ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΗΜΙΤΗΣ - ΕΥΡΩΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Ταυτόσημες οι απόψεις τους

Στο επίκεντρο των αναζητήσεων τα αντιλαϊκά μέτρα, για να εξασφαλιστεί η περιβόητη ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων

Η άμεση λήψη νέων αντεργατικών μέτρων και η παράλληλη ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης του Κ. Σημίτη με την αντιπροσωπεία των Ευρωπαίων μεγαλοβιομηχάνων (UNICE), οι οποίοι επισκέφτηκαν τον Ελληνα πρωθυπουργό ως πρόεδρο της ΕΕ. Η συνάντηση και η ανταλλαγή των απόψεων, όπου κατά το γραμματέα της UNICE Φιλίπ ντε Μπουίκ, υπάρχει μεγάλη ταύτιση, έγινε υπό τη σκιά της επικείμενης επίθεσης στο Ιράκ, η οποία από τώρα - σύμφωνα με τους ευρωβιομηχάνους - δημιουργεί προβλήματα στην οικονομία και την ανάπτυξη.

Ωστόσο, η ατζέντα περιλάμβανε κυρίως το θέμα των πολιτικών που απαιτούνται για την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου βάσει των στόχων της στρατηγικής της Λισαβόνας. Μια ανταγωνιστικότητα που μπορεί να επιτευχθεί με την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και μεταφορών και την καθιέρωση του ευρωπαϊκού διπλώματος της ευρεσιτεχνίας. Μετά τη συνάντηση ο Κ. Σημίτης δήλωσε ότι «η Ελληνική Προεδρία θέλει να δημιουργήσει ένα ακόμη καλύτερο υπόβαθρο για να μπορούν οι επιχειρήσεις να εργάζονται αποτελεσματικά και έτσι να σπρώξουμε την ανάπτυξη, ιδίως σε μια περίοδο, όπου χρειαζόμαστε πραγματικά υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης».

Οι μεγαλοβιομήχανοι με επιχείρημα την επικείμενη επίθεση στο Ιράκ και με δεδομένο ότι τελούν σε κατάσταση οικονομικής ύφεσης, θεωρούν την περίοδο ως την πλέον κατάλληλη να κλιμακώσουν την επίθεση κατά των εργαζομένων. Υπενθυμίζουμε ότι προσφάτως, σε έκθεση της UNICE, αναφερόταν ότι οι επιχειρήσεις σε μια περίοδο κρίσης, δεν μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υπερκερδοφορία, αλλά σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να μειωθεί δραστικά το εργατικό κόστος.

Αργότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Ν. Αναλυτής, εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι η ένταξη των νέων μελών αλλά και η αρνητική οικονομική συγκυρία μπορούν να προκαλέσουν καθυστέρηση ή και χαλάρωση της στρατηγικής της Λισαβόνας, προτρέποντας κάθε κράτος, να προχωρήσει από μόνο του στην υλοποίηση των στόχων της...

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ «ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ»
Αφορά... 70 επιχειρήσεις της Αττικής

Σκέτη κοροϊδία για τις μικρές επιχειρήσεις των αυτοαπασχολούμενων αποδεικνύονται τα περιβόητα προγράμματα της ΕΕ

Σε ιστορία για γέλια και για κλάματα εξελίσσεται η υπόθεση της λεγόμενης χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσω των τραπεζών. Το πρόγραμμα απέτυχε παταγωδώς, καθώς υποβλήθηκαν μόνο 3.750 αιτήσεις, ενώ προσδοκούσαν να υποβληθούν 15.000, αλλά το υπουργείο Οικονομίας θεωρεί το αποτέλεσμα... εξαιρετικά ικανοποιητικό. Από την πλευρά της η ΓΣΕΒΕΕ καταγγέλλει ότι υπέβαλλαν αιτήσεις προς τις τράπεζες, έπεσαν ουσιαστικά θύματα εκβιασμού, αφού με την απειλή ότι αυτές θα αξιολογήσουν τις αιτήσεις, επιδιώξανε να τους πουλήσουν διάφορα τραπεζικά προϊόντα (καταναλωτικά, επιχειρηματικά δάνεια κλπ). Το σημαντικότερο όμως που αναδεικνύεται από την ιστορία αυτή είναι το γενικό κλίμα απαξίωσης με το οποίο η κυβέρνηση, μέσω των πολιτικών της επιλογών, αντιμετωπίζει τις πραγματικά μικρές ή μεσαίες για τα ελληνικά δεδομένα επιχειρήσεις. Με χτεσινές δηλώσεις του ο υφυπουργός Οικονομίας Χ. Πάχτας, προσπάθησε να δικαιολογήσει τις επιλογές της κυβέρνησης, ομολόγησε όμως ότι στη διάρκεια του Β' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, στο αντίστοιχο πρόγραμμα, υλοποιήθηκαν πανελλαδικά 1.000 μόνο επενδύσεις, οι οποίες επιχορηγήθηκαν με 16 δισ. δραχμές... Ομολογούν, δηλαδή, σήμερα ότι στα διάφορα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων, οι επιχορηγήσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ήταν κυριολεκτικά σταγόνα στον ωκεανό, σε σύγκριση με τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που δόθηκαν στις μεγάλες (ΑΕ και ΕΠΕ) επιχειρήσεις.

Ο τραγέλαφος όμως συνεχίζεται και σήμερα. Ετσι ο υφυπουργός, επιχειρώντας να αντικρούσει τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες της ΓΣΕΒΕΕ ότι από τα προγράμματα αυτά αποκλείεται η συντριπτική πλειοψηφία των, οικογενειακών κατά βάση, μικρών επιχειρήσεων, αφού όρος για τη συμμετοχή είναι επιχειρήσεις της Αττικής και της Θεσσαλονίκης να απασχολούν τουλάχιστον 8 εργαζόμενους, προέβη στη δεύτερη αποκαλυπτική ομολογία: Η επιχορήγηση του προγράμματος για το νομό Αττικής, ανέφερε, ανέρχεται στα 3,6 δισ. δραχμές. Επομένως - συνέχισε ο υφυπουργός - αν υποθέσουμε ότι κατά μέσο όρο η επιχορήγηση της επένδυσης κατά επιχείρηση θα ανέλθει στα 50 εκατ. δραχμές, αυτό απλά σημαίνει ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ενταχθούν... 70 μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νομού Αττικής, ενώ έχουν ήδη υποβληθεί 350 αιτήσεις συμμετοχής! Το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα... ενίσχυσης των 700.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αφορά μόλις 70 επιχειρήσεις της Αττικής. Αυτή είναι η κυβερνητική μέριμνα για τις μικρομεσαίες. Αν ακολουθήσουμε τη λογική του κ. υφυπουργού και με δεδομένο ότι η συνολική επιχορήγηση των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν, ανέρχεται στα 82 δισ. δραχμές, το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά όλο κι όλο 1.600 βιοτεχνικές και τουριστικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επιχορηγείται μια μικρή μόνο μειοψηφία - με τι κριτήρια; - και αποκλείεται η τεράστια πλειοψηφία των οικογενειακού κυρίως χαρακτήρα επιχειρήσεων. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, μετά την παταγώδη αποτυχία συμμετοχής στο πρόγραμμα, προκηρύσσει στο προσεχές διάστημα, νέο κύκλο υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα, με την τροποποίηση κάποιων όρων (αντί για 8 ο αριθμός των απασχολουμένων να μειωθεί στους 5, λιγότερη γραφειοκρατία κλπ).

Στο μεταξύ, «δέσμη» 17 προγραμμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 1,25 δισ. ευρώ, που εντάσσονται στο Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας ανακοίνωσε χθες και ο Α. Τσοχατζόπουλος. Τα προγράμματα αυτά αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη νεανική και τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, τις ενεργειακές επενδύσεις και τα προγράμματα επιχειρήσεων για τεχνολογία και καινοτομία.

Τέλος, τα προβλήματα υλοποίησης του Γ' ΚΠΣ θα συζητηθούν σήμερα σε δυο αλλεπάλληλες συσκέψεις στο μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας, Ανάπτυξης και Μεταφορών, ενώ θα παρευρεθούν ο υπουργός και υφυπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης και Χρ. Πάχτας.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ
Σκοτεινό το μέλλον για την Ελλάδα

Ενώ η διεύθυνση της ΕΕ απειλεί με αποκλεισμό από τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις των περισσότερων από τις 13 ελληνικές περιφέρειες ο υφυπουργός Οικονομίας Χρ. Πάχτας δημοσιοποίησε χτες τις θέσεις της Ελληνικής Προεδρίας για τη μελλοντική περιφερειακή πολιτική. Με τις προτάσεις επιχειρείται να διασφαλιστεί ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον η πολιτική των χρηματοδοτήσεων προς τις περισσότερες ελληνικές περιφέρειες. Ηδη όμως οι περιφέρειες της Στερεάς Ελλάδας και του Ν. Αιγαίου, με βάση τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων, τίθενται εκτός χρηματοδοτήσεων, ενώ για την Αττική ευελπιστούν (;) ότι, λόγω της συμμετοχής των μεταναστών στην οικονομική δραστηριότητα και της μείωσης του περιφερειακού της ΑΕΠ, οι χρηματοδοτήσεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον... Στις προτάσεις προβλέπεται: α) Η χρηματοδότηση της διεύρυνσης να μη γίνει σε βάρος των άλλων κυρίαρχων πολιτικών και στόχων. β) Να υπάρξουν ειδικές πρόνοιες για τις περιφέρειες που λόγω αναπτυξιακών επιδόσεων έχουν ξεπεράσει το όριο του 75% του κοινοτικού ΑΕΠ. Ακόμα, για τις περιφέρειες που για στατιστικούς λόγους - μετά τη συμμετοχή των 10 νέων χωρών αλλάζουν και τα στατιστικά όρια - ξεπεράσουν το όριο του 75% να υπάρξει ειδική ρύθμιση που θα τους επιτρέπει τη συνέχιση της χρηματοδότησής τους. γ) Το ετήσιο ποσοστό συγκέντρωσης κεφαλαίων για κάθε χώρα, που θα χρηματοδοτείται από τα διαρθρωτικά ταμεία, να μην ξεπερνά το 4% του εθνικού της ΑΕΠ.

Καταγγέλλουν τη φορολογική πολιτική

Η κυβέρνηση ωραιοποιεί τη φορολογική της πολιτική και αποσιωπά τη σκληρή μεταχείριση που έχουν υποστεί οι επαγγελματίες βιοτέχνες και έμποροι όλα τα τελευταία χρόνια, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας ότι συνεχίζεται ο εμπαιγμός των ΕΒΕ σε σχέση με το φορολογικό. Η Ομοσπονδία διαμαρτύρεται έντονα για τις ρυθμίσεις που αφορούν τη συνάφεια και τονίζει ότι «αυτές οι ενέργειες και κινήσεις της κυβέρνησης είναι επιεικώς απαράδεκτες και αντιλαϊκές και ζητούμε άμεσα το κλείσιμο όλων των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων χωρίς νέα βάση, καθώς και την κατάργηση της συνάφειας 3ετίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ