Τρίτη 21 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ολα» για μια ευρωπαϊκή Τουρκία

Σταθερά υπέρ της ενίσχυσης των ευρωτουρκικών σχέσεων η Αθήνα

Σε κήρυγμα υπέρ της πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ προχώρησε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στα όσα είχαν διατυπώσει τις προηγούμενες μέρες ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος. Ο προκαθήμενος της ελληνικής εκκλησίας είχε υποστηρίξει την περασμένη Κυριακή, πως η Τουρκία δεν έχει συνεισφέρει το παραμικρό στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και άρα δεν έχει θέση στην Ενωμένη Ευρώπη. Από την πλευρά του ο Θ. Πάγκαλος σε άρθρο του στην εφημερίδα «Το Βήμα» την περασμένη Κυριακή υποστήριξε ότι η Αθήνα, κακώς εμφανίζεται να πρωτοστατεί και να ενισχύει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

«Σεβόμαστε όλες τις απόψεις, είπε ο υπουργός Τύπου, των στελεχών μας και των Ευρωπαίων πολιτικών παραγόντων, οι οποίοι εξέφρασαν μια τέτοια άποψη κατά της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, όπως και την άποψη του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, περιγράφοντας τη θέση της κυβέρνησης για την Τουρκία, είπε πως «η γειτονική χώρα είναι μια μεγάλη χώρα, με δεκάδες εκατομμυρίων κατοίκων. Κάποιοι λένε ότι πιθανόν μέσα σε μερικά χρόνια να εγγίζει ένα πράγματι πολύ μεγάλο αριθμό, περίπου 100 εκατομμύρια κατοίκων. Είναι, όμως, μια χώρα με μεγάλα εσωτερικά προβλήματα και αντιφάσεις και αρκετές αστάθειες. Το ζήτημα που τίθεται είναι, τι θέλουμε εμείς, τι είναι καλύτερο για την περιοχή, τι είναι καλύτερο για την Ελλάδα. Πιστεύω ότι το καλύτερο είναι να έχεις μια γείτονα μεγάλη χώρα, η οποία να λειτουργεί με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, να λειτουργεί ως ευρωπαϊκό κράτος. Αν το έχεις αυτό, μπορείς τότε να μιλάς για γενικότερες συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας, ανάπτυξης στην περιοχή. Μπορείς να μιλάς για μείωση των εξοπλισμών, για περισσότερους πόρους για κοινωνική πολιτική, για περισσότερες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας».

Μετά από αυτή την ανάλυση ο Χρ. Πρωτόπαππας διατύπωσε και το συμπέρασμα: «Αρα, είπε, η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να ενισχύσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας και όχι μόνον αυτό. Να "ενισχύσει", υπό την ηθική βέβαια και πολιτική έννοια, και όλες εκείνες τις δυνάμεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, οι οποίες οραματίζονται ή διακηρύσσουν την ανάγκη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ