ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Γενάρη 2003
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για υπερκάλυψη

Η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη της Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ έχει ήδη αρχίσει. Λίγες μέρες απομένουν στις Κομματικές Οργανώσεις προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους, να καλύψουν ή να υπερκαλύψουν τα πλάνα τους. Οι δυνατότητες υπάρχουν και απομένει η αξιοποίησή τους. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την εμπειρία ως τώρα, για την οποία συζητήσαμε με τον Τ. Στουραΐτη, μέλος του Γραφείου της Αχτίδας Κατασκευών και τον Ηλ. Μπανάκο, μέλος του Γραφείου της Αχτίδας Υπηρεσιών της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ. Η πρώτη αχτίδα άγγιξε ήδη το 100% του πλάνου της, ενώ η δεύτερη βρίσκεται πολύ κοντά έχοντας καλύψει το 80%.

Ο Τ. Στουραΐτης τονίζει πως η αίσια έκβαση της μάχης για την Αχτίδα Κατασκευών ήταν αποτέλεσμα της έγκαιρης προετοιμασίας και του σχεδιασμού, καθώς και της έντασης της πολιτικής δράσης των ΚΟΒ. Σημειώνει πως σε όλη τη διάρκεια της Οικονομικής Εξόρμησης προσεγγίστηκαν και συζητήθηκαν χιλιάδες εργάτες στην οικοδομή για την ανάγκη ενίσχυσης του ΚΚΕ. Ενώ ταυτόχρονα η προσπάθεια στόχευε και στην ένταξή τους στη δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Συμπληρώνει πως υπήρξαν φυσικά και δυσκολίες, αλλά το κύριο συμπέρασμα είναι πως όπου οι ΚΟΒ οργανωμένα θέτουν στόχους και πραγματοποιούν πλατύ άνοιγμα συναντούν αποδοχή και ανταπόκριση. Αλλωστε, αυτό επιβεβαιώνεται και από το παράδειγμα οργανώσεων οι οποίες όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν αναπτύξει έντονη δράση στους χώρους τους, όπως είναι αυτή του Ολυμπιακού Χωριού η οποία έχει φτάσει στο 344% του αρχικού της πλάνου, του ΜΕΤΡΟ που βρίσκεται στο 247%, της Αττικής Οδού που έχει καλύψει το 105,6% του πλάνου, του Μπραχαμίου που έχει υπερκαλύψει κατά 239% το πλάνο κ.ά. Δεν είναι όμως μόνο η οικονομική πλευρά της υπόθεσης, εξίσου σημαντικό είναι και το ότι στην επίτευξη του στόχου συμμετείχαν ενεργά φίλοι και απλοί εργαζόμενοι διακινώντας το κουπόνι, όπως επίσης και το γεγονός ότι αυτή η προσπάθεια έφερε νέες στρατολογίες, ενώ ανοίχτηκαν δίαυλοι επικοινωνίας με πολύ περισσότερους οικοδόμους απ' ό,τι προηγούμενα.

Από τη συζήτηση συντάκτριας του «Ρ» με στελέχη της ΚΟΑ
Από τη συζήτηση συντάκτριας του «Ρ» με στελέχη της ΚΟΑ
Η Οικονομική Εξόρμηση, υπογραμμίζει ο Τ. Στουραΐτης, επιβεβαίωσε την ύπαρξη ισχυρών δεσμών μεταξύ των κομμουνιστών οικοδόμων και των άλλων εργατών στον κλάδο, δεσμοί που έχουν αναπτυχθεί μέσα στους αγώνες, αλλά και τις δυνατότητες για παραπέρα ενίσχυσή τους.

Καταλήγοντας τονίζει πως η προσπάθεια αυτή να βρεθούν και να συζητηθούν χιλιάδες οικοδόμοι, όσοι ψήφισαν στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του Συνδικάτου της Αθήνας και περισσότεροι, σαφώς και δεν μπορεί να ολοκληρωθεί στα χρονικά πλαίσια της εξόρμησης. Είναι προσπάθεια που συνεχίζεται, στόχος που παλεύεται συλλογικά από όλες τις ΚΟΒ στα πλαίσια και της πολιτικής εξόρμησης πλέον.

Ο Ηλ. Μπανάκος με τη σειρά του θα σημειώσει πως και στην Αχτίδα Υπηρεσιών υπήρξε έγκαιρος σχεδιασμός συνολικά της εξόρμησης, με συγκεκριμένα μέτρα βοήθειας των ΚΟΒ και των κομματικών μελών για την επίτευξη των στόχων τους. Το καλό ποσοστό που έχει σημειώσει η Αχτίδα έχει επιπλέον αξία δεδομένου ότι απευθύνεται σε δύσκολους χώρους, με πολλές ιδιομορφίες (εμπορικά, ξενοδοχεία, γραφεία). Είναι χαρακτηριστικό ίσως το ότι σε πολλούς χώρους δουλιάς δεν επιτρέπεται στους εργαζόμενους να έχουν μαζί τους ούτε το πορτοφόλι τους, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να αποκτήσεις μαζί τους μια τέτοια επαφή που θα επιτρέψει να τους συναντήσεις εκτός δουλιάς για να συνεισφέρουν στην Οικονομική Εξόρμηση. `Η ακόμη ότι την ώρα της εξόρμησης σε πολλούς χώρους είναι παρών ο εργοδότης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επιπλέον, στις δυσκολίες θα πρέπει να συνυπολογιστεί η οικονομική δυσχέρεια, μιας και ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων στον κλάδο των υπηρεσιών, είναι ωρομίσθιοι με αμοιβές της τάξης των 70.000 δραχμών.

Παρόλα αυτά σε όλους αυτούς τους χώρους οι ΚΟΒ με επιμονή απευθύνθηκαν πολλές φορές, συζήτησαν με εργαζόμενους και τα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά, κυρίως εκεί όπου προηγούμενα είχε αναπτυχθεί δράση π.χ. το πολυκατάστημα «Φωκάς», το «Πράκτικερ», ο «Χόντος» κ.ά. Ο στόχος για τις επόμενες μέρες δεν είναι άλλος από τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων έτσι ώστε να υπερκαλυφθεί το πλάνο, μέσα από ένα πλατύ άνοιγμα στα πλαίσια και της πολιτικής εξόρμησης του Κόμματος. Πολύ δε περισσότερο που, όπως τονίζει ο Ηλ. Μπανάκος, οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά στο ωράριο και στην επίθεση που δέχεται η κυριακάτικη αργία επιβάλλουν ένταση της δράσης, ενημέρωση και προσπάθεια ενεργοποίησης των εργαζομένων του κλάδου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Με ενθουσιασμό στην πολιτική εξόρμηση του Κόμματος

Με το «Ριζοσπάστη» στο χέρι και τη φλόγα στην καρδιά τους οι κομμουνιστές, νεολαίοι, μέλη και οπαδοί του ΚΚΕ, στις περιοχές της Μακεδονίας - Θράκης, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στις περισσότερες περιοχές, πέτυχαν το στόχο που είχαν βάλει στην πανεξόρμηση της τελευταίας Κυριακής, να ξεπεράσουν τον αριθμό των φύλλων που είχαν διακινήσει στην εξόρμηση της προηγούμενης Κυριακής, κάνοντας ένα ακόμη βήμα στο δρόμο της πολιτικής εξόρμησης και της συνεχούς επαφής με τους εργαζόμενους που έχει ξεκινήσει το ΚΚΕ.

Στη Δυτική Μακεδονία διακινήθηκαν συνολικά 100 φύλλα περισσότερα από την πρώτη Κυριακή ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 1.200 φύλλα. Ιδιαίτερα αισθητή ήταν σ' αυτή την εξόρμηση η παρουσία και η δραστήρια συμμετοχή της νεολαίας. Στις Φοιτητικές Εστίες των ΤΕΙ στην Κοζάνη διακινήθηκαν για πρώτη φορά πάνω από 40 φύλλα. Γενικά η νεολαία είχε πολύ θετική παρουσία σε όλους τους χώρους και συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία της εξόρμησης.

Στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη είχαμε επίσης αυξημένο κατά 200 αριθμό φύλλων που διακινήθηκαν, σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή, με το συνολικό αριθμό να φτάνει τα 2.900 φύλλα. Το νέο στοιχείο της εξόρμησης αυτής ήταν η καλή δουλιά που έγινε σε 30 περίπου εργασιακούς χώρους (αξιόλογες δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις).

Σε ορισμένες επιλεγμένες επίσης συνοικίες έγινε πολύ καλή κάλυψη με καλά αποτελέσματα. Η παρουσία της νεολαίας ήταν και στην περιοχή αυτή καθοριστική για την επιτυχία της προσπάθειας.

Στην Κεντρική Μακεδονία σημειώθηκαν επίσης καλά αποτελέσματα, παρά το γεγονός ότι στην Ημαθία και σε κάποιους ακόμα νομούς πήγε λιγότερος αριθμός φύλλων από αυτόν που είχε παραγγελθεί, γεγονός που δημιούργησε ορισμένα προβλήματα. Ιδιαίτερα πετυχημένη ήταν η κινητοποίηση στο Κιλκίς, όπου καλύφτηκαν τα περισσότερα χωριά και διακινήθηκαν πάνω από 400 φύλλα. Σε Ημαθία και Πέλλα εξαντλήθηκαν επίσης τα φύλλα που παραλήφθηκαν.

Η επιτυχία της εξόρμησης και στις 3 περιοχές έδειξε τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν για αύξηση της κυκλοφορίας της εφημερίδας με γενική και μόνιμη κινητοποίηση των κομματικών δυνάμεων και των φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Η ΚΕ του ΚΚΕ κόβει την πίτα της

Τη χρονιάτικη πίτα της κόβει η ΚΕ του ΚΚΕ τη Δευτέρα, 27/1, στις 7.30μ.μ., στην έδρα της στον Περισσό, περιμένοντας συντρόφους και φίλους για την ανταλλαγή ευχών και σκέψεων για το νέο χρόνο. Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ