Τρίτη 21 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Μάχεται το νεοφιλελευθερισμό επιτιθέμενος στο ... ΚΚΕ!

Με μια μακροσκελή εισαγωγή περί του «πρωτότυπου πολιτικού εγχειρήματος», που συντελείται στη Βραζιλία, στο οποίο επιλεκτικά εξέφρασε την αλληλεγγύη του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, γνωστοποίησε χτες σε συνέντευξη Τύπου την αναχώρησή του για το Πόρτο Αλέγκρε, όπου θα μετάσχει στις εργασίες του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ.

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος δεν εφείσθη σχολίων για το «κίνημα των κινημάτων», όπως το χαρακτήρισε, μην παραλείποντας να καταγράψει και τις παρουσίες του κόμματός του στα εκάστοτε προσκλητήριά του διεθνώς - αντιστρόφως ανάλογες, θα συμπληρώναμε εμείς, της παρουσίας του ΣΥΝ στα δρώμενα και τις διεργασίες του εργατικού και λαϊκού κινήματος της χώρας μας.

Ούτε, φυσικά, παρέλειψε, αναφερόμενος στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ και τη διαδήλωση του Ναυπλίου να επιτεθεί στο ΚΚΕ του οποίου «ο δογματισμός, η στενοκεφαλιά και ο σεχταρισμός» εμποδίζουν την ενεργοποίηση, στα πλαίσια του ΕΚΦ, όλων των δυνάμεων που αντιστρατεύονται το νεοφιλελευθερισμό. Αναρωτήθηκε ακόμη υποκριτικά σε μια προσπάθειά του να χρεώσει στο ΚΚΕ διασπαστικές ενέργειες το «γιατί στην Ελλάδα και μόνο στην Ελλάδα πρέπει να γίνουν στο Ναύπλιο δύο πορείες κατά των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εργασία και την ασφάλιση;».

Η απάντηση, βέβαια, στις «απορίες» του προέδρου του Συνασπισμού είναι γνωστή και εν μέρει ομολογημένη και από τον ίδιο στη διάρκεια της συνέντευξής του. Για παράδειγμα, ο ίδιος σημείωσε ως γεγονός μεγάλης σημασίας τη συμμετοχή στο Φόρουμ των «συνδικάτων». Αναφέρεται φυσικά στη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις που ελέγχονται από το κυβερνών κόμμα, δυνάμεις τις οποίες ο ίδιος εντάσσει σε αυτές που αντιστρατεύονται τον νεοφιλελευθερισμό. Πλην, όμως, είναι αυτές οι ίδιες δυνάμεις που με την τακτική τους και τη στάση τους, τη συμμετοχή τους στους στημένους κοινωνικούς διαλόγους, την απονεύρωση του συνδικαλιστικού κινήματος, επέτρεψαν το πέρασμα της «νεοφιλελεύθερης πολιτικής της ΕΕ για την εργασία και την ασφάλιση» από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Σχετικά, τέλος, με τις «δύο πορείες» ο Ν. Κωνσταντόπουλος φαίνεται να ξεχνά πως σε όλες τις διεθνείς κινητοποιήσεις που έχουν ως τα σήμερα πραγματοποιηθεί από το Σιάτλ έως τη Γένοβα, ακόμα και στο Πόρτο Αλέγκρε, βρέθηκαν και διαδήλωσαν πλάι πλάι ετερόκλητες δυνάμεις, με διαφορετικά συνθήματα, αιτήματα και απόψεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ