ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Οι πολυεθνικές αξιώνουν, η κυβέρνηση νομοθετεί

Η προωθούμενη απελευθέρωση θα τσακίσει τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες. Σπεύδει να δηλώσει συμμετοχή στο διάλογο η ΓΣΕΕ

Ολο το 24ωρο στη διάθεση των εργοδοτών θέλει να θέσει τους εργαζόμενους της χώρας η κυβέρνηση, η οποία, με τις πλάτες των συμβιβασμένων πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, προωθεί απόφαση για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων! Η απελευθέρωση του ωραρίου «πακέτο» με την πλήρη ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών κατακτήσεων εκπληρώνουν το στόχο των πολυεθνικών για μονοπώληση της αγοράς, με το χτύπημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την πλήρη υποταγή των εργαζομένων. Τον «κώδωνα» του κινδύνου για την τελική επίθεση στις εργασιακές κατακτήσεις των εργαζομένων κρούει το ΠΑΜΕ, το οποίο και υπογραμμίζει ότι θα στηρίξει «ανυποχώρητα τα δικαιώματα των εργαζομένων στο εμπόριο, στις υπηρεσίες και γενικότερα».

Το θέμα του ωραρίου μπαίνει στο τραπέζι του «διαλόγου», με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δημοσιεύματα στον Τύπο φέρουν την πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων, Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, να ζητά με επιστολή της να αρθούν οι νόμοι που ισχύουν για το ωράριο.

Την ευκαιρία άδραξε ο υφυπουργός Εργασίας Λ. Τζιόλας, ο οποίος ανακοίνωσε, με δηλώσεις στον Τύπο, ότι ανοίγει ουσιαστικά το θέμα της απελευθέρωσης του ωραρίου, το οποίο και θα συζητηθεί σε ένα μήνα στην «Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης», για να εφαρμοστεί στις «τουριστικές περιοχές». Εχοντας προφανώς στο συρτάρι έτοιμα τα σχέδια, ο Λ. Τζιόλας δήλωσε ότι αυτό το ωράριο θα ισχύσει ως πλαίσιο, με βάση το οποίο θα μπορούν να ανοίγουν καταστήματα σε μη τουριστικές περιοχές μετά από σύμφωνη γνώμη των εμπορικών συλλόγων και τοπικών συλλόγων των εργαζομένων και την τελική έγκριση θα δίνει ο νομάρχης ή περιφερειάρχης.

Να υπενθυμιστεί ότι τον περασμένο Αύγουστο έγινε μια πρώτη προσπάθεια για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου. Με έγγραφο που είχε κοινοποιήσει τότε το υπουργείο Εργασίας στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων ζητούσε τη σύμφωνη γνώμη των συνδικαλιστών για επιμήκυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων μέχρι τις 11 το βράδυ στις τουριστικές περιοχές, αφού όμως πρώτα χαρακτήριζε όλη την Ελλάδα τουριστική!

Η κυβέρνηση σπεύδει να ικανοποιήσει αξιώσεις των πολυεθνικών και μεγαλεμπόρων, που στόχο έχουν την ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κερδών τους, με εργαζόμενους-«λάστιχο», χωρίς δικαιώματα. Μ' αυτόν τον τρόπο θα νομιμοποιήσει τις όποιες μέχρι σήμερα παρανομίες των μεγαλοεργοδοτών και θα ικανοποιήσει πλήρως το στόχο των πολυεθνικών για απόλυτη κυριαρχία της αγοράς με χαμηλό λειτουργικό κόστος.

Αυτός ο στόχος, που φαινομενικά υλοποιείται από την απελευθέρωση του ωραρίου, ουσιαστικά επιτυγχάνεται μέσα από το νέο απελευθερωμένο εργασιακό καθεστώς. Αυτή η εξέλιξη δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο εμπόριο αλλά θα συμπαρασύρει και σειρά ακόμα κλάδων που αποτελούν κρίκους στην παραγωγική αλυσίδα της κοινωνίας.

Το επιχείρημα της αύξησης της απασχόλησης με την απελευθέρωση του ωραρίου χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση προκειμένου να βρει συμμάχους σ' αυτήν την επιλογή. Ομως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Σήμερα, με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης και το ωρομίσθιο, όπου εργαζόμενοι απασχολούνται τρεις και τέσσερις ώρες, ακόμα και με σύμβαση μιας ώρας, αυτό που γίνεται είναι να μοιράζεται μια θέση εργασίας και ένας μισθός σε δυο και τρεις εργαζόμενους.

Οσον αφορά στο ψευτοδίλημμα της εξυπηρέτησης των τουριστών αλλά κυρίως των εργαζομένων καταναλωτών, για τους οποίους έχει «προβλέψει» ένα τσαλαπατημένο ωράριο, επιδιώκει να εισβάλει στη συνείδησή τους και να τους απομακρύνει από την ουσία, που δεν είναι άλλη από τη σκληρή αντεργατική πραγματικότητα που βιώνουν και την ανάγκη για σύγκρουση.

Είναι σίγουρο, όμως, ότι συνολικά για τους εργαζόμενους της χώρας θα είχαν περιοριστεί οι συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής αν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες πρόβαλλαν κάποια αντίσταση. Είναι χαρακτηριστική η χτεσινή ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, η οποία αναφέρει ότι δεν υπάρχει θέμα, ούτε ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου για τις εργασιακές σχέσεις καθώς και ότι κάθε άλλη μέθοδος θα καταγγελθεί. Από την άλλη όμως η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είναι αυτή που κάθισε σε όλα τα τραπέζια του «διαλόγου» και έβαλε πλάτη για να περάσουν οι όποιες επιλογές σε βάρος της εργατικής τάξης. Ετσι και τώρα έτρεξε να δηλώσει ότι θα συμμετάσχει στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης.

Τα λένε όπως τους βολεύει

Δεν πέρασαν απαρατήρητες οι αντιφάσεις των δηλώσεων του υφυπουργού Εργασίας Λ. Τζιόλα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ την Κυριακή, με αφορμή το κυβερνητικό σχέδιο επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο «εθνικός» στόχος της διοργάνωσης αυτών των αγώνων αποτελεί «ιδανικό» πρόσχημα για μια ακόμη πολιτική ασχήμια σε βάρος των εργαζομένων. Μόνο που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρά τόσο γρήγορα στη θεσμοθέτηση των ανατροπών των εργασιακών σχέσεων, που τα στελέχη της φαίνεται ότι δεν προλαβαίνουν να διαμορφώνουν κάποια, λογικοφανή έστω, επιχειρήματα όταν καλούνται να υπερασπιστούν την αντεργατική πολιτική.

Γι' αυτό ακούστηκε από τον υφυπουργό το εξής απίστευτο: Οτι σήμερα είναι δύσκολο να ελεγχθούν οι ένα εκατομμύριο επιχειρήσεις σχετικά με την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, γιατί κάτι τέτοιο θα απαιτούσε ένα γιγαντιαίο μηχανισμό ελέγχου. Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα ο Λ. Τζιόλας κατέρριψε κάθε ισχυρισμό της κυβέρνησης και του υπουργείου του, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων της Επιθεώρησης Εργασίας. Μόνο που λίγο νωρίτερα, δήλωνε, χωρίς κανένα δισταγμό, ότι στο θέμα του ελέγχου των εργασιακών σχέσεων δεν υπάρχει... κανένα πρόβλημα! Η λέξη αντίφαση δεν αρκεί για να χαρακτηριστεί η διαδρομή του υφυπουργού ανάμεσα στα δύο άκρα. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να δηλώσει ακόμη ότι εάν ισχύσουν δυο οκτάωρες βάρδιες θα είναι περισσότερο εύκολο να ελεγχθεί η τήρηση της νομοθεσίας, επειδή θα είναι διακριτό το ωράριο εργασίας!!!

Δεν πρόκειται για παραλογισμό. Απλά η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει το γεγονός ότι έχει διαμορφώσει εργασιακές σχέσεις που μπορούν να κάνουν «λάστιχο» τόσο τους εργαζόμενους όσο και το χρόνο εργασίας. Οι εργοδότες θα μπορούν να απασχολούν τους εργαζόμενους όποια ώρα της μέρας θέλουν και για όσες ώρες τους βολεύει, με «νόμιμα» 2ωρα, 3ωρα, 6ωρα έως και 12ωρα πριν χρειαστεί να καταφύγουν στην «παρανομία». Αυτή είναι η αλήθεια και δεν πρόκειται να την ομολογήσει κανένα κυβερνητικό στέλεχος. Οπως δε θα ομολογήσει ότι τελικός σκοπός τους είναι να επιτρέπουν στους εργοδότες να ανοίγουν όσο θέλουν τα μαγαζιά τους, ενισχύοντας έτσι τις πολυεθνικές αλυσίδες και τους μεγαλεμπόρους.


Γ.Φ.

ΓΣΕΒΕΕ
Κάθετη αντίθεση στην παράταση

Τη θέση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) για αγωνιστική υπεράσπιση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και για διεκδίκηση παραπέρα ενός λειτουργικού ωραρίου και περιφρούρηση της κυριακάτικης αργίας, επαναβεβαίωσε το προεδρείο της Συνομοσπονδίας, που συνήλθε το προηγούμενο Σάββατο. Το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ καταγγέλλει τη συντονισμένη επίθεση εναντίον του ωραρίου, με στόχο την ανατροπή του, στο πλαίσιο της αναδιανομής της αγοράς σε βάρος των μικρότερων επιχειρήσεων. Η ΓΣΕΒΕΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε κάθε τέτοια προσπάθεια και καταγγέλλει τις σχετικές μεθοδεύσεις με πρόσχημα τις «τουριστικές περιοχές» των Ολυμπιακών Αγώνων, τη δήθεν εξυπηρέτηση των καταναλωτών κλπ. Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι επιχειρήματα, όπως τα παραπάνω και ιδίως αυτό περί «τουριστικών περιοχών», περιλαμβάνουν όλη την Ελλάδα ως τέτοια. Αυτό, εξάλλου, επιβεβαιώνει - καταγγέλλει η Συνομοσπονδία - και η δημοσιοποίηση των επιδιώξεων του υπουργείου Εργασίας για «Ολυμπιακό ωράριο», το οποίο θα σαρώσει κάθε νόμο και κάθε ισχύουσα ρύθμιση. Είναι φανερή η πρόθεση του υπουργείου Εργασίας να χρησιμοποιήσει το ωράριο αυτό ως πρόδρομο - πιλότο για την πλήρη απελευθέρωση με την επ' αόριστον παράτασή του μετά τους Αγώνες. Η ΓΣΕΒΕΕ δηλώνει ότι παρόμοια σενάρια θα τη βρουν δυναμικά αντιμέτωπη, όπως θα βρουν και το σύνολο των ΕΒΕ της χώρας.

ΠΑΜΕ
«Ούτε ο Φρίξος Δασκαλάκης δεν το κατάφερε... »

Το ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή του με αφορμή το ωράριο, τονίζει: «Η κυρία Γιάννα Δασκαλάκη του Φρίξου, ως επικεφαλής του οργανισμού "Αθήνα 2004", απαιτεί από την Ελληνική κυβέρνηση, με πρόφαση τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να άρει την εφαρμογή των εργατικών νόμων και να εφαρμοστεί το δικτατορικό "αποφασίζομεν και διατάσσομεν", ώστε ούτε ωράριο, ούτε ασφάλιση, ούτε αποδοχές να ισχύουν για τους εργαζόμενους.

Τέτοια "μέτρα" ούτε και εκείνος ο Φρίξος Δασκαλάκης, που ο δικτάτορας διόρισε πρόεδρο της ΓΣΕΕ (από 11.7.71 έως 5.3.73) δεν κατάφερε να θέσει σε εφαρμογή! Τώρα, με "δούρειο ίππο" τις πλειοψηφίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και τον "εθελοντισμό", η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει την τελική της επίθεση.

Το ΠΑΜΕ θα στηρίξει ανυποχώρητα τα δικαιώματα των εργαζομένων στο εμπόριο, στις υπηρεσίες και γενικότερα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ