ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Σκάνδαλο είναι η ίδια η πολιτική σας

Παρέμβαση της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη σε σχετική Επερώτηση της ΝΔ

Motion Team

Τις πολιτικές επιλογές - σκάνδαλο της ΝΑΤΟικής εξάρτησης, επιχείρησε να αντιπαραβάλει η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, στη σκανδαλολογία που επικράτησε χτες στη συζήτηση Επερώτησης της ΝΔ για τα εξοπλιστικά προγράμματα που έγινε στη Βουλή.

Θλιβερή χαρακτήρισε τη σκανδαλολογική συζήτηση η ομιλήτρια, τονίζοντας ότι «είναι σκανδαλώδης η πολιτική αυτή καθ' αυτή». Οπως είπε, «πριν φτάσουμε να συζητήσουμε ποιος τσέπωσε ποσά, μήπως πρέπει να δούμε ποσά λεφτά ξοδεύουμε για ποιον ακριβώς λόγο;», ενώ αναφερόμενη σε κυβέρνηση και ΝΔ ζήτησε να αναρωτηθούν «πόσο απέχετε επερωτώντες και κυβέρνηση από το ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να υπερασπίζουν τα σύνορα αυτού του τόπου»!

Αναφερόμενη στην «προσαρμογή» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις ΝΑΤΟικές ανάγκες, υπενθύμισε ότι «μια φρεγάτα με 200 άνδρες περιπολεί την αραβική θάλασσα», «η βάση στη Σούδα σε συναγερμό», ενώ «μια φρεγάτα και ένα ναρκαλιευτικό βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο».

Οσον αφορά το θέμα των προμηθειών, τόνισε ότι «καμιά χώρα που συμμετέχει στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να παραγγέλνει όπλα» όπως νομίζει. Σημείωσε ότι «παραγγέλνουμε "Απάτσι" χωρίς τον εξοπλισμό να είναι αξιόμαχα, για να εξαρτάται η χώρα από εκεί που πρέπει να εξαρτάται». Τόνισε ότι σήμερα «οι προδιαγραφές της χώρας είναι να αντιμετωπίσει ασύμμετρες απειλές» αφού «το σύνολο της αντίληψης ότι η καπιταλιστική αναδιάρθρωση χρειάζεται στρατιωτικοποίηση είναι δόγμα το οποίο αποδεχτήκαμε» και «καλύπτουμε συμβατικές υποχρεώσεις». Κατέληξε λέγοντας ότι «αυτοί που είναι αρχηγοί στο ΝΑΤΟ είναι και οι αρχηγοί των εταιριών», θυμίζοντας ότι «μέσα στο 2002 έγιναν παραγγελίες ύψους 1 τρισεκατομμυρίου» και τόνισε, «έχετε υποθηκεύσει και τις μελλοντικές γενιές από προμήθειες».

Από την πλευρά των βουλευτών της ΝΔ ασκήθηκε έντονη αλλά και αναμενόμενη κριτική. Ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος μίλησε για «υπερκοστολογήσεις» 80 και πλέον εκατομμυρίων μέχρι το 2005. Ειδικά για την προμήθεια των αεροσκαφών «F4» σημείωσε ότι είχαμε υπέρβαση της τάξης του 40%. Τέλος, μίλησε για «σκάνδαλα του ΕΠΥΕΘΑ» «ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δραχμών».

Για «καθεστωτική νοοτροπία» και «μεγάλα ονόματα στο μεγάλο φαγοπότι» έκανε λόγο ο βουλευτής Μιχάλης Λιάπης. Για αγορά 42 μεταφορικών ελικοπτέρων «ΝΗ90» μίλησε η βουλευτής Σοφία Καλατζάκου, χωρίς όπως είπε η Ελλάδα να συμμετέχει στην παραγωγή τους.

Στην παρέμβασή του ο υφυπουργός Αμυνας Λουκάς Αποστολίδης, σημείωσε ότι «η ελληνική κοινωνία αναγνωρίζει το έργο που γίνεται από την ελληνική κυβέρνηση» και τόνισε ότι χτίζει «το στρατό του 21ου αιώνα που θα είναι σε θέση να απαντά στις σύγχρονες απειλές». Αναφορικά με το τρέχον εξοπλιστικό πρόγραμμα υποστήριξε ότι είναι ένα «πρόγραμμα που απαντά σε συγκεκριμένες επιχειρησιακές ανάγκες».

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στο Μπουένος Αϊρες

Στο δεύτερο Διεθνές Σεμινάριο των ΚΚ Νότιας Αμερικής, που αυτό το χρόνο διοργανώνεται στο Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής, από 19-21 Γενάρη 2003, βρίσκεται αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ και Ηρακλή Τσαβδαρίδη, στέλεχος του ΚΚΕ και μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα συμμετέχει και θα χαιρετίσει επίσης σε εκδήλωση για την 85η επέτειο του ΚΚ Αργεντινής.

Στη συνάντηση του Μπουένος Αϊρες, που πραγματοποιείται σε συνέχεια της πρώτης παρόμοιας περιφερειακής συνάντησης των ΚΚ, που πραγματοποιήθηκε πέρσι στο Μοντεβίδεο της Ουρουγουάης, θα συζητηθεί το θέμα «Μακροοικονομικοί χώροι και πολιτική ενοποίηση. Ενταση της επιθετικότητας». Εκτός από το σύνολο σχεδόν των ΚΚ της Νοτίου Αμερικής, στη συνάντηση έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν το ΚΚΕ, η Κομμουνιστική Επανίδρυση Ιταλίας, το ΚΚ Ισπανίας και το ΚΚ Πορτογαλίας.

... και στο Πόρτο Αλέγκρε

Αναχωρεί σήμερα, Τρίτη 21 Γενάρη, για το Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκης.

Ο Κ. Αλυσσανδράκης θα πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Κοινοβουλευτικό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στις 22-24 Γενάρη και στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ που αρχίζει στις 23 Γενάρη.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 16.20 «Μονόπρακτο». Η Σοφία Αδαμίδου συναντά τον γνωστό ερμηνευτή Διονύση Τσακνή στο «Συρμό - Ανισόπεδες Μουσικές Διαβάσεις» που άνοιξε τις πύλες του πριν από λίγες μέρες. Μιλά για την πορεία του στη μουσική, για όσα κέρδισε μέσα από τη συνέπειά του, για ό,τι τον αγανακτεί, για την ιδεολογία του.
  • Στις 19.00 «Ματιές στον κόσμο». Η Αννα Μπαλλή συζητά με τους καλεσμένους της με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στο βαλκανικό χώρο και την πρώτη αποστολή του ευρωστρατού στην πρώην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.
  • Στις 22.00 «Προεκτάσεις». Ο Κ. Καραχάλιος συζητά με τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για την απόφαση της ΚΕ που αφορά την πολιτική συσπείρωσης και συνεργασίας του ΚΚΕ.
  • Στις 23.00 ένα αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Β.Ι. Λένιν. Επιμέλεια - παρουσίαση Γ. Μηλιώνης.
Περιοδεία στη Δυτική Μακεδονία

Το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής θα πραγματοποιήσει τριήμερη περιοδεία στη Δυτική Μακεδονία.

Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

Παρασκευή 24/1

- Στις 7μμ πολιτική συγκέντρωση και κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας στην Αιανή στην καφετερία «Ακρόπολη».

- Στις 9μμ θα παρευρεθεί και θα μιλήσει στη συνεστίαση που διοργανώνει η ΚΟ Σιάτιστας στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Αρχοντικό».

Σάββατο 25/1

- Στις 11πμ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης στα γραφεία της ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ στην Κοζάνη.

- Στις 6μμ την ίδια μέρα πολιτική συγκέντρωση και κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας στην Πτολεμαΐδα στην καφετερία «Σπλέντορ».

- Στις 9μμ θα παρευρεθεί και θα μιλήσει σε συνεστίαση που διοργανώνει η ΚΟ Φλώρινας στην ταβέρνα «Σταθμός» στο Μεσονήσι.

Κυριακή 26/1

- Στις 11 πμ πολιτική συγκέντρωση και κοπή πίτας της ΚΟ Κοζάνης στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Αλιάκμων».

- Στις 6μμ πολιτική συγκέντρωση και κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΚΟ Γρεβενών στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Μιλιώνης».

- Στις 9μμ θα παρευρεθεί και θα μιλήσει σε συνεστίαση που διοργανώνει η ΚΟ Καστοριάς στο οικογενειακό κέντρο «Ραψωδία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ