Τρίτη 21 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ (Συνέντευξη Τύπου της Αλ. Παπαρήγα)"
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δε θέλουν να πουν στο λαό τι έρχεται

Motion Team

Στο επίκεντρο της συζήτηση βρέθηκε και η ικανότητα πρόβλεψης του ΚΚΕ

Κ. ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ («ALPHA»):Κυρία Παπαρήγα, στην ομιλία σας κάνατε λόγο για ικανότητα πρόβλεψης και πρόγνωσης που πρέπει να αποκτήσει το ΚΚΕ. Θεωρείτε ότι τη χρονιά που πέρασε και δη την περίοδο των εκλογών, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος είχε ένα μικρό ή μεγάλο, δεν μπορώ να το κρίνω εγώ, έλλειμμα διορατικότητας και πρόβλεψης, που στέρησε κάποια καλύτερα αποτελέσματα;

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Κατ' αρχήν νομίζω ότι το ΚΚΕ, όχι μόνο στην τελευταία 10ετία - αναφέρομαι στην τελευταία 10ετία, γιατί έχει κάποιες αλλαγές απ' τις αρχές της δεκαετίας του '90, αλλά και πιο πριν - αλλά και στα τελευταία χρόνια που είναι τώρα κοντά στην εμπειρία μας, επέδειξε ικανότητα πρόγνωσης και πρόβλεψης. Η πρόγνωση και πρόβλεψη τι είναι; Να μπορείς να βλέπεις πού πάει το σύνολο των εξελίξεων, οι γενικές τάσεις π.χ. της οικονομίας, τι θα έρθει αύριο και μεθαύριο.

Αν θυμάστε το 1991 στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ μιλήσαμε για επερχόμενο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και έπεσε πολύ γέλιο - με συγχωρείτε - στον Τύπο. Θυμάμαι ακόμα τα σχόλια, ότι το ΚΚΕ, προκειμένου να συσπειρώσει τις δυνάμεις του, μιλάει για πόλεμο.

Σε πάρα πολλά ζητήματα, οπλισμένοι με την πείρα του Κόμματος όλων αυτών των χρόνων και θα έλεγα με τη θεωρία και την πολιτική μας, έχουμε ικανότητα πρόβλεψης και πρόγνωσης των γενικών τάσεων, των αντικειμενικών τάσεων, γιατί αυτό έχει σημασία. Οταν οι άλλες δυνάμεις, όταν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία και ο Συνασπισμός ψήφιζαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που είναι το ευαγγέλιο της πολιτικής που υπάρχει σήμερα, εμείς τότε λέγαμε ότι θα έρθουν μαύρες μέρες.

Δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς το ΚΚΕ ότι δεν έχει πρόβλεψη και πρόγνωση. Τι χρειάζεται τώρα; Και δεν αφορά μόνο το ΚΚΕ. Να μπορεί κανείς να δει τα επόμενα χρόνια, την επόμενη 10ετία πού πάνε τα πράγματα. Π.χ., υπάρχουν προϋποθέσεις να ξεσπάσει μια βαθύτερη οικονομική κρίση; Θα είναι λάθος να το προβλέψεις, θα πέσεις έξω αν προβλέψεις κάτι τέτοιο, όπως και αν το υποτιμήσεις. Πρέπει να παρακολουθείς τα γεγονότα, σε σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα. Από εκεί και πέρα - κοιτάξτε να δείτε - οι εξελίξεις δεν καθορίζονται αποκλειστικά και μόνο απ' το ΚΚΕ. Δηλαδή, να προβλέψω το ποσοστό μου.

Το ΚΚΕ πρέπει να προβλέπει ορισμένα πράγματα και να κάνει αναπροσαρμογές στη δράση του. Από εκεί και πέρα, τα αποτελέσματα που έρχονται σχετίζονται και με μια σειρά αντικειμενικούς παράγοντες. Αν εξαρτιόνταν όλα απ' τη θέλησή μας, θα ήμασταν πάρα πολύ καλά. Δεν εξαρτιόνται όλα απ' τη θέλησή μας.

Εμάς μας ενδιαφέρει ό,τι εξαρτάται από εμάς, να κάνουμε το καλύτερο και κυρίως να μην είμαστε η ουρά των γεγονότων. Και ένα τελευταίο. Δε νομίζω ότι οι άλλες πολιτικές δυνάμεις δεν έχουν ικανότητα πρόβλεψης. Ενδεχομένως, έχουν πολύ περισσότερα μέσα απ' ό,τι έχουμε εμείς να προβλέψουν, γιατί είναι και μέσα στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Δε θέλουν να πουν στο λαό τι έρχεται. Εχω υπόψη μου ότι όλα τα κόμματα, τα φιλοευρωπαϊκά, αυτά του ευρωπαϊκού προσανατολισμού, προβλέπουν ότι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πυροδοτήσει οξύτατες αντιδράσεις και μπορεί να βοηθήσει και ορισμένα ενιαία βήματα που γίνονται σήμερα να μπουν σε ακόμα μεγαλύτερη δοκιμασία. Δεν τα λένε, όμως, στον κόσμο. Δεν τους συμφέρει να τα πουν. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε πρόγνωση, να πούμε τι προβλέπουμε, ακόμη και αν σε κάτι πέσουμε έξω. Δεν είμαστε Πυθίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ