ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
«Υπόγεια» αντιπαράθεση ενόψει της ενημέρωσης των επιθεωρητών

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επέμειναν στις δηλώσεις τους, ενώ κατά την «Γκάρντιαν» η έναρξη του πολέμου «είναι θέμα ημερών»

Πολεμικές ασκήσεις των Αμερικανών στο Κουβέιτ

Associated Press

Πολεμικές ασκήσεις των Αμερικανών στο Κουβέιτ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΛΟΝΔΙΝΟ-ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σχετική «ανακωχή» φαίνεται να προσπαθούν να εφαρμόσουν οι δύο πλευρές του Ατλαντικού μετά από τα λεκτικά «πυρά» που αντάλλαξαν με αφορμή τη διατύπωση ξεκάθαρων διαφωνιών από Γαλλία-Γερμανία στην αμερικανική επιμονή για ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε βάρος του Ιράκ. Οι δηλώσεις, εκατέρωθεν, συνεχίστηκαν ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη Δευτέρα, όπου οι επιθεωρητές θα προχωρήσουν στην πρώτη επίσημη εκτίμηση των ελέγχων. Εντούτοις, σύμφωνα με έγκυρες υψηλόβαθμες πηγές, που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», η απόφαση έναρξης πολέμου έχει ληφθεί από Ουάσιγκτον και Λονδίνο και πρόκειται για θέμα ημερών «με ή χωρίς απόφαση του ΟΗΕ». Την ίδια στιγμή, η Ιαπωνία ζητούσε από όλους τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν το Ιράκ μέχρι την Τετάρτη.

«Οι ΗΠΑ έχουν αποδείξεις ότι το Ιράκ διατηρεί τα οπλικά του συστήματα, όπως είναι οι βαλλιστικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που απαγορεύεται να διαθέτει σύμφωνα με τον ΟΗΕ», επανέλαβε, χτες, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Τζον Μπόλτον. Με την εκτίμηση ότι ο Σαντάμ ψεύδεται «και ότι οι επιθεωρητές το έχουν αποδείξει» συμφώνησε και ο γγ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον.

Των δηλώσεων αυτών προηγήθηκε η εμφάνιση του Αμερικανού υφυπουργού Αμυνας, Πολ Βόλφοβιτς, που παρουσίασε, για πολλοστή φορά, ένα κατάλογο «ιρακινών ψευδών». Ο Βόλφοβιτς υποστήριξε ότι από πολλές πηγές έχει επιβεβαιωθεί πως το ιρακινό καθεστώς βασανίζει επιστήμονες και αξιωματούχους του προκειμένου να μη μιλήσουν στους επιθεωρητές και πως απειλεί με δολοφονία τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Τα σχόλια του Βόλφοβιτς έγιναν ως απάντηση σε δηλώσεις Ιρακινών αξιωματούχων, οι οποίοι τόνισαν ότι, παρά τις παραινέσεις τους, οι Ιρακινοί επιστήμονες «δεν πείθονται να δώσουν συνεντεύξεις στους επιθεωρητές». Την ανακοίνωση αυτή σχολίασε και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, τονίζοντας ότι είναι «απαράδεκτη η παρέμβαση του ιρακινού καθεστώτος στο θέμα των συνεντεύξεων» και συμπληρώνοντας ότι «η συμπεριφορά του Σαντάμ φέρνει όλο και πιο κοντά το τέλος».

Ο Φλάισερ προσπάθησε να διασκεδάσει την ένταση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι ο Πρόεδρος Μπους «σέβεται τις απόψεις όλων των χωρών, αλλά η Ευρώπη δεν είναι μονολιθική».

Γερμανο-ρωσική διακήρυξη και ανησυχία

«Να εξαντληθούν τα διπλωματικά μέσα επίλυσης της κρίσης και να δοθεί όσος χρόνος χρειάζεται στους επιθεωρητές» ζήτησαν, μετά από συνάντησή τους, ο Γερμανός καγκελάριος και ο Ρώσος Πρόεδρος. Ο πρώτος, μάλιστα, απέφυγε επισταμένα να σχολιάσει την όξυνση με τις ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι «αρνείται να μπει σε μια λογική πολεμικής».

Την ανάγκη «διατήρησης της φιλικής σχέσης ΕΕ-ΗΠΑ» σημείωσε ο Χαβιέ Σολάνα, που ζήτησε να επικρατήσει «η λογική» και επανέλαβε ότι «θα πρέπει το όλο θέμα του Ιράκ να λυθεί στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών». Ανάλογη θέση εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της οποίας, όμως, ο Πρόεδρος, Ρομάνο Πρόντι, φρόντισε να τονίσει ότι «η Ευρώπη ανησυχεί περισσότερο απέναντι στις συνέπειες του πολέμου όχι λόγω γηραιότητος αλλά λόγω σοφίας».

«Πρέπει να ηρεμήσουμε», δήλωνε από την Κωνσταντινούπολη, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γιόσκα Φίσερ. Ο Φίσερ συμφώνησε με τον Γιασάρ Γιακίς για τις τεράστιες συνέπειες ενός στρατιωτικού πλήγματος. Ο Γιακίς ενημέρωσε τον Φίσερ για το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου των ΥΠΕΞ Τουρκίας, Σ. Αραβίας, Συρίας, Ιράν, Ιορδανίας και Αιγύπτου, με το οποίο καλείται το Ιράκ να «συμμορφωθεί με τον πληρέστερο τρόπο».

Ταχύτατες προετοιμασίες

Αν και οι επιθεωρήσεις συνεχίστηκαν, χτες, κανονικά και από τα εργαστήρια του ΟΗΕ έγινε γνωστό ότι τα δείγματα των ελέγχων που εξετάστηκαν, μέχρι στιγμής, δε δείχνουν τίποτε το ανησυχητικό, οι αμερικανο-βρετανικές στρατιωτικές προετοιμασίες συνεχίζονται εντατικά. Χτες, πέρασαν τη διώρυγα του Σουέζ αμερικανικά στρατιωτικά πλοία, με κατεύθυνση τον Κόλπο, ανάμεσα στα οποία και το πλωτό νοσοκομείο «Κόμφορτ», ενώ στην Αίγυπτο γίνονταν αντιπολεμικές διαδηλώσεις.

Την ίδια στιγμή, «λάδι στη φωτιά» έριξε η οργάνωση της ιρακινής αντιπολίτευσης «Ιρακινή Εθνική Συμμαχία», που αποτελείται από αποσκιρτήσαντες στρατιωτικούς, υποστηρίζοντας ότι έχει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι ειδικές δυνάμεις του ιρακινού στρατού έχουν παραλάβει στολές και αντίδοτα για χημικό πόλεμο. Η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής για τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης, που δεν μπορεί να διασταυρωθεί, εκτιμήθηκε, από πολλούς, ως «εξαιρετικά ύποπτη».

ΠΟΡΤΟ ΑΛΕΓΚΡΕ
«Οχι στον πόλεμο»

Από τη μεγάλη διαδήλωση

Associated Press

Από τη μεγάλη διαδήλωση
Με ένα βροντερό «Οχι στον πόλεμο στο Ιράκ», αλλά και με πληθώρα συνθημάτων κατά της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής και ειδικά κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της προωθούμενης Παναμερικανικής Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου, της ALCA, άνοιξε τις πύλες του το 3ο κατά σειρά Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ.

«Υποδέχομαι τις κυβερνητικές αρχές, εκείνους που δε θεωρούν εαυτούς αρχές και εκείνους που τάσσονται εναντίον των αρχών» δήλωσε ο Ζοάο Βέρλε, δήμαρχος του Πόρτο Αλέγκρε, μιλώντας στους συγκεντρωμένους πριν ξεκινήσει η ογκώδης αντιπολεμική διαδήλωση. Ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης στην πόλη, Βαντερλέι ντα Ρόζα, δήλωσε ότι περίπου 150.000 άνθρωποι πήραν μέρος στη διαδήλωση, αριθμός υπερδιπλάσιος της περσινής συγκέντρωσης.

Με την έναρξη των εκδηλώσεων το ενδιαφέρον εστιάστηκε, όπως ήταν φυσικό, στα αμερικανικά σχέδια για επίθεση εναντίον του Ιράκ. Ωστόσο, στη διαδήλωση ακούστηκαν συνθήματα για τα δικαιώματα των αγροτών, την ειρηνική επίλυση του Παλαιστινιακού, τη βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασθενών του AIDS και κυρίως κατά του ΔΝΤ και της ALCA.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αμερικανική παρουσία. Πρόκειται για μία πολυάριθμη αντιπροσωπεία, με τους πλέον γνωστούς αριστερούς ακτιβιστές.

Μεταξύ των προσκεκλημένων στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ είναι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Μάριο Σοάρες, πολλοί συγγραφείς και πανεπιστημιακοί, αλλά και ο νέος Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος χτες αναμενόταν να μιλήσει προς τους συμμετέχοντες στο Φόρουμ, προερχόμενος μάλιστα προς το Νταβός, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Βραζιλίας «Αgencia Estado». Στο ΠΚΦ παρευρίσκεται και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Αλυσσανδράκης.

Οι διοργανωτές της ετήσιας συγκέντρωσης του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ εκτιμούν ότι περίπου 100.000 άνθρωποι θα πάρουν μέρος στις διάφορες εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί. Σε γενικότερο πλαίσιο οι συμμετέχοντες θα αναζητήσουν τις αιτίες των συγκρούσεων στον κόσμο, με πρώτη τη φτώχεια. Μια φτώχεια που περιγράφεται ως έλλειψη πόσιμου νερού, καλλιεργήσιμης γης, φαρμάκων, εργασίας ή κατοικίας. Περίπου 30.000 νέοι έχουν αναλάβει τις εργασίες στο κέντρο της πόλης για να υποδεχτούν και να εξυπηρετούν τους επισκέπτες.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νεκροί, τραυματίες και αντίποινα

Με την πέτρα ενάντια στο τανκ...

Associated Press

Με την πέτρα ενάντια στο τανκ...
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.-

Δύο νεκροί και αρκετοί τραυματίες είναι ο απολογισμός νέου κύκλου αντιποίνων που άρχισε μετά από το θάνατο 3 Ισραηλινών στρατιωτών σε ενέδρα Παλαιστινίων ενόπλων, νοτίως της Χεβρώνας, κατά τη διάρκεια περιπολίας του εποικισμού Κβασίμ, το βράδυ της Πέμπτης. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η «Χαμάς».

Νωρίς χτες, ισραηλινά ελικόπτερα έπληξαν με 11 ρουκέτες σπίτια και μια μεταλλουργία στη συνοικία Ζεϊτούν, της πόλης της Γάζας. Τραυματίστηκαν 6 άνθρωποι, ενώ προκλήθηκαν σοβαρότατες ζημιές και στο νοσοκομείο της περιοχής, σε ένα τέμενος και σε μια αγγλικανική εκκλησία του 19ου αιώνα.

Λίγο αργότερα, 3 ρουκέτες τύπου Κασάμ έπληξαν την ισραηλινή περιοχή Σντερότ, βόρεια της Γάζας, προκαλώντας υλικές ζημιές. Ακολούθησε εισβολή με τανκς και εκσκαφείς στην πόλη Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου κατεδάφισαν την κατοικία ενός, ήδη νεκρού εδώ και μήνες από ισραηλινά πυρά, μέλους της Φατάχ, και ανατίναξαν μια γέφυρα. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, Παλαιστίνιοι τοποθέτησαν βόμβες κοντά στα ισραηλινά τανκς και προκάλεσαν την πυρπόληση ενός.

Ταυτόχρονα, στη Δ. Οχθη, κοντά στη Νάμπλους, ισραηλινή περίπολος κοντά στον εποικισμό Σαβέι Σομρόν, υποστήριξε ότι δέχτηκε επίθεση από ομάδα ενόπλων Παλαιστινίων, αλλά τελικά δύο Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί, ένας συνελήφθη τραυματισμένος και ένας διέφυγε. Νεκροί είναι μια 48χρονη Παλαιστίνια, που κατά τους στρατιώτες, τους επιτέθηκε με πιστόλι και με χειροβομβίδες, και ένας 20χρονος Παλαιστίνιος, που υποστηρίζουν ότι είναι μέλος της «Χαμάς». Ο συλληφθείς φέρεται να φορούσε ζώνη με εκρηκτικά.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Η στρατηγική της έντασης

ΜΑΝΙΛΑ.-- Σε νέα κλιμάκωση φαίνεται πως οδηγείται η ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων και το Νέο Λαϊκό Στρατό (NPA), την ένοπλη πτέρυγα του Κομμουνιστικού Κόμματος των Φιλιππίνων. Χτες, η Πρόεδρος της χώρας, Γκλόρια Αρόγιο, επιβεβαίωσε, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ABS-CBN των Φιλιππίνων, την ύπαρξη «λίστας στόχων» του NPA, στην οποία, κατά την ίδια, περιλαμβάνεται και ο επικεφαλής σύμβουλός της Ριγκομπέρτο Τιγκλάο.

Στην ίδια «λίστα» φέρεται να βρισκόταν και το όνομα του Ρομούλο Κιντανάρ, πρώην στρατιωτικού ηγέτη του NPA, ο οποίος θεωρούνταν ο πιο ικανός που διέθετε το αντάρτικο, αλλά είχε δικαστεί και καταδικαστεί σε θάνατο από επαναστατικό δικαστήριο για «προδοσία». Ο Κιντανάρ δολοφονήθηκε, κατά την αστυνομία, «από τους πρώην συντρόφους του», σύμφωνα με όσα μετέδιδε χθες το Associated Press, στην Πόλη της Κεζόν, ενώ δειπνούσε σε εστιατόριο ιαπωνικών συμφερόντων.

Η Αρόγιο δράττει, όπως όλα δείχνουν, την ευκαιρία για να διατάξει «αύξηση των μέτρων ασφαλείας» σε ολόκληρη τη χώρα. Ταυτόχρονα, μοιάζει έτοιμη, εν ονόματι της «τρομοκρατικής απειλής», που όπως ισχυρίζεται θέτουν ο NPA και τα ισλαμιστικά αυτονομιστικά κινήματα, να «περάσει» και να νομιμοποιήσει την επιστροφή των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων στη χώρα και, στη συνέχεια, να μονιμοποιήσει την παρουσία τους.

Αμερικανικά σχέδια

Η ηγεσία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ήδη «σκέπτεται να επεκτείνει τις ασκήσεις στις Φιλιππίνες, λόγω των περιορισμών που ισχύουν σε άλλες χώρες της Ασίας», σύμφωνα με χτεσινή ανάλυση του think-tank του Τέξας, StratFor. Μάλιστα, η ίδια πηγή εκτιμά πως «ο στρατός των Φιλιππίνων εμφανίζεται να δέχεται αυτό το σχέδιο, αφού θα έχει ως αποτέλεσμα αυξημένες ποσότητες εφοδίων, βοήθειας και εκπαίδευσης για τις δυνάμεις του. Εχοντας πρόσφατα υπογράψει μια επιμελητειακή συμφωνία με τη Μανίλα, η Ουάσιγκτον φαίνεται να βρήκε έναν τρόπο να παρακάμψει την αντίσταση των Φιλιππίνων σε ό,τι αφορά μια πιο μόνιμη στρατιωτική παρουσία (των ΗΠΑ) εκεί».

Μια δεκαετία και πλέον αφού ο αμερικανικός στρατός εγκατέλειψε τη χώρα, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αποκαταστήσουν την ευρύτατη στρατιωτική τους παρουσία στις Φιλιππίνες - παρά τις έντονες πολιτικές ανησυχίες και τις συνεχείς διαδηλώσεις του φοιτητικού κινήματος και άλλων μαζικών φορέων στη χώρα. Το StratFor, μάλιστα, αποκαλεί την κινητικότητα στο πεδίο αυτό ως «επανακαθορισμό των σχέσεων των ΗΠΑ με την πρώην αποικία τους»...

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Γενικολογίες από την κυβέρνηση

Απάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη

Σε γενικολογίες κατέφυγε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Μαγκριώτης, όταν κλήθηκε να απαντήσει σε Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη για τη στάση και την εμπλοκή της κυβέρνησης στον επικείμενο πόλεμο κατά του Ιράκ.

Είπε ότι η Ελλάδα «δεν υποστηρίζει μονομερείς στρατιωτικές επεμβάσεις που αντίκεινται στη διεθνή νομιμότητα και δεν εδράζονται στο διεθνές δίκαιο» και ανέφερε ότι η χώρα μας «υποστηρίζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ειδικότερα το ψήφισμα 1441, το οποίο δίνει συγκεκριμένες εντολές στους επιθεωρητές». Είπε ότι το συγκεκριμένο ψήφισμα δεν είναι τελεσίγραφο και στις 27 Γενάρη δεν είναι το τέλος του χρόνου, «όπου οι επιθεωρητές θα έχουν μια ολοκληρωμένη γνώμη γύρω από την πραγματικότητα στο Ιράκ».

Συνεχίζοντας τις γενικολογίες ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση «πρωτοστατεί και πρωταγωνιστεί για να αποτραπεί και να αποφευχθεί ο πόλεμος, τον οποίο δε θεωρεί αναπόφευκτο» και ανέφερε ότι ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ «θα προσπαθήσει να συνδιαμορφώσει με τους άλλος εταίρους μια κοινή στάση που θα υπερασπίζεται τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ και θα προωθεί την ειρήνη.

Οσο δε για την ελληνική φρεγάτα «Υδρα», που συμμετέχει σε περιπολίες στον Περσικό, είπε ότι δεν εμπλέκεται με την υπόθεση του πολέμου στο Ιράκ, αφού αποστολή της είναι η συμμετοχή σε περιπολίες «στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας με βάση παλιότερες αποφάσεις του ΟΗΕ».

Ο υφυπουργός «διαβάζει μπαγιάτικες εφημερίδες τριών - τεσσάρων ημερών» τόνισε στην τοποθέτησή της η Λ. Κανέλλη και υπογράμμισε: «Για ποια κοινή ευρωπαϊκή στάση μιλάτε; Από τη μία πλευρά έχετε το γαλλογερμανικό άξονα που λέει ρητά ΟΧΙ και επισύρει τη μήνι των Αμερικανών και από την άλλη έχετε τον Τόνι Μπλερ, ο οποίος λέει δε χρειαζόμαστε δεύτερο ψήφισμα για να επιτεθούμε... Να εξηγήσετε, με την παλιά Ευρώπη είστε ή με την καινούρια κατά Ράμσφελντ; Σε σάπια Ευρώπη ανήκετε ή σε ανανεωμένη και φρέσκια που θα επιτεθεί στο Ιράκ; Διότι αν είναι αναπόδραστος ή όχι ο πόλεμος ο λαοί θα έπρεπε να το αποφασίσουν και όχι οι κυβερνήσεις, οι οποίες ξέρουμε ότι τον θεωρούν αναπόδραστο».

Η βουλευτής υπογράμμισε ότι ο υφυπουργός δεν είπε κουβέντα για την «ταμπακιέρα» και ανέφερε το παράδειγμα της αμερικανικής βάσης στη Σούδα, η οποία είναι επί ποδός πολέμου: «Τα "στρατά" μπαινοβγαίνουν, τα αεροπλάνα πετάνε πάνω από τη χώρα, όλα αυτά είναι για την άμυνα της χώρας ή είναι κατά της τρομοκρατίας; Δεν ήξερα ότι η Σούδα βρίσκεται σε συναγερμό για την "Αλ Κάιντα"».

ΕΕΔΥΕ
Σύσκεψη για το αντιπολεμικό συλλαλητήριο

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), όπως είναι ήδη γνωστό, πραγματοποιεί το Σάββατο 15 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, αντιπολεμικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια και πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία, προκειμένου να εκφραστεί η αντίθεση του ελληνικού λαού στο βρώμικο πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράκ.

Με ανακοίνωσή της, η ΕΕΔΥΕ επισημαίνει ότι για την καλύτερη προετοιμασία του αντιπολεμικού συλλαλητηρίου, καλεί τα συνδικάτα, σωματεία εργαζομένων, μαζικούς και κοινωνικούς φορείς σε σύσκεψη, τη Δευτέρα 27 Γενάρη 2003, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας, στην οδό Κλεισθένους 15, στον 7ο όροφο.

ΚΕΝΙΑ
Αεροπορικό δυστύχημα με θύματα υπουργούς...

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.--

Αεροσκάφος «Γκάλφστριμ» που μετέφερε υπουργούς και στελέχη της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης της Κένιας σάρωσε με την κοιλιά πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος πριν καταπέσει και συντριβεί στο έδαφος, νωρίς χτες το απόγευμα, στην πόλη Μπούσια που βρίσκεται κοντά στη μεθόριο με την Ουγκάντα. Ο υπουργός Εργασίας Αχμάντ Μοχάμαντ Καλίφ και οι δύο πιλότοι του αεροσκάφους σκοτώθηκαν ακαριαία. Αρκετά σοβαρά τραυματίστηκαν ακόμη τρία μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως επίσης ένας βουλευτής και επιφανής δικηγορίνα.

Η αιτία που προκάλεσε τη συντριβή του αεροσκάφους, στο οποίο επέβαιναν συνολικά 13 άτομα, παρέμενε έως χτες βράδυ άγνωστη. Δημοσιογράφος της κενιάτικης εφημερίδας «Στάνταρντ», που έγινε αυτόπτης μάρτυρας του αεροπορικού δυστυχήματος, έκανε λόγο για αεροδιάδρομο σε κάκιστη κατάσταση και ενδεχομένως λανθασμένη εκτίμηση των πιλότων κατά τη διαδικασία προσγείωσης...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ