Τρίτη 28 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Συμφωνία μετ' εμποδίων

ΑΜΠΙΤΖΑΝ, ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε συμφωνία κατέληξαν ο πρόεδρος και οι στασιαστές, για τερματισμό του πολέμου στην Ακτή Ελεφαντοστού, το Σάββατο, στο Παρίσι, όπου έλαβαν χώρα οι ειρηνευτικές συνομιλίες. Σύμφωνα με το σχέδιο που στοχεύει να βάλει «τελεία» στην τετράμηνη εμφύλια διαμάχη, προβλέπεται η δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας, στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι πλευρές, και ο αφοπλισμός των στασιαστών.

Ο πρόεδρος Γκμπάγκμπο, του οποίου οι εξουσίες περιορίζονται, ζήτησε ήδη από τον πρώην πρωθυπουργό Νταρά να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Η συνθήκη προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη διενέργεια εκλογών, απελευθέρωση και χορήγηση αμνηστίας στους στρατιώτες και των δύο πλευρών, καθώς και τη δημιουργία μίας διεθνούς επιτροπής επιτήρησης της ειρήνης.

Οταν έγινε γνωστή η απόφαση της προέδρου, να συναινέσει στο σχέδιο, ξέσπασαν στο Αμπιτζάν έντονες διαμαρτυρίες από υποστηρικτές του, που αρνούνται να την αποδεχτούν. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο και συνεχίστηκαν μέχρι τη Δευτέρα, ενώ προκλήθηκαν ζημιές στη γαλλική πρεσβεία και σε στρατιωτικές βάσεις. Ο Γκμπάγκμπο, ζήτησε να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες και να αποδεχτούν το σχέδιο, προκειμένου να επιστρέψει η χώρα στην τάξη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ