Τρίτη 21 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Σκάνδαλο είναι η ίδια η πολιτική σας

Παρέμβαση της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη σε σχετική Επερώτηση της ΝΔ

Motion Team

Τις πολιτικές επιλογές - σκάνδαλο της ΝΑΤΟικής εξάρτησης, επιχείρησε να αντιπαραβάλει η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, στη σκανδαλολογία που επικράτησε χτες στη συζήτηση Επερώτησης της ΝΔ για τα εξοπλιστικά προγράμματα που έγινε στη Βουλή.

Θλιβερή χαρακτήρισε τη σκανδαλολογική συζήτηση η ομιλήτρια, τονίζοντας ότι «είναι σκανδαλώδης η πολιτική αυτή καθ' αυτή». Οπως είπε, «πριν φτάσουμε να συζητήσουμε ποιος τσέπωσε ποσά, μήπως πρέπει να δούμε ποσά λεφτά ξοδεύουμε για ποιον ακριβώς λόγο;», ενώ αναφερόμενη σε κυβέρνηση και ΝΔ ζήτησε να αναρωτηθούν «πόσο απέχετε επερωτώντες και κυβέρνηση από το ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να υπερασπίζουν τα σύνορα αυτού του τόπου»!

Αναφερόμενη στην «προσαρμογή» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις ΝΑΤΟικές ανάγκες, υπενθύμισε ότι «μια φρεγάτα με 200 άνδρες περιπολεί την αραβική θάλασσα», «η βάση στη Σούδα σε συναγερμό», ενώ «μια φρεγάτα και ένα ναρκαλιευτικό βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο».

Οσον αφορά το θέμα των προμηθειών, τόνισε ότι «καμιά χώρα που συμμετέχει στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να παραγγέλνει όπλα» όπως νομίζει. Σημείωσε ότι «παραγγέλνουμε "Απάτσι" χωρίς τον εξοπλισμό να είναι αξιόμαχα, για να εξαρτάται η χώρα από εκεί που πρέπει να εξαρτάται». Τόνισε ότι σήμερα «οι προδιαγραφές της χώρας είναι να αντιμετωπίσει ασύμμετρες απειλές» αφού «το σύνολο της αντίληψης ότι η καπιταλιστική αναδιάρθρωση χρειάζεται στρατιωτικοποίηση είναι δόγμα το οποίο αποδεχτήκαμε» και «καλύπτουμε συμβατικές υποχρεώσεις». Κατέληξε λέγοντας ότι «αυτοί που είναι αρχηγοί στο ΝΑΤΟ είναι και οι αρχηγοί των εταιριών», θυμίζοντας ότι «μέσα στο 2002 έγιναν παραγγελίες ύψους 1 τρισεκατομμυρίου» και τόνισε, «έχετε υποθηκεύσει και τις μελλοντικές γενιές από προμήθειες».

Από την πλευρά των βουλευτών της ΝΔ ασκήθηκε έντονη αλλά και αναμενόμενη κριτική. Ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος μίλησε για «υπερκοστολογήσεις» 80 και πλέον εκατομμυρίων μέχρι το 2005. Ειδικά για την προμήθεια των αεροσκαφών «F4» σημείωσε ότι είχαμε υπέρβαση της τάξης του 40%. Τέλος, μίλησε για «σκάνδαλα του ΕΠΥΕΘΑ» «ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δραχμών».

Για «καθεστωτική νοοτροπία» και «μεγάλα ονόματα στο μεγάλο φαγοπότι» έκανε λόγο ο βουλευτής Μιχάλης Λιάπης. Για αγορά 42 μεταφορικών ελικοπτέρων «ΝΗ90» μίλησε η βουλευτής Σοφία Καλατζάκου, χωρίς όπως είπε η Ελλάδα να συμμετέχει στην παραγωγή τους.

Στην παρέμβασή του ο υφυπουργός Αμυνας Λουκάς Αποστολίδης, σημείωσε ότι «η ελληνική κοινωνία αναγνωρίζει το έργο που γίνεται από την ελληνική κυβέρνηση» και τόνισε ότι χτίζει «το στρατό του 21ου αιώνα που θα είναι σε θέση να απαντά στις σύγχρονες απειλές». Αναφορικά με το τρέχον εξοπλιστικό πρόγραμμα υποστήριξε ότι είναι ένα «πρόγραμμα που απαντά σε συγκεκριμένες επιχειρησιακές ανάγκες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ