ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με πολύνεκρες επιδρομές και αποκλεισμό ανοίγουν οι κάλπες

Με το φόβο μιας επιχείρησης συνολικής ανακατάληψης της Λωρίδας της Γάζας ζουν οι Παλαιστίνιοι, μετά τη μεγαλύτερη εισβολή των τελευταίων δύο χρόνων

Με την πέτρα ενάντια στο ισραηλινό τανκ

Associated Press

Με την πέτρα ενάντια στο ισραηλινό τανκ
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ανοίγουν, σήμερα, στο Ισραήλ, οι κάλπες των πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Αυστηρός αποκλεισμός έχει επιβληθεί στο σύνολο των παλαιστινιακών εδαφών, ενώ σε όλες τις πόλεις της Δ. Οχθης έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία. Στην πόλη της Γάζας, ένα 24ωρο μετά τη φονικότερη ισραηλινή εισβολή, των τελευταίων δύο χρόνων, που στοίχισε τη ζωή σε 12 Παλαιστινίους και τραυμάτισε 65, κάτοικοι και ειδικά συνεργεία προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν στοιχειωδώς τις τεράστιες ζημιές, που άφησε πίσω του ο ισραηλινός στρατός.

Με την αγωνία μιας ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης συνολικής ανακατάληψης της Λωρίδας της Γάζας ζουν οι Παλαιστίνιοι μετά τη φονική εισβολή της Κυριακής και τις σχετικές ξεκάθαρες απειλές του ισραηλινού υπουργού Αμυνας. Τις πρώτες πρωινές ώρες, της Κυριακής, 50 ισραηλινά τανκς, στρατιωτικά οχήματα και εκσκαφείς, υπό την κάλυψη ισραηλινών ελικοπτέρων, εισέβαλαν στην πόλη Μπέιτ Χανούν, στα βόρεια όρια της πόλης της Γάζας, και προχώρησαν στη βόρεια συνοικία Ζεϊτούν.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνάντησαν σθεναρή αντίσταση από Παλαιστινίους ενόπλους και σημειώθηκαν σκληρές πολύωρες μάχες. Από τα τεμένη των συνοικιών, οι Παλαιστίνιοι καλούνταν να αντισταθούν στους εισβολείς, ενώ ισραηλινές πηγές υποστήριζαν ότι δέχτηκαν επιθέσεις με αντιαρματικές ρουκέτες και εκρηκτικά. Υποχωρώντας τα ισραηλινά στρατεύματα, άφησαν πίσω τους 12 νεκρούς Παλαιστινίους, και 65 τραυματίες, εκ των οποίων οι 6 σε κρίσιμη κατάσταση. Από τους νεκρούς, οι 3 σκοτώθηκαν όταν πύραυλοι έπληξαν σπίτια και οι υπόλοιποι από την ανταλλαγή πυρών. Περισσότερα από 100 κτίρια υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές, 3 μεταλλουργίες και 4 σπίτια ανατινάχτηκαν. Το νοσοκομείο Σίφα της περιοχής τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αλλεπάλληλες ήταν οι εκκλήσεις για αίμα.

Προεκλογικό σκηνικό από την κυβέρνηση του Ισραήλ...

Associated Press

Προεκλογικό σκηνικό από την κυβέρνηση του Ισραήλ...
Παλαιστινιακά συνεργεία εργάζονται αδιάκοπα από την Κυριακή, για να απομακρύνουν τα συντρίμμια από τους δρόμους και να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες, που καταστράφηκαν από την ισραηλινή εισβολή. Περισσότεροι από 40.000 Παλαιστίνιοι συμμετείχαν στις κηδείες των νεκρών, ενώ η «Χαμάς» ορκίστηκε εκδίκηση. Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, υποστήριξε ότι η εισβολή πραγματοποιήθηκε, για να «πληγούν οι θέσεις από τις οποίες εκτοξεύονται ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ». Ο Μοφάζ προειδοποίησε σαφώς ότι μέσα στα σχέδια της ισραηλινής ηγεσίας παραμένει πάντα και το ενδεχόμενο συνολικής ανακατάληψης της Λωρίδας της Γάζας «αν κριθεί αναγκαίο».

Λίγη ώρα μετά την εισβολή στην πόλη της Γάζας, στο νότιο άκρο της Λωρίδας, στη Ράφα, ένας 7χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και ο 5χρονος αδελφός του τραυματίστηκε, όταν ισραηλινό τανκ άνοιξε πυρ εναντίον των κατοικιών. Προχωρώντας σε ένα συλλογικό απολογισμό, ο Μουστάφα Μπαργκούτι, επικεφαλής της Ομοσπονδίας των παλαιστινιακών οργανώσεων αρωγής, τόνισε ότι το τελευταίο 48ωρο έχουν σκοτωθεί 16 Παλαιστίνιοι. «Ανά τρεις ώρες ο ισραηλινός στρατός σκοτώνει 1 Παλαιστίνιο. Ως πότε θα παραμένει σιωπηλή η διεθνής κοινότητα σε αυτό το έγκλημα;»

«Μέρος της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρόν», χαρακτήρισε την αιματηρή εισβολή στη Γάζα ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο. Ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ εκτίμησε ως εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο έναρξης επιχείρησης συνολικής ανακατάληψης και της Γάζας, αμέσως μετά το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, πάντως, δήλωνε, από το Νταβός, ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να επισπεύσει τον «οδικό ειρηνευτικό χάρτη» του Κουαρτέτου για ένα βιώσιμο, και όχι κατακερματισμένο, παλαιστινιακό κράτος με μια νέα «υπεύθυνη και δημοκρατική ηγεσία».

Στο Ισραήλ, πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, από τις κάλπες νικητής θα αναδειχτεί το Λικούντ και ο Σαρόν, που στήριξε τόσο κατά τη διακυβέρνησή του όσο και προεκλογικώς τη στρατιωτική πάταξη της δεύτερης Ιντιφάντα. Το Εργατικό Κόμμα εκτιμάται ότι θα υποστεί μία από τις μεγαλύτερες ήττες της πολιτικής του ιστορίας, ενώ εντυπωσιακή φέρεται να είναι η άνοδος του κεντρώου κόμματος Σινούι που αναδεικνύεται, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, σε τρίτο ρυθμιστικό κόμμα.

«ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ»
Και ο Καναδάς στο παιχνίδι;

ΜΟΝΤΡΕΑΛ.--

Το σχέδιο του «Πολέμου των Αστρων» αναπτύσσεται εκ παραλλήλου με τα σχέδια για τον πόλεμο κατά του Ιράκ και μάλιστα με τους ίδιους τάχιστους ρυθμούς. Φυσικά ως αναπόσπαστα μέρη της στρατιωτικοποίησης που προωθούν και επιβάλλουν οι ΗΠΑ.

Ετσι μετά τη Βρετανία που «συσκέπτεται» και «σκέπτεται» να λάβει ενεργά μέρος, αφού τις απαιτήσεις των αμερικανικών για χρήση των βρετανικών βάσεων τις ικανοποίησε, τώρα και ο Καναδάς φαίνεται να σκέπτεται το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα της αντιπυραυλικής ασπίδας. Τουλάχιστον δεν το αποκλείει σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργού Εθνικής Αμυνας Τζον Μοκόλουμ... αναιρώντας εν μέρει, τις αρχικές αντιρρήσεις του.

Σύμφωνα με τις υφιστάμενες πληροφορίες, αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών και Αμυνας μεταβαίνουν σήμερα στην Ουάσιγκτον για διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις, ενώ διατείνονται ότι η κυβέρνηση αφήνει όλες τις πιθανότητες ανοιχτές, αν και δε γνωρίζει ακόμη ποια είναι η συμμετοχή που πιθανόν θα της ζητηθεί.

Ο Καναδάς, παρότι μετείχε στις συζητήσεις μέχρι τον περασμένο Ιούλη, παραγκωνίστηκε όταν η Ουάσιγκτον αποφάσισε να επιταχύνει τις διαδικασίες εντελώς ξαφνικά, με τη διαταγή Μπους προς το στρατό, να αρχίσει την ανάπτυξη του νέου αντιπυραυλικού συστήματος μέχρι το 2004. Κύριος στόχος της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας, όπως διατείνονται Αμερικανοί αξιωματούχοι, είναι η ανάπτυξη και χρήση πυραυλικών συστημάτων τέτοιων που θα μπορούν να αναχαιτίσουν πυραύλους από «μακρινές χώρες, πριν χτυπήσουν το αμερικάνικο έδαφος». Αναλυτές υπολογίζουν ότι οι ΗΠΑ ίσως να θέλουν να χρησιμοποιήσουν βάσεις στον Καναδά για να τοποθετήσουν ραντάρ και άλλα ηλεκτρονικά συστήματα και θεωρούν ότι ο Καναδάς είναι αναγκασμένος να αποδεχτεί τη συμφωνία αφού ανήκει στο NORAD, το σύμφωνο για κοινή αμυντική πολιτική στη Βόρεια Αμερική.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΟΗΕ
Η βοήθεια «διακόπτεται»

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε χτες ότι αναστέλλει το πρόγραμμά της στο ανατολικό τμήμα του Αφγανιστάν, μετά από τη δολοφονία δύο εργαζομένων του σε ενέδρα ενόπλων στην επαρχία Νανγκαρχάρ, περίπου 40 χλμ. δυτικά της Τζαλαλαμπάντ.

Η ενέδρα, έργο «αγνώστων» συμμάχων των Ταλιμπάν, σύμφωνα, αξιωματούχους της κυβέρνησης του Χαμίντ Καρζάι, κόστισε ακόμη τις ζωές τριών αστυνομικών κι ενός εκ των επιτιθέμενων. Το πρόγραμμα βοήθειας, σύμφωνα με πηγές της UNCHR στη Γενεύη, «θα ξαναρχίσει σε μερικές βδομάδες».

Ανταποκριτές σημειώνουν ότι το κομμάτι της χώρας όπου σημειώθηκε το περιστατικό είναι εκείνο όπου ανθεί το εμπόριο οπίου - και η ενέδρα μπορεί να σχετίζεται με διαμάχες αντιμαχόμενων ενόπλων ομάδων.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Σεισμός 6,5 Ρίχτερ στην Ανατολία

ΠΟΥΛΟΥΜΟΥΡ.--

Ενας νεκρός και πέντε τραυματίες ήταν έως χτες βράδυ ο απολογισμός της ισχυρής σεισμικής δόνησης, μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε την Ανατολική Τουρκία. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Anadolu», πολλά κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές, ενώ οι μετασεισμοί έγιναν αισθητοί σε πολλές μεγάλες πόλεις της περιοχής.

Οι κακές καιρικές συνθήκες «δυσχεραίνουν το έργο των σωστικών συνεργείων», σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Αμπντουλκαντίρ Ακσού. Κατά το «Anadolu», η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος έστειλε ήδη ποσότητα βοήθειας, με σκηνές και άλλο εξοπλισμό, στην περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ