ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Γενάρη 2003
Σελ. /32
Ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος!

Τα καθήκοντα της Ουάσιγκτον στους επιθεωρητές του ΟΗΕ είναι ευδιάκριτα: Πρώτον, η 27η του Γενάρη είναι αρχή της «τελικής φάσης», δεύτερον, κατασκευάστε πάση θυσία τα προσχήματα για την κατάκτηση του Ιράκ...

Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Του Τάσου Αναστασίου από τα «Νέα»
Η πολεμική μηχανή των φονιάδων των λαών έχει βάλει μπροστά και «αναπτύσσεται» βάσει σχεδίου και προγραμματισμού, γράφοντας στις παλαιότερες κεφαλές των πυραύλων των αμερικανικών βομβαρδιστικών -(όχι αυτοί δεν είναι όπλα μαζικής καταστροφής...) - τις λεπτομέρειες περί προηγούμενων αποφάσεων του ΟΗΕ ή για τις εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων. Για τις τελευταίες φρόντισε προσωπικά η σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Κοντολίζα Ράις, στην «αιφνίδια» συνάντηση που είχε προχτές στη Νέα Υόρκη με τον επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ. Τα καθήκοντα είναι ευδιάκριτα: Πρώτον, η 27η του Γενάρη είναι αρχή της «τελικής φάσης», δεύτερον, κατασκευάστε πάση θυσία τα προσχήματα για την κατάκτηση του Ιράκ...

Οι πολεμοκάπηλοι της Ουάσιγκτον δεν έχουν επίσης την παραμικρή αμφιβολία για την «τελική» στάση των «συμμάχων» τους. Η «Ευρώπη της ειρήνης», όπως κατ' ευφημισμόν την αποκαλούν οι εγχώριοι ευρωλάγνοι, θα στέρξει για να μη χάσει το μερίδιο από τη λεία του πολέμου, έστω ό,τι της δώσουν οι Αμερικανοί από τα «συμβόλαια πετρελαίου». Απόλυτα σίγουρες αισθάνονται οι ΗΠΑ ειδικά για την Ελληνική Προεδρία και η μέχρι τώρα συμπεριφορά του Κ. Σημίτη, που κρέμεται από τα χείλη του μεγάλου αφεντικού, τις έχει δικαιώσει πλήρως. Θαυμάστε πώς σχολίασε ο Ελληνας πρωθυπουργός την είδηση για το τρομερό εύρημα των... άδειων χημικών κεφαλών: «Αυτή η ανακοίνωση επιβεβαιώνει ότι (οι επιθεωρητές) κάνουν καλά τη δουλιά τους»!

Κι όμως! Ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος για τους λαούς, τη μόνη δύναμη που μπορεί να τον σταματήσει. Είναι ενθαρρυντικό ότι αυτή τη φορά το φιλειρηνικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα έχει απλωθεί παντού, έχει αγκαλιάσει περισσότερους από ποτέ... Αυτό είναι και το «αντίπαλο δέος», που επιχειρούν να πλήξουν με συστηματικό τρόπο. Για το φόβο του αναζητούν εναγωνίως «προσχήματα» για τον πόλεμο...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΥΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ;

ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ Ή ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥ FBI: «Χθες, οι επιθεωρητές επισκέφθηκαν αιφνιδιαστικά τα διαμερίσματα δύο Ιρακινών επιστημόνων, του Φαλέχ Χασάν, φυσικού και του Σεζέρ ελ Τζιμπουρί, πυρηνικού επιστήμονα. Οι επιθεωρητές έφθασαν χθες το πρωί στη συνοικία αλ Γκαζαλία, στη δυτική περιοχή της Βαγδάτης, απέκλεισαν την περιοχή, τοποθετώντας το τζιπ στους στην είσοδο και την έξοδο του δρόμου και στη συνέχεια περίμεναν επί μια και πλέον ώρα έξω από τα διαμερίσματα των δύο επιστημόνων, τα οποία βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των γειτόνων, μπήκαν σ' αυτά όταν οι δύο επιστήμονες επέστρεψαν» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ»: «Εξαιρετικά περιορισμένη είναι η εμπιστοσύνη μεγάλης μερίδας του πληθυσμού του πλανήτη προς την πολιτική και οικονομική ηγεσία των ΗΠΑ, όπως φαίνεται σε παγκόσμια δημοσκόπηση που διεξήχθη ενόψει της εφετινής συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας που ξεκινά στις 23 Ιανουαρίου... Οι υπεύθυνοι του Φόρουμ κάλεσαν όλους τους συμμετέχοντες στην εφετινή σύνοδο να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να κάνουν ό,τι απαιτείται, ούτως ώστε "να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη"» (Αγγελος Κωβαίος - ΒΗΜΑ).

«ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ»: «Η πτώση του καθεστώτος Σαντάμ και η εγκατάσταση ενός συστήματος που θα ελέγχεται από την Ουάσιγκτον είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης για το στρατιωτικό και πολιτικό κατεστημένο της Τουρκίας, η οποία με μια τέτοια εξέλιξη θα μετατραπεί σε μια ακόμη φιλική και σύμμαχο χώρα των ΗΠΑ ανά τον πλανήτη» (Δ. Γ. Απόκης - ΒΗΜΑ).

ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ... «Εξακολουθούμε να ορίζουμε τη δύναμή μας ανάλογα με την ικανότητά μας να σκοτώνουμε. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι ισχυροί πρέπει να κυβερνούν και οι αδύναμοι να υποτάσσονται. Ειλικρινά, δεν πιστεύω ότι έχουμε προοδεύσει και πολύ από τη Λίθινη εποχή. Απλώς εκείνοι χρησιμοποιούσαν ρόπαλα, εμείς πυρηνικά» (Μαχαθίρ Μπιν Μοχάμεντ - πρωθυπουργός της Μαλαισίας - ΧΕΡΑΛΝΤ ΤΡΙΜΠΙΟΥΝ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΜΠΡΑΒΩΝ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΤΩΝ.

ΤΑ ΝΕΑ: Διευρύνεται ο κύκλος των καταθέσεων - ΓΡΑΜΜΗ SOS ΜΑΡΤΥΡΩΝ - ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οχετός: ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΕ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ 17Ν.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΧΩΡΙΣ ΑΣΤΕΡΙ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΒΟΡΒΟΡΟΣ!

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΜΑΦΙΟΖΩΝ.

ΧΩΡΑ: ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΛΑΣΠΗ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΣΧΕΔΙΟ ΜΕ «ΔΟΛΙΑ» ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Η ΠΙΝΟ ΚΑΡΦΩΣΕ ΤΗΝ 17Ν ΣΤΗ ΡΙΑΝΚΟΥΡ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ ΠΙΕΖΕΙ ΤΟΝ ΣΑΝΤΑΜ - Υστατες προσπάθειες αποτροπής του πολέμου.

ΑΥΓΗ: Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΥΠΟΥΛΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ.

ΕΘΝΟΣ: ΣΦΙΓΓΟΥΝ ΤΑ ΛΟΥΡΙΑ ΣΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.

ΕΣΤΙΑ: ΑΥΡΙΟ ΓΕΝΕΘΛΙΑ: 7 ΧΡΟΝΙΑ ΣΗΜΙΤΗΣ - Εξελέγη Πρωθυπουργός στις 18 Ιανουαρίου 1996.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΤΙΤΛΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΑ!

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 4 ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗΣ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ ΠΑΝΤΟΥ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Ο κόσμος τους: «Ποδοσφαιροπαράγοντες νονοί της νύχτας, που παραβιάζουν το οικογενειακό άσυλο και απειλούν να κόψουν τα πόδια ποδοσφαιριστών, τηλεόραση που ευτελίζει τα πάντα, λαϊκά έντυπα με εκδότες έτοιμους να εκβιάσουν τον καθένα, δημοσιογράφοι της κλειδαρότρυπας που δεν το έχουν σε τίποτα να εξοντώσουν τον οποιονδήποτε και "τηλεπαραθυράτοι" που αλληλοκατηγορούνται ως εκβιαστές και μιζαδόροι συνθέτουν το ελληνικό θεσμικό έλλειμμα που τρομάζει τους πολίτες και σοκάρει την κοινωνία. Τούτες τις ημέρες αυτοαποκαλύπτεται ο άλλος κόσμος, η άλλη Ελλάδα της υποκουλτούρας, της καθυστέρησης και των δημοκρατικών στρεβλώσεων, που εμποδίζει, παραπλανά και κατά καιρούς βυθίζει τη χώρα στο βούρκο» (Από το βασικό θέμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).

Η «ουρά» της τρομοκρατίας: «Επομένως δύο συμπεράσματα εξάγονται προς το παρόν: Το πρώτο, πως μέχρι στιγμής εν οίδα ότι ουδέν οίδα, και, το δεύτερο, πως αν έπειτα από εφτά μήνες σκάνε δημοσίως τέτοιες βόμβες, φανταστείτε τι έχουν να δουν τα μάτια μας και ν' ακούσουν τ' αυτιά μας έπειτα από χρόνια. Οταν τα απόρρητα αρχεία της Ουάσιγκτον ανοίξουν ή όταν κάποιος αρχικατάσκοπος αποφασίσει να ανοίξει την... καταπακτή και τους πάρει όλους στον τάφο του. Κύριοι, μην εκτίθεστε. Γιατί αύριο μπορεί να αποδειχθεί πως πίσω έχει η αχλάδα της τρομοκρατίας την ακροδεξιά ουρά της!» (Δημ. Δανίκας - ΝΕΑ).

Ποια δημοκρατία... «Η Αμερική υπερασπίζεται τη Δημοκρατία; -"Μα δεν είναι η ίδια δημοκρατική χώρα, πώς θα την υπερασπιστεί; Πρόκειται για παρεξήγηση. Είμαστε μια πλουτοκρατία, με μια κυβέρνηση πλουσίων, που εκλέγεται από πλουσίους. Το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς που υπάρχει στην Αμερική, δεν υπάρχει σε άλλη χώρα» (Από συνέντευξη του Ράμσεϊ Κλαρκ, πρώην υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ - Χρ. Μιχαηλίδης - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ