ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
«Χωρίς λιμάνι» το πιο τουριστικό νησί της χώρας

Στα τρομακτικά προβλήματα που δημιουργεί σε εργαζόμενους και ταξιδιώτες η κακή κατάσταση του κεντρικού λιμανιού της Σαντορίνης, του «Αθηνιού», αναφέρεται η Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Νίκος Γκατζής.

Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο το λιμάνι ενός απ' τα πιο τουριστικά νησιά της χώρας μας παρουσιάζει μεγάλο πρόβλημα προσέγγισής του και από τη θάλασσα και από τη στεριά. Ειδικά φέτος, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, έγιναν πολλές καθιζήσεις, με αποτέλεσμα να πάθουν μεγάλες ζημιές δεκάδες σταθμευμένα αυτοκίνητα. Μάλιστα όταν ο αέρας ξεπερνά τα 5-6 μποφόρ, ταλαιπωρούνται οδηγοί και επιβάτες για να επιβιβαστούν και να αποβιβαστούν στα πλοία. Οσο για τα πληρώματα των πλοίων, πολλές φορές με κίνδυνο της ζωής τους προσπαθούν να προσεγγίσουν τα καράβια.

«Το πρόβλημα αυτό είναι παλιό, όμως οι αρμόδιοι των υπουργείων το θυμούνται όποτε τους βολεύει όπως όταν πλησιάζουν εκλογές ή όταν πρέπει να κάνουν κάτι για να εκτονωθεί η αγανάκτηση των Σαντορινιών», επισημαίνουν στην Ερώτησή τους οι δύο βουλευτές. Και συνεχίζουν: «Πάμπολλες φορές - τουλάχιστον εφτά - οι κυβερνητικοί περιφερειάρχες, νομάρχες, έπαρχοι έχουν βάλει τους φορείς του νησιού να αποφασίσουν δήθεν για το λιμάνι. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως. Ολες τις φορές που καλέστηκαν οι φορείς έχουν υποδείξει την αναγκαιότητα κατασκευής νέου λιμανιού, με άμεσες βελτιώσεις του σημερινού "Αθηνιού", μέχρι την υλοποίηση του καινούριου».

Οι Στ. Σκοπελίτης και Ν. Γκατζής ρωτούν τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτη και Αιγαίου Ν. Σηφουνάκη πότε θα υλοποιηθεί αυτό το χρόνιο και καθολικό αίτημα των κατοίκων της Σαντορίνης για κατασκευή ενός σύγχρονου λιμανιού και τι μέτρα πρόκειται να παρθούν για την άμεση κατασκευή των αναγκαίων βελτιώσεων στο σημερινό λιμάνι.

Εγκλημα ολκής

«Ο μεγάλος αρχηγός στην Ουάσιγκτον μηνάει πως θέλει να αγοράσει τη γη μας. Για μας, αυτή η πρόταση είναι παράξενη. Πώς είναι δυνατόν εσαεί να αγοράσετε και εμείς να πουλήσουμε τον ουρανό, τη ζέστα της γης, τη δροσιά του αγέρα ή το άφρισμα του νερού; Πώς μπορούμε να πουλήσουμε τη γη, που κάθε μέρος της είναι ιερό για εμάς; Κάθε αστραφτερή πευκοβελόνα, κάθε αμμούδα στις ακρογιαλιές, κάθε θολούρα στο σκοτεινό δάσος, κάθε ξέφωτο, κάθε ζουζούνι που ζουζουνίζει είναι στην πείρα και στη μνήμη μας ιερό...

Οταν η γη πουληθεί, όταν την ιερή γωνιά του δάσους τη γεμίσει το ανθρώπινο χνότο και κηλιδώσουν το θέαμα των φουντωτών λόφων τα σύρματα του τηλεγράφου, τότε πού να βρεις το ρουμάνι, πού να βρεις τον αϊτό; Και καταλαβαίνετε ίσως τι σημαίνει να πεις έχε γεια στο φαρί σου και στο κυνήγι. Σημαίνει το τέλος της ζωής και την αρχή του θανάτου...

Αυτήν τη γη εμείς την αγαπάμε, όπως το βρέφος αγαπάει το χτύπο της μητρικής καρδιάς...

Κι όταν ακόμη κι ο τελευταίος από εμάς θα λείψει, οι ακρογιαλιές αυτές και τα δάση θα φυλάγουν ακόμη το πνεύμα μας...».

Το παραπάνω κείμενο είναι απόσπασμα από την απάντηση που έδωσε το 1855 ο Σιάτλ, αρχηγός μιας φυλής Ινδιάνων, στον τότε Πρόεδρο της Αμερικής Φραγκλίνο Πιρς, όταν ο τελευταίος ζήτησε από τους Ινδιάνους να του πουλήσουν τη γη τους.

Στην επεξήγηση αυτή, προστίθεται ότι κάθε λέξη αυτού του μεγαλειώδους κειμένου απευθύνεται στους 144 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν την Πέμπτη το νόμο για την εκποίηση δημοσίων εκτάσεων (βουνών, ακτών, σπηλαίων κλπ.) σε ιδιώτες. Που νομοθέτησαν, με άλλα λόγια, το πλιάτσικο της ελληνικής γης από τους μαφιόζους του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.

Η πρώτη απόπειρα ν' αρπάξουν οι αφέντες την ελληνική γη, έγινε από τους κοτσαμπάσηδες το 1823. Και οι πρώτοι αισχροί που επιχείρησαν να νομοθετήσουν το ξεπούλημα, ήταν τα τσιράκια των κοτσαμπάσηδων ή και οι ίδιοι που μετείχαν ως αντιπρόσωποι του λαού στη Β΄ Εθνική Συνέλευση του Αστρους της Κυνουρίας.

Ευτυχώς όμως, τότε υπήρχαν παλικάρια μέσα στις λαϊκές τάξεις και όχι ναρκωμένοι και άνευροι πολίτες. Ετσι εκατό και πλέον γενναίοι άρπαξαν τα καριοφίλια τους και έκαναν την εξής βροντερή, στην κυριολεξία, διαμαρτυρία: Εγραψαν σε ένα μεγάλο χαρτί «εκποίηση της εθνικής γης», το κρέμασαν σ' ένα δέντρο έξω από το οίκημα της Συνέλευσης και άρχισαν να το πυροβολούν.

Η διαμαρτυρία τους με τα όπλα ήταν σαφέστατο τι υπονοούσε: Αν δεν αποσυρόταν η πρόταση «περί εκποιήσεως των εθνικών γαιών», αντί για το χαρτί, άλλους θα έστηναν στον τοίχο και θα τους γέμιζαν βόλια!

Ωστόσο, τρία χρόνια αργότερα, οι κοτσαμπάσηδες επιτυγχάνουν την ψήφιση του ΝΓ νόμου από το Βουλευτικό και το Εκτελεστικό. «Και οι ωραιότεροι τόποι της Πελοποννήσου», σημειώνει ένας ιστορικός, «αγοράστηκαν τότε από τους ίδιους που είχαν νομοθετήσει το ξεπούλημα»!

Ευτυχώς όμως, που για δεύτερη φορά βρέθηκαν κάποιοι γενναίοι. Κι αυτοί ήταν, τώρα, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Γεώργιος Σισίνης, που πέτυχαν να ακυρώσουν όλες αυτές τις ληστρικές αγορές, με το ΚΔ ψήφισμα της Γ΄ Εθνικής Συνέλευσης στην Τροιζήνα.

Δύο φορές, λοιπόν, εκείνη την εποχή προσπάθησαν οι κοτσαμπάσηδες ν' αρπάξουν την ελληνική γη και ό,τι δεν κατόρθωσαν εκείνοι, το πέτυχαν σήμερα οι γνήσιοι απόγονοί τους, οι επονομαζόμενοι επί το ευγενέστερον «μεγαλοεπιχειρηματίες». Και το πέτυχαν με τα ίδια μέσα που είχαν χρησιμοποιήσει οι παλιοί προύχοντες: Με κάποιους ξεπουλημένους «αντιπροσώπους» του ελληνικού λαού.

Σήμερα, βέβαια, ούτε Κολοκοτρώνηδες υπάρχουν για να ματαιώσουν την εγκληματική πράξη των 144 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ούτε παλικάρια για να ξεσηκωθούν δυναμικά.

Ελλείψει, λοιπόν, κάποιων που θα μπορούσαν να αποτρέψουν το έγκλημα, η πιθανότερη τιμωρία των ενόχων θα είναι να πνιγούν τελικά μέσα στις βρωμιές τους. Γιατί, όπως σημείωνε ο Ινδιάνος Σιάτλ στη γραφή του: «Οποιος μαγαρίζει το στρώμα του συνέχεια, κάποια νύχτα θα πλαντάξει από τις μαγαρισιές του».

Η τιμωρία όμως αυτή, να χάσει δηλαδή η κυβέρνηση τις επόμενες εκλογές, θα είναι μικρή, ελάχιστη για ένα τόσο βαρύ έγκλημά της.


Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών(ΚΑΕ) κόβει την πίτα της, αύριο Πέμπτη 23.1.03, ώρα 5 μ.μ., στην αίθουσα της ΠΟΑΟ (Πειραιώς 6, 4ος όροφος).
  • O Σύνδεσμος Αγωνιστών Μέσης Ανατολής (ΠΣΑΜΑ) κόβει την πίτα του το Σάββατο 25.1.03 ώρα 12.30 μ.μ. στην ταβέρνα «τα Ξύλινα» του Δήμου Καισαριανής (λεωφορεία 223 και 224 μια στάση πριν το τέρμα).
  • Η ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ κάνει τη συνεστίασή της, την Κυριακή 26.1.03, ώρα 1 μ.μ., στο κέντρο «ΚΙΒΩΤΟΣ» (πρώην ΚΑΣΤΕΛΟ), Καυτατζόγλου και Ράλλη, Πατήσια. Πληροφορίες τηλ.: 210-3220183.

- Την Κυριακή 26.1.2003 κόβουν την πίτα τους τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ:

  • Αμαρουσίου, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του, Μιλτιάδου 4, Μαρούσι.
  • Ν. Ηρακλείου, ώρα 11 π.μ., στη «Βίλα ΣΤΕΛΛΑ».
  • Δάφνης, ώρα 11 π.μ., στα γραφεία του, Ελ. Βενιζέλου 25.
  • Αγ. Δημητρίου, ώρα 10.30 π.μ., στα γραφεία του, Σοφοκλέους 8.
  • Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Γκύζη - Τουρκοβουνίων κόβει την πίτα του, την Παρασκευή 31.1.03 και ώρα 5 μ.μ., στο γραφεία του, Νικηφόρου Λύτρα 26 (πίσω από τον Αγιο Ελευθέριο Αρεως).
  • Το Κεντρικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωση Επαναπατρισμένων Πολιτικών Προσφύγων - ΠΕΕΠΠ πραγματοποιεί τη χρονιάτικη συνεστίαση της Ενωσης, την Κυριακή 2 Φλεβάρη στις 12 μ. στο κέντρο «ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΙΒΩΤΟΣ» (Καυτατζόγλου και Δ. Ράλλη 26, Πατήσια). Για προσκλήσεις και άλλες πληροφορίες, στα τηλέφωνα 210-5230.526 και 210-5230.534.
  • Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Αλιβερίου Χαλκίδας, την Κυριακή 2.2.03, ώρα 11 π.μ., διοργανώνει εκδήλωση στο Μνημειακό χώρο της Ακτής Νηρέως Εύβοιας, όπου θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ηρωικού αντιστασιακού, νεκρού της μάχης της Κακιάς Σκάλας, Αθανασίου Γεωρ. Καρλατήρα ή «Μαυροβουνιώτη», από τους Στρόπωνες Εύβοιας και θα τιμηθεί η 59η επέτειος της, από 15.1.1944, μάχης του ΕΛΑΣ κατά φάλαγγας των Γερμανών κατακτητών.
Πουλούσε «έκσταση»

Ενας από τους μεγαλύτερους διακινητές συνθετικών ναρκωτικών στην Ευρώπη συνελήφθη από την Αστυνομία στην Νεάπολη Θεσσαλονίκης, την περασμένη Κυριακή. Πρόκειται για τον 40χρονο Βούλγαρο Γκεόργκι Κονσταντίνοφ, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τις βουλγαρικές διωκτικές αρχές ως ένας από τους πλέον επικίνδυνους μεγαλέμπορους ναρκωτικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Μαζί του συνελήφθη και ο αστυνομικός των βουλγαρικών ειδικών δυνάμεων Αλεξάντερ Βασίλιεφ, 30 χρόνων. Από την Αστυνομία ανακρίνονται και δύο Ελληνες συνεργοί τους που επρόκειτο να παραλάβουν από τους Βούλγαρους 4.543 χάπια «έκσταση», τα οποία κατασχέθηκαν.

Δασοφύλακες θύματα ξυλοδαρμού

Τον ξυλοδαρμό τριών δασοφυλάκων από πέντε λαθροθήρες, καταγγέλλει, με χτεσινή της ανακοίνωση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Δασοφυλάκων. Σύμφωνα με την καταγγελία, την περασμένη Παρασκευή, οι δασικοί υπάλληλοι εντόπισαν τα άτομα αυτά να κυνηγούν παράνομα σε αγροτική περιοχή του Δοξάτου Δράμας. Ενώ οι δασοφύλακες προσπάθησαν να τους συλλάβουν και να κατάσχουν τα όπλα τους και τα θηράματά τους, οι δράστες τούς επιτέθηκαν και τους χτύπησαν. Ο ένας από τους δασικούς μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Οι λαθροθήρες τούς απείλησαν με τα όπλα τους και διέφυγαν τη σύλληψη.

Τρεις από τους δράστες αναγνωρίστηκαν, πραγματοποιήθηκε έρευνα στα σπίτια τους, αλλά είχαν εξαφανιστεί. Το συμβάν αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο στην περιοχή και η Ομοσπονδία καλεί την πολιτεία να πάρει μέτρα «πριν θρηνήσουμε κάποιο θύμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ