ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να περάσουμε στη φάση της αντεπίθεσης των λαών

Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, χτες, στο Ναύπλιο

Στις αντεργατικές αποφάσεις της Συνόδου των Υπουργών Εργασίας της ΕΕ και τις τραγικές συνέπειές τους για τα λαϊκά στρώματα, αναφέρθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες το απόγευμα στο Ναύπλιο. Η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε εκ μέρους του ΚΚΕ τον ελληνικό λαό, αυτούς που διαδήλωσαν στο Ναύπλιο και στην υπόλοιπη Ελλάδα να μη δώσουν καμιά εμπιστοσύνη σ' όλα τα παραπλανητικά που οι μάστορες της χειραγώγησης λένε, με επικεφαλής στην προκειμένη περίπτωση τον κύριο Ρέππα. Κατ' αρχήν, είπε, «οι αποφάσεις έχουν παρθεί πριν τη Σύνοδο. Απλώς τώρα κωδικοποιούνται και υπάρχει συλλογική συμφωνία. Πρόκειται για αποφάσεις που θα επιβάλουν σαρωτικά μέτρα σε εθνικό επίπεδο σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ και στην Ελλάδα, σε βάρος των εργαζομένων».

Αποφάσεις νέου εργασιακού μεσαίωνα

«Από τα πιο χαρακτηριστικά των μέτρων αυτών είναι αυτό που οι ίδιοι ονομάζουν "ενεργός σύνταξη". Δηλαδή, θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις ούτως ώστε οι εργαζόμενοι να δουλεύουν και μετά τα 67 και τα 71 χρόνια, όπως είναι οι γενικότερες κατευθύνσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το όριο των 71 ετών είναι αυτό που βάζουν οι ιδιωτικοί ασφαλιστικοί οργανισμοί, που έχουν βάλει χέρι στα ασφαλιστικά ταμεία σε όλη την Ευρώπη και τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα με τους καινούριους νόμους, και στην Ελλάδα.

Το "χτύπημα" της ανεργίας θα πραγματοποιηθεί με τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης και δε θα είναι η μερική απασχόληση που ως τώρα ξέρουμε, δηλαδή εποχιακή. Τώρα η μερική απασχόληση θα επεκταθεί σε όλους τους κλάδους, ανεξαρτήτως εποχής, ανεξαρτήτως χαρακτήρα του κλάδου και θα πάρει πάρα πολλές μορφές: Λίγες ώρες δουλιάς την ημέρα, λίγους μήνες το χρόνο, λίγες μέρες το μήνα... Αυτή θα είναι η μορφή απασχόλησης με ό,τι συνεπάγεται στα ασφαλιστικά δικαιώματα, στην κοινωνική πολιτική, αλλά και στην εξασφάλιση καλού βιοτικού επίπεδου για την οικογένεια.

Γενικεύονται νέες μορφές πρόσληψης, μέσω των γραφείων ενοικιάσεως εργασίας, όπου αυτές οι εταιρίες που θα νοικιάζουν τους εργαζόμενους θα αποτελέσουν τον "κύριο πυλώνα" που θα απασχολείται με την πρόσληψη.

Τέλος, αυτό που αποφασίζουν είναι η διαμόρφωση ενός πιο καλοστημένου μηχανισμού ευρωπαϊκού κοινωνικού διαλόγου, όπου τάχα τα κράτη - μέλη, η εργοδοσία και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, με επικεφαλής την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία, θα συναποφασίζουν για το τι θα χάσουν οι εργαζόμενοι κι όχι βεβαίως για το τι θα αποσπάσουν και θα κερδίσουν.

Ο υπουργός Εργασίας, κυριολεκτικά, συστηματικά, λέει ψέματα στις διαβεβαιώσεις που δίνει στους εργαζόμενους».

Ιστορικές κινητοποιήσεις

Μιλώντας για τις κινητοποιήσεις που έχουν γίνει ως τώρα, από το Σιάτλ ως τη Φλωρεντία, το Ναύπλιο και την υπόλοιπη Ελλάδα, τόνισε ότι «θα περάσουν στην ιστορία του εργατικού συνδικαλιστικού και γενικότερα του λαϊκού κινήματος». Ομως, πρόσθεσε «εμείς υποστηρίζουμε ότι δεν αρκούν αυτές οι ιστορικές στιγμές για το λαϊκό κίνημα, αυτό που έχει σημασία είναι να περάσουμε σε μια καινούρια ιστορική φάση, που θα χαρακτηρίζεται από τη χειραφέτηση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων από τη λογική των μονόδρομων κι από την επιβολή των διαδικασιών της ταξικής συνεργασίας και των κοινωνικών διαλόγων. Αυτή θα είναι ιστορική φάση που θα σημάνει ότι και ο ελληνικός λαός, αλλά και οι άλλοι λαοί της Ευρώπης μπαίνουν πια στη φάση όχι της μείωσης των τραγικών συνεπειών από την πολιτική που ακολουθείται, αλλά στη φάση που διεκδικούν εντελώς σύγχρονα δικαιώματα, στη φάση της αντεπίθεσης, της ανατροπής αυτής της πολιτικής».

Και κατέληξε εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι «αυτή η διαδήλωση θα είναι η πρώτη στον κύκλο των εκδηλώσεων και διαδηλώσεων που θα πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, με αποκορύφωμα τη Θεσσαλονίκη και μετά να συνεχίσουμε με νέα ορμή, με νέα πείρα, σ' ένα νέο επίπεδο κοινής δράσης και συνεργασίας σε αγωνιστική κατεύθυνση».

Χειραφέτηση από τις λογικές της κυρίαρχης πολιτικής

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη «χειραφέτηση των λαϊκών στρωμάτων» και το αν υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη συνεννόηση μεταξύ των διαφόρων συνιστωσών του κινήματος, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι «η χειραφέτηση είναι ο κύριος δρόμος που βοηθάει να εμπεδωθεί η κοινή δράση και η συνεργασία. Διότι συνεργασία δίχως χειραφέτηση από τις λογικές και τις παγίδες της κυρίαρχης πολιτικής είναι μια συνεργασία που αποδυναμώνει το κίνημα. Εμείς βεβαίως είμαστε αισιόδοξοι», πρόσθεσε η Αλ. Παπαρήγα, «ότι τέτοιες κινητοποιήσεις δημιουργούν προϋποθέσεις αφύπνισης κι έχει σημασία να αφυπνιστούν κι αυτοί που δεν είναι εδώ σήμερα και όσο πιο μαζικό γίνεται ένα κίνημα, τόσο περισσότερο έχει τη δυνατότητα να κατακτήσει την ενότητά του».

Σε άλλη ερώτηση, για το αν η έντονη προβολή ακόμα και των παραμικρών επεισοδίων από τα ΜΜΕ αποθαρρύνει τη συμμετοχή του κόσμου στις κινητοποιήσεις, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: «Δεν είμαι μοιρολάτρης, αλλά ζούμε αυτή την πραγματικότητα που είναι μέσα στη λογική της χειραγώγησης, της επεξεργασίας της συνείδησης της κοινής γνώμης ότι, δήθεν, αγώνας και ταξική πάλη σημαίνει σπάσιμο βιτρίνας και επεισόδια. Η ταξική πάλη είναι οξεία, δριμύτατη στο περιεχόμενό της, στη μαζικότητά της, στα πολιτικά της συνθήματα. Δεν έχει καμιά σχέση με το σπάσιμο βιτρίνας. Εμείς πιστεύουμε πως η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος, ενδεχομένως να χρησιμοποιήσει μηχανισμούς οι οποίοι κατά κάποιο τρόπο θα αλλοιώσουν την πραγματική εικόνα. Ομως έχουμε τα μέσα και τη δυνατότητα να μην περάσει αυτή η εικόνα. Για παράδειγμα, όλοι όσοι είμαστε σήμερα στο Ναύπλιο - και τουλάχιστον από τη μεριά του ΠΑΜΕ υπάρχει μια τέτοια πρωτοβουλία - μπορούμε με το συντονισμό και τη συνεννόηση να προχωρήσουμε σε μια πολύμορφη αγωνιστική παρουσία, σε μια μεγάλη κοινή πορεία και στην περιφρούρησή της. Η αγωνιστικότητα και το πολιτικό περιεχόμενο μπορεί να εκμηδενίσει τα σχέδια αυτών των κύκλων, οι οποίοι, πρέπει να σας πω, δεν είναι καθόλου έξω από τις διασυνδέσεις με την κυβέρνηση», κατέληξε.

Κανένα πρόσχημα δε δικαιολογεί τον πόλεμο

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις της 15ης του Φλεβάρη, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, απηύθυνε η Αλ. Παπαρήγα, τονίζοντας ότι «τα συνθήματα αυτού του αντιπολεμικού κινήματος πρέπει να είναι σαφή». Ενα «όχι στον πόλεμο» δεν αρκεί και κυρίως «δεν υπάρχει κανένα πρόσχημα» που να δικαιολογεί το συγκεκριμένο πόλεμο, ο οποίος «είναι πόλεμος καθαρά συμφερόντων για τα πετρέλαια».

Το δεύτερο σημείο αναφοράς ήταν η απαίτηση, όχι μόνο να μη συμμετάσχει η χώρα μας σ' αυτόν, αλλά, όπως τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η ελληνική κυβέρνηση «να αποσύρει τα πλοία από τον Περσικό Κόλπο, η βάση της Σούδας να κλείσει και ανεξαρτήτως των τεχνικών μέσων που έχουν οι ΗΠΑ, έχει σημασία να γίνει το πολιτικό κλείσιμο αυτής της βάσης, με όποιο ουσιαστικό περιεχόμενο μπορεί αυτό να έχει».

Τέλος, πρόσθεσε ότι «εμείς δεν πρόκειται να ανεχτούμε τον πόλεμο ακόμα και αν υπογράψει τον πόλεμο αυτόν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι άδικοι πόλεμοι είναι άδικοι ακόμα κι όταν έχουν την τυπική νομιμότητα. Από αυτή την άποψη νομίζουμε ότι το επόμενο ραντεβού του ελληνικού λαού πρέπει να είναι στους δρόμους της Ελλάδας, της Αθήνας, σε μεγάλα συλλαλητήρια κατά του πολέμου, τα οποία πρέπει να έχουν σταθμό τη Βουλή, την αμερικανική πρεσβεία και άλλους συναφείς χώρους. Οι αιχμές πρέπει να είναι σαφείς. Σήμερα, ένα γενικό σύνθημα "όχι στον πόλεμο" είναι καλό αλλά δεν είναι αρκετό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ