επεισόδια βίας. Ενας έποικος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν ελαφρά από την εισβολή δύο Παλαιστινίων ενόπλων στον εποικισμό Κίριατ Αρμπα, έξω από τη Χεβρώνα. Ο ένας ένοπλος σκοτώθηκε επί τόπου και ο δεύτερος αναζητείται, ενώ την ευθύνη ανέλαβε η «Χαμάς». Μέλος της «Χαμάς», πάλι, ήταν ο μοναδικός επιβαίνων παγιδευμένου πλοιαρίου που ανατινάχτηκε από πυρά ισραηλινής περιπόλου, στα ανοιχτά της Γάζας. Η οργάνωση, χτες, ανακοίνωσε ότι απορρίπτει την έκκληση για τερματισμό των επιθέσεων εντός Ισραήλ, και αυτή είναι η επίσημη τοποθέτησή της ενόψει της συνόδου των παλαιστινιακών οργανώσεων που πραγματοποιείται στις 22 του μηνός στο Κάιρο.

ΙΤΑΛΙΑ
Απεργίες στα μέσα μεταφοράς

ΡΩΜΗ.--

Μετά από την «ανακωχή» των γιορτών, οι απεργίες των εργαζόμενων στα ιταλικά δημόσια μέσα μεταφοράς ξεκινούν ξανά.

Αναλυτικά, τις κινητοποιήσεις θα ξεκινήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι των ιταλικών σιδηροδρόμων που προκήρυξαν 24ωρη απεργία για σήμερα στις 9 μ.μ. (τοπική ώρα). Τη Δευτέρα τη σκυτάλη θα πάρουν οι εργαζόμενοι στις αερομεταφορές, που έχουν προκηρύξει 4ωρη στάση εργασίας για τις 12 το μεσημέρι.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια μέσα μεταφοράς, που είχαν ξεκινήσει τις κινητοποιήσεις τους από τον περασμένο Νοέμβρη, διεκδικούν από την υπερ-συντηρητική κυβέρνηση Μπερλουσκόνι μεγαλύτερες αυξήσεις και ευνοϊκότερους όρους από αυτούς που προβλέπουν οι τωρινές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που τους καλύπτουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ