Τρίτη 5 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η περιπέτεια μιας βραχονησίδας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μετά τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο που προβάλλει η τουρκική πλευρά για να αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ανέκυψε και θέμα «αγνώστου ταυτότητας» βραχονησίδων στο Αιγαίο και ειδικότερα στην ευαίσθητη περιοχή μεταξύ Καλύμνου και τουρκικών ακτών, όπου βρίσκονται και τα Ιμια.

Η διαφορά είναι ότι τη φορά αυτή, για την περιπέτεια της συγκεκριμένης βραχονησίδας, ευθύνεται η αδιαφορία των ελληνικών αρχών. Είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάστηκε να προηγηθεί σύσκεψη κυβερνητικών παραγόντων για να αποφανθούν ότι μια συγκεκριμένη βραχονησίδα βρίσκεται εντός τουρκικής επικράτειας.

Το ζήτημα άνοιξε με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος της Κυριακής» που αναφέρει ότι η αναγραφόμενη σε προγενέστερους ελληνικούς και ξένους χάρτες ως ελληνική βραχονησίδα Τσούκα, μετεξελίχθηκε σε νεότερους, επίσης ελληνικούς χάρτες, σε τουρκική βραχονησίδα Τοπάν.

Οπως υποστηρίζεται στο δημοσίευμα, «παρά την ένταξη της βραχονησίδας στη διοικητική διαίρεση της Δωδεκανήσου, στο χάρτη των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων που σχεδιάστηκε με βάση τη Συνθήκη της Λοζάνης, τις ιταλοτουρκικές συμφωνίες του 1932, τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων και τον ελληνικό νόμο 518/1948, ολόκληρο δηλαδή το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το στάτους κβο στο Αιγαίο, εμφανίζεται πλέον με το τουρκικό όνομα "Τοπάν" εντός τουρκικών χωρικών υδάτων». Μάλιστα, επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα ότι στην εν λόγω βραχονησίδα αρκετά χρόνια τώρα λειτουργεί και φάρος με ευθύνη των τουρκικών αρχών.

Πάντως, για την ελληνική κυβέρνηση δεν υφίσταται θέμα καθώς, όπως εκτιμάται, η συγκεκριμένη βραχονησίδα ανήκει στην τουρκική επικράτεια. Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Π. Μπεγλίτης, σε σχετική δήλωσή του ανέφερε: «Τα θέματα τα οποία αφορούν στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδος - Τουρκίας έχουν επιλυθεί βάσει των υφισταμένων Διεθνών Συνθηκών. Η νησίδα στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ", μετά από την έρευνα στην οποία προχώρησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, είναι στην πραγματικότητα η νησίδα Ατσακί (Atsaki) απέναντι από την Κάλυμνο. Η νησίδα αυτή αποτελεί σημείο αναφοράς στην Ιταλοτουρκική οριοθέτηση ως τουρκικό έδαφος για τον καθορισμό της μέσης γραμμής, ειδικότερα δε, αποτελεί το σημείο 29 στο κείμενο της σχετικής Ιταλοτουρκικής Συμφωνίας του 1932, σύμφωνα με το οποίο η μέση γραμμή ορίζεται «από τη μέση απόσταση μεταξύ του Ακρωτηρίου Καραψιλή στην Κάλυμνο και της νησίδας Atsaki στην Ανατολία. Πέραν αυτού, υπάρχει ύφαλος με το όνομα Τσούκα, νοτιοανατολικότερα της πρώτης, στην αυτή περιοχή, η οποία επίσης αποτελεί τουρκικό έδαφος βάσει της ανωτέρω Ιταλοτουρκικής οριοθέτησης που έγινε το 1932 σε εφαρμογή της Συνθήκης της Λοζάνης».

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαπας, ο οποίος παρέπεμψε στη δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών. Σημείωσε ακόμα ότι πρόκειται για «πολύ παλαιές ιστορίες και, όπως είναι λογικό, πρέπει κανείς, για να είναι απόλυτος, να ανατρέξει σε χάρτες, οι οποίοι είναι προ 70 ετών. Οπως αποδείχτηκε από την έρευνα του χάρτη αυτό που έγινε δεν ήταν κάτι λανθασμένο». Και συμπλήρωσε: «Ο μόνος χάρτης που μπορεί να έχει την εγκυρότητα, γύρω από την οριοθέτηση, ήταν ο χάρτης που έγινε σε εφαρμογή της Συνθήκης της Λοζάνης, διότι όλα γίνονται με βάση τις Διεθνείς Συνθήκες, δε γίνονται όπως θέλει ο καθένας. Με βάση, λοιπόν, τις Διεθνείς Συνθήκες υπήρξε το 1932, μεταξύ της Ιταλίας και της Τουρκίας, με κοινή συναίνεση, μια οριοθέτηση. Εμείς, όπως γνωρίζετε, πήραμε τα Δωδεκάνησα, μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τα οποία μέχρι τότε ήταν ιταλική κτήση. Αλλά, η ενσωμάτωση έγινε με βάση τις τότε συνθήκες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ