Τρίτη 5 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΛΟΣ
«Εξω τα ΝΑΤΟικά πλοία από τον Παγασητικό
  • Εντονες αντιδράσεις φορέων του Βόλου για τον ελλιμενισμό ναρκαλιευτικών στο λιμάνι της πόλης
  • Συγκέντρωση χτες στην πύλη του λιμανιού
  • Νέα κινητοποίηση και σήμερα

Βάναυση προσβολή στα φιλειρηνικά - αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού της Μαγνησίας αποτελεί ο ελλιμενισμός έξι ναρκαλιευτικών του ΝΑΤΟ στο λιμάνι του Βόλου, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις πολλών φορέων του νομού. Τα ναρκαλιευτικά θα μείνουν στο λιμάνι του Βόλου μέχρι και αύριο, Τετάρτη, δήθεν στα πλαίσια ενός συνηθισμένου προγράμματος ρουτίνας (!) του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο. Πρόκειται, βεβαίως, για μια φτηνή δικαιολογία που χρησιμοποίησε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, στο Βόλο, ο Ισπανός διοικητής της ΝΑΤΟικής μοίρας, Φίλιπ Λίστα.

Πάντως, οι φορείς καταγγέλλουν ότι η προκλητική παρουσία τους εκεί, σχετίζεται με τις πολεμικές προετοιμασίες των ιμπεριαλιστών, όπως τον πόλεμο που ετοιμάζουν σε βάρος του ιρακινού λαού. Καταγγέλλουν, επίσης, τη στάση των τοπικών και άλλων αρμόδιων αρχών που επιτρέπουν ή ανέχονται τον ελλιμενισμό των ναρκαλιευτικών.

Μια πρώτη μαχητική απάντηση έδωσαν χτες το απόγευμα πολλοί Βολιώτες και Βολιώτισσες, που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Αντιπολεμικής Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πύλη του λιμανιού, απαιτώντας να ξεκουμπιστούν τώρα οι δολοφόνοι από την πόλη τους. Οι διαδηλωτές καθ' όλη τη διάρκεια της κινητοποίησής τους βροντοφώναζαν αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, όπως «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός», διαμηνύοντας τη θέληση και την απόφασή τους να κάνουν πιο ισχυρή την πάλη τους για την ανατροπή της «Νέας Τάξης» των ιμπεριαλιστών και για να μην επιτρέψουν την κυβέρνηση να εμπλέξει τη χώρα μας, με οποιαδήποτε μορφή, στα πολεμοκάπηλα σχέδιά της σε βάρος χωρών και λαών. Και μοίραζαν την ανακοίνωση της Αντιπολεμικής Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων που υπογραμμίζει: «Εξω τα ΝΑΤΟϊκά πλοία από τον Παγασητικό».

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Χ. Ρούσης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Βόλου, ενώ παραβρέθηκαν ο Ν. Γκατζής, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι φορέων.

Οι κινητοποιήσεις του βολιώτικου λαού κατά του ελλιμενισμού των ναρκαλιευτικών του ΝΑΤΟ θα συνεχιστούν με νέα συγκέντρωση, σήμερα, στις 6.30 το απόγευμα στην πύλη του λιμανιού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε λίγο καιρό πρόκειται να ξανάρθουν για ελλιμενισμό και άλλα ΝΑΤΟικά πλοία, κάτι, που ενισχύει τους φόβους των κατοίκων της περιοχής για τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ να μετατρέψει το λιμάνι του Βόλου σε πολεμικό ορμητήριο. Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγους μήνες στρατιωτικοί εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ είχαν επισκεφτεί το Βόλο, ζητώντας από τους αρμόδιους όλα τα τεχνικά στοιχεία για το λιμάνι. Δεν είναι τυχαίο, δε, ότι το συγκεκριμένο λιμάνι εξυπηρετεί τα στρατιωτικά σχέδια των ιμπεριαλιστών, δεδομένου ότι κοντά βρίσκεται το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο του Τυρνάβου, το υπό κατασκευήν αεροπορικό στρατηγείο στο Κουτσόχερου και το πολεμικό αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου.

Πάντως, οι ΝΑΤΟικοί και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να είναι σίγουροι ότι θα τα βρουν «σκούρα», καθώς το φιλειρηνικό κίνημα του Βόλου βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα...

Πρόκληση για το λαό

Στην ανακοίνωσή της η Αντιπολεμική Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Βόλου καταγγέλλει ότι «τόσο η παρουσία, όσο και οι ασκήσεις των πλοίων του ΝΑΤΟ είναι πρόκληση για το λαό και ενταγμένη στα πλαίσια των πολεμικών προετοιμασιών των ιμπεριαλιστών». Και συνεχίζει: «Την ίδια περίοδο, που σε όλο τον κόσμο γίνονται τεράστιες διαδηλώσεις ενάντια στους πολέμους και ιδιαίτερα ενάντια στον πόλεμο που ετοιμάζουν οι Αερικανοί στο Ιράκ, την ίδια περίοδο που στη χώρα μας και στην πόλη μας, στις 31 Οκτώβρη, χιλιάδες λαού απαίτησαν καμία εμπλοκή και καμία συμμετοχή της χώρας μας στις πολεμικές εξορμήσεις, είναι ανάγκη να καταγγελθεί αυτή η πρόκληση στην περιοχή μας. Θεωρούμε ότι ο αγώνας ενάντια στον πόλεμο και η αλληλεγγύη μας στους λαούς που αγωνίζονται για εθνική και κοινωνική απελευθέρωση είναι αναπόσπαστα δεμένος με τον αγώνα και την απαίτησή μας να μη χρησιμοποιηθεί η χώρα μας σαν ένα από τα ορμητήρια των πολεμικών εξορμήσεων ενάντια στους λαούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ