ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Γενάρη 2003
Σελ. /36
Πολύπτυχο τετραήμερο

Τάνγκο από τους «Che Bando»
Τάνγκο από τους «Che Bando»
Αφιέρωμα στον Τζίμι Χέντριξ από σήμερα μέχρι την Κυριακή, στο «Χάουζ οφ αρτ» (Σαχτούρη 4 και Σαρρή, Ψυρρή) με την κιθαρίστα - τραγουδίστρια Cookie Mc Ghee και τους «Σώκρατες».

  • Τάνγκο από το γαλλο-λατινοαμερικάνικο σχήμα «Che Bando», από σήμερα μέχρι 30/1, στο «Half Note» (Τριβωνιανού 17, Μετς). Δημιούργημα του δεξιοτέχνη του μπαντονεόν Jacky Flouest και του μπασίστα Carlos Daniel Farias, το συγκρότημα (μουσικοί, τραγουδιστές, χορευτές), υπηρετεί αυθεντικά και με σύγχρονη ματιά το τάνγκο.
  • Το Φεστιβάλ Μαύρου Θεάτρου στο «Coronet» (Φρύνης 11, Παγκράτι, τηλ. 210-7012123) ολοκληρώνεται με το θίασο του Φρ. Κράτοτσβιλ, που παρουσιάζει μέχρι τις 2/2 το έργο «Miss Sony». Στο αφαιρετικό, πολύσημο cartoon theatre του Φρ. Κράτοτσβιλ, πρωτότυπα φωσφορίζοντα σκίτσα «ζωντανεύουν» και συμπρωταγωνιστούν με ηθοποιούς, σχολιάζοντας την ολέθρια σχέση του ανθρώπου με την τηλεόραση.
  • Επίσημη πρεμιέρα, τη Δευτέρα (8 μ.μ.), της όπερας για παιδιά «Ελεύθερος Σκοπευτής» του Βέμπερ, από την Παιδική Σκηνή της Λυρικής Σκηνής, στο «Ακροπόλ», σε διασκευή - σκηνοθεσία Κάρμεν Ρουγγέρη. Παίζουν: Νατάσα Μανίσαλη, Κάτια Πάσχου, Δήμος Φλεμοτόμος, Ερρίκος Μπριόλας κ.ά.
  • Τη Δευτέρα (8.30μ.μ.), στο «Στούντιο Λήδρα» (Αδριανού και Κέκροπος 12, Πλάκα), ο συνθέτης - μουσικολόγος Γιώργος Ζερβός θα παρουσιάσει τα βιβλία του: «Ο Νίκος Σκαλκώτας και η ευρωπαϊκή παράδοση των αρχών του 20ού αιώνα» και «Schonberg, Berg, Webern: η κρίση της μουσικής διά μέσου της κρίσης του θέματος και των μορφών». Θα μιλήσουν η καθηγήτρια Ολυμπία Φράγκου - Ψυχοπαίδη και ο μαέστρος - συνθέτης Νίκος Χριστοδούλου. Θα ακουστούν ηχογραφημένα αποσπάσματα έργων των δημιουργών. Είσοδος ελεύθερη.
  • Ο αξιόλογος συνθέτης - κιθαρίστας Μάκης Αμπλιανίτης σήμερα (11μ.μ.), «Στον Αέρα» (κεντρική πλατεία Πετρούπολης) θα παρουσιάσει τραγούδια των δίσκων του «Flame Keeper» και «Bahar».
  • Μουσική για το μυαλό και τα ...πόδια, αύριο, στο «Ρόδον» από το «James Taylor Quartet». Το συγκρότημα θα προσφέρει ένα συναρπαστικό ταξίδι στην acid τζαζ.
  • Τζαζ θα ερμηνεύσει ο φημισμένος Βρετανός μουσικός - συνθέτης Τζάνγκο Μπέιτς, τη Δευτέρα (8.30μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μαζί του το κουαρτέτο του «Χιούμαν Τσέιν» και η «Μπρίτεν Σινφόνια», σ' ένα απρόσμενο «ταξίδι» από τον Μπαχ στην τζαζ.
  • Αφιερωμένη στον Joe Strummer είναι η αυριανή βραδιά (8.30μ.μ.), στο κλαμπ «Gagarin 205» (Λιοσίων 203). Μνήμες, ήχοι από τον ηγέτη των «Clash», που έφυγε πρόωρα, προβολές και εμφανίσεις των συγκροτημάτων «The Earthbound», «Deus X Machina», «Rockin Bones», «Speedball». Είσοδος ελεύθερη.
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ:

Βιβλία:

  • «Μακρόνησος - Ιστορικός τόπος»
  • Κλέαρχος Θεοχάρους: «Αυγούστα Θεοδώρα»
  • Μαρίνα Αντωνίου: «Το δέντρο που περπάτησε» (ζωγραφιές Εύα Μελά)
  • Ελισσαίος Βαγενάς: «Η παιδική επιθετικότητα»
μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Επίτιμο διδάκτορα θα αναγορεύσει τον βαρύτονο Κώστα Πασχάλη, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών τη Δευτέρα (7μ.μ.), στη μεγάλη αίθουσα τελετών του ιδρύματος (Πανεπιστημίου 30). Το έργο του τιμώμενου θα παρουσιάσουν οι καθηγητές Σπύρος Ευαγγελάτος και Βάλτερ Πούχνερ. Ο Κ. Πασχάλης θα μιλήσει για τη «Μελοδραματική τέχνη», ενώ λυρικοί τραγουδιστές θα παρουσιάσουν άριες από όπερες.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ενδιαφέρουσα παράσταση και εκπληκτικό έργο στο «Νέο Ελληνικό Θέατρο». Της Λούλας Αναγνωστάκη «Η κασέτα», σε σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη, σκηνικά - κοστούμια Δαμιανού Ζαρίφη, μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου. Παίζουν: Γιώργος Αρμένης, Ιωάννα Ζιάννη, Κώστας Καζανάς, Μάνος Καρατζογιάννης, Σοφία Ολυμπίου, Κατερίνα Σκουρλή, Μαρίκα Τζιραλίδου, Ιάκωβος Ψαρράς. «Τα πρόσωπα του έργου», λέει η συγγραφέας, «προέρχονται από τον οικείο μας κοινωνικό χώρο. Μετέωροι ανάμεσα στην πρωτόγονη ύπαιθρο, απ' όπου κατάγονται, και στο αφιλόξενο τοπίο της πόλης, όπου μετανάστευσαν, εντάσσονται στο μεγάλο πλήθος των νεοελλήνων. Κάτοικοι των παρυφών της πρωτεύουσας, προσπαθούν να επιβιώσουν μ' ένα σπασμωδικό και εύθραυστο ρεαλισμό».

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών δίνει συναυλία με έργα Σνίτκε και Μπραμς, σήμερα (8.30μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής, με διεύθυνση του Ρώσου αρχιμουσικού Βόλντεμαρ Νέλσον, τη διάσημη βιολοντσελίστα Νατάλια Γκούντμαν και τον γιο της, βιολονίστα Σβιατοσλάβ Μορόζ.

  • Αύριο, στον ίδιο χώρο το «Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο», με μαέστρο τον Νίκο Τσούχλο, η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου και επτά αξιόλογοι μουσικοί παρουσιάζουν έργα Σαίνμπεργκ, Βέμπερν και Μπεργκ.
ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, δίπλα στο θέατρο «Περοκέ», τηλ. 210.5203.661)), ο Διονύσης Τσακνής συνεχίζει τις εμφανίσεις του κάθε Παρασκευή, Σάββατο (10.30 μ.μ.) και Κυριακή (9μ.μ.). Μαζί του η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου (τραγούδι) και οι μουσικοί Δημήτρης Μπέλλος, Δημήτρης Θεοχάρης, Δημήτρης Φροσύνης, Γιώργος Ράλλης, Δημήτρης Καρασούλος και Γιώργος Πασχάλης, σ' ένα πρόγραμμα τρίωρης διάρκειας.

Επίσης στον ίδιο χώρο, από Δευτέρα - Πέμπτη (10.30 μ.μ.), ο Βασίλης Λέκκας τραγουδά Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Μαρκόπουλου, Σπάθα, καθώς και κομμάτια του τελευταίου δίσκο του «Μέσ' τη νύχτα», σε μουσική Γιώργου Τρανταλίδη. Τον συνοδεύουν η Ειρήνη Σκανδάλου (τραγούδι) και επτά μουσικοί.

ένα ΒΙΒΛΙΟ

Οι βιογραφίες και οι μυθιστοριο-βιογραφίες ελκύουν τα τελευταία χρόνια, αρκούντως, το αναγνωστικό κοινό. Το είδος, παρ' ότι περιορισμένο στον τόπο μας, «γέννησε» και αριστουργηματικά υποδείγματα. Λ.χ. τα έργα του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου, στο παρελθόν για τον Γκόρκι και τον Τσέχοφ και πρόσφατα για τον Μαγιακόφσκι.

Ασφαλώς, δεν μπαίνει σε σύγκριση με τα προαναφερόμενα έργα, δικαιούται, όμως, τον αμέριστο έπαινο το βιβλίο του Κωστή Γκιμοσούλη «Βρέχει φως» (εκδόσεις «Κέδρος»), καθώς είναι από τα καλύτερα, σοβαρότερα και γοητευτικότερα του είδους. Ο Κ. Γκιμοσούλης (από τους καλύτερους κι αισθαντικότερους ποιητές και πεζογράφους της γενιάς του), με λογοτεχνική φαντασία, με υπεραισθαντική, γάργαρη γραφή, με συστηματικό, πολύπλευρο μελετητικό μόχθο (για την ιστορία, πολιτικο-κοινωνική και λογοτεχνική πραγματικότητα της Ελλάδας του μεσοπολέμου), με αγάπη και σεβασμό βιογράφησε, ταυτοχρόνως, δυο τραγικούς εραστές της ελληνικής ποίησης. Την Μαρία Πολυδούρη - η οποία σαν γυναίκα και ποιήτρια «βρέχει φως» και στις μέρες μας - και μέσα από εκείνην, τον «Αλλο», το μεγάλο, τον αθάνατο «ιδανικό αυτόχειρα» Κώστα Καρυωτάκη. Ο Κ. Γκιμοσούλης, τοποθετεί τους δυο ποιητές μέσα στο ιστορικο-κοινωνικό και λογοτεχνικό (ελληνικό και διεθνές) πλαίσιο της εποχής τους, την οποία κρίνει περιεκτικά και με προοδευτική ιδεολογοκοινωνική ματιά. Ο Γκιμοσούλης βιογραφεί, ψυχογραφεί, ανατέμνει και συνθέτει τις ρηξικέλευθες ιδέες, τις ανυπότακτες ιδιοσυγκρασίες, τη φτώχεια, τη βιοποριστική πορεία, το δυνατό αλλά ανέφικτο έρωτα των δύο ποιητών, παραθέτοντας αποδεικτικά αποσπάσματα ποιημάτων, ημερολογίων και επιστολών τους. Ο συγγραφέας «παίζει» τους «ρόλους» και του μύστη και του μυούμενου στη ζωή, στο έργο, στη σχέση των δύο ποιητών. Κυρίως το ρόλο του αφηγητή. Ενός αιωνόβιου, πρώην φυματικού, γείτονα, φίλου και ερωτευμένου στα νιάτα του με τη «μαγική» Μαρία Πολυδούρη, αλλά και γνώριμου και θαυμαστή του Καρυωτάκη. «Παίζει» και το ρόλο του ακροατή. Δηλαδή το δικό του «ρόλο», του θαυμαστή του έργου των δυο ποιητών, ο οποίος με τη βιοεργογραφική μελέτη του κατόρθωσε να τους «αναστήσει», να τους δώσει «σάρκα και οστά», μια βαθιά ανθρώπινη, πολύπλευρη ψυχολογικά, πνευματικά, χαρακτηρολογικά, κοινωνικά υπόσταση.


Α.Ε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ