Τρίτη 21 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Πανεπιστήμια χωρίς έρευνα;

Οταν η Ανώτατη Εκπαίδευση εμπορευματοποιείται και υποβαθμίζεται κατάφωρα, είναι επόμενο να διαστρεβλώνεται τόσο ο ρόλος της συνολικά όσο και ο ρόλος των φορέων της, δηλαδή των πανεπιστημίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα παραπάνω αποτελεί η Αγγλία, η κυβέρνηση της οποίας, σύμφωνα με το BBC NEWS (16/1/2003), προτίθεται να επιτρέψει σε ορισμένα μόνον πανεπιστήμια να συνεχίσουν την ερευνητική δραστηριότητα, μια και μόνον αυτά μπορεί να τα χρηματοδοτεί με επάρκεια.

Η έρευνα όμως είναι στην πραγματικότητα ένα αδιάσπαστο κομμάτι των σπουδών και της λειτουργίας ενός πανεπιστημίου. Αραγε, τι είδους ιδρύματα θα είναι αυτά που δε θα μπορούν να διεξάγουν έρευνα; Απλές εμπορικές επιχειρήσεις που θα πωλούν υποβαθμισμένους τίτλους. Και τι επιστήμονες θα είναι αυτοί που θα αποφοιτούν από τέτοια ιδρύματα; Μισοκαταρτισμένο επιστημονικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν μια εικόνα από το μακρινό μέλλον ούτε «βρίσκεται μακριά» η Αγγλία... Γι' αυτό, λοιπόν, δε χωράει κανένας εφησυχασμός για το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής που εφαρμόζεται και στη χώρα μας, και θα διαλύσει εντελώς ό,τι γνωρίζαμε ως Ανώτατη Εκπαίδευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ