Τρίτη 21 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΣΕΕ
«Δούρειος Ιππος» η πλειοψηφία, απορρίπτει τους αγώνες

Κι ετοιμάζεται, την ώρα που οι εργάτες θα διαδηλώνουν, να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ναυπλίου, μαζί με τη ΣΕΣ και τους βιομήχανους

Την ώρα που η κυβέρνηση οξύνει την επίθεσή της στα λαϊκά -εργατικά δικαιώματα, που μέσω και της Προεδρίας, αναλαμβάνει να επιταχύνει τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και ενώ ο νέος ιμπεριαλιστικός πόλεμος είναι επί θύραις, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, σε μια τέτοια κρίσιμη φάση, αναλαμβάνει και πάλι το ρόλο του «Δούρειου Ιππου» μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Με πλήρη επίγνωση των συνεπειών, μετατρέπεται σε κυματοθραύστη κάθε αγωνιστικής διεκδίκησης και σε συν-εταίρο στην προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής, των επιδιώξεων του μεγάλου κεφαλαίου και συνολικά των στόχων της ΕΕ.

Αυτό επιβεβαιώθηκε και χτες κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας της Διοίκησης, στην οποία η πλειοψηφία απέρριψε την αγωνιστική πρόταση του ΠΑΜΕ - συγκεκριμένο πρόγραμμα κινητοποιήσεων, ταξικό πλαίσιο - ενώ αντίθετα υιοθέτησε ένα πρόγραμμα ημερίδων, εκδηλώσεων, που φέρνει τη σφραγίδα της ευρωλαγνίας, του «κοινωνικού εταιρισμού» και της «δράσης» κάτω από την ομπρέλα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ).

«Απορρίψατε τις προτάσεις μας, - όπως και αυτή για απεργία στις 24 Γενάρη και 20 Μάρτη - γιατί είσαστε στρατευμένοι στις αντιλήψεις και τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης», υπογράμμισε στην ομιλία του ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, για να προσθέσει: Εμείς παρ' όλα αυτά, επιμένουμε στην πρότασή μας, απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους και τους καλούμε να την κάνουν δική τους υπόθεση. Εκεί στα πρωτοβάθμια σωματεία, μέσα στους χώρους δουλιάς θα δώσουμε τη μάχη. Για να ενισχυθεί η αγωνιστική γραμμή, για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους και να διευρύνουν τις κατακτήσεις τους.

Σχετικά με τη στήριξη που παρέχει η ΓΣΕΕ στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, αλλά και τις προσπάθειες δυνάμεων, μέσα από αυτά τα σχήματα, να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους, να υπονομεύσουν το εργατικό κίνημα, προωθώντας τα λεγόμενα νέα κινήματα, ο συνδικαλιστής σημείωσε: Στο εξάμηνο που έρχεται οι ταξικές δυνάμεις, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, θα βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις. Θα πολεμήσουμε ταυτόχρονα όλες αυτές τις αντιλήψεις που σέρνουν τους εργαζόμενους πίσω από την πολιτική της ΕΕ.

Απέναντι σε αυτές τις ξεκάθαρες θέσεις, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αφού απέρριψε το αγωνιστικό πρόγραμμα, αφού στο Ναύπλιο θα συμμετέχει μαζί με τον ΣΕΒ και την ευρωπαϊκή τρόικα στα τραπέζια του «κοινωνικού διαλόγου», αφού δε ρίχνει έστω μια ντουφεκιά για την τιμή των όπλων, την ημέρα που θα παρελαύνουν οι υπουργοί της «απορύθμισης», φωνάζει και από πάνω για «διάσπαση της ενότητας» και εγκαλεί το ΠΑΜΕ. Μήπως η πλειοψηφία θέλει να στρώσουμε και κόκκινο πανί στους υπουργούς της; Μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ και επικεφαλής της ΔΑΚΕ, Γ. Μανώλης έκανε μια ομιλία μόνο και μόνο, για να αναπαράγει την κινδυνολογία της κυβέρνησης για «κινδύνους», «έκτροπα» και «περιθωριακούς» που θα διαδηλώσουν. Αυτή είναι η πραγματική συνεισφορά της ΓΣΕΕ στην κινητοποίηση των εργαζομένων.

Την πλήρη ταύτιση με το πρόγραμμα του εξαμήνου που προωθούν (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) εξέφρασε και ο Α. Καλύβης της «Αυτόνομης Παρέμβασης». Ειδικότερα συμφώνησε και με τη μορφή των κινητοποιήσεων στη Θεσσαλονίκη, όπου ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ μαζί με τη ΣΕΣ θα «διαδηλώνουν» για μια πολιτική την οποία απροκάλυπτα στηρίζουν και θα στηρίξουν όλο το άλλο εξάμηνο.

Τις μαζικές και εξοντωτικές διώξεις συνδικαλιστών της Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Ποτών έθεσε στην ομιλία του ο Κώστας Αρτεμίου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Ο συνδικαλιστής κάλεσε τη διοίκηση της ΓΣΕΕ να δείξει την αλληλεγγύη της στην πράξη, καθώς 16 συνδικαλιστικά στελέχη πρόσφατα καταδικάστηκαν σε 12 χρόνια φυλακή, ενώ ο κλάδος δίνει μάχη για να ισχύσει - πιλοτικά - το 35ωρο και βρίσκεται σε κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ