Τρίτη 5 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
KKE
Να κατοχυρωθεί το δικαίωμα της αποτέφρωσης των νεκρών

Τροπολογία των βουλευτών Αντ. Σκυλλάκου και Α. Τζέκη

Τη νομοθετική κατοχύρωση του δικαιώματος της αποτέφρωσης των νεκρών προβλέπει τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και Α. Τζέκης. Με την προτεινόμενη ρύθμιση, καθορίζονται οι προϋποθέσεις, βάσει των οποίων κάποιος που δηλώνει εν ζωή χωρίς όρους και επιφυλάξεις ότι θέλει μετά θάνατο αποτέφρωσή του, να μπορεί η επιθυμία του να εκπληρώνεται.

Η τροπολογία προβλέπει ότι «επιτρέπεται στην Ελλάδα η αποτέφρωση νεκρών προσώπων κάτω από τις προϋποθέσεις και τις εγγυήσεις του νόμου αυτού και μόνο στους χώρους που ορίζονται και λειτουργούν με βάση τις διατάξεις του νόμου». Η εθνικότητα του νεκρού δεν ασκεί καμία επιρροή στην επιλογή της αποτέφρωσης και απαραίτητη προϋπόθεση είναι «η ανεπιφύλακτη και χωρίς όρους και αιρέσεις ρητή δήλωση του ίδιου, όσο ζει, προς το Δήμο στον οποίο έχει μόνιμη κατοικία ή με τη διαθήκη του».

Προβλέπεται, επίσης, ότι για τη συγκεκριμένη διαδικασία ιδρύονται κέντρα αποτέφρωσης νεκρών, τα οποία θα είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.

Για το ίδιο θέμα, τροπολογία κατέθεσαν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, αλλά με βάση τις διατάξεις της δεν κατοχυρώνεται ουσιαστικά το δικαίωμα της αποτέφρωσης, αφού το εξαρτά από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι επιτρέπεται η αποτέφρωση μόνο των νεκρών «που όσο ζούσαν οι θρησκευτικές τους πεποιθήσεις επέτρεπαν τη μετά θάνατο αποτέφρωση». Επίσης, αφήνουν ανοιχτό το περιθώριο να δραστηριοποιηθούν ιδιώτες στη συγκεκριμένη διαδικασία, αφού δεν ορίζουν ότι τα κέντρα αποτέφρωσης θα είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Και όπως είναι γνωστό, υπάρχουν ιδιωτικά συμφέροντα που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στο χώρο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανιστόρητες αναφορές επηρεασμένες από πρωτόγονο αντικομμουνισμό (2016-10-06 00:00:00.0)
Δήλωση του δημάρχου Πατρέων (2016-01-15 00:00:00.0)
Τα δυσαρεστημένα... (2005-12-10 00:00:00.0)
Τροπολογία για το «θεαθήναι»... (2005-12-09 00:00:00.0)
Υποσχέθηκαν σύντομα ρύθμιση για την καύση των νεκρών (1998-12-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ