Τετάρτη 29 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΗΜΙΤΗΣ - ΕΥΡΩΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Ταυτόσημες οι απόψεις τους

Στο επίκεντρο των αναζητήσεων τα αντιλαϊκά μέτρα, για να εξασφαλιστεί η περιβόητη ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων

Η άμεση λήψη νέων αντεργατικών μέτρων και η παράλληλη ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης του Κ. Σημίτη με την αντιπροσωπεία των Ευρωπαίων μεγαλοβιομηχάνων (UNICE), οι οποίοι επισκέφτηκαν τον Ελληνα πρωθυπουργό ως πρόεδρο της ΕΕ. Η συνάντηση και η ανταλλαγή των απόψεων, όπου κατά το γραμματέα της UNICE Φιλίπ ντε Μπουίκ, υπάρχει μεγάλη ταύτιση, έγινε υπό τη σκιά της επικείμενης επίθεσης στο Ιράκ, η οποία από τώρα - σύμφωνα με τους ευρωβιομηχάνους - δημιουργεί προβλήματα στην οικονομία και την ανάπτυξη.

Ωστόσο, η ατζέντα περιλάμβανε κυρίως το θέμα των πολιτικών που απαιτούνται για την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου βάσει των στόχων της στρατηγικής της Λισαβόνας. Μια ανταγωνιστικότητα που μπορεί να επιτευχθεί με την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και μεταφορών και την καθιέρωση του ευρωπαϊκού διπλώματος της ευρεσιτεχνίας. Μετά τη συνάντηση ο Κ. Σημίτης δήλωσε ότι «η Ελληνική Προεδρία θέλει να δημιουργήσει ένα ακόμη καλύτερο υπόβαθρο για να μπορούν οι επιχειρήσεις να εργάζονται αποτελεσματικά και έτσι να σπρώξουμε την ανάπτυξη, ιδίως σε μια περίοδο, όπου χρειαζόμαστε πραγματικά υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης».

Οι μεγαλοβιομήχανοι με επιχείρημα την επικείμενη επίθεση στο Ιράκ και με δεδομένο ότι τελούν σε κατάσταση οικονομικής ύφεσης, θεωρούν την περίοδο ως την πλέον κατάλληλη να κλιμακώσουν την επίθεση κατά των εργαζομένων. Υπενθυμίζουμε ότι προσφάτως, σε έκθεση της UNICE, αναφερόταν ότι οι επιχειρήσεις σε μια περίοδο κρίσης, δεν μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υπερκερδοφορία, αλλά σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να μειωθεί δραστικά το εργατικό κόστος.

Αργότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Ν. Αναλυτής, εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι η ένταξη των νέων μελών αλλά και η αρνητική οικονομική συγκυρία μπορούν να προκαλέσουν καθυστέρηση ή και χαλάρωση της στρατηγικής της Λισαβόνας, προτρέποντας κάθε κράτος, να προχωρήσει από μόνο του στην υλοποίηση των στόχων της...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ