Τρίτη 21 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ (Συνέντευξη Τύπου της Αλ. Παπαρήγα)"
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σημασία έχει με ποιους συμμαχείς και ποιους θεωρείς αντιπάλους

Η κριτική που υπάρχει στην Απόφαση της ΚΕ για τα κόμματα αποτέλεσε αντικείμενο άλλης ερώτησης.

- ΠΟΥΛΑΚΙΔΑΣ (ΑΥΓΗ):Από την ανάγνωση του κειμένου της Κεντρικής Επιτροπής είδα ότι ενώ γίνονται αναφορές στο Συνασπισμό, τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και επικρίσεις και κριτική, δεν υπάρχει καμία αναφορά στο ΔΗΚΚΙ. Σε προηγούμενες και πρόσφατες αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής υπήρχε. Υπάρχει κάποια κριτική, κάποιο σχόλιο; Οχι εξήγηση για ποιο λόγο δεν υπάρχει, αλλά αποτίμηση για το ΔΗΚΚΙ σε σχέση με τις συμμαχίες.

- ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Στο κείμενο της Κεντρικής Επιτροπής γίνεται αναφορά σε εκείνα τα κόμματα στα οποία ασκεί κριτική η Κεντρική Επιτροπή. Δε γίνεται αναφορά σε όλες τις άλλες δυνάμεις με τις οποίες μπορεί να έχουμε και διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά βρισκόμαστε σε διαδικασία κοινής δράσης και στις οποίες απευθυνόμαστε επίσης και για διάλογο.

Μ' αυτή την έννοια κατά κάποιο τρόπο γίνεται λόγος για τα τρία αυτά κόμματα. Τα δύο κόμματα εξουσίας, τα οποία έχουν απόλυτη συνυπευθυνότητα και ιστορικά, αν θέλετε στο παρελθόν, με διαφορετικό βαθμό ευθύνης το καθένα, σήμερα όμως έχουν απόλυτη υπευθυνότητα γι' αυτό που συντελείται και γι' αυτό που θα συντελεστεί αύριο, αν αυτά τα δύο αυτά κόμματα δε χάσουν δυνάμεις και δεν ηττηθούν στην πορεία.

Ασκούμε κριτική στο Συνασπισμό, παίρνοντας κυρίως υπόψη τον αρνητικό ρόλο που παίζει στην αγωνιστική συμπαράταξη και τον αρνητικό ρόλο που παίζει στην ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος και στο ξεκαθάρισμα του λαού ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος, τι σημαίνει διαφορετική πολιτική.

Δε φτάνει να συμφωνούμε όλοι ότι υπάρχουν προβλήματα. Πρέπει να συμφωνήσουμε και στο πώς θα τα αντιμετωπίσουμε. Σε ποια κατεύθυνση. Η δύναμη αυτή παίζει αρνητικό ρόλο. Ας πάρουμε για παράδειγμα στην προκειμένη περίπτωση αυτά τα περί κοινωνικού φόρουμ κλπ. Είναι δυνατόν με τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και μάλιστα κυβερνητικής σοσιαλδημοκρατίας - γιατί υπάρχει και σοσιαλδημοκρατία στη Λατινική Αμερική, εκείνη στην αντιπολίτευση, που έχει μια πιο αγωνιστική στάση - με δυνάμεις της κυβερνητικής σοσιαλδημοκρατίας, με τον «Economist», με την «Mond Diplomatic» και διάφορους άλλους μηχανισμούς που στηρίζουν το σύστημα, να κάνεις κίνημα; Είναι δυνατόν; Επομένως παίζει έναν αρνητικό ρόλο. Θα το πούμε. Δεν του βάζουμε τις ευθύνες που έχει το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, αλλά πώς να το κάνουμε, στην ανάπτυξη του κινήματος παίζει αρνητικό ρόλο.

Δε φτάνει να κάνουμε πορείες. Δε φτάνει να κάνουμε διαδηλώσεις. Δεν είναι αυτό το κίνημα μόνο. Σημασία έχει η κατεύθυνση του κινήματος, τι συμμαχίες γίνονται, με ποιους συμμαχείς, ποιον θεωρείς αντίπαλο, με ποια μέσα παλεύεις. Κίνημα γενικά και αφηρημένα δε λέει τίποτα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ