ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Γενάρη 2003
Σελ. /40
Η πολιτική της σύγκλισης

Γρηγοριάδης Κώστας

Είχατε αμφιβολίες, μήπως, για τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής της σύγκλισης; Αν ναι, πέσατε έξω. Ορίστε και η απόδειξη: Σύμφωνα με την ετήσια επισκόπηση του περιοδικού «Εκόνομιστ», για το κόστος ζωής σε 134 μεγάλες πόλεις του κόσμου, η Αθήνα έκανε ένα σημαντικό βήμα και από την 84η θέση, που βρισκόταν το 2002, ανέβηκε στην 70ή. Μέσα σ' έναν μόνο χρόνο, δηλαδή, έγινε αρκετά ακριβότερη και ανέβηκε 14 ολόκληρες θέσεις.

Για να πάρετε, όμως, μια περισσότερο συγκεκριμένη γεύση, ορίστε και ορισμένα παραδείγματα: Η Αθήνα, λοιπόν, είναι μόνον κατά 28% φθηνότερη από τη Νέα Υόρκη, ενώ ένα κιλό λευκό ρύζι κοστίζει στην ελληνική πρωτεύουσα 3,05 ευρώ, στη Μαδρίτη 2,65, στη Ρώμη 2,05, στο Μιλάνο 2,29, στο Λονδίνο 1,09 και στο Παρίσι 2,94. Για τα μεροκάματα, τους μισθούς και τις συντάξεις δε σας λέμε τίποτε. Οπως ξέρετε, αυτά δε συμπεριλαμβάνονται στην πολιτική της σύγκλισης, αλλά της απόκλισης...

Φουντώνει το αντιπολεμικό κίνημα

Το 'χουμε σημειώσει κι άλλη φορά. Το αντιπολεμικό κίνημα στις ΗΠΑ αναπτύσσεται και, μάλιστα, με σχετικά γρήγορους ρυθμούς. Κι όχι μόνον ποσοτικά, καθώς, όλο και περισσότερες μάζες συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις, αλλά και στον προσανατολισμό και το περιεχόμενο των τελευταίων.

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους των αμερικανικών μεγαλουπόλεων το Σάββατο, μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, ότι ο όγκος και η μαχητικότητα των διαδηλώσεων μπορούν να συγκριθούν μόνο με τις αντίστοιχες μεγάλες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις τον καιρό του πολέμου στο Βιετνάμ. Στην Ουάσιγκτον, στο Σαν Φρανσίσκο, στο Πόρτλαντ του Ορεγκον, στο Σικάγο, στην Τάμπα της Φλόριδας και σε δεκάδες άλλες πόλεις Αμερικανοί εργαζόμενοι κάθε ηλικίας, φύλου και χρώματος διαδήλωσαν κατά του προετοιμαζόμενου πολέμου και καταδίκασαν την «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» του Τζορτζ Μπους. «Η αλλαγή του καθεστώτος αρχίζει από δω» έγραφε ένα πανό, στην Ουάσιγκτον, όπου δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί πραγματοποίησαν δυναμική συγκέντρωση έξω από το Καπιτώλιο και μετά διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης, αψηφώντας το τσουχτερό κρύο και τη χαμηλή θερμοκρασία, που βρισκόταν στους -6 βαθμούς Κελσίου.

Και νέες προσαρμογές...

Ποιο νομίζετε πως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του συνταξιοδοτικού μας συστήματος; Το εξευτελιστικό ύψος της συντριπτικά μεγάλης πλειοψηφίας των συντάξεων, μάλλον, θα πείτε. Διαβάστε, τώρα και την άποψη του υπουργείου Εργασίας, έτσι όπως αποτυπώνεται στο ρεπορτάζ μιας φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, σχετικά με τα όσα αυτό προτείνει στην επικείμενη σύνοδο του Ναυπλίου: «Για την κοινωνική προστασία και τις συντάξεις διαπιστώνεται η ανάγκη ενιαίας παρακολούθησης (από τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων) των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης - πρόνοιας, με στόχο να υποστηριχτούν η οικονομική τους βιωσιμότητα και η προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα, που είναι η δημογραφική γήρανση, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, οι διαφοροποιήσεις του κοινωνικού κεκτημένου λόγω της διεύρυνσης, κ. α. Οι κοινωνικοί εταίροι καλούνται να συμβάλουν και σε αυτή τη διαδικασία, υποβάλλοντας προτάσεις που θα περιλαμβάνουν και την εξάλειψη διακρίσεων (π.χ. για τα άτομα με αναπηρίες)».

Διαβάσατε πουθενά τη λέξη αύξηση; Οχι, βέβαια. Μάλλον, προς το αντίθετο οδηγούν όλα τα παραπάνω...

Πανεπιστήμια χωρίς έρευνα;

Οταν η Ανώτατη Εκπαίδευση εμπορευματοποιείται και υποβαθμίζεται κατάφωρα, είναι επόμενο να διαστρεβλώνεται τόσο ο ρόλος της συνολικά όσο και ο ρόλος των φορέων της, δηλαδή των πανεπιστημίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα παραπάνω αποτελεί η Αγγλία, η κυβέρνηση της οποίας, σύμφωνα με το BBC NEWS (16/1/2003), προτίθεται να επιτρέψει σε ορισμένα μόνον πανεπιστήμια να συνεχίσουν την ερευνητική δραστηριότητα, μια και μόνον αυτά μπορεί να τα χρηματοδοτεί με επάρκεια.

Η έρευνα όμως είναι στην πραγματικότητα ένα αδιάσπαστο κομμάτι των σπουδών και της λειτουργίας ενός πανεπιστημίου. Αραγε, τι είδους ιδρύματα θα είναι αυτά που δε θα μπορούν να διεξάγουν έρευνα; Απλές εμπορικές επιχειρήσεις που θα πωλούν υποβαθμισμένους τίτλους. Και τι επιστήμονες θα είναι αυτοί που θα αποφοιτούν από τέτοια ιδρύματα; Μισοκαταρτισμένο επιστημονικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν μια εικόνα από το μακρινό μέλλον ούτε «βρίσκεται μακριά» η Αγγλία... Γι' αυτό, λοιπόν, δε χωράει κανένας εφησυχασμός για το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής που εφαρμόζεται και στη χώρα μας, και θα διαλύσει εντελώς ό,τι γνωρίζαμε ως Ανώτατη Εκπαίδευση.


Τα αστεία...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΕΣ αποκάλεσε τις υπάρχουσες καταγγελίες για υπερβάσεις στα δημόσια έργα, χτες, ο πρωθυπουργός από την Πάτρα, όπου έκοψε τις συνήθεις κορδέλες εγκαινίων. Τότε μάλλον κατά του ...Χρήστου Πρωτόπαππα έβαλε. Αυτός ήταν που στο «μπρίφινγκ» δήλωσε ότι οι υπερβάσεις μειώθηκαν από το 50% στο 20%!

Οπως και να έχει, πάντως, είτε το 20% του Πρωτόπαππα είναι το αληθές, είτε το 2300% του Ρουσόπουλου (αυτά ήταν τα νούμερα που ανακοίνωσαν στη χτεσινή κόντρα δηλώσεων) μια είναι η ουσία: Οτι τα ποσά αυτά τα πληρώνουμε εμείς και πηγαίνουν στα θησαυροφυλάκια των λίγων «εχόντων και κατεχόντων».

Αλλωστε, ας μη χαίρεται και τόσο η κυβέρνηση για το 20% που ανακοίνωσε. Δεν είναι και μικρό το ποσοστό - ακόμα κι αν ήταν αληθινό - όταν πρόκειται για έργα τρισεκατομμυρίων δραχμών...

ΣΤ' ΑΛΗΘΕΙΑ, σκέπτονται οι κυβερνητικοί ...αρμόδιοι να επιβάλουν δωδεκάωρη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων το καλοκαίρι του 2004; Μα, τέλος πάντων, γιατί βλέπουν το ζήτημα τόσο στενόχωρα και βραχυπρόθεσμα..;

Δηλαδή, ο όποιος ξένος τουρίστας, που θελήσει πιθανά να ψωνίσει τα αναμνηστικά του εδώ ταξιδιού του, ανάμεσα στις 12 τα μεσάνυχτα και στην 8η πρωινή, τι θα κάνει; Να μην ψωνίσει;

Και δεν είναι μόνον αυτό. Γιατί εφαρμόζουν λογικές δυο μέτρων και δυο σταθμών; Γιατί να έχουν τις δυνατότητες αυτές μόνον οι τουρίστες του καλοκαιριού των Ολυμπιακών Αγώνων και όχι και οι υπόλοιποι των άλλων χρόνων ή των άλλων περιόδων; Και πέρα κι απ' αυτό, γιατί να μην έχουν τις δυνατότητες αυτές και οι πολίτες αυτής της χώρας;

Μήπως δε θα δημιουργηθούν έτσι ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας; Δε θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο τζίρος στην αγορά, κλπ., κλπ.;

Πάντως, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σήμερα και δεν αγοράζουν είναι η έλλειψη χρόνου, για να πάνε στα μαγαζιά και τα όσα λένε οι κομμουνιστές, περί μονόπλευρης λιτότητας και αυξανόμενης συνεχώς φτώχειας, είναι η γνωστή προπαγάνδα των «κόκκινων»...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ασε τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και εμπόρους, που αποτελούν και τη συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία του εμπορικού κόσμου. Τη σχετική αναγγελία της κυβέρνησης περιμένουν, για ν' αρχίσουν να προσλαμβάνουν πωλήτριες και κάθε λογής υπαλλήλους...

Ολοι στο Ναύπλιο

Σε τρεις μέρες, η καρδιά της Ελλάδας του μόχθου και της δουλιάς θα χτυπά στο Ναύπλιο. Στους δρόμους της αργολικής πρωτεύουσας, σε κάποια σαλόνια της οποίας θα συνεδριάζουν οι υπουργοί Εργασίας των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προγράφοντας εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων της Ευρώπης. Οφείλουμε να είμαστε όλοι εκεί, να είμαστε πολλοί, χιλιάδες, να κάνουμε την οργή μας φωνή, που θα διατρανώσει την αντίθεσή μας στην πολιτική της ΕΕ, θα διατρανώσει σύγχρονα αιτήματα που απαντάνε στις ανάγκες μας.

Και μέχρι την Παρασκευή να δώσουμε τη μάχη μας άνθρωπο τον άνθρωπο, για να είναι η διαδήλωση του Ναυπλίου μια πραγματικά μαχητική, μαζική διαδήλωση. Οι κομμουνιστές καιρό τώρα δίνουν αυτήν τη μάχη. Παλεύουν να φτάσει αυτό το κάλεσμα παντού. Κι αυτό θα πράττουν μέχρι τη στιγμή που τα πρώτα πούλμαν θα αναχωρούν για το Ναύπλιο. Απ' αυτήν τη μάχη, την πιο σημαντική, της ουσιαστικής οργάνωσης και της προετοιμασίας, κάποιοι επέλεξαν να απουσιάζουν, όπως απόντες ήταν πάντα από κάθε προσπάθεια ανάτασης του κινήματος. Κάποιοι επέλεξαν αυτήν την ώρα, για να επιτεθούν στο ΚΚΕ και τις δυνάμεις του, χρεώνοντάς τους «σεχταρισμό, δογματισμό, στενοκεφαλιά», επιρρίπτοντάς τους ευθύνες για τη «διάσπαση του κινήματος»(!) και «απορώντας» ποιον εξυπηρετεί να γίνουν δύο πορείες στο Ναύπλιο!!!

Ανάμεσά τους, «πρωτοπόρα» η ηγεσία του Συνασπισμού και ο πρόεδρός του. Ομολογούμε, λοιπόν. Αν δογματισμός είναι η επιμονή στην υπεράσπιση των εργατικών, λαϊκών συμφερόντων, τότε ναι, είμαστε δογματικοί. Και δεν πρόκειται, χάριν μιας κακώς νοούμενης «ενότητας», ούτε για καμιά «έξωθεν καλή μαρτυρία», πλην αυτής του λαού και των εργαζομένων, να δώσουμε άφεση αμαρτιών σε όσους με τη στάση τους και την τακτική τους νομιμοποίησαν - μέσω των στημένων «κοινωνικών διαλόγων», κάνοντας παντιέρα την κοινωνική συναίνεση κ.ο.κ. - τη σφοδρή αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική, βοηθώντας το πέρασμά της.

Θα βρεθούμε στο Ναύπλιο, εκεί θα βρεθούν κι άλλοι. Οσοι θέλουν για όποιους λόγους ή και σκοπιμότητες να βρεθούν εκεί. Και όπως έγινε από το Σιάτλ έως τη Γένοβα, στο Ναύπλιο θα παραταχθούν ετερόκλητες δυνάμεις, θα ξεδιπλωθούν διαφορετικές σημαίες, θα ακουστούν διαφορετικά συνθήματα, που θα εκφράζουν διαφορετικές απόψεις και εκτιμήσεις. Τους κομμουνιστές αυτό δεν τους φοβίζει. Απεναντίας, το ΚΚΕ καλεί τους πάντες να βρεθούν στο Ναύπλιο, να βρεθούν στα μπλοκ της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» ή να διαδηλώσουν κάτω από όποια σημαία επιθυμούν. Το κύριο είναι να διαδηλώσουν χιλιάδες. Κι αν η ηγεσία του ΣΥΝ και ορισμένοι άλλοι ακόμα προτάσσουν τις ανασφάλειές τους ή την απόπειρα να τους βάλουν όλους κάτω από τις δικές τους σημαίες, δεν κάνουν τίποτα άλλο, από το να αποκαλύπτουν το ρόλο τους και να προσφέρουν χείριστες υπηρεσίες στην ανάπτυξη του πολύμορφου και αδιαμόρφωτου αυτού κινήματος. Οπως και να 'χει, στο Ναύπλιο και τα «Ναύπλια» που θα ακολουθήσουν, μέσα στο λαό, μέσα στα κινήματά του, θα κριθούμε όλοι.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ