Τρίτη 28 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
«ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ»
Και ο Καναδάς στο παιχνίδι;

ΜΟΝΤΡΕΑΛ.--

Το σχέδιο του «Πολέμου των Αστρων» αναπτύσσεται εκ παραλλήλου με τα σχέδια για τον πόλεμο κατά του Ιράκ και μάλιστα με τους ίδιους τάχιστους ρυθμούς. Φυσικά ως αναπόσπαστα μέρη της στρατιωτικοποίησης που προωθούν και επιβάλλουν οι ΗΠΑ.

Ετσι μετά τη Βρετανία που «συσκέπτεται» και «σκέπτεται» να λάβει ενεργά μέρος, αφού τις απαιτήσεις των αμερικανικών για χρήση των βρετανικών βάσεων τις ικανοποίησε, τώρα και ο Καναδάς φαίνεται να σκέπτεται το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα της αντιπυραυλικής ασπίδας. Τουλάχιστον δεν το αποκλείει σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργού Εθνικής Αμυνας Τζον Μοκόλουμ... αναιρώντας εν μέρει, τις αρχικές αντιρρήσεις του.

Σύμφωνα με τις υφιστάμενες πληροφορίες, αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών και Αμυνας μεταβαίνουν σήμερα στην Ουάσιγκτον για διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις, ενώ διατείνονται ότι η κυβέρνηση αφήνει όλες τις πιθανότητες ανοιχτές, αν και δε γνωρίζει ακόμη ποια είναι η συμμετοχή που πιθανόν θα της ζητηθεί.

Ο Καναδάς, παρότι μετείχε στις συζητήσεις μέχρι τον περασμένο Ιούλη, παραγκωνίστηκε όταν η Ουάσιγκτον αποφάσισε να επιταχύνει τις διαδικασίες εντελώς ξαφνικά, με τη διαταγή Μπους προς το στρατό, να αρχίσει την ανάπτυξη του νέου αντιπυραυλικού συστήματος μέχρι το 2004. Κύριος στόχος της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας, όπως διατείνονται Αμερικανοί αξιωματούχοι, είναι η ανάπτυξη και χρήση πυραυλικών συστημάτων τέτοιων που θα μπορούν να αναχαιτίσουν πυραύλους από «μακρινές χώρες, πριν χτυπήσουν το αμερικάνικο έδαφος». Αναλυτές υπολογίζουν ότι οι ΗΠΑ ίσως να θέλουν να χρησιμοποιήσουν βάσεις στον Καναδά για να τοποθετήσουν ραντάρ και άλλα ηλεκτρονικά συστήματα και θεωρούν ότι ο Καναδάς είναι αναγκασμένος να αποδεχτεί τη συμφωνία αφού ανήκει στο NORAD, το σύμφωνο για κοινή αμυντική πολιτική στη Βόρεια Αμερική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ