Τρίτη 5 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
Γενική επιθεώρηση Γκρόσμαν στην Αθήνα

Υπαγόρευση των αμερικανικών θέσεων για την ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Γενική επιθεώρηση θυμίζει η επίσκεψη στην Αθήνα του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για ευρωπαϊκά θέματα, Μάικλ Γκρόσμαν, που είχε χθες διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, όπως και με τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή. Αντικείμενο των συζητήσεων, οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία, το Κυπριακό και το θέμα του Ιράκ.

Με την επίσκεψη αυτή, που συνδέεται με την ανάληψη από την Ελλάδα για το πρώτο εξάμηνο του 2003 της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης θέλησε να καταδείξει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των ΗΠΑ και, ταυτοχρόνως, να υπενθυμίσει τις θέσεις της κυβέρνησής του για κρίσιμα θέματα της ευρωπαϊκής πολιτικής που θα χειριστεί η Ελλάδα το επόμενο διάστημα.

Οσον αφορά στις εξελίξεις στην Τουρκία, ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι η Αθήνα προσβλέπει σε συνεργασία με την Αγκυρα για την προώθηση της διαδικασίας της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και διαβεβαίωσε ότι η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να συμβάλει στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και να συνεχίσει τις προσπάθειες για να οριστεί μια ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Ο Αμερικανός υφυπουργός επισήμανε ότι η Τουρκία είναι μία δημοκρατική χώρα και ο λαός της έχει δικαίωμα να επιλέγει την κυβέρνησή του και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη νέα τουρκική κυβέρνηση.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι συζήτησαν για το πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα πρέπει να κατατεθεί η πρόταση για λύση του Κυπριακού και επανέλαβε ότι πρέπει οι προτάσεις αυτές να συνάδουν με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να λαμβάνουν υπόψη την επικείμενη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Υπενθύμισε δε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά μέχρι τη 12η Δεκέμβρη, οπότε διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής της Κοπεγχάγης και διαβεβαίωσε ότι η ελληνική πλευρά θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπάρξει λύση και μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, εάν έως τότε δεν έχει διευθετηθεί το Κυπριακό.

Από την πλευρά του, ο Μ. Γκρόσμαν αναφέρθηκε στην προσέγγιση της Τουρκίας με την ΕΕ, επισημαίνοντας ότι αυτό θα είναι θετικό, τόσο για την Ελλάδα, όσο για την ΕΕ και τις ΗΠΑ, αλλά και για την ίδια την Τουρκία. Σχετικά με το Ιράκ, ο Μ. Γκρόσμαν είπε ότι στόχος της Ουάσιγκτον είναι η δράση στο Ιράκ να βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, προσθέτοντας ότι «ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε τη στρατιωτική σύγκρουση με το Ιράκ, είναι να υιοθετήσουμε το πιο σκληρό ψήφισμα για τον αφοπλισμό του». Για δε το Κυπριακό, είπε ότι υποστηρίζει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι η ένταξη αυτή θα αποτελέσει ένα κίνητρο, για τη λύση του προβλήματος της Κύπρου.

Στο υπουργείο Αμυνας, ο Γ. Παπαντωνίου, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υφυπουργό, σε δηλώσεις του, αναφορικά με το θέμα του Ιράκ, είπε ότι η Ελλάδα «είναι παρούσα στον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας» και συντάσσεται πλήρως «με τις προσπάθειες που καταβάλλονται σχετικά με τον αφοπλισμό του Ιράκ».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος, μετά τη συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τον Μ. Γκρόσμαν, είπε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «επανέλαβε τη θέση του ότι, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στην Τουρκία και στα Κατεχόμενα, στη Συνάντηση Κορυφής της Κοπεγχάγης, θα πρέπει οριστικά να αποφασιστεί η ένταξη ολόκληρης της Κύπρου και των άλλων εννέα χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς οποιαδήποτε καθυστέρηση, ή πρόσθετους όρους της τελευταίας στιγμής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ