Τετάρτη 29 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΑΡΣΑΛΑ
Πήραν επιτυχώς τη «σκυτάλη»

Μεγάλο συλλαλητήριο χτες, με πολλά τρακτέρ, κατά της αντιαγροτικής- αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Στο ύψος των περιστάσεων «στάθηκαν» τα Φάρσαλα, καθώς πήραν επιτυχώς τη «σκυτάλη» κι έτσι η χτεσινή κινητοποίηση αγροτών κι άλλων λαϊκών στρωμάτων, που διοργάνωσε σ' αυτή την επαρχιακή πόλη η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ήταν εξίσου πετυχημένη με τα μεγαλειώδη, παλλαϊκά συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν, την περασμένη Πέμπτη, στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα.

Με πάρα πολλά τρακτέρ ν' αποκλείουν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με εκατοντάδες αγρότες και πολλούς εργαζόμενους, επαγγελματοβιοτέχνες, εμπόρους να συγκεντρώνονται στην πλατεία, η χτεσινή μεγάλη συγκέντρωση στα Φάρσαλα αποτέλεσε ένα ακόμα ηχηρό μήνυμα καταδίκης της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η μαζικότητα, ο δυναμισμός των συλλαλητηρίων που γίνονται αυτό το διάστημα στη Θεσσαλία - μετά τα Φάρσαλα ακολουθούν στις 4 του Φλεβάρη η Αγιά και στις 8 του Φλεβάρη ο Τύρναβος κι έπεται συνέχεια - καθώς και το γεγονός ότι τα αιτήματα που προβάλλονται είναι σαφή κι έχουν προοπτική, δείχνουν ότι τα λαϊκά στρώματα της περιοχής έχουν συνειδητοποιήσει πως μόνο μέσα από τον ενωμένο, συνεχή, σκληρό και μακρόχρονο αγώνα τους θα καταφέρουν ν' ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται και η οποία πολλαπλασιάζει και οξύνει τα λαϊκά προβλήματα.

Το πώς και το γιατί υλοποιείται αυτή η αντιλαϊκή πολιτική στον αγροτικό τομέα ανέλυσε, κατά την ομιλία του στο χτεσινό συλλαλητήριο των Φαρσάλων, ο Γιάννης Πατάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Ιδιαίτερα στάθηκε στα νέα δεινά για τους Ελληνες αγρότες που ετοιμάζονται στις Βρυξέλλες, με τη λεγόμενη Ενδιάμεση Αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης - προβλέπεται μείωση, κατά 12,5%, στις ενισχύσεις για τον αγροτικό τομέα, μείωση των θεσμικών τιμών στα αγροτικά προϊόντα, αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή - αλλά και στα νέα βάσανα για τη μικρομεσαία αγροτιά, που συνεπάγονται οι αποφάσεις που αναμένεται να παρθούν στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), οι οποίες προβλέπουν μείωση κατά 55% των επιδοτήσεων και κατά 45% των εξαγωγικών επιδοτήσεων, καθώς και μείωση κατά 36% των δασμών για την εισαγωγή προϊόντων από τρίτες χώρες.

Στην ανάγκη συνέχισης του αγώνα αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους οι Θ. Αναστασίου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φαρσάλων, Γ. Σούρλας, πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών, και Β. Νικολόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βρυσιών.

Ο αγώνας συνεχίζεται

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε αναφέρεται ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί με στόχο:

  • Την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής που καθορίζει η ΕΕ κι εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της χώρας μας
  • Την κατάργηση των περιορισμών που επιβάλλει η ΚΑΠ, καθώς και των προστίμων συνυπευθυνότητας
  • Το σταμάτημα της διαδικασίας συγκέντρωσης της γης, της παραγωγής και του εισοδήματος στα χέρια λίγων
  • Τη στήριξη της συνεταιριστικής και οικογενειακής μορφής εκμετάλλευσης.

Ειδικότερα για τα προϊόντα, οι αγρότες, ανάμεσα στ' άλλα, ζητούν:

ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ:

  • Να παραδοθούν άμεσα στα εκκοκκιστήρια όλες οι απούλητες ποσότητες, να επιδοτηθεί το σύνολο της φετινής παραγωγής, ανεξαρτήτως ΟΣΔΕ, και να πληρωθούν όλοι οι παραγωγοί για όλο το βαμβάκι, τουλάχιστον 300 δρχ. το κιλό
  • Ν' απαλλαγούν από πρόστιμα συνυπευθυνότητας οι μικρομεσαίοι βαμβακοπαραγωγοί που καλλιεργούν μέχρι 100 ιδιόκτητα, ή 150 νοικιασμένα στρέμματα
  • Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα μέτρα περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας
  • Να καταργηθεί ο καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ.

ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ:

  • Να καταβληθεί, άμεσα και εντόκως, το σύνολο των επιδοτήσεων
  • Ν' αυξηθούν οι θεσμικές τιμές και οι στρεμματικές ενισχύσεις
  • Ν' αυξηθούν τα δικαιώματα καλλιέργειας στα σιτηρά και να καταργηθεί η περιφερειοποίηση.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ:

  • Να καταβληθούν, άμεσα και εντόκως, και ν' αυξηθούν οι εξισωτικές αποζημιώσεις
  • Να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός τις μειώσεις των επιδοτήσεων στα αιγοπρόβατα.

Επίσης, ζητούν να μην ιδιωτικοποιηθούν ο ΕΛΓΑ και η ΑΤΕ, να παρθούν μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής και την ουσιαστική ρύθμιση των αγροτικών χρεών, να ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής για την άρδευση, καθώς και την αντιπλημμυρική θωράκιση κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ΕΕ μειώνει 68% την επιδότηση! (2007-06-28 00:00:00.0)
Αγωνιστικό ξεκίνημα από νέα βάση (2004-09-22 00:00:00.0)
Νέος αγροτικός ξεσηκωμός! (2001-09-11 00:00:00.0)
Το πλαίσιο των αιτημάτων (2000-01-16 00:00:00.0)
Αιτήματα επιβίωσης της αγροτιάς (1999-01-16 00:00:00.0)
Περίσσεψαν η οργή και η αγανάκτηση της αγροτιάς (1996-06-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ