ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Γενάρη 2003
Σελ. /36
Παζάρια πετρελαιοπολέμου

Αν η ΕΕ, κυρίως ο γαλλογερμανικός άξονας, ήθελε να σταματήσει τον πόλεμο, θα μπορούσε εύκολα να το είχε κάνει: Να κάνει χρήση του βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας (Γαλλία)

Του Βαγγέλη Χερουβείμ από την «Αυγή»
Του Βαγγέλη Χερουβείμ από την «Αυγή»
Μακάρι οι κυβερνήσεις των 15 κρατών - μελών της ΕΕ, έστω και για λόγους που έχουν να κάνουν με την υπεράσπιση των ιδιαίτερων συμφερόντων τους, να «μπλόκαραν» τον πόλεμο κατά του Ιράκ. Μακάρι να ήταν αληθινή η εικόνα που διαδίδεται ότι συγκροτούν «μέτωπο κατά του πολέμου». Πρόκειται, όμως, για ψευδαισθήσεις, που διαλύονται στην πρώτη επαφή με την πραγματικότητα. Αν η ΕΕ, κυρίως ο γαλλογερμανικός άξονας, ήθελε να σταματήσει τον πόλεμο, μπορεί εύκολα να το κάνει: Να (είχε) κάνει χρήση του βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας (Γαλλία). Οι πολεμοκάπηλοι της Ουάσιγκτον, όσο και αν καίγονται να κάνουν τον πόλεμο, δε θα προχωρήσουν «μόνοι εναντίον όλων», κάνοντας ένα άλμα στο κενό και ρισκάροντας την πλανητική ηγεμονία τους...

Το μεγάλο αφεντικό στην Ουάσιγκτον γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτό που ενδιαφέρει τους Ευρωπαίους συμμάχους τους είναι να έχουν «λόγο» και στη μετά Σαντάμ εποχή, να διατηρήσουν ένα μέρος από τα συμβόλαια πετρελαίου... Αυτά παζαρεύουν με την «απροθυμία» τους στον πόλεμο: Προσπαθούν να πουλήσουν όσο το δυνατόν πιο ακριβά τη συμφωνία τους και τη μη άσκηση βέτο. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, διά στόματος Πάουελ, έσπευσε να απαντήσει ότι έλαβε το μήνυμα: Η κυβέρνηση Μπους αναζητά τρόπους για την καλύτερη διαχείριση της βιομηχανίας πετρελαίου του Ιράκ κατά τη διάρκεια, αλλά και την επομένη του πολέμου, δήλωσε με νόημα ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι «ύαινες» της «νέας τάξης», όπως εύστοχα έχει χαρακτηριστεί ο γαλλικός ιμπεριαλισμός, απλά επιζητούν ένα κομμάτι από τη λεία. Από την άλλη, βολεύει εξαιρετικά τα ιμπεριαλιστικά σχέδια του γαλλογερμανικού άξονα το φωτοστέφανο του μαχητή της ειρήνης, της «εναλλακτικής λύσης» στους πολεμοχαρείς Αμερικάνους. Εμφανίζεται να συμπλέει με τα φιλειρηνικά αισθήματα των λαών, πράγμα αντίθετο στη φύση του.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΕΝΔΟ-ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΦΑΓΩΜΑΡΑ

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΒΟΛΗ; «Ο πολεμικός πυρετός που από καιρό τώρα "ψήνει" τον Λευκό Οίκο προκάλεσε "ρίγη" και μέσα στο ΝΑΤΟ: χθες οι διαβουλεύσεις των πρεσβευτών των χωρών-μελών της Συμμαχίας απέβησαν άκαρπες και αναβλήθηκε η λήψη απόφασης περί το αν θα υποστηριχτεί η αμερικανική επίθεση εναντίον του Ιράκ. Αν και όλα δείχνουν ότι ο "Πόλεμος του Κόλπου Νο 2" θα είναι υπόθεση του Τεξανού "πλανητάρχη" Τζορτζ Μπους και του ομοφρονούντος Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, διπλωματικές πηγές θεωρούν ότι οι Νατοϊκοί δεν είναι οπωσδήποτε αντίθετοι με το αίτημα των ΗΠΑ, όμως δε θέλουν να φανεί ότι τάσσονται υπέρ της χρήσης στρατιωτικής βίας προτού εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες» (Από το βασικό θέμα του ΒΗΜΑΤΟΣ).

ΜΕΤΩΠΟ ΑΠΟ ΑΞΟΝΑ: «Μέτωπο κατά του πολέμου εναντίον του Ιράκ συμφώνησαν Γαλλία και Γερμανία, που θα συντονίσουν τις θέσεις τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Γαλλία ως μόνιμο μέλος με βέτο και η Γερμανία ως απλό μέλος. Ο Σρέντερ ήταν κατηγορηματικός και δήλωσε ότι αποκλείεται να εγκρίνει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για νομιμοποίηση του πολέμου» (Από το βασικό θέμα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).

ΟΧΙ ΒΙΑΣΥΝΕΣ: «Αν η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να προχωρήσει σε στρατιωτικό πλήγμα μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα πρέπει να το ξανασκεφθεί. Δεδομένων των κινδύνων που κρύβει μια στρατιωτική επιχείρηση, αλλά και των διεθνών αντιδράσεων στις προθέσεις της Ουάσιγκτον να δράσει εκτός πλαισίου του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο πρόεδρος Μπους δε θα πρέπει να βιάζεται να καταφύγει στον πόλεμο» (ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ -ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΟ «ΤΙΜΗΜΑ»: «Μπορεί ο πόλεμος κατά του Ιράκ να κηρυχτεί από τις ΗΠΑ, όμως η Ευρώπη θα είναι αυτή που θα "πληρώσει" το τίμημα. Η περιοχή της Ευρωζώνης φαίνεται περισσότερο εκτεθειμένη σε μια πετρελαϊκή κρίση, απότομη αλλαγή των νομισματικών ισοτιμιών και εξασθένιση της οικονομικής δραστηριότητας, αναφέρουν οικονομολόγοι και επιχειρηματικά στελέχη» (ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΤΖΟΥΡΝΑΛ - ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: ΝΑΥΠΛΙΟ 2003 ΓΕΝΟΒΑ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ταξική απάντηση -Σήμερα η διεθνής ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΡΗΓΜΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟ! - Εμειναν μόνοι Αμερικανοί και Αγγλοι.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αξονας Γαλλίας - Γερμανίας: Βέτο στα σχέδια των ΗΠΑ - ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ.

ΑΥΓΗ: «ΟΧΙ» ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ ΑΠΟ ΣΡΕΝΤΕΡ - ΣΙΡΑΚ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 2004: ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΚΡΥΦΤΟΥΛΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ 2004.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Μας τάραξε στις σπατάλες η Γιάννα - ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ 250.000.000.000 ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ.

ΧΩΡΑ: ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ!

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): 35.000 ΘΕΣΕΙΣ ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ - ΕΞΠΡΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΝΕΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΑΣΕΠ.

ΕΣΤΙΑ: ΘΕΣΜΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ - Οι προθεσμίες για το ασυμβίβαστο.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΕΚΟΨΑΝ ΟΙ ΑΘΛΙΟΙ ΤΟΥΣ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ»!

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΖΩΕΣ ΑΠΟ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Στο κενό η τρομοκρατία: «Εικόνα εγκαταλειμμένης πόλης έδινε χτες το κέντρο του Ναυπλίου, αφού οι άνθρωποι που κυκλοφορούσαν στους δρόμους ήταν μετρημένοι. Οι τοπικοί σταθμοί αναφέρονται συνεχώς στις διαδηλώσεις της Παρασκευής, αφήνοντας σε πολλές περιπτώσεις να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν σοβαρές καταστροφές στα μαγαζιά της πόλης... Ετσι δεν ήταν λίγοι αυτοί που είχαν τρομοκρατηθεί πριν καλά καλά φθάσουν στην πόλη οι διαδηλωτές» (Αριστοτελία Πελώνη - «ΝΕΑ»)

Κίνημα για το κίνημα; «Η πολλαπλότητα - συμμετοχών, ρόλων, νοήματος, που δίνει ο καθένας στη συμμετοχή του, αιτημάτων - είναι εν τέλει το βασικό στοιχείο που θα χαρακτηρίζει την πορεία προς το Ναύπλιο... Ηδη, από τις ημέρες του Σιάτλ, πάντως της Γένοβας και της Φλωρεντίας, είχε φανεί ότι εκείνο που τείνει να μορφοποιηθεί διεθνώς είναι ένα κίνημα των κινημάτων» (Από το άρθρο του «ΒΗΜΑΤΟΣ»)

Η «προδοσία»: «Εκσυγχρονισμός δύο ταχυτήτων. Εμπροσθεν ο υπόνομος, οι εκβιασμοί και οι δημοσιογραφικές... συναλλαγματικές. Αυτό το έργο διαδραματίζεται την ώρα που ο θεατής είναι παντόφλες, το βλέμμα του νεκρή φύση και το μυαλό του νερόβραστη σούπα... Οπισθεν οργανώνουν το πλιάτσικο. Με την εξής σειρά: απελευθέρωση δανείων, αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων, αποδέσμευση του ωραρίου και αύξηση του εργάσιμου βίου μέσα από το πρόγραμμα της λεγόμενης "ενεργούς γήρανσης". Που πα να πει πως μέχρι να οριζοντιωθεί, μέχρι και με τα δύο πόδια να τοποθετηθεί στο χώμα, μέχρι να αφήσει την τελευταία του πνοή, μέχρι για πάντα να κλείσει τα μάτια, θα είναι τα εξής τρία πράγματα: μελλοθάνατος των τραπεζών, όμηρος των ασφαλιστικών και 16ωρη βίδα του κεφαλαίου. Και όποιος γκρινιάζει, ένα να ξέρει: για μια Ελλάδα που όλο... συγκλίνει με την Ευρώπη, ο οκτάωρος ύπνος είναι σκέτη προδοσία!» (Δημήτρης Δανίκας - «ΝΕΑ»)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ