Πέμπτη 28 Ιούνη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΑΧΛΑΔΙ
Η ΕΕ μειώνει 68% την επιδότηση!

«Μέσα με τα μπούνια» μπαίνουν, φέτος, οι παραγωγοί βιομηχανικού αχλαδιού, καθώς η ΕΕ επιβάλλει υπέρογκα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, λόγω υπέρβασης του πλαφόν παραγωγής που έχει θέσει στη χώρα μας, αλλά και γενικότερα του πλαφόν που ισχύει για όλη την ΕΕ. Φέτος, η επιδότηση που θα πάρουν οι παραγωγοί θα είναι κατά 68 % (!) μειωμένη - από 161,70 ευρώ ανά τόνο, κατεβαίνει στα 51,05 ευρώ ανά τόνο - επειδή στην τριετία 2004 - 2006 είχαμε αυξημένη παραγωγή βιομηχανικού αχλαδιού.

Συγκεκριμένα, ενώ το πλαφόν παραγωγής είναι 5.155 τόνοι, το 2004 είχαμε 8.424 τόνους, 9.281 τόνους το 2005 και 10.897 τόνους το 2006. Αλλά δεν είναι μόνο η μείωση της επιδότησης που θα «γονατίσει» τους αχλαδοπαραγωγούς. Η εμπορική τιμή του προϊόντος παραμένει πολύ χαμηλή και «παγωμένη», εδώ και μια 15ετία, στα 18 - 20 λεπτά το κιλό, ενώ, φέτος, λόγω, κυρίως, της ακαρπίας, η παραγωγή θα είναι μειωμένη στο 1/3 του μέσου όρου της περασμένης τριετίας και θα κυμανθεί στα 1.000, περίπου, κιλά το στρέμμα.

Αυτό σημαίνει ότι οι αχλαδοπαραγωγοί θα «μπουν μέσα» περί τα 150 ευρώ ανά στρέμμα!! Αν ληφθεί υπόψη ότι ο μέσος όρος στρεμματικής παραγωγής της τελευταίας τριετίας, ήταν 3.000 κιλά το στρέμμα και η επιδότηση κατέβηκε φέτος στα 51,05 ευρώ τον τόνο, ο παραγωγός θα πάρει, κατά μέσο όρο, επιδότηση 150, περίπου, ευρώ ανά στρέμμα και άλλα 200 ευρώ ανά στρέμμα, από την εμπορική τιμή. Σύνολο 350 ευρώ ανά στρέμμα, όταν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγωγών, το κόστος παραγωγής φτάνει και τα 500 ευρώ το στρέμμα.

Να σημειώσουμε ότι αν δεν υπήρχαν τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας και δεν ήταν μειωμένη η φετινή παραγωγή, ο αγρότης θα εισέπραττε 1.080 ευρώ το στρέμμα και θα του έμεινε ένα εισόδημα 680 ευρώ ανά στρέμμα. Βεβαίως και πάλι ένας μικροκληρούχος δεντροκαλλιεργητής, (π.χ. των 20 στρεμμάτων), θα εξασφάλιζε ένα μικρό εισόδημα της τάξης των 13.000 έως 14.000 ευρώ, που δεν αρκεί για ν' αντεπεξέλθει στις ανάγκες της χρονιάς.

Είναι, λοιπόν, προφανές ότι τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας που επιβάλλει η ΕΕ, με τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, συρρικνώνουν το αγροτικό εισόδημα και οδηγούν τους μικρομεσαίους παραγωγούς στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα.

«Αυτή η πολιτική - δηλώνει στον «Ρ» ο Γ. Σακοράφας, αχλαδοπαραγωγός του Τυρνάβου και μέλος της διοίκησης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας - πάει να μας ξεκάνει. Και θα τα καταφέρει, αν δεν οργανώσουμε καλύτερα την αντίσταση των μικρομεσαίων αγροτών και δεν εντείνουμε την πάλη μας για την ανατροπή της. Σε λίγο καιρό θα έχουμε εκλογές. Αν ούτε τώρα ο φτωχός και κατατρεγμένος αγροτικός κόσμος, δεν τιμωρήσει σκληρά με την ψήφο του τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που εφαρμόζουν με κυνισμό και αναλγησία αυτή την πολιτική, τότε κακό του κεφαλιού μας...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ