Σάββατο 25 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Νεκρός ο Ανιέλι

ΡΩΜΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ο Τζιοβάνι Ανιέλι, επίτιμος πρόεδρος του άλλοτε κραταιού και νυν παραπαίοντος βιομηχανικού ομίλου «Fiat», πέθανε χτες σε ηλικία 81 χρόνων. Ο εκλιπών, που ο γνωστός και μη εξαιρετέος Χένρι Κίσινγκερ - -προσωπικός του φίλος - χαρακτήρισε «μεγάλο φίλο της Αμερικής», έπασχε από καρκίνο και είχε πρόσφατα μεταβεί στις ΗΠΑ για θεραπεία, η οποία όμως δεν απέφερε αποτέλεσμα.

Η εφημερίδα «Financial Times» σχολίασε πως ο Ανιέλι έφυγε «τη στιγμή που κρίνεται το μέλλον» της βιομηχανίας - σήματος κατατεθέν της ιταλικής άρχουσας τάξης. Ο βιομήχανος θεωρούνταν «πατριάρχης» της οικονομικής ζωής και καθοριστικός ρυθμιστής των πολιτικών ισορροπιών στην Ιταλία: ως γερουσιαστής εφ' όρου ζωής, αλλά και ιδιοκτήτης των εφημερίδων «Στάμπα» και «Κοριέρε ντελα Σέρα», ήταν ο άνθρωπος που ανεβοκατέβαζε πρωθυπουργούς (με τελευταίο τον Μπερλουσκόνι).

Δεν είναι τυχαίο πως συμμετείχε σε ομάδες «διαμόρφωσης γνώμης», όπως η Τριμερής Επιτροπή, κι ο συμβουλευτικός οίκος Μπουζ, Αλεν και Χάμιλτον. Ο θάνατός του, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, «ανοίγει το δρόμο» για την εξαγορά του ομίλου από την αμερικανική «General Motors».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ