ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΗΣ ΤΣΑΜΠΗΣ
Κρατήστε ψηλά τη σημαία της επανάστασης και του σοσιαλισμού

Ο Στρατής Τσαμπής
Ο Στρατής Τσαμπής
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο βετεράνος του Κόμματος Στρατής Τσαμπής, τόνισε τα παρακάτω:

«Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Στο πείσμα όλων όσοι επιδιώκουν να εξαλείψουν το ηρωικό μας Κόμμα από την πολιτική ζωή του τόπου, εμείς σημειώνουμε και σήμερα τα 85 χρόνια της ύπαρξής του γεμάτοι αισιοδοξία και πίστη ότι τραβάμε μπροστά στοχεύοντας σωστά στους σκοπούς που αυτό ιδρύθηκε, προς το σοσιαλισμό και τη νίκη.

Συγχαίρω τους συντρόφους γι' αυτό που γίνεται πρώτη φορά: να γιορτάσουμε σ' αυτή την επέτειο την υποδοχή των νέων μελών του Κόμματος, που γέμισε σήμερα αυτή την αίθουσα και γεμίζει κι εμάς τους μεγαλύτερους με ανυπόκριτη χαρά και ικανοποίηση.

Πριν δέκα περίπου χρόνια που το Κόμμα πέρασε την πιο βαθιά κρίση της ιστορίας του, όταν οι οπορτουνιστές που υποσκάβανε τα θεμέλια του και δεν μπόρεσαν να το διαλύσουν, προφήτευαν το φυσικό θάνατο του Κόμματος, όταν θα 'φευγαν από τη ζωή οι παλιοί σύντροφοι που αγωνίστηκαν τότε να το κρατήσουν στη ζωή. Τι θα 'λεγαν άραγε σήμερα κοιτάζοντας τούτα τα νιάτα σ' αυτή την αίθουσα; Είναι νομίζω ώρα να τους το πούμε.

Το ΚΚΕ όχι μόνο δεν έσβησε, αλλά αντίθετα ανανεώθηκε, ανανέωσε σχεδόν όλη την καθοδήγησή του και απαλλαγμένο από τη δική τους οπορτουνιστική σαβούρα βαδίζει πιο ενωμένο και δυνατό τον ηρωικό του δρόμο, σφυρηλατώντας μέσα στο καμίνι της ταξικής πάλης το ΑΑΔΜ κόντρα στους εκσυγχρονιστές και ευρωλάγνους, κόντρα στην υποταγή προς τη «νέα τάξη», την τυφλή αγορά και την παγκοσμιοποίηση, υποσκάπτει τα θεμέλια του καπιταλισμού και προετοιμάζει το έδαφος για την προλεταριακή επανάσταση!

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Απευθυνόμαστε σε σας τα νέα μέλη που κάνατε την προσωπική σας επανάσταση για να μπείτε σ' αυτό το Κόμμα, για να σας συγχαρώ, αλλά ταυτόχρονα να σας τονίσω ότι αναλαμβάνετε μια βαριά κληρονομιά: Να ενστερνιστείτε την κοσμοθεωρία μας, τις αρχές μας, τα ιδανικά μας, τις αξίες μας και να κρατήσετε ψηλά τη σημαία της επανάστασης και του σοσιαλισμού, όπως την κράτησαν ως τώρα χιλιάδες μέλη και στελέχη που έφτασαν ως το φωτοστέφανο της θυσίας και καταγράφηκαν στην ιστορία σαν ήρωες του λαού μας.

Ακούμε, από νέους κυρίως συντρόφους, να λένε ότι εσείς οι μεγάλοι παλέψατε και ατσαλωθήκατε στα ηρωικά εκείνα χρόνια που η επανάσταση ήταν προ των θυρών και γεννούσε τους ήρωες!

Δεν ξέρω σύντροφοι πότε ήταν μεγαλύτερες οι δυσκολίες για το Κόμμα μας. Τότε που οι κομμουνιστές αντίκριζαν τις διώξεις και το εκτελεστικό απόσπασμα ή σήμερα που μετά την προδοσία και την ανατροπή του σοσιαλισμού που ο καπιταλισμός φαντάζει πανίσχυρος και το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα σημείωσε αυτή τη μεγάλη υποχώρηση. Μήπως και σήμερα δεν είναι ηρωισμός να αντιστέκεσαι σ' αυτή την ιδεολογική και πολιτική πίεση που δέχεται το Κόμμα, στην απογοήτευση που προσπαθεί να οδηγήσει στην αδράνεια τους εργαζόμενους αλλά και τους ίδιους τους κομμουνιστές ο καπιταλισμός; Δεν είναι ηρωισμός η αντίσταση στη νέα τάξη, στην παγκοσμιοποίηση, στο NATO, ο αγώνας για την υπεράσπιση των καταχτήσεων των εργαζόμενων, ο αγώνας που υποσκάπτει τα θεμέλια του καπιταλισμού για να σπάσουν οι πάγο και να φτερουγίσουν τα χελιδόνια της επανάστασης; Ο αγώνας μας συντρόφισσες και σύντροφοι, σε κάθε περίοδο, και σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ηρωισμό. Ηρωισμό που μόνο το Κομμουνιστικό Κόμμα μπορεί και ξέρει να εμψυχώσει στα μέλη του.

Το μυστικό μας σύντροφοι βρίσκεται στο ακατανίκητο της κοσμοθεωρίας του μαρξισμού - λενινισμού, στη βαθιά πίστη των κομμουνιστών για τη νίκη της προλεταριακής επανάστασης. Στην πάλη για την καθαρότητα αυτής της θεωρίας από τις οπορτουνιστικές και αστικές διαστρεβλώσεις.

Η αφομοίωση της θεωρίας είναι αναγκαία για τα θέματα στρατηγικής και πολιτικής του Κόμματος, αλλά και για τα ζητήματα που έχουν σχέση με τις βασικές αρχές συγκρότησης και λειτουργίας του. Οι θεωρητικές απόψεις για το Κόμμα νέου τύπου είναι συστατικό στοιχείο της μαρξιστικής - λενινιστικής θεωρίας. Οι μέθοδοι της κομματικής δουλιάς και οι μορφές της κομματικής οργάνωσης εξαρτώνται από τις συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες. Είναι όμως απαράβατες οι βασικές αρχές οργανωτικής συγκρότησης και λειτουργίας όπως καταγράφονται στο Καταστατικό του, τέτοιες σαν το Δημοκρατικό Συγκεντρωτισμό, η κριτική και αυτοκριτική, η συλλογικότητα, η δουλιά στις μάζες, η πολιτική επιλογής και ανάδειξης των στελεχών του, ο καταμερισμός ευθυνών στα όργανα και στα μέλη του.

Η ιστορική πείρα του ΚΚΕ διδάσκει ότι η δύναμή του είναι ακατανίκητη όταν το ίδιο σφυρηλατεί την ενότητα των γραμμών του και όταν βρίσκεται σε στενή αδιάρρηκτη σύνδεση με την εργατική τάξη και τις άλλες λαϊκές μάζες. Οταν ξέρει όχι μόνο να διδάσκει, αλλά και να διδάσκεται απ' τις μάζες. Οταν πετυχαίνει να γίνεται συνειδητός εκφραστής των πόθων των λαϊκών μαζών, όταν βαδίζει μπροστά απ' αυτές και φωτίζει με τη θεωρία και το παράδειγμα το δρόμο τους.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Οι κομμουνιστές είναι άνθρωποι με οντότητα, με συναίσθηση της ευθύνης, με σκέψη, με ενιαία βούληση και δράση, ικανοί με τις διαδικασίες του καταστατικού να συζητούν και να λύνουν τα πιο δύσκολα προβλήματα και να ανεβάζουν σε ανώτερα επίπεδα το Κόμμα και την ενότητά του.

Είναι αταίριαστοι με την ιδιότητα του κομμουνιστή οι εγωισμοί, οι αρρωστιάρικες φιλοδοξίες, οι ομάδες, οι φράξιες, οικογενειακότητες. Καταπολεμάμε τις μικροαστικές συνήθειες που μας κληρονόμησε ο καπιταλισμός και καλλιεργούμε τις μεγάλες αρετές του κομμουνιστή, τη συντροφικότητα, τον αλληλοσεβασμό, τη συλλογικότητα, τη συμπαράσταση στις ανάγκες των συντρόφων μας, το σεβασμό στα καθοδηγητικά όργανα και την άμιλλα για την εφαρμογή των αποφάσεών τους στη ζωή. Ο κομμουνιστής φτιάχνεται και ανδρώνεται μέσα από την αέναη ταξική πάλη και κρίνεται μέσα σ' αυτή. Είναι ασυμβίβαστη με τη χαλαρότητα, την αδράνεια, με την υποχώρηση μπροστά στις δυσκολίες, με τις νοσηρές καταστάσεις που συναντούμε και σήμερα και είναι ξένες για το Κομμουνιστικό Κόμμα. Παλεύει αυτά τα φαινόμενα και με το παράδειγμά του προσπαθεί να εμψυχώνει και βοηθά να ξεπεραστούν αναστολές, ταλαντεύσεις στους συντρόφους του.

Ο κομμουνιστής φιλοδοξεί να γίνεται κάθε μέρα και καλύτερος, άξιο παράδειγμα για μίμηση, χωρίς στόμφο και επίδειξη, με μετριοφροσύνη και σεμνότητα.

Αυτά είναι σύντροφοι μερικά από τα διδάγματα που σας αφήνουμε σαν κληρονομιά από την ιστορία του Κόμματός μας. Μια ιστορία που γράφουμε όλοι μαζί και ο καθένας μας χωριστά.

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Ο μεγάλος Στάλιν δίνοντας τον όρκο των μπολσεβίκων μπροστά στη σορό του Λένιν τόνιζε ότι εμείς οι κομμουνιστές είμαστε φτιαγμένοι από άλλη πάστα: "Δεν μπορεί ο καθένας να αντέξει τις δυσκολίες και τις θύελλες που συνδέονται με την ιδιότητα του μέλους του Κομμουνιστικού Κόμματος. Δεν υπάρχει πιο δύσκολο μα και πιο τιμητικό από το να είσαι μέλος του Κόμματος που ιδρυτής και καθοδηγητής του ήταν ο Λένιν"!

Σ' αυτό το Κόμμα σας καλωσορίζουμε σήμερα με την ευχή να 'ναι η δική σας η γενιά που θα πραγματοποιήσει την επανάσταση».


Η ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΤΑ ΝΕΑ ΒΛΑΣΤΑΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ
Τιμημένη ιστορία, ελπιδοφόρο μέλλον

Πολλές γενιές αντάμωσαν χτες στον Περισσό και επιβεβαίωσαν ότι το ΚΚΕ δεν είναι μόνον ένα Κόμμα με μακρά και τιμημένη ιστορία 85 χρόνων, αλλά και ένα Κόμμα ζωντανό, με μέλλον, με αισιοδοξία και ελπίδα που αντλείται από τη νέα γενιά, την ΚΝΕ, αλλά και με σιγουριά, με βαριά κληρονομιά που του αφήνει η γενιά της Εθνικής Αντίστασης, του Δημοκρατικού Στρατού, της Αντιδικτατορικής πάλης. Πλήθος ήταν οι βετεράνοι του Κόμματος, που έδωσαν χτες το «παρών» στην εκδήλωση της ΚΟΑ για τα 85 χρόνια του ΚΚΕ, και τα νέα μέλη και μαζική ήταν η παρουσία της ΚΝΕ, ενώ παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΠΓ του Κόμματος.

Εξω από την αίθουσα Συνεδρίων, όπου έγινε η εκδήλωση, λειτουργούσε από νωρίς έκθεση της «Σύγχρονης Εποχής», με βιβλία για την ιστορία του κινήματος, με λογοτεχνικά και θεωρητικά έργα. Επίσης, διατίθονταν τα τελευταία τεύχη της Κομμουνιστικής Επιθεώρησης (ΚΟΜΕΠ), ενώ σε μια βιτρίνα εκτίθονταν τα πρώτα τεύχη της ΚΟΜΕΠ του 1921 και το πρώτο τεύχος που εκδόθηκε το 1974 μετά τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Δημήτρης Κυπραίος, Γραμματέας της Αχτίδας Βιομηχανίας της ΚΟΑ, της Οργάνωσης που ήρθε πρώτη στην άμιλλα στρατολογίας. «Η ιστορία του Κόμματός μας, η πείρα του, καθώς και η πείρα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος επιβεβαιώνει ότι η εργατική τάξη δεν μπορεί να εκπληρώσει την ιστορική της αποστολή, αν δεν έχει το δικό της γερό, καλά οργανωμένο και θεωρητικά εξοπλισμένο κόμμα, κόμμα νέου τύπου», τόνισε ο Δ. Κυπραίος, ο οποίος, στη συνέχεια, μίλησε αναλυτικά για τη σκληρότητα αυτής της πάλης της εργατικής τάξης και, πιο συγκεκριμένα, για τις προσπάθειες της άρχουσας τάξης της χώρας μας - που κρατούν από πολύ παλιά και συνεχίζονται έντονα στις μέρες μας - να «χτυπήσουν» το ΚΚΕ, να διαστρεβλώσουν το ρόλο, την προσφορά, την ιστορία του. Απευθυνόμενος στους νέους συντρόφους, ο Δ. Κυπραίος χαιρέτισε το γενναίο βήμα τους να στρατευτούν στις γραμμές του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και τους κάλεσε να μάθουν την ιστορία του ΚΚΕ, για να γίνουν πιο δυνατοί, πιο ικανοί στις ανάγκες των καιρών και την οικοδόμηση του Μετώπου.

Μετά το χαιρετισμό του Στρ. Τσαμπή και την ομιλία του Δ. Ζάχαρη, ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα που περιλάμβανε:

- Θεατρικό αναλόγιο με απόδοση του ποιήματος «Το φως που καίει» του Κώστα Βάρναλη, από τους ηθοποιούς Μίλτο Δημουλή, Μαρία Μακρή, Κωστή Μαλκότση, Κατερίνα Σουβλή και Αποστόλη Τσιρώνη.

- Μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, με τους καλλιτέχνες Βασίλη Λέκκα και Ειρήνη Σακκαλή.

Τη σκηνοθετική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο Νίκος Ξυθάλης,

Η εκδήλωση έκλεισε με τον Υμνο της Διεθνούς και τους παρευρισκόμενους να τον τραγουδούν με σφιγμένη τη γροθιά, γεμάτοι συγκίνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ