Τρίτη 28 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Στο ρυθμό του λαϊκού κινήματος

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-

«Eνας άλλος κόσμος είναι εφικτός, μόνο με επανάσταση και σοσιαλισμό»... Για πάμπολλους συμμετέχοντες, ανάμεσά τους τις Μητέρες της Πλατείας Μάη και τους πικετέρος, οργανώσεις μαζικές, λαϊκές, με πολύ βαθιές ρίζες στον αργεντίνικο λαό, η πεποίθηση είναι κοινή, και το «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός»... φράση που κυριάρχησε και αυτή τη φορά, στο τρίτο κατά σειρά Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, φαντάζει «λίγο».

Ενώ λοιπόν λίγο βορειότερα στο Πόρτο Αλέγκρε, την πρωτεύουσα της επαρχίας του νότου, Ρίο Γκράντε δο Σουλ, οι αργεντίνικες ταξικές οργανώσεις και το ΚΚ Αργεντινής μετέφεραν τις εμπειρίες τους για όλες τις εναλλακτικές μορφές πάλης που έχουν αναπτυχθεί στην πάλαι ποτέ κραταιά Αργεντινή και κυρίως τη θέλησή τους να συνεχίσουν, οι πικετέρος, στην ίδια τη χώρα τους, συνέχισαν για δεύτερη βδομάδα τις κινητοποιήσεις τους με αφορμή τη νέα συμφωνία αποπληρωμής του εξωτερικού χρέους, μεταξύ του ΔΝΤ και της κυβέρνησης του Εντουάρδο Ντουάλδε.

Χιλιάδες πικετέρος, επί διημέρου, προχώρησαν στους γνώριμους αποκλεισμούς δρόμων και οδικών αρτηριών ακόμη και μέσα στην ίδια την πρωτεύουσα Μπουένος Αϊρες, απαιτώντας την υιοθέτηση και τη θέσπιση κοινωνικών προγραμμάτων για τους άνεργους. Η πορεία των πικετέρος που διέσχισε το Μπουένος Αϊρες κατευθύνθηκε στο υπουργείο Εργασίας, όπου και εκπρόσωποι των οργανώσεων των πικετέρος πραγματοποίησαν συνάντηση με τον υπουργό και του παρέδωσαν τη λίστα με τα αιτήματά τους και προειδοποίησαν ότι υπάρχει λιγοστός χρόνος μέχρι να γίνουν αποδεκτά εκ μέρους της κυβέρνησης και σε περίπτωση μη ικανοποίησης θα προχωρήσουν την 1η Φλεβάρη σε γενικό αποκλεισμό όλων των οδικών αρτηριών της χώρας.

Ομως δε σταμάτησαν εκεί... κατευθύνθηκαν και στην πρεσβεία της Βενεζουέλας, όπου εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην «Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας» και στην κυβέρνηση του Ούγο Τσάβες. Τέλος, διαδήλωσαν και κατά του επερχόμενου πολέμου στο Ιράκ, έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, μαχητική εκδήλωση - διαδήλωση μνήμης έλαβε χώρα την Κυριακή με αφορμή τη συμπλήρωση 6 μηνών από το θάνατο των Σαντιγιάν και Κοστέκι, των δύο πικετέρων που δολοφονήθηκαν από τα όργανα καταστολής κατά τη διάρκεια των πανεθνικών κινητοποιήσεων των πικετέρος, στις 26 Ιούνη του 2002.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ