ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
«Καραμπόλα» ανατιμήσεων στα ασφάλιστρα οχημάτων

Στρώνοντας το χαλί και στις εταιρίες του κλάδου, η Εθνική Ασφαλιστική έδωσε στη δημοσιότητα τους νέους τιμοκαταλόγους από τους οποίους προκύπτουν προκλητικές αυξήσεις μέχρι και 35% στα ασφάλιστρα με αλλαγές στα bonus - malus

Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν οι οδηγοί για πολλοστή φορά μέσα σε ένα χρόνο καθώς οι ασφαλιστικές εταιρίες έχουν καταρτίσει ήδη νέα φουσκωμένα τιμολόγια. Οι αυξήσεις, που ελέω «απελευθέρωσης» στη διαμόρφωση των ασφαλίστρων επιβάλλονται πλέον όποτε επιτάσσουν τα συμφέροντα των εταιριών, φτάνουν μέχρι και το 35% από το «leader» του χώρου, την Εθνική Ασφαλιστική που κατέχει ποσοστό 25% της αγοράς, ενώ σύντομα αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες εταιρίες. Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν κρύβουν την πρόθεσή τους να αυξήσουν επιπλέον τα ασφάλιστρα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια μέχρι και 40%, ενώ ήδη μόνο στα χρόνια 1996 - 2001 τα αύξησαν κατά 41%, σύμφωνα με τα δικά τους επίσημα στοιχεία.

Η επιβάρυνση των ασφαλισμένων δε σταματάει στην αύξηση των βασικών ασφαλίστρων, καθώς οι εταιρίες σκαρφίστηκαν έναν ακόμα τρόπο προκειμένου να αυξήσουν τις εισπράξεις τους. Ετσι, πρόσθεσαν μια ακόμα κλίμακα στο σύστημα του bonus - malus, της «επιβράβευσης», δηλαδή, των οδηγών που δεν προκαλούν μέσα σε ένα χρόνο ατύχημα, αυξάνοντας συνολικά τις κλίμακες από οκτώ σε εννέα και μειώνοντας ταυτόχρονα το ποσοστό της έκπτωσης από κλίμακα σε κλίμακα από 6% σε 4% τουλάχιστον στις πρώτες κλίμακες. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η μέθοδος αυτή ξεκίνησε εδώ και κάποια χρόνια όταν το «δρόμο» έδειξε πάλι η Εθνική και η Αγροτική Ασφαλιστική προσθέτοντας αρχικά τέταρτη κλίμακα και μειώνοντας από 10% σε 8% την έκπτωση, στη συνέχεια οι εταιρίες πρόσθεσαν τρίτη κλίμακα μειώνοντας την έκπτωση σε 6% και τώρα η Εθνική εισάγει και 2η κλίμακα πετσοκόβοντας ακόμα περισσότερο το ποσοστό της έκπτωσης σε 4%.

Με βάση τα τιμολόγια της Εθνικής Ασφαλιστικής που ισχύουν από τις 13 του Γενάρη 2002, προκύπτει αύξηση:

  • 8,15% στο βασικό ασφάλιστρο ενός νεοασφαλιζόμενου οχήματος.
  • 10,46% στα ασφάλιστρα για την κλίμακα (bonus - malus) 9.
  • 16,07% για την κλίμακα 8 και 7.
  • 19,54% για την κλίμακα 6.
  • 23,6% για την κλίμακα 5.
  • 28,43% για την κλίμακα 4.
  • 34,26% για την κλίμακα 3 (είναι η νέα κλίμακα που διαμόρφωσε η Εθνική Ασφαλιστική).

Συνυπολογίζοντας την αύξηση του ασφαλίστρου και τη μείωση του ποσοστού έκπτωσης από κλίμακα σε κλίμακα, οι «καλοί» οδηγοί που αλλάζουν κλίμακα:

  • Από την 10 στην 9 αντί να έχουν έκπτωση, τελικά θα δεχτούν ένα «μπουγιουρντί» με αύξηση της τάξης του 3,83%.
  • Από την 9 στην 8, η αύξηση που θα πληρώσουν οι ασφαλισμένοι της Εθνικής είναι 5,85%.
  • Από την 8 στην 7 θα πληρώσουν αυξημένο ασφάλιστρο κατά 8,15%.
  • Από την 7 στην 6 τα ασφάλιστρα στην πράξη διαμορφώνονται αυξημένα κατά 10,79%.
  • Από την 6 στην 5 κατά 13,84%.
  • Από την 5 στην 4 κατά 17,42%.
  • Από την 4 στην 3 κατά 21,67%.

Οσον αφορά στους ασφαλισμένους γιωταχήδες της κλίμακας 3 που δεν προκάλεσαν όλο τον τελευταίο χρόνο ατύχημα και θα κατέβουν στη νέα κλίμακα που προστέθηκε, τη δεύτερη, θα... επιβραβευτούν καταβάλλοντας αυξημένα ασφάλιστρα της τάξης του 26,80%!

Επιπλέον, με τον περιορισμό των ποσοστών έκπτωσης για τους «καλούς οδηγούς», η έκπτωση στην κατώτερη κλίμακα του bonus - malus περιορίζεται σε 32% από 43% που θα ήταν με την προηγούμενη κατηγοριοποίηση, που έθετε ως τελευταία κλίμακα έκπτωσης την 3η.


ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΚΟΦΙΝ
Σαρωτικά μέτρα για την έξοδο από την κρίση...

Παράλληλα με την έγκριση του «Επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας», οι υπουργοί Οικονομίας των χωρών-μελών της ΕΕ συζητούν (χτες και σήμερα) στις Βρυξέλλες και νέα αντιλαϊκά μέτρα στους τομείς αγοράς εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης κλπ.

Το «Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης» της ελληνικής κυβέρνησης, η περιβόητη «ατζέντα της Λισαβόνας», αλλά και η διεθνής κατάσταση - έτσι όπως διαμορφώνεται από την προσμονή της νέας ιμπεριαλιστικής επίθεσης στο Ιράκ - ήταν τα θέματα της συνεδρίασης του Συμβουλίου υπουργών ΕΚΟΦΙΝ και του ευρω-γκρούπ, που συνήλθαν στις Βρυξέλλες. Στις συνεδριάσεις και των δύο οργάνων - που άρχισαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα - προεδρεύει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, στα πλαίσια της άσκησης της προεδρίας από την ελληνική κυβέρνηση το α΄ εξάμηνο του 2003.

Η, άκρως ανθυγιεινή για τα συμφέροντα των λαών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, «ατζέντα της Λισαβόνας», η οποία εμπεριέχει τους στόχους και τις πολιτικές, που θα καταστήσουν τον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό πρώτη οικονομική δύναμη του πλανήτη, είναι το πρώτο θέμα που θα συζητηθεί στη Σύνοδο του ΕΚΟΦΙΝ. Οπως έχει ήδη κάνει γνωστό η ελληνική κυβέρνηση, επί των ημερών της φιλοδοξεί να ληφθούν νέα μέτρα που αφορούν στους ζωτικούς τομείς της αγοράς εργασίας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, της Υγείας και των κοινωνικών παροχών. Στα πλαίσια της «αναθεώρησης της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Απασχόληση», προωθούνται νέα μέτρα ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων. Συζητούνται επίσης: «Η έκθεση για τις συντάξεις», που συντάσσουν τα κράτη-μέλη, «ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού για το συντονισμό των συνταξιοδοτικών συστημάτων», μελέτη για «τις επιπτώσεις της γήρανσης στα συστήματα Υγείας» και «η επανεξέταση των συστημάτων κοινωνικών παροχών». Με λίγα λόγια, ετοιμάζουν μία νέα συντονισμένη και γενικευμένη επίθεση κατά των εργασιακών κατακτήσεων, με τη φιλοδοξία τα μέτρα να ληφθούν το α΄ εξάμηνο του 2003.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι ότι το συμβούλιο των υπουργών ΕΚΟΦΙΝ, με αφορμή την έγκριση του «Επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης» ζητά από την ελληνική κυβέρνηση τη λήψη νέων σκληρών μέτρων. Είναι ήδη γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Δημοσιονομικής και Οικονομικής Επιτροπής (όργανο εποπτευόμενο από το ΕΚΟΦΙΝ) για το ελληνικό «Πρόγραμμα Σταθερότητας», οι αλλαγές για τις συντάξεις που προώθησε η ελληνική κυβέρνηση το 2001 χαρακτηρίστηκαν «περιορισμένου χαρακτήρα» και ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά να προβεί στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, με τον ισχυρισμό ότι σε διαφορετική περίπτωση η χώρα μας μεσοπρόθεσμα θα αντιμετωπίσει δημοσιονομικές ανισορροπίες...

Αρα, αργά ή γρήγορα, το πιθανότερο μετά τις εθνικές εκλογές, αναμένονται νέα σαρωτικά μέτρα στο συνταξιοδοτικό σύστημα, τα οποία αυτή τη φορά θα προβλέπουν νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, δραστικότερη επαναξιολόγηση του καθεστώτος των επαγγελμάτων που έχουν κριθεί βαριά και ανθυγιεινά, αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, μέτρα τα οποία προωθούνται και σήμερα σε επιμέρους όμως επίπεδα. Π.χ. στα πλαίσια των αλλαγών του Ταμείου Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών αυξάνονται οι ασφαλιστικές κρατήσεις σε 120.000 επαγγελματοβιοτέχνες, λόγω της μετάταξής τους σε νέα, ανώτερη ασφαλιστική κλίμακα. Νέα μέτρα όμως ζητούνται και για τη μείωση του πληθωρισμού, αλλά και του δημόσιου χρέους, κάτι που ισοδυναμεί με περικοπές μισθών - ενοχοποιούνται αυθαίρετα για την άνοδο του πληθωρισμού - κοινωνικών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και επιβολή νέων φόρων, με το επιχείρημα της επιτάχυνσης της δημοσιονομικής εξυγίανσης...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ