Τρίτη 21 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνολική αντίθεση και πάλη κατά της αντιλαϊκής πολιτικής

Στην Αργολίδα περιόδευσε το περασμένο Σάββατο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με τους εργαζόμενους του συνεταιρισμού «ΑΡΓΕΑΣ ΦΡΟΥΤ»
Με τους εργαζόμενους του συνεταιρισμού «ΑΡΓΕΑΣ ΦΡΟΥΤ»
«Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι πρέπει να αντιπαλέψουν συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης μέσα από κοινή πάλη, συγκροτώντας ένα μέτωπο που δε θα ζητά ελεημοσύνη στα ασφυκτικά πλαίσια του συστήματος, αλλά θα αγωνίζεται για ριζικές και ουσιαστικές λύσεις».

Αυτό τόνισε σε συνέντευξη Τύπου, από το Ναύπλιο όπου βρέθηκε το περασμένο Σάββατο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια περιοδείας της στην Αργολίδα με πολυμελή αντιπροσωπεία του Κόμματος, στην οποία συμμετείχαν και οι Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος, Νίκος Γόντικας, γραμματέας της ΕΠ Ανατολικής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

Παράλληλα, το πρωί η Αλ. Παπαρήγα είχε συνάντηση με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ναυπλίου και το μεσημέρι ολοκλήρωσε την περιοδεία της στο συνεταιρισμό «Αργέας», όπου είχε συνάντηση με τη διοίκηση του συνεταιρισμού αλλά και τους εργαζόμενους στο συσκευαστήριο, έχοντας μαζί τους μια ζωντανή συζήτηση για τα τρέχοντα πολιτικά θέματα, τη δυσχερή θέση των λαϊκών στρωμάτων, όπως αυτή διαμορφώνεται από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, και τις διεξόδους που προτείνει το ΚΚΕ.

Εντείνεται η εκμετάλλευση στους εργασιακούς χώρους

Στη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ναυπλίου, η Αλ. Παπαρήγα ενημερώθηκε από τον πρόεδρο Εργατικού Κέντρου, Ραφαήλ Μπαρού, και μέλη της διοίκησης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην περιοχή, με κυρίαρχα αυτά της ανεργίας αλλά και της έντασης της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης στους εργασιακούς χώρους, μέσα από την εισαγωγή των ελαστικών σχέσεων εργασίας αλλά και την καθήλωση του μεροκάματου. Η ανεργία στην περιοχή αυξήθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια μετά την καταστροφή μεγάλου μέρους των παραγωγικών δυνάμεων καθώς μια σειρά από επιχειρήσεις και εργοστάσια που λειτουργούσαν στην περιοχή είτε έκλεισαν είτε - κυρίως - μετέφεραν αλλού τις δραστηριότητές τους προκειμένου να εκμεταλλευτούν με πιο επαχθείς όρους την εργατική δύναμη.

Το πρόβλημα της ανεργίας είναι παγκόσμιο, υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα, κι έχει να κάνει με την πολιτική που ακολουθείται σε όλες τις χώρες του κόσμου. «Οταν οι κυβερνήσεις - σημείωσε χαρακτηριστικά - ενδιαφέρονται για την ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση των κερδών του κεφαλαίου, δεν είναι δυνατόν να μειώσουν, για παράδειγμα, τις ώρες εργασίας και να αυξήσουν τους μισθούς». Και συμπλήρωσε σε ό,τι αφορά στη χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων: «Ετσι που έχει καταντήσει η εργατική νομοθεσία, η εργοδοσία θα είναι απολύτως νόμιμη διότι πλέον έχει νομιμοποιηθεί η παρανομία».

Η συζήτηση φυσικά περιστράφηκε και γύρω από τη Σύνοδο των υπουργών Εργασίας της ΕΕ, που θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή στο Ναύπλιο. «Η Σύνοδος αυτή - επισήμανε η Γενική Γραμματέας του Κόμματος - έρχεται ουσιαστικά να επικυρώσει ό,τι έχει συζητηθεί το προηγούμενο διάστημα στο παρασκήνιο. Στόχος είναι η αποδέσμευση των εργασιακών σχέσεων από οποιεσδήποτε κρατικές ή κεντρικές ρυθμίσεις και να γίνει υπόθεση στο πλαίσιο της επιχείρησης».

Και συνέχισε: «Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές η αντίδραση του λαού πρέπει να είναι καθολική και δυναμική. Το ξήλωμα αυτών των κατακτήσεων άρχισε πριν δώδεκα χρόνια και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δεχτεί το εργατικό κίνημα ότι αυτά τα μέτρα τα επιβάλλουν οι εξελίξεις. Τα μέτρα που επιβάλλουν οι εξελίξεις είναι μόνο φιλολαϊκά. Οι εξελίξεις όμως επειδή υπάρχει τέτοιος συσχετισμός δύναμης, όπου κυριαρχούν οι αντιδραστικές δυνάμεις και το κίνημα έχει υποχωρήσει, είναι αντιλαϊκές. Μας ενδιαφέρει σε κάθε χώρα να ξεσηκωθεί κίνημα αντίστασης και αντεπίθεσης σε αυτή την πολιτική και ταυτόχρονα να υπάρχει συντονισμός. Ακριβώς γιατί αυτές οι αποφάσεις δεν είναι στενά υπόθεση της Ελλάδας αλλά είναι υπόθεση όλων των χωρών».

Αναφερόμενη στην κινητοποίηση της ερχόμενης Παρασκευής δήλωσε πως και η ίδια θα παραβρεθεί και κάλεσε όλο το λαό συν γυναιξί και τέκνοις να συμμετάσχει και να δώσει δυναμικό «παρών». «Εμείς συμμετέχουμε σε αυτές τις κινητοποιήσεις άσχετα με το ποιοι παίρνουν μέρος. Καλό είναι οι διάφορες μορφές οργάνωσης να συντονίζονται στις εκδηλώσεις για την καλύτερη επιτυχία και την περιφρούρησή τους και ο καθένας να έχει τα μπλοκ και τα συνθήματά του. Δε μας ενοχλεί να είμαστε σε ενιαία πορεία, δεν μπορούμε όμως να είμαστε σε ενιαία οργάνωση με συνδικαλιστικές οργανώσεις και συνδικαλιστικά στελέχη που στην Ελλάδα έβαλαν πλάτες να περάσουν αυτά τα μέτρα. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε σύγχυση στον κόσμο».

«Τέρμα η μοιρολατρία»

Η περιοδεία ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο συνεταιρισμό «Αργέας» που συσκευάζει εσπεριδοειδή. Εκεί συναντήθηκε με τη διοίκηση του συνεταιρισμού καθώς και πορτοκαλοπαραγωγούς, που φέτος διανύουν τη χειρότερη καλλιεργητική χρονιά καθώς μεγάλο μέρος της παραγωγής έχει καταστραφεί ενώ παράλληλα η τιμή είναι κάτω του κόστους και υπάρχει αδυναμία διακίνησης του προϊόντος. Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Δημήτρης Δήμας, ενημέρωσε την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος για τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι συνεταιρισμοί αλλά και οι αγρότες. Η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε πως η διαμορφωμένη γενική πορεία σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών δεν αναστέλλεται αν δε χτυπηθεί η ίδια η πολιτική και όχι κάποιοι επιμέρους ελιγμοί της κυβέρνησης.

Στη συνέχεια είχε τη δυνατότητα να μιλήσει με τις εργάτριες που δουλεύουν στο συσκευαστήριο σε σκληρές συνθήκες, και να τις ενημερώσει για το τι σχεδιάζεται σε βάρος των εργαζομένων όχι μόνο στα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα αλλά και σε ό,τι αφορά στην Υγεία και στην Παιδεία. Οι εργάτριες προς στιγμήν πτοήθηκαν και ζήτησαν να μάθουν τι πρέπει να γίνει. «Τέρμα η μοιρολατρία», ήταν η άμεση απάντηση της Αλ. Παπαρήγα, που τόνισε: «Μην επιτρέπετε στην κυβέρνηση και στα κόμματα της εξουσίας να καπηλεύονται τη σιωπή και την ψήφο σας. Ο δρόμος που προτείνουμε εμείς είναι δύσκολος. Αλλά να σας πω κάτι: Χίλιες φορές να παλεύεις, να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες και να έχεις και κάποια έστω αποτελέσματα, παρά να κάθεσαι με σταυρωμένα τα χέρια», κατέληξε και ανανέωσε το ραντεβού μαζί τους στο συλλαλητήριο της Παρασκευής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ