Τρίτη 5 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θετικό βήμα η αγωνιστική συνεργασία

Οι παρεμβάσεις των παρευρισκομένων

Αμέσως μετά από την εισηγητική ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, το λόγο πήραν οι παραβρισκόμενοι για να καταθέσουν τις δικές τους εκτιμήσεις, διευρύνοντας τον προβληματισμό της συζήτησης.

Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο Π. Μαντάς, μέλος της ΠΓ του ΔΗΚΚΙ, ο οποίος εκτιμώντας τα αποτελέσματα των εκλογών τα χαρακτήρισε θετικά λέγοντας πως διαμορφώθηκαν σε σκηνικό δικομματικής πόλωσης. Τα αποτελέσματα - είπε - κατάφεραν να δώσουν ένα ακόμα μήνυμα και χρειάζεται να ενισχυθεί ποσοτικά και ποιοτικά η προσπάθεια της αγωνιστικής συνεργασίας. Ταυτόχρονα πρόσθεσε πρέπει και να διευρυνθούν με δυνάμεις που έμπρακτα ανταγωνίζονται το δικομματισμό.

Ο Τ. Μαστρογιαννόπουλος από την «Κομμουνιστική Ανανέωση», αφού επισήμανε ότι ο δικομματισμός διατήρησε τις δυνάμεις του, ανέφερε ότι ήταν το γενικό πολιτικό εσωτερικό και διεθνές πλαίσιο που διαμόρφωσε όρους ηγεμονίας του καπιταλισμού και της νέας τάξης που συνέβαλαν σ' αυτό το αποτέλεσμα.

Χαρακτήρισε τη συνεργασία στις εκλογές της ΤΑ ένα βήμα μπροστά στη συγκρότηση του αριστερού ριζοσπαστικού πόλου και στην ΤΑ, που βάζει υποθήκη για το μέλλον. Ομως τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά - είπε - και αναφέρθηκε σε μια σειρά λόγους που συνέβαλαν σχετικά, όπως π.χ. δεν αναδείχτηκε η πολιτική διάσταση της συνεργασίας, είτε έγινε αργά αντιληπτή. Καταλήγοντας πρόσθεσε ότι πρέπει να συνεχιστεί και να διευρυνθεί η συνεργασία που να στηρίζεται σε ένα διεκδικητικό πλαίσιο και να είναι ανοιχτή και σε άλλες δυνάμεις.

Από την «Πράσινη Πολιτική» ο Κ. Διάκος χαρακτήρισε απαρχή μιας προσπάθειας που πρέπει να συνεχιστεί τη συνεργασία, τόνισε ότι είναι ανάγκη να προχωρήσει η διαμόρφωση του αγωνιστικού πόλου της Αριστεράς και της ριζοσπαστικής Οικολογίας, ενώ αναφερόμενος στις ιδιαίτερες συνθήκες που έγιναν οι εκλογές, επισήμανε πως γενικά ο ψηφοφόρος δεν αντιμετωπίστηκε ως πολίτης αλλά ως προϊόν παραπληροφόρησης. «Εμείς, δυστυχώς, - όπως είπε - δεν μπορέσαμε να διαμορφώσουμε όρους πραγματικής ενημέρωσης ώστε να εκφραστεί αγωνιστικά ο πολίτης». Αναφερόμενος ειδικότερα στη Συμπαράταξη για την Αθήνα, όπου η «Πράσινη Πολιτική» - όπως ανέφερε - συμμετείχε από την αρχή, είπε ότι ήταν Συμπαράταξη μετωπικής παρέμβασης και γι' αυτό χτυπήθηκε ανηλεώς από τις δυνάμεις του δικομματισμού και την προπαγάνδα του. Ωστόσο, υπογράμμισε, συνολικά το αποτέλεσμα ήταν θετικό.

Αμέσως μετά, το λόγο πήραν οι Λ. Κανέλλη, Χ. Παπαμάργαρης, Γ. Παπασίμος, Τ. Νικολόπουλος, Σπ. Χαλβατζής, Β. Αράπη, Θ. Παφίλης, Γ. Σαντζαρίδης, Αρ. Σαντζαρίδης, Δ. Θεοχάρης.

Η συζήτηση αναπτύχθηκε μέχρι αργά το βράδυ και ολοκληρώθηκε με το κλείσιμο από τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ