ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Γενάρη 2003
Σελ. /40
Η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί...

Η ΕΕ δε λέει όχι στον πόλεμο, όπως δεν το είπε πέρυσι στο Αφγανιστάν, στη Γιουγκοσλαβία, στην «Καταιγίδα της Ερήμου»... Τι δε θέλει; Τη «μονομερή» στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ...

Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
Αντικείμενο λατρείας, εγκωμιαστικών σχολίων και (ελεγχόμενης...) προβολής, έχει γίνει το τελευταίο διάστημα το φιλειρηνικό κίνημα και οι απανταχού της Γης διαδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ. Μια προσεκτικότερη ματιά βέβαια, είναι αρκετή για να διακρίνει κανείς ότι πρόκειται για ένα κίνημα αποκλειστικά στραμμένο ενάντια... στον Τζορτζ Μπους και τις ΗΠΑ, ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τις κυβερνήσεις της ΕΕ, οι οποίες παρουσιάζονται ως λευκές περιστερές της ειρήνης. Δεν ανταποκρίνεται βέβαια στην πραγματικότητα αυτή η εικόνα. Η ΕΕ δε λέει όχι στον πόλεμο, όπως δεν το είπε πέρυσι στο Αφγανιστάν, στη Γιουγκοσλαβία, στην «Καταιγίδα της Ερήμου»... Τι δε θέλει; Τη «μονομερή» στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ.

Στόχος δηλαδή των κυβερνήσεων της ΕΕ είναι να τους «πάρουν μαζί τους» οι Αμερικανοί, ώστε να μπορέσουν να εξασφαλίσουν κάποιο μερίδιο στη λεία του πολέμου (κάποια συμβόλαια πετρελαίου) και να έχουν λόγο στη μετά Σαντάμ εποχή στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου «προεξοφλούνται» ήδη σοβαρές ανακατατάξεις σε Ιράν, Σαουδική Αραβία, κ.ά. Το φιλειρηνικό κίνημα γνωρίζοντας τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, ασφαλώς θα τις αξιοποιήσει για να σταματήσει τον πόλεμο, τη σφαγή του ιρακινού λαού και όχι μόνο.

Μπορεί να τα καταφέρει όμως όταν δεν παγιδεύεται στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις - αντίθετα έχει σταθερά στο στόχαστρο τον ιμπεριαλισμό - και δε στοιχίζεται πίσω από τη μία ή την άλλη «υπερδύναμη». Προκαλεί όμως το όψιμο ενδιαφέρον ορισμένων για το φιλειρηνικό κίνημα στη χώρα μας, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι βρίσκεται σε «αναντιστοιχία» με τις κινητοποιήσεις σε άλλες χώρες της Δύσης. Προσποιούνται πως ξεχνούν τη λυσσαλέα επίθεση που δέχτηκαν - και από αυτούς που τώρα «θλίβονται» - οι αγώνες του ελληνικού λαού ενάντια στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΠΟΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ...

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ...: «Φουντώνει σε ολόκληρο τον κόσμο η αντιπολεμική διαμαρτυρία και η καταδίκη των σχεδίων των ΗΠΑ για πόλεμο στο Ιράκ, καθώς στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, από τη μια ως την άλλη άκρη του κόσμου κυριολεκτικά, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας "όχι στον πόλεμο" και συγκροτώντας ένα μεγάλων διαστάσεων φιλειρηνικό κίνημα, που θυμίζει μόνον παλιότερες δεκαετίες και, ειδικά στις ΗΠΑ, την εποχή των διαδηλώσεων κατά του Βιετνάμ» (Μαρία Κράλλη - «ΕΘΝΟΣ»).

ΠΟΙΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ...: «Οι κινητοποιήσεις, όσο ενδεικτικές και χρήσιμες κι αν είναι, δεν αρκούν για να ματαιώσουν τα σχέδια των "γερακιών" της Ουάσιγκτον... Γι' αυτό και το βάρος της ευθύνης για τη ματαίωση των σχεδίων του Προέδρου των ΗΠΑ πέφτει πρωτίστως στους ώμους εκείνων των κυβερνήσεων, οι οποίες διαθέτουν και το κύρος και τη δύναμη να αντιδράσουν στις αμερικανικές προθέσεις και να στηρίξουν το αίτημα για αναζήτηση ειρηνικών λύσεων στα όποια προβλήματα υπάρχουν με τον Σαντάμ Χουσείν» (Από το άρθρο του «ΕΘΝΟΥΣ»).

«ΠΑΤΑΩ ΕΝΑ ΚΟΥΜΠΙ»...: «Επιτέλους και ο δικός μας μικρόκοσμος να βγει από το τηλεοπτικό καβούκι, που εγκλωβίστηκε και να συμπαραταχτεί με τους άλλους λαούς στο κίνημα για την ειρήνη, τώρα μάλιστα, που η Ελλάδα προεδρεύει στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και να θυμηθεί ότι κάποτε τα νιάτα διαδήλωναν και αγωνίζονταν κατά της καταπίεσης και υπέρ της παιδείας, του ψωμιού και της ελευθερίας» (Από το άρθρο της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»).

ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ: «Κι εμείς για την πλειοψηφία των εταίρων μας έχουμε πια εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή όχθη. Εχουμε επιβιβαστεί στο γιγαντιαίο αυτό αεροπλανοφόρο που μετατρέπεται σε πετρελαιοφόρο: το George W. Bush» (Θ. Πάγκαλος - «ΒΗΜΑ της Κυριακής»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εξω παντού διαδηλώσεις κατά του πολέμου, εδώ - Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ.

ΤΑ ΝΕΑ: Υψος και επιτόκιο ανάλογα με το εισόδημα - ΧΩΡΙΑ ΟΡΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑ.

ΕΘΝΟΣ: ΔΙΔΥΜΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΙΧ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου, κ. Γρ. Κρόμπας, αποκαλύπτει - ΕΚΛΕΨΑΝ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΥΛΗ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: (Ρίζου): Αρχισαν οι εκδηλώσεις για το Πατρινό Καρναβάλι - ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΣΗΜΕΡΑ Ο κ. ΣΗΜΙΤΗΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αποκαλυπτικοί οι πρώην υπουργοί, Στ. Παπαθεμελής και Γερ. Αρσένης, για τη διαφθορά - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΟΚ.

ΕΣΤΙΑ: ΔΙΑΒΡΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.

ΧΩΡΑ: ΠΑΣΟΚ Α.Ε. (Δημ. έργα - προμήθειες).

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΓΙΑΝΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕ ΜΗΝ ΒΡΕΘΕΙΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΛΗΤΕΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΤΑ 6 ΝΕΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οι φοιτητές συνεισφέρουν κάθε μήνα στη Θεσσαλονίκη - ΕΝΙΣΧΥΣΗ 11 ΔΙΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Λεφτά για «νέες δομές»: «Η Ελλάδα ξοδεύει ήδη πολλά για την άμυνά της. Αλλά, από την άλλη πλευρά, πολλές από αυτές τις δαπάνες διοχετεύονται στις παλιές δομές. Το ζήτημα είναι να εξορθολογίσουμε τις αμυντικές μας δαπάνες, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις νέες απειλές» (Τζορτζ Ρόμπερτσον, γγ του ΝΑΤΟ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής).

Οικονομία και πόλεμος: «Την τριετία 2000-2002 η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε λιγότερο από 1%. Ανάπτυξη που είναι η μικρότερη σε τριετή βάση από το 1983. Το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομικής Ερευνας, που είναι επιφορτισμένο με την επίσημη αξιολόγηση του κατά πόσο η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση ή όχι, στην πρόσφατη μηνιαία του έκθεση, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος ύφεσης... Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι με μια γρήγορη νίκη κατά του Ιράκ, η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει από το δεύτερο εξάμηνο» (Μωυσής Λίτσης - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Φρούδες ελπίδες: «Η Ελλάδα όμως έχει μια άλλη ιστορία. Ας πάρει μια μεγάλη και ουσιαστική - όχι στα λόγια - πρωτοβουλία για την ειρήνη. Οι Ευρωπαίοι (Γάλλοι και Γερμανοί) έχουν κάνει τεράστιες επενδύσεις στη Μέση Ανατολή τα τελευταία δέκα χρόνια. Δεν έχουν συμφέρον από τον πόλεμο. Ας το εκμεταλλευτεί λοιπόν και ας "βάλει" και τη Βουλή να το βροντοφωνάξει έγκαιρα. Οχι να μεταθέσει τη συζήτηση για το Ιράκ για τις 25 Φεβρουαρίου!» (Γιάννης Διακογιάννης - ΝΕΑ).

Συ είπας...: «Θα μπορούσε μάλιστα να πει κανείς ότι καλύτερη διαφημιστική προβολή υπέρ του πολιτικού αυτού βιβλίου δεν μπορούσε να υπάρξει» (Στ. Ψυχάρης - Δήλωση στο ΒΗΜΑ της Κυριακής για την επίθεση κουκουλοφόρων στο βιβλιοπωλείο «Εστία», με στόχο τους δημοσιογράφους Α. Παπαχελά και Τ. Τέλλογλου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ