Σάββατο 25 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Γενικολογίες από την κυβέρνηση

Απάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη

Σε γενικολογίες κατέφυγε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Μαγκριώτης, όταν κλήθηκε να απαντήσει σε Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη για τη στάση και την εμπλοκή της κυβέρνησης στον επικείμενο πόλεμο κατά του Ιράκ.

Είπε ότι η Ελλάδα «δεν υποστηρίζει μονομερείς στρατιωτικές επεμβάσεις που αντίκεινται στη διεθνή νομιμότητα και δεν εδράζονται στο διεθνές δίκαιο» και ανέφερε ότι η χώρα μας «υποστηρίζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ειδικότερα το ψήφισμα 1441, το οποίο δίνει συγκεκριμένες εντολές στους επιθεωρητές». Είπε ότι το συγκεκριμένο ψήφισμα δεν είναι τελεσίγραφο και στις 27 Γενάρη δεν είναι το τέλος του χρόνου, «όπου οι επιθεωρητές θα έχουν μια ολοκληρωμένη γνώμη γύρω από την πραγματικότητα στο Ιράκ».

Συνεχίζοντας τις γενικολογίες ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση «πρωτοστατεί και πρωταγωνιστεί για να αποτραπεί και να αποφευχθεί ο πόλεμος, τον οποίο δε θεωρεί αναπόφευκτο» και ανέφερε ότι ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ «θα προσπαθήσει να συνδιαμορφώσει με τους άλλος εταίρους μια κοινή στάση που θα υπερασπίζεται τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ και θα προωθεί την ειρήνη.

Οσο δε για την ελληνική φρεγάτα «Υδρα», που συμμετέχει σε περιπολίες στον Περσικό, είπε ότι δεν εμπλέκεται με την υπόθεση του πολέμου στο Ιράκ, αφού αποστολή της είναι η συμμετοχή σε περιπολίες «στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας με βάση παλιότερες αποφάσεις του ΟΗΕ».

Ο υφυπουργός «διαβάζει μπαγιάτικες εφημερίδες τριών - τεσσάρων ημερών» τόνισε στην τοποθέτησή της η Λ. Κανέλλη και υπογράμμισε: «Για ποια κοινή ευρωπαϊκή στάση μιλάτε; Από τη μία πλευρά έχετε το γαλλογερμανικό άξονα που λέει ρητά ΟΧΙ και επισύρει τη μήνι των Αμερικανών και από την άλλη έχετε τον Τόνι Μπλερ, ο οποίος λέει δε χρειαζόμαστε δεύτερο ψήφισμα για να επιτεθούμε... Να εξηγήσετε, με την παλιά Ευρώπη είστε ή με την καινούρια κατά Ράμσφελντ; Σε σάπια Ευρώπη ανήκετε ή σε ανανεωμένη και φρέσκια που θα επιτεθεί στο Ιράκ; Διότι αν είναι αναπόδραστος ή όχι ο πόλεμος ο λαοί θα έπρεπε να το αποφασίσουν και όχι οι κυβερνήσεις, οι οποίες ξέρουμε ότι τον θεωρούν αναπόδραστο».

Η βουλευτής υπογράμμισε ότι ο υφυπουργός δεν είπε κουβέντα για την «ταμπακιέρα» και ανέφερε το παράδειγμα της αμερικανικής βάσης στη Σούδα, η οποία είναι επί ποδός πολέμου: «Τα "στρατά" μπαινοβγαίνουν, τα αεροπλάνα πετάνε πάνω από τη χώρα, όλα αυτά είναι για την άμυνα της χώρας ή είναι κατά της τρομοκρατίας; Δεν ήξερα ότι η Σούδα βρίσκεται σε συναγερμό για την "Αλ Κάιντα"».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2003-04-23 00:00:00.0)
Περιφρονούν την αντίδραση των λαών μας (2003-03-18 00:00:00.0)
Και ξαφνικά... ένταση (2003-03-13 00:00:00.0)
ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ (2003-01-22 00:00:00.0)
Ναι μεν, αλλά... (2003-01-21 00:00:00.0)
Γενική επιθεώρηση Γκρόσμαν στην Αθήνα (2002-11-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ