ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανεβάζουν ρυθμούς οι κομμουνιστές

Σε 19.416 ανέρχεται ο αριθμός των φύλλων του «Ρ» - μαζί με τους συνδρομητές - που πουλήθηκαν την Κυριακή σε Αθήνα - Πειραιά

Μια ομάδα κομμουνιστών της Πετρούπολης με τα χέρια γεμάτα από φύλλα του «Ριζοσπάστη», έτοιμη να εξορμήσει
Μια ομάδα κομμουνιστών της Πετρούπολης με τα χέρια γεμάτα από φύλλα του «Ριζοσπάστη», έτοιμη να εξορμήσει
Ενα ακόμα μεγάλο βήμα έντασης της δράσης τους στα πλαίσια της πολιτικής εξόρμησης του ΚΚΕ πραγματοποίησαν την περασμένη Κυριακή οι Κομματικές Οργανώσεις όλης της χώρας, εξορμώντας πλατιά στον ελληνικό λαό με το «Ριζοσπάστη» στα χέρια, ο οποίος φιλοξενούσε την απόφαση της ΚΕ του Κόμματος, την πολιτική του πρόταση για τη συσπείρωση και τη συνεργασία.

Αυτή τη μέρα σε Αθήνα - Πειραιά διακινήθηκαν 18.416 φύλλα του «Ριζοσπάστη». Σ' αυτά πρέπει να συνυπολογιστούν άλλα 1.000 φύλλα που πήγαν στους συνδρομητές. Αντίστοιχα μεγάλη ήταν η κυκλοφορία της εφημερίδας στην επαρχία. Ο αριθμός αυτός αποκαλύπτει τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν για τη διάδοση της εφημερίδας, απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων μας, δυνατότητες που αξιοποιήθηκαν σε ένα μεγαλύτερο βαθμό τώρα στα πλαίσια της πολιτικής εξόρμησης και επιβάλλεται να συνεχίσουμε να τις αξιοποιούμε από δω και στο εξής. Το συμπέρασμα προκύπτει από την κυκλοφορία του «Ριζοσπάστη» άλλες Κυριακές. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στις 8/12/2002 οπότε και κυκλοφόρησε στο «Ρ» η απόφαση της ΚΕ με τα τελικά συμπεράσματα για τις τοπικές εκλογές του Οκτώβρη, διακινήθηκαν 14.242 φύλλα, στις 15/12/2002 9.573 φύλλα, στις 29/12 διακινήθηκαν 7.206 φύλλα, ενώ στις 5/1/2003 διακινήθηκαν 8.389 φύλλα.

Την περασμένη Κυριακή η διακίνηση του «Ρ» υπηρετούσε το στόχο η απόφαση της ΚΕ και τα μηνύματα που εμπεριέχει να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερα χέρια. Να φτάσει πλατιά στο λαό, να μελετηθεί, να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης μαζί του. Αλλωστε, η δημοσιοποίηση της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ «εγκαινίασε» κατά κάποιο τρόπο την έναρξη ενός πλατιού, μόνιμου πολιτικού διαλόγου με τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, τη νεολαία, τις γυναίκες. Με τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, με τις δυνάμεις που συναντήθηκαν με το ΚΚΕ στα διάφορα μέτωπα πάλης, σε πολλές μάχες το διάστημα που προηγήθηκε. Ενας διάλογος εν ολίγοις με όλο το λαό πάνω στα κρίσιμα προβλήματα που τον ταλανίζουν.

Ο στόχος παραμένει και ο «Ρ» αποτελεί αναντικατάστατο, πολύτιμο όπλο για την αίσια έκβαση αυτής της μάχης, που οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες συνεχίζουν να δίνουν πιο επίμονα, πιο αποφασιστικά, μεταφέροντας παντού το κάλεσμα για λαϊκή συσπείρωση και πάλη.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Με 4.500 «Ρ» και το κάλεσμα για το συλλαλητήριο στο Ναύπλιο στο χέρι

Θα «κοκκινίσει» το Ναύπλιο.... όπως «κοκκίνισε» ολόκληρη η Πελοπόννησος με τους εκατοντάδες κομμουνιστές να εφορμούν με το «Ριζοσπάστη» στο χέρι σε κάθε τόπο όπου ζει, εργάζεται και μορφώνεται η εργατική τάξη, η αγροτιά, η νεολαία.

Με αυτή την πεποίθηση πάνω από 4.500 φύλλα έφυγαν από τα χέρια των μελών και οπαδών του Κόμματος, των νεολαίων της ΚΝΕ για να φτάσουν στο λαό του Μοριά μαζί με το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συληλητήριο στο Ναύπλιο για να πάρουν το μήνυμα οι υπουργοί Εργασίας των χωρών - μελών της ΕΕ ότι «οι λαοί είναι παντοδύναμοι και θα νικήσουν».

Από τις γειτονιές της Πάτρας, του Πύργου, της Κορίνθου αλλά και του Ναυπλίου, του Αργους, της Καλαμάτας μέχρι τα εργοστάσια, τα γιαπιά και τους χώρους δουλιάς και από το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ έως τα σχολεία, ο «Ριζοσπάστης» έγινε θέμα συζήτησης, οι συμμετοχές για το συλλαλητήριο στο Ναύπλιο πολλαπλασιάστηκαν. Παράλληλα, εκφράστηκε η οργή και η αγανάκτηση του απλού λαού ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Με στόχο την πλατιά διάδοση της απόφασης της ΚΕ του ΚΚΕ για την πολιτική πρόταση συσπείρωσης και συνεργασίας, οι κομμουνιστές κουβέντιασαν με το λαό για όλα τα θέματα που τους αφορούν και την αγωνιστική διέξοδο που αυτοί προτείνουν.

«Η πολύ καλή διακίνηση για δεύτερη συνεχόμενη Κυριακή είναι αποτέλεσμα του πολύ καλού σχεδιασμού, ο οποίος έγινε από τις ΚΟΒ, αλλά και της συνειδητοποίησης από το σύνολο του κομματικού δυναμικού της πολιτικής σημασίας των δύο αυτών εξορμήσεων», λέει χαρακτηριστικά ο Νιόνιος Αρβανιτάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Β/Δ Πελοποννήσου και Νήσων του Κόμματος. «Παράλληλα με την πανεξόρμηση - συνεχίζει το στέλεχος του Κόμματος - καλέσαμε τον κόσμο μαζικά να συμμετάσχει στην κινητοποίηση της Παρασκευής στο Ναύπλιο. Από τις μέχρι τώρα δηλώσεις συμμετοχής είμαστε ικανοποιημένοι και μέχρι την τελευταία ημέρα θα συνεχίσουμε ώστε να πείσουμε ακόμα περισσότερο κόσμο να δώσει "παρών" στο μεγάλο αυτό συλλαλητήριο» κατέληξε το στέλεχος του Κόμματος.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Εύφορο έδαφος!

Το 'παν και το 'καναν! Οι Θεσσαλοί κομμουνιστές, όπως είχαν υποσχεθεί προς εαυτούς και αλλήλους, στην προχτεσινή εξόρμηση διακίνησαν περισσότερα φύλλα του «Ριζοσπάστη» σε σχέση με την εξόρμηση της προηγούμενης Κυριακής. Θα πρέπει, δε, να σημειώσουμε ότι ο στόχος επετεύχθη παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες - έβρεχε από το πρωί - γεγονός που αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει θέληση κι αποφασιστικότητα πολλά μπορούν να γίνουν.

Με την εξόρμηση της Κυριακής, ο «Ρ» και μαζί του το κείμενο της Απόφασης της ΚΕ του ΚΚΕ για την Πολιτική Συσπείρωσης και Συνεργασιών του Κόμματος έφτασε σε χιλιάδες χέρια Θεσσαλών. Κι έχει αυτό ιδιαίτερη σημασία, καθώς, αυτό το διάστημα, στη Θεσσαλία εξελίσσονται αγώνες κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στους οποίους συμμετέχουν όλα τα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού, χτίζοντας ένα κοινό μέτωπο αντίστασης και πάλης.

Λαϊκή απήχηση στις πόλεις...

Με την εξόρμηση, λοιπόν, της Κυριακής στις συνοικίες και στις γειτονιές των πρωτευουσών των νομών κι άλλων επαρχιακών πόλεων της Θεσσαλίας, η οποία συνεχίστηκε και τη Δευτέρα, σε χώρους εργασίας, ο «Ριζοσπάστης» και οι Θέσεις του ΚΚΕ έφτασαν στα χέρια εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων. Ανθρώπων, δηλαδή, που γεύονται την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική, η οποία φέρνει την ανεργία, την υποαπασχόληση, τα χαμηλά μεροκάματα, τις απολύσεις, την τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς, τη χρεοκοπία των μικρομεσαίων και το «λουκέτο», τη φτώχεια.

Κι αυτή η επαφή των κομμουνιστών της Θεσσαλίας με τον κόσμο της δουλιάς και των μεγάλων προβλημάτων, έδωσε τη δυνατότητα ν' ανοίξει ένας πλούσιος και γόνιμος διάλογος για τις θέσεις του ΚΚΕ, για τις προτάσεις του Κόμματος στο ζήτημα της λαϊκής συσπείρωσης και των κοινωνικοπολιτικών συνεργασιών. Ενας διάλογος, ο οποίος - όπως σημειώνουν οι σύντροφοι που συμμετείχαν στην εξόρμηση - δείχνει ότι οι θέσεις του ΚΚΕ απηχούν τις λαϊκές διαθέσεις και βρίσκουν απήχηση στα λαϊκά στρώματα. Μια συζήτηση, η οποία - συνεχίζουν οι σύντροφοι - χρειάζεται να συνεχιστεί σε μόνιμη βάση, με πρόγραμμα, σχεδιασμό, ζήλο και επιμονή.

... και στα χωριά

Ο «Ριζοσπάστης» με τις Θέσεις του ΚΚΕ έφτασε και στα χέρια των αγροτών, καθώς η εξόρμηση απλώθηκε σε πάρα πολλά χωριά της περιοχής. Περισσότερα φύλλα της εφημερίδας διακινήθηκαν σε επαρχίες και χωριά που έχουν αγωνιστική παράδοση - Παλαμάς, Μητρόπολη, Σέκλιζα στην Καρδίτσα, Ζάρκο, Παλαιόπυργος, Ράξα στα Τρίκαλα, Αμπελώνας, Δολίχη, Φάρσαλα στη Λάρισα - αλλά καλά πήγε η εξόρμηση και στα άλλα χωριά.

Κι είναι αυτή η επιτυχία της εξόρμησης με το «Ρ» στην ύπαιθρο της Θεσσαλίας, μια ένδειξη ότι η πολιτική του ΚΚΕ για το αγροτικό ζήτημα της χώρας βρίσκει αποδοχή στους μικρομεσαίους αγρότες. Είναι χαρακτηριστικό - όπως επισημαίνουν οι σύντροφοι που εξόρμησαν στα χωριά - ότι η συζήτηση των κομμουνιστών με τον αγροτικό κόσμο παίρνει, πλέον, πιο ουσιαστικό περιεχόμενο, καθώς δε «στέκεται» μόνο στα καθημερινά, πολλά και οξυμένα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, αλλά «περνάει» και στο ζήτημα της εργατοαγροτικής συμμαχίας, του Λαϊκού Μετώπου που έχει ανάγκη ο λαός μας και ο τόπος μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ