ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Γενάρη 2003
Σελ. /32
Οταν ήρθε η ώρα για κοινή πορεία, έστριψαν στη γωνία...

Τόση χολή πια! Για τον ΣΥΝ ο λόγος που δεν μπόρεσε να συγχωρέσει το γεγονός ότι στο Ναύπλιο χτες από τα χαράματα ως αργά τη νύχτα οι μόνες δυνάμεις που κυριαρχούσαν, είτε διαδηλώνοντας είτε με μια σειρά εκδηλώσεις, ήταν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Ετσι, όταν αργά το βράδυ ήρθε η ώρα να επιβεβαιωθούν στην πράξη οι όρκοι πίστης που έδιναν από το πρωί οι του ΣΥΝ, ότι δήθεν επιθυμούν να γίνει κοινή πορεία, αποκάλυψαν για μία ακόμα φορά ότι παθαίνουν αλλεργία ακόμα και στην πιθανότητα να συναντηθούν με το ταξικό κίνημα. Απλώς δεν τήρησαν καμία από τις συμφωνίες που είχαν γίνει στην πρωινή συνάντηση των διοργανωτών των διαδηλώσεων, έκαναν μια δική τους κακόμοιρη πορεία και δεν πλησίασαν καν στον κορμό της κοινής απ' όλες τις άλλες κινήσεις πορείας που έγινε μετά το τέλος των συγκεντρώσεων.

Το πρωί είχε συμφωνηθεί ότι η κάθε συγκέντρωση θα γινόταν κανονικά και θα ακολουθούσε κοινή πορεία. Τη συμφωνία τήρησαν τόσο οι δυνάμεις του ΝΑΡ όσο και αυτές της «Γένοβα» και πράγματι μετά το τέλος των συγκεντρώσεων συγκροτήθηκε μια κοινή διαδήλωση. Ο ΣΥΝ επέλεξε να στρέψει τις δυνάμεις του προς τη Νέα Κίο! Ετσι έκαναν μια μεγάλη βόλτα στην πόλη, την ώρα που το σύνολο των άλλων δυνάμεων διαδήλωναν στο λιμάνι. Φαίνεται πως η εξάρτησή τους από το ΠΑΣΟΚ τους έχει γίνει δεύτερη φύση, ή είναι αυτή ακριβώς η φύση τους;

Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ οι άλλες δυνάμεις που διαδήλωναν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επιχείρησαν να πλησιάσουν το χώρο που συνεδρίαζαν οι υπουργοί Εργασίας, οι δυνάμεις του ΣΥΝ έκαναν βόλτα στα βόρεια και ανατολικά της πόλης.


ΛΑΡΙΣΑ - ΒΟΛΟΣ - ΣΤΕΡΕΑ
Εστειλαν αγωνιστικούς χαιρετισμούς στο Ναύπλιο

Συγκέντρωση κατά της αντεργατικής- αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης πραγματοποιήθηκε, χτες το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Στη συγκέντρωση, που έγινε με πρωτοβουλία της Κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και με συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων κι άλλων μαζικών φορέων και οργανώσεων του νομού, μίλησε ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του ΕΚΛ, ο οποίος αναφέρθηκε στα πολλά και οξυμένα προβλήματα που δημιουργεί στην εργατική τάξη και στα άλλα λαϊκά στρώματα η εφαρμοζόμενη αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική.

Υπογράμμισε ότι η κατάσταση για τους εργαζόμενους θα χειροτερέψει, μετά και τις αποφάσεις που λαμβάνονται στη Σύνοδο Υπουργών Εργασίας της ΕΕ, που γίνεται στο Ναύπλιο, καθώς και τις άλλες που θα ληφθούν στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ και μετά απ' αυτή. Και τόνισε την ανάγκη έντασης των εργατικών και γενικότερα των λαϊκών αγώνων για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Ανατ. Στερεά Ελλάδα - Εύβοια

«Σήμερα στ' Ανάπλι, αύριο παντού θα είναι η απάντηση του λαού». Μ' αυτό το σύνθημα, που κυριάρχησε στα συλλαλητήρια που έγιναν, χτες το βράδυ, σε Χαλκίδα και Αμφισσα και το προηγούμενο βράδυ στη Λιβαδειά, με διοργανωτές τις τοπικές επιτροπές της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», με τη συμμετοχή του ΠΑΜΕ, των Επιτροπών Ειρήνης-ΝΔΕ, εργατικών σωματείων, του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας (στην Αμφισσα) και άλλων μαζικών φορέων, οι εργαζόμενοι, οι φιλειρηνιστές και ο λαός έστειλαν μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης. Ενωσαν τις φωνές τους με τους χιλιάδες συναγωνιστές τους που διαδήλωναν την ίδια ώρα στο Ναύπλιο και στην υπόλοιπη χώρα, ενάντια στο νέο εργασιακό μεσαίωνα που αποφάσιζαν οι υπουργοί Εργασίας της ΕΕ και του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Και δήλωσαν αποφασισμένοι να παλέψουν για να καθορίσουν οι ίδιοι τις εξελίξεις, να μη συμμετάσχει και να μη δώσει «χέρι βοήθειας» η ελληνική κυβέρνηση στους ιμπεριαλιστές ΑμερικανοΝΑΤΟικούς και Ευρωπαίους. Πορείες μαζικές και μαχητικές έγιναν και στις τρεις πόλεις της Ανατολικής Στερεάς-Ευβοιας.

Στο Βόλο

Συγκέντρωση κατά της αντεργατικής- αντιλαϊκής πολιτικής έγινε, προχτές το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, με πρωτοβουλία της Τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και τη συμμετοχή της Κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» κι άλλων μαζικών φορέων και οργανώσεων της περιοχής. Στη συγκέντρωση, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, μίλησε ο Απ. Νάνος, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Βόλου, και χαιρέτισαν οι Απ. Παπαδόπουλος, από τη «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και η Κάρμεν Αναστασίου, από το Δημοκρατικό Σύλλογο για τα Δικαιώματα των Γυναικών.

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης, ανάμεσα στ' άλλα, τονίζεται ότι η οργή και η αγανάκτηση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων θα μετατραπούν σε ένα μεγάλο κίνημα ανατροπής του σημερινού εκμεταλλευτικού συστήματος, που οι διάφοροι καπιταλιστικοί οργανισμοί πασχίζουν να συντηρήσουν «με νύχια και με δόντια».


Eurokinissi

Διαδήλωση ενστόλων

Προβάλλοντας μισθολογικές διεκδικήσεις εμφανίστηκε στο Ναύπλιο να διαδηλώνει και μία ευάριθμη ομάδα αστυνομικών υπαλλήλων. Με κύρια αιτήματα που αφορούσαν την καταβολή των υπερωριών και ένα επίδομα, επιχείρησαν να φτάσουν κοντά στο χώρο της Συνόδου Κορυφής. Προς στιγμήν εμφανίστηκε εικόνα «σύρραξης» με τα ΜΑΤ που τους έκλειναν το δρόμο, αλλά τελικά πέρασαν μέχρι την άκρη του λιμανιού. Στο μεταξύ τα κανάλια έσπευδαν να εμφανίσουν εικόνα μάχης από ένα επεισόδιο, που αν και κράτησε λίγα λεπτά επιχειρήθηκε να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση σαν άλλοθι για την αστυνομοκρατία και από τους καναλάρχες σαν άλλοθι για να θάψουν δεκάδες πολύμορφες αγωνιστικές εκδηλώσεις που εξελίσσονταν από το πρωί.


ΚΕΙΜΕΝΑ: Πολυμελής ομάδα συντακτών και φωτογράφων του «Ρ»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ