ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ - ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ
Το κάλεσμα φτάνει παντού, η ανταπόκριση ήδη τεράστια

Χιλιάδες και χιλιάδες αναμένεται να φτάσουν στο Ναύπλιο, καθώς μόνο από το ΠΑΜΕ έχουν ήδη κλειστεί 150 πούλμαν

Αγωνιστικός αναβρασμός επικρατεί σε ολόκληρη τη χώρα ενόψει της μεγάλης εργατικής - λαϊκής διαδήλωσης στο Ναύπλιο, που οργανώνει την Παρασκευή 24 του Γενάρη το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Δημαρχείου, όπου μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Βασίλη Λέκκα.

Τα μηνύματα που έρχονται από τους χώρους δουλιάς, τις γειτονιές, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, προαναγγέλλουν τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων, ΕΒΕ, αγροτών, νεολαίας και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων. Στόχος τους να διαδηλώσουν ενάντια στα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα που θα δρομολογηθούν στη Σύνοδο των υπουργών Εργασίας στο Ναύπλιο, αύριο και μεθαύριο.

Οπως κάνουν καθαρό, την ώρα που οι υπουργοί της ΕΕ θα είναι κλεισμένοι και σιδεροφρουρούμενοι στην Ακροναυπλία, οι εργάτες και τα λαϊκά στρώματα θα διαδηλώνουν απέξω ότι αντιτίθενται στον προετοιμαζόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του λαού του Ιράκ και απαιτούν την απεμπλοκή της Ελλάδας από αυτόν. Ενώ, θα θέτουν τα δικά τους διεκδικητικά αιτήματα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων.

Στο μεταξύ, οι προετοιμασίες για τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία της διαδήλωσης δεν έχουν σταματήσει ούτε λεπτό. Ολες οι δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, φιλειρηνικών και αντιιμπεριαλιστικών φορέων, ριζοσπαστικών συσπειρώσεων έχουν ριχθεί με κάθε μέσο σε αυτή τη μάχη, προκειμένου να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και το λαό.

Motion Team

Μέχρι την τελευταία στιγμή συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και μέλη του κινήματος «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» θα συνεχίσουν με εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλιάς, συνοικίες, σχολεία, πανεπιστήμια κ.α., για να απλώσουν το μήνυμα της μαζικής συμμετοχής στη διαδήλωση για την καταδίκη της πολιτικής της ΕΕ. Αύριο θα γίνουν περιοδείες στους εργάτες του Δήμου Καλλιθέας και τα ΤΕΙ Πειραιά, την Πέμπτη στο εργοτάξιο του Ολυμπιακού Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης στο Μαρούσι (7.30 το πρωί) και την Παρασκευή σε εργοτάξιο στο Χαλάνδρι (7.00 το πρωί).

Ακόμα, σύσκεψη για τη συγκρότηση Επιτροπής της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» στον τομέα της Ενέργειας οργανώνουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στον κλάδο της Ενέργειας σήμερα, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα «Λευκαδιτών» (Γερανίου 41, 1ος όροφος).

Συμμετοχές

Τη συμμετοχή στη διαδήλωση και τη στήριξη των εκδηλώσεων της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» έχουν αποφασίσει και ανακοινώσει πλήθος Ομοσπονδιών και πρωτοβάθμιων Σωματείων. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων: Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Σύλλογος Φαρμακοϋπαλλήλων Αθήνας, Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), Πανελλήνια Ενωση Λιθογράφων, Σύλλογος Εκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών, Φιλοπρόοδος Σύλλογος Ανθούπολης - Περιστερίου. Ακόμα, απόφαση συμμετοχής έχουν πάρει τα σωματεία εργαζομένων στους ΟΤΑ Κηφισιάς, Ν. Ιωνίας, Παπάγου, Ηλιούπολης, Ελληνικού, Αιγάλεω, Περιστερίου, Ανω Λιοσίων, Πετρούπολης, Καματερού, Κορυδαλλού, Θριάσιου Πεδίου, Ταύρου, Καλλιθέας κ.ά.

Αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει οι φοιτητικοί σύλλογοι Οικονομικού Πανεπιστημίου (πρώην ΑΣΟΕΕ), Παντείου, Νομικής, Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής Προσχολικής Ηλικίας (ΤΕΑΠΗ - Νηπιαγωγοί) και του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθήνας. Επίσης οι σύλλογοι μόνιμου και έκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙ Αθήνας και του ΤΕΙ Πειραιά και η διοίκηση του ΤΕΙ Πειραιά αποφάσισε να κλείσει την Παρασκευή το ίδρυμα προκειμένου να διαδηλώσουν στο Ναύπλιο μαζικά οι εργαζόμενοι κι οι σπουδαστές.

Αναχωρήσεις πούλμαν από κάθε γειτονιά της Αθήνας

Ο αριθμός των πούλμαν που έχει ανακοινωθεί από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (τουλάχιστον 150) ότι θα αναχωρήσουν την Παρασκευή το μεσημέρι κάνει ξεκάθαρο ότι εργάτες, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, νέοι κ.ά. θα «πνίξουν» με τις φωνές αντίστασης και απειθαρχίας το Ναύπλιο. Η τιμή του εισιτηρίου που έχει βάλει το ΠΑΜΕ είναι 5 ευρώ και είναι συμβολική, ώστε και να συμμετάσχουν όσο γίνεται περισσότεροι διαδηλωτές, αλλά και να καλυφτούν κάποια έξοδα.

Ο σημαντικότερος σταθμός αναχώρησης θα είναι η πλατεία Καραϊσκάκη, καθώς από εκεί στις 3 μ.μ. θα φύγουν τα πούλμαν των εργαζομένων από χώρους του ιδιωτικού τομέα, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, μεταφορών-συγκοινωνιών, από τις τράπεζες, την Υγεία και δικηγόροι, εργαζόμενοι στον επισιτισμό- τουρισμό, ενώ οι επαγγελματοβιοτέχνες θα αναχωρήσουν στις 3.30 μ.μ.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας ανακοίνωσε ότι πούλμαν για τη διαδήλωση θα αναχωρήσουν από τα κατά τόπους Παραρτήματα και από τα κεντρικά γραφεία του Συνδικάτου (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος) στις 2.30 μ.μ.

Από την πλατεία Βάθης στις 3 μ.μ. θα αναχωρήσουν τα πούλμαν των εργαζομένων στη βιομηχανία και σε κλωστοϋφαντουργία-ιματισμό-δέρμα.

Από την πλατεία Λαυρίου στις 2.30 μ.μ. θα αναχωρήσουν φοιτητές και σπουδαστές και στις 2.45 μ.μ. εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Τύπου και Χάρτου θα αναχωρήσουν στις 3 μ.μ. από τα γραφεία του Σωματείου Λιθογράφων (Αριστοτέλους & Σολωμού).

Το πούλμαν της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) θα αναχωρήσει στις 2 το μεσημέρι από τη στάση του Μετρό στο ΦΙΞ στη Συγγρού.

Τα πούλμαν της ΕΕΔΥΕ θα αναχωρήσουν από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) στις 3 μ.μ.

Οι εργαζόμενοι του Δήμου Περιστερίου θα αναχωρήσουν από τον Αγιο Αντώνιο (εκκλησία) στις 3 μ.μ.

Το πούλμαν του Συλλόγου Ελλήνων Ηθοποιών θα αναχωρήσει από την Κάνιγγος 33 και Στουρνάρη στις 3 μ.μ.

Πούλμαν για τους εργαζόμενους στο Ωνάσειο θα αναχωρήσει από το Ωνάσειο στις 2.30 μ.μ.

Από την περιοχή της Α΄ Περιφέρειας της Αθήνας θα αναχωρήσουν πούλμαν από τις παρακάτω περιοχές:

Ιπποκράτους και Αλεξάνδρας 3 μ.μ., Αμπελόκηποι (μετρό) 3.15 μ.μ., Τέρμα Πατησίων (Αγ. Βαρβάρα) 3.30 μ.μ., Κολωνός (πλατεία Πέτρουλα) 3.30 μ.μ., Αγ. Παντελεήμονας Αχαρνών 3.30 μ.μ., Πετράλωνα Ηλεκτρικός Σταθμός 3.15 μ.μ., Νέος Κόσμος στάση Μετρό 3.15 μ.μ., Γούβα πλατεία Κλύτη 3.15 μ.μ.

Πούλμαν με διαδηλωτές θα αναχωρήσει και από τη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στις 6.30 το πρωί από την οδό Εγνατία 89.

Από τις συνοικίες

Δυτικές συνοικίες: Πετρούπολη, Δημαρχείο 3 μ.μ., Ιλιον, κεντρική πλατεία (Ιδομενέως) 2.45 μ.μ., Καματερό, Δημαρχείο 2.30 μ.μ.

Νοτιοδυτικές συνοικίες: Περιστέρι, πλατεία Δέγλερη 2.45 μ.μ. και πλατεία Αξιωματικών (κλειστό γήπεδο) 2.45 μ.μ., Αιγάλεω, πλατεία Εσταυρωμένου 3 μ.μ., Αγ. Βαρβάρα, πλατεία Αγ. Ελεούσας 2.30 μ.μ., Χαϊδάρι, Παλατάκι 3 μ.μ.

Βόρειες συνοικίες: Μαρούσι, σταθμός Ηλεκτρικού 2.30 μ.μ.

Βορειοανατολικές συνοικίες: Νέο Ηράκλειο, Λεωφόρος Ηρακλείου (Τρία Αστέρια) 3 μ.μ., Καλογρέζα, εργοστάσιο «Ανατόλια» 3 μ.μ., Νέα Ιωνία, Ηλεκτρικός Σταθμός Περισσού 3 μ.μ. και από το Δημαρχείο επίσης 3 μ.μ., Γαλάτσι, παλιό τέρμα 3 μ.μ., Χαλάνδρι κεντρική πλατεία (βρύση) 3 μ.μ., Χολαργός, πλατεία Κύπρου 3 μ.μ.

Νοτιοανατολικές συνοικίες: Αργυρούπολη, Δημαρχείο 2.30 μ.μ., Αλιμος, πλατεία Καραϊσκάκη 2.30 μ.μ., Υμηττός, πλατεία Υμηττού 2.30 μ.μ., Ηλιούπολη, Δημαρχείο 2.30 μ.μ., Μπραχάμι, Δημαρχείο 2.30 μ.μ., Ελληνικό, κεντρική πλατεία (Ιασωνίδου) 2.30 μ.μ., Γλυφάδα, Αγ. Τρύφωνας (Τερψιθέα) 2.30 μ.μ.

Ανατολικές συνοικίες: Βύρωνας, Ταπητουργείο 2.30 μ.μ., Καισαριανή, κεντρική πλατεία 2.30 μ.μ., Ζωγράφου, Γαρδένια 2.30 μ.μ. και πλατεία Κύπρου 2.30 μ.μ.

Νότιες συνοικίες: Καλλιθέα, πλατεία Δαβάκη 3.30 μ.μ., Νέα Σμύρνη (Ομήρου 68 πρώην κιν/φος ΕΛΣΗ) 3.30 μ.μ., Ταύρος, Δημαρχείο 3.30 μ.μ., Παλιό Φάληρο, πλατεία Ντάβαρη 3 μ.μ., Μοσχάτο, πλατεία Μεταμόρφωσης 3.30 μ.μ.

Υπόλοιπο Αττικής: Ζεφύρι, πλατεία Δημαρχείου, 3 μ.μ., Λιόσια, Δημαρχείο, 3 μ.μ., Μενίδι, κεντρική πλατεία Αγ. Βλασίου, 2.45 μ.μ., Μέγαρα, Εργατικό Κέντρο, πλατεία Ηρώων, 4 μ.μ., Ελευσίνα, πάρκινγκ του δήμου, 4 μ.μ., Λαύριο, κεντρική πλατεία, 1 μ.μ., Παλλήνη, Συνδικάτο Οικοδόμων 2 μ.μ.

Θα τη νικήσουμε κι αυτήν την Ακροναυπλία!

Ακροναυπλία! Τόπος μαρτυρίου, αλλά και τόπος αγωνιστικής ανάτασης. Τόπος καταπίεσης, αλλά και τόπος αντίστασης. Σ' αυτό το βράχο επέλεξαν να κλειστούν οι υπουργοί Εργασίας της ΕΕ για να αποφασίσουν το πώς θα κάνουν ακόμα πιο εκμεταλλεύσιμη για το μεγάλο κεφάλαιο την εργατική δύναμη.

Η Ακροναυπλία σαν στρατόπεδο πολιτικών κρατουμένων ιδρύθηκε στις 22 Φλεβάρη του 1937. Σκοπός της Μεταξικής δικτατορίας ήταν να συγκεντρώσει εκεί τους πιο επικίνδυνους κομμουνιστές κι ορισμένους ασυμβίβαστους αριστερούς, με κύριο στόχο να λυγίσει κι εντέλει να τσακίσει το ηθικό τους.

Νικητές από εκείνη τη μάχη βγήκαν οι αγωνιστές. Η Ακροναυπλία άστραψε φως. Οι αγωνιστές σκόρπισαν το σκοταδισμό του καθεστώτος, μετατρέποντας τη φυλακή τους σε πραγματικό πανεπιστήμιο, με κορυφαίο δάσκαλο τον αναμορφωτή της Ελληνικής Παιδείας Δ. Γληνό. Ανάμεσα στους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του '44, υπήρχαν 120 παλικάρια Ακροναυπλιώτες. Επικεφαλής ο ηρωικός Ακροναυπλιώτης Ναπολέων Σουκατζίδης.

Το πολιτικό περιεχόμενο της Ακροναυπλίας παραμένει αναλλοίωτο για το καθεστώς που θέλει υποταγμένες συνειδήσεις. Την Παρασκευή οι χιλιάδες των αγωνιστών που θα διαδηλώσουν στο Ναύπλιο δεν έχουν παρά να κοιτάξουν εκεί ψηλά στην άκρη της πόλης, στον ιστορικό τόπο της Ακροναυπλίας. Κι αφού κοιτάξουν ας θυμηθούν πως τη δική τους Ακροναυπλία μπορούν να τη νικήσουν όπως τη νίκησαν οι παλιότεροι. Κάνοντάς τη ν' αστράψει φως. Οι κομμουνιστές θα είναι εκεί για να δείχνουν τον τρόπο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ